Hello There, Guest! Login Register


Recomandare setup pentru home barista

#1
Salut,

Imi doresc un setup pentru espresso facut acasa. Pana acum foloseam la munca un Bezzera BZ10 dar de cand cu pandemia am ramas fara un espresso bun in zona mea.
Ma uitam la pachetul de pe forum Pachetul Barista Home VIP – espressor cu PID Lelit PL81T  + rasnita Macap M42M (la alegere cu rasnita Lelit PL72 ) + tamper precizie Lelit  57.55mm +  filtru apa + sita “blind” pentru curatare grup (inclusa).
Vreau sa va intreb daca este rezonabil sa cumpar o rasnita mai ieftina si sa investesc intr-un espressor mai bun. Aproximez 3-5 cafele pe zi.
 
L.E: Shoturile de espresso le combin cu lapte frotat, rar beau fara lapte.

Multumesc,
Octavian
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
 
Reply
#2
Salut, bine ai venit. Daca mai citesti un pic pe forum o sa vezi ca toti o sa-ti recomandam sa faci exact invers. Ia acum cea mai buna rasnita pe care ti-o permiti si pe urma espressorul Smile.
E un pic contraintuitiv la inceput, dar rasnita e mai sus in "lantul trofic" si daca ai o macinatura mai proasta, espressorul nu prea mai are ce sa repare.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#3
De fapt, in cazul bauturilor cu lapte, la 3, 4 shot-uri pe zi, ti-as recomanda Kinu Phoenix si cel mai ieftin DB care se incadreaza in buget.

Sau HX.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#4
sau un La Pavoni Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#5
Dacă bei cu lapte, vizează un dual boiler sau minim HX (un fel de armasar nărăvaș).
Râșnița e prima vioara din orchestra, alt comparație draga mie: degeaba ai Ferrari de F1 dacă pui cauciucuri de l aprozar.

Depinde de buget. O râșnița buna manuala e Kinu! Următoarea ar fi electrică dar ca sa egaleze pe Kinu, destul de scumpă.

Espresorul, cum am zis, dual boiler.

Ce ai propus tu, pachetul, te va ajuta sa îți dai seama de cele menționate de colegi și de mine. Achiziția acestuia va fi primul pas spre upgrade Wink. O fi bine, o fi rău? Pentru entry e rezonabil. Dar tu deja știi ce vrei...
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#6
Salut,

Bugetul total ar fi 5000 lei in care sa am espressor, rasnita, tamper si latiera.
Intradevar, stiu ce vreau sa beau dar nu stiu care este cel mai bun mix de ustensile pentru a ajunge sa beau un latte corespunzator acasa.
Orice recomandari de setup in acest buget sunt bine-venite.

M-am uitat la un La Pavoni Professional PL. Extractia se face manual actionand levierul, nu risc sa fac extractii diferite in functie de forta pe care o aplic levierului?
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
 
Reply
#7
(06-10-2020, 14:11)Okta43 Wrote: Salut,

Bugetul total ar fi 5000 lei in care sa am espressor, rasnita, tamper si latiera.
Intradevar, stiu ce vreau sa beau dar nu stiu care este cel mai bun mix de ustensile pentru a ajunge sa beau un latte corespunzator acasa.
Orice recomandari de setup in acest buget sunt bine-venite.

M-am uitat la un La Pavoni Professional PL. Extractia se face manual actionand levierul, nu risc sa fac extractii diferite in functie de forta pe care o aplic levierului?
Daca citești ce scriu utilizatorii de La Pavoni o sa vezi că se pare că incepi sa simți destul de repede dieta care trebuie aplicată, adică dacă simți că riști să rupi levierul clar apeși prea tare.
Ai spus că bei cu lapte, dual boiler te ajuta mai ales când vrei sa faci mai multe rânduri o data, dar dacă nu faci asta te poți descurca f bune single boiler.
Eu am avut niste invitați în wk și am făcut 3 shot-uri(un shot la doua cesti), cele două persoane care voiau cu lapte le-am lăsat la final și să știi că m-am descurcat f bine, "ajutat" de Kinu care adaugă timp in plus pentru a putea espressorul la o temperatura optimă.
Așa că dacă nu faci multe capuccino unul după altul mai bine mergi pe 91T și râșnita Kinu, și beneficiezi de preinfuzie, de accesorii pe 58 MM, și îți rămân și bani pt o sită VST, Kribli, și alte accesorii.
Daca o sa simti nevoia de un upgrade la electrica poți să vinzi ușor cu pierderi minime Kinu, sau o păstrezi cum facem majoritatea pentru concedii.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#8
Salut,

Setup-ul cumparat a fost PL81T impreuna cu PL43MMi, tamper, latiere 350 si 500ml, suport tampare, un cantar Yago Coffee si Puly Caff.
Mi-a luat 3 pucuri sa ii gasesc setarile pentru pentru rasnita ca sa iasa ceva ce sa imi placa. Apoi m-am jucat cate putin cu granulatia cafelei ca sa vad cum se comporta dupa care am incercat cu preinfuzie si fara.
Extractia o fac 18g cafea cu 36 - 40g in ceasca la timp de 30s. Totusi, mi se pare ca nu scot tot gustul din cafea, ca ar trebui stoarsa mai bine. Ma gandesc sa investesc in sita Ascasso sau IMS si intr-un dus in ideea de a scoate mai mult din cafea. Am lasat in link-ul de mai jos un video cu ce iese. De mentionat ca nu am gust acru / amar in ceasca. Daca aveti sfaturi, abia le astept Big Grin

https://drive.google.com/drive/folders/1...sp=sharing

Multumesc
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
 
Reply
#9
Poți sa investești intr-o sita, și sa citești pe forum cum trebuie pregătit pucul, cu un puc bine pregătit extragi cât mai mult din cafea. Însă având in vedere ca nu ai ținut cont de sfaturile primite și pana la urma ai mers pe o râșnița destul de slaba, sa nu te aștepți ca o sa simți fructe sau flori in cafea.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#10
Ce-ai luat e bun luat. Nu are rost sa-i stricam bucuria omului Smile

Ca prima remarca, atunci cand esti limitat de set up, nu uita ca nu exista nici o limita in ceea ce priveste calitatile tale de home barista. Incearca sa le imbunatatesti permanent si vei sti singur cand e momentul de un upgrade al echipamentului. Pe de alta parte, un echipament care face aproape totul in locul tau (chiar mai bine uneori!) iti limiteaza drastic progresul personal.
 
Pe scurt, doza, curgerea, cantitatea si timpul sunt in parametrii standard, o informatie importanta dar cu relevanta minora pentru gust. Daca gustul e doar "ok" modifica doar doza cu (+,-) 0.5g.

Prepararea pucului e esentiala, in special distributia. Tampeaza drept, fara calcule matematice extravagante, pana pucul opune o rezistenta ferma; tampeaza intotdeauna la fel.

Da-ne mai multe informatii cu privire la cafeaua folosita, presiunea la PF, temperatura si tipul apei, tipul si modelul sitei.
Un portafiltru fara fund iti arata foarte clar greselile de preparare deci achizitia/imprumutarea unuia te-ar ajuta la evidentierea problemelor.

Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#11
Am incercat Sarkis 4 sortimente, un sortiment de la Camera din Fata iar acum urmeaza 2 sortimente de la El Padre.
In video-ul din link este curgerea pentru Sarkis Sweet
Prin video-uri am vazut mult mai multa crema decat curge la mine si m-as bucura sa reusesc si eu acea crema de aceea ma gandesc la o sita si un cap de dus mai bune. Nu ma plang de gust, imi place.
Intradevar, acea crema iesea din portafiltru naked si aici sunt in dilema. Sa nu obtin mai multa crema din cauza PF / sita / dus sau din cauza tehnicii pe care o folosesc?
De mentionat este ca pe portafiltrul actual cafeaua curge in acelasi timp pe ambele iesiri, nu exista nici macar 0,1s diferenta.
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
 
Reply
#12
Dacă vrei cremă abundentă dintr-o cafea 100% arabica, cumpără Jolly Caffe Crema, o cafea excelentă.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#13
In primul rand, crema abundenta o poti obtine de la o cafea prajiita in ziua prepararii sau de la un  blend care contine robusta. Roaga-l pe Mihai de la Sarkis sa-ti prepare un blend proaspat prajit si sa contina robusta cu generozitate. Tot iti trebuie PF naked ca sa observi splendoarea dar gustul va fi dezamagitor.
Cum vrei sa diferentiezi gustul daca folosesti 7 tipuri de cafele in cateva zile? Nu uita ca pentru a obtine un espresso perfect trebuie sa obtii mai intai unul decent!!!

Daca te intereseaza prezentarea ai informatiile mai sus. Dar daca urmaresti un gust bun trebuie o alta abordare. 
Cand te hotarasti, da-ne informatiile pe care ti le-am cerut.
Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#14
sirpet, scuze, am uitat sa pun in reply tocmai partea cea mai importanta.
Presiunea este cea reglata de fabrica, undeva intre 8 si 9 bari. Apa este la 93 de grade si folosesc de la robinet cu filtru 3M iar apoi in espressor cu filtru de rasina. Apa din zona mea nu este dura.
Portafiltrul si sita sunt cele standard cu care vine PL81T.
In prepararea pucului am grija ca inainte de tampare sa distribui cat de bine pot cafeaua in el, sa fie uniforma dar sa nu apas pe ea. Apoi cu tamperul apas perfect drept fara sa il scot si verific daca tamperul are peste tot aceeasi apropiere fata de buza cosului de cafea. Dupa ce fac aceasta verificare la ochi il scot.
Tipurile de cafea prezentate au fost folosite incepand cu luna Octombrie iar cafeaua de la El Padre estimez ca o sa fie inceputa saptamana viitoare.
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
 
Reply
#15
Nu e nevoie de scuze!
Presiunea e ok, nu stiu cat de "bogata" e apa care ajunge in cafea dupa ce trece prin filtrul 3M si cel cu rasini. O apa saraca protejeaza espressorul dar dauneaza gustului. In functie de asta putem modifica si temperatura dar nu acum. 
Habar nu am cu ce sita vine espressorul tau, ma intereseaza capacitatea si forma interioara.
Tehnica de tampare e ok ai grija sa tampezi intotdeauna la fel ca sa elimini o variabila.

Cand termini cafeaua de acum cumpara un Sarkis Sweet (il recomand pentru ca il cunosc si un blend este mai potrivit decat un SO pentru un incepatori) si pastreaza-l in punga cu supapa cel putin 4 zile de la data prajirii. Un alt blend excelent pentru bauturile cu lapte (pe care am inteles ca le preferi) este Milky Way de la Dropshot. Pastreaza-l in aceleasi conditii.
In a  cincea zi foloseste cafeaua si urmareste gustul obtinut. In functie de rezultat discutam urmatorii pasi!
Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)