Hello There, Guest! Login Register


Recomandare espressor SBDU

#1
De aproximativ 1 ani folosesc un "espressor" DeLonghi EC221 (sita depresurizata, portafiltru bottomless, cantar cu zecimale si un Kinu Pheonix), timp in care am obtinut rezultate decente. Din pacate partea de replicabilitate si dorinta de a avea note mai pregnante in shot-uri (nu doar a face diferenta intre o cafea buna si una nepotrivita, ci de a face diferenta si intre cafelele bune), ma fac sa ma uit spre un upgrade. La partea de nevoi as trece un single-boiler, deoarece nu consum preparate pe baza de lapte. 

Ca si optiuni, ma uit spre Lelit 41TEMP ca si referinta, dar de acolo pot creste bugetul, daca se merita. Ma uitam si la Lelit 91T, ca si avantaj fiind portafiltrul de 58, dar pe partea de boiler nu stiu in ce masura este un upgrade (are partea de profilare de exemplu). Sunt deschis si spre alti producatori.

Ce alte aparate noi/sh as mai putea lua in considerare?
 
Reply
#2
Cred ca trebuie și sa ne spui ce tip de cafea bei deobicei (espresso sau si băuturi pe baza de lapte) și, orientativ, ce buget ai în minte.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Espresso, fara bauturi pe baza de lapte. Ca si buget, doream sa plec din jurul valorii unui 41TEMP si sa il urc daca avantajele sunt justificate. Ca si limita superioara cred ca m-as uita spre 4000lei (poate fi si sh).

(08-09-2020, 17:04)micrenda Wrote: Cred ca trebuie și sa ne spui ce tip de cafea bei deobicei (espresso sau si băuturi pe baza de lapte) și, orientativ, ce buget ai în minte.
 
Reply
#4
Daca poti suplimenta bugetul pina la 4000, zic sa cumperi un Lelit 91 la 3350. Avantajul unui grup pe 58 mm consider ca nu trebuie neglijat.  
Personal nu sint adeptul lucrurilor SH, deci nu pot sa recomand asa ceva
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#5
Multumesc pentru sugestie! Partea de preinfuzie si grupul de 58 ar fi avantajele gasite pana acum pentru 91T. Totusi, sa nu uitam ca diferenta de pret e de aprox. 1000 lei, iar grupul de 57 nu mai este privit ca ceva atat de exotic - gasim accesorii si pentru el.

(08-09-2020, 19:12)Gabi_M Wrote: Daca poti suplimenta bugetul pina la 4000, zic sa cumperi un Lelit 91 la 3350. Avantajul unui grup pe 58 mm consider ca nu trebuie neglijat.  
Personal nu sint adeptul lucrurilor SH, deci nu pot sa recomand asa ceva
 
Reply
#6
4000 RON este un buget tricky, fiind ca iti deschide diferite posibilități, si nu este o alegere ușoara.

Idea este sa iei, in acest buget, un SDBU cu PID cat mai stabil posibil. Dpmdv alegerile sunt intre PL41TEM, PL81T si PL91T.

Daca mergi pe SH sunt, este chiar posibil sa mergi spre un Dual Boiler gen Expobar Brewtus IV (aka Expobar Office Leva) dar, daca ești sigur ca nu te interesează băuturile pe baza de lapte, al doilea boiler nu prea are utilitatea.

Ceva care depășește un pic bugetul (nou, SH cred ca intra bine in buget) cred ca este Bezzera Unica... este un SBDU dar cu grup E61 si cu o estetică foarte plăcuta, dpmdv.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#7
Un Bezzera Unica este la Barshaker aproape 4900. Cu reducerea acordata aproape intra in bugetul tau. Stiu ca il depaseste cu putin, dar astfel ai un espressor foarte bun si nou. 
Si eu am fost intr-o situatie similara. Am inceput cu un Poemia, dar dupa un timp am vrut ceva  mai bun. Prima alegere a fost Lelit 41 tem. Nu m-am grabit si am tot suplimentat bugetul. Asa m-am orientat catre 81 apoi catre 91. Citind pe forum diferitele nemultumiri referitoare la Lelit am renuntat si am ales Bezzera. Eu l-am cumparat cu 4800 de la Perfect Espresso si nu regret.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#8
(08-09-2020, 20:18)georgeda Wrote: Multumesc pentru sugestie! Partea de preinfuzie si grupul de 58 ar fi avantajele gasite pana acum pentru 91T. Totusi, sa nu uitam ca diferenta de pret e de aprox. 1000 lei, iar grupul de 57 nu mai este privit ca ceva atat de exotic - gasim accesorii si pentru el.

(08-09-2020, 19:12)Gabi_M Wrote: Daca poti suplimenta bugetul pina la 4000, zic sa cumperi un Lelit 91 la 3350. Avantajul unui grup pe 58 mm consider ca nu trebuie neglijat.  
Personal nu sint adeptul lucrurilor SH, deci nu pot sa recomand asa ceva

Si PL81T are preinfuzie ca pl91t, PL91T are in plus doar grupul de 58mm si boilerul de 300ml vs 250ml la PL81T.

Eu am trecut ca tine de la o chinezărie (Poemia) si un Kinu Phoenix cu care scoteam ocazional cate un shot bunicel la PL81T (cu aceeasi rasnita) si sunt f multumit de constanta rezultatelor si note mai pregnante in aceleași cafele, pt banii dati zic eu ca merita
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#9
Si eu as vota pt Unica. Parca era una la reducere in jur de 4000, nu stiu dc mai e disponibila la barshaker, a pus Myr un thread dedicat acelor reduceri. Chiar dc nu mai e acel Unica, unul nou vine la un pret foarte bun.

SBDU cu E61 e ce am ales si eu, dar Classika pt boilerul de inox (am oarece fixuri privind scurgerea de metale in apa din boiler, dar recunosc ca nu sunt intemeiate pe vreun studiu concret, mai mult pe temeri probabil exagerate).

Unica plus kit-ul de la Tudor de la coffee-sensor.com ar oferi si stabilitate termica si versatilitate in exploatare (insa kit-ul nu e obligatoriu, se poate lua si la mult timp dupa achizitia espressor-ului, cand apare curiozitatea despre profilare).
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#10
Va multumesc tuturor pentru sfaturi! Lucrurile stau in felul urmator:
* 41TEM - espressorul minim spre care ma uit - 2.250
* 81T - vine cu preinfuzie si cateva alte imbunatatiri - 2.650 (400 lei mai scump)
* 91T - fata de 81T vine cu un grup de 58 si un boiler putin mai mare - 3350 (700 lei fata de 81T - am mici dubii ca se merita saltul de la 81T)
* Bezzera Unica Pid - 4.400, E61, net superior fata de cele 3 optiuni de la Lelit, dar si diferenta de pret e semnificativa (1.750 fata de 81T de exemplu)

Preturile de mai sus sunt cele oferite prin intermediul reducerii de pe forum. 

Momentan tind sa merg pe un 81T nou, iar daca voi ajunge la concluzia ca imi doresc ceva mai performant, as putea sa il vand dupa 1 an, fara o pierdere prea mare (fiind inca in garantie). As merge pe 81T, deoarece diferenta nu e mare ca si pret fata de 41TEM, dar functionalitatile par sa merite.
 
Reply
#11
Nu exista "net superior" la nivelul acesta de aparat. Nu vei scoate cu Unica o cafea "net superioara" celei scoase cu PL41TEM. 

Sunt mai mult aspecte subiective, marketing si pareri bazate pe experiente limitate.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#12
Un aspect important dpmdv, daca într-adevăr vine cu tamper de 57.55mm , aceste NU o sa se potriveasca pe sita Ascaso, sita de care multi sunt multumiti de ea, implicit eu dar probabil o sa fie bun pentru sita IMS. Nu înțeleg de ce nu l-au lasat de 57.35mm cum a venit si al meu. Sper sa te ajute!
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#13
Am avut Lelit PL41EM (deci fara PID) pe care l am inlocuit cu espresorul din semnatura (grup E61 cu boiler de brew dedicat si cu PID) si am avut in mod constant shot-uri mai bune atat ca curgere cat si ca gust (la partea de gust foarte probabil PID ul a avut un rol important).
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor
 
Reply
#14
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Nu exista "net superior" la nivelul acesta de aparat. Nu vei scoate cu Unica o cafea "net superioara" celei scoase cu PL41TEM. 
-1
Nu pot sa cred ca pui pe aceeasi treapta un boiler de 250 cu unul de 500 ml! Evident ca exista diferente majore intre cele doua dpdv al stabilitatii termice la un shot, ce sa mai vorbim de 2 sau 3 duble, consecutive. Uneori am inpresia ca esti reprezentant Lelit ...
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Sunt mai mult aspecte subiective, marketing si pareri bazate pe experiente limitate.
Toti avem experiente limitate, ca nici unul dintre noi nu e nemuritor, dar cum o spui tu este oarecum jignitor ...
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#15
Dar rasnita? Ramai cu Kinu?
Nu mai bine vinzi Kinu, mai pui pentru un Niche/Eureka 65 si iti iei si un 41TEM....

Cred ca te-ai incadra in buget
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#16
Ai testat tu stabilitatea termica si ai ajuns la concluzia ca da "diferente majore" in ceasca? 

Sau poate vrei sa discutam cat de putin conteaza "diferentele astea majore" cand lucrezi cu o cafea prajita foarte solubil? Sau nu mai conteaza cafeaua cand ai un aparat "net superior"....

Cand se emit pareri despre aparate relativ noi sau tot felul de gadgeturi care revolutioneaza experienta prepararii unui espresso, se poate vorbi despre o experienta exinsa? Sau cand se arunca in discutie buzz-words gen profilare, preinfuzie etc in conditiile in care intrelocutorul nu a preparat nici macar 10 espresso. Nu mai aducem in discutie acel EY intre 18-22%, considerat Golden Cup standard, si care e atins probabil de sub 5% din cei care frecventeaza forumul.

(09-09-2020, 14:10)Cip Wrote:
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Nu exista "net superior" la nivelul acesta de aparat. Nu vei scoate cu Unica o cafea "net superioara" celei scoase cu PL41TEM. 
-1
Nu pot sa cred ca pui pe aceeasi treapta un boiler de 250 cu unul de 500 ml! Evident ca exista diferente majore intre cele doua dpdv al stabilitatii termice la un shot, ce sa mai vorbim de 2 sau 3 duble, consecutive. Uneori am inpresia ca esti reprezentant Lelit ...
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Sunt mai mult aspecte subiective, marketing si pareri bazate pe experiente limitate.
Toti avem experiente limitate, ca nici unul dintre noi nu e nemuritor, dar cum o spui tu este oarecum jignitor ...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#17
(09-09-2020, 14:10)Cip Wrote:
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Nu exista "net superior" la nivelul acesta de aparat. Nu vei scoate cu Unica o cafea "net superioara" celei scoase cu PL41TEM. 
-1
Nu pot sa cred ca pui pe aceeasi treapta un boiler de 250 cu unul de 500 ml! Evident ca exista diferente majore intre cele doua dpdv al stabilitatii termice la un shot, ce sa mai vorbim de 2 sau 3 duble, consecutive. Uneori am inpresia ca esti reprezentant Lelit ...
(09-09-2020, 09:36)dev Wrote: Sunt mai mult aspecte subiective, marketing si pareri bazate pe experiente limitate.
Toti avem experiente limitate, ca nici unul dintre noi nu e nemuritor, dar cum o spui tu este oarecum jignitor ...

"...  cum o spui tu este oarecum jignitor ..."

inca unul care gandeste la fel!
kudos!
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#18
(09-09-2020, 14:33)Elian_CT Wrote: Dar rasnita? Ramai cu Kinu?
Nu mai bine vinzi Kinu, mai pui pentru un Niche/Eureka 65 si iti iei si un 41TEM....

Cred ca te-ai incadra in buget
Deacord cu colegul Elian, ar trebui sa investesti si in rasnita, nu degeaba se spune ca este "temelia" unui espresso de calitate. Adica trebuie sa gasesti un echilibru intre cele 2 aparate. Eu am facut trecerea la Niche si pot fi acuzat de subiectivism dar am observat diferenta in ceasca, atat cat pot papilele mele gustative . De cand o am beau doar espresso, nu mai beau cappuccino. Succes la o alegere înțeleaptă!
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#19
(09-09-2020, 14:41)dev Wrote: Ai testat tu stabilitatea termica si ai ajuns la concluzia ca da "diferente majore" in ceasca? 
Dar tu ai testat-o, ca tu te-ai hazardat într-o astfel de afirmație? Și pentru a-ți răspunde la întrebare îți spun că:
1. matematic, 40 de ml = a 6,25 parte din 250 ml și a 12,5 parte din 500 ml ceea ce înseamna ca după trei shoturi duble trase consecutiv, boilerul de 250 ml va fi mult mai rece decât cel de 500 ml, în aceleași condiții (trei extracții duble consecutive); sunt sigur ca și fizic se poate calcula care este temperatura la care ajung cele două volume de apă aflate la o temperatură stabilă, după înlocuirea unei parți egale cu 60 ml, ce are temperatura ambientală, și, sunt sigur că volumul mai mic este mai afectat, dpdv termic, decât cel mai mare;
2. practic, iți pot spune ca observ acest comportament aproape zilnic (acasă am un boiler de 750 ml și la birou unul de 220 ml) și văd (simt) diferența de calitate.
(09-09-2020, 14:41)dev Wrote: Sau poate vrei sa discutam cat de putin conteaza "diferentele astea majore" cand lucrezi cu o cafea prajita foarte solubil? Sau nu mai conteaza cafeaua cand ai un aparat "net superior"....
Era vorba de solubilitate în subiectul nostru sau aduci tot felul de argumente, cu sau fără sens, oportune sau neoportune, doar de dragul de a contrazice? de a epata? Și, că tot veni vorba, argumentul tău e total lipsit de logică în contextul în care la o cafea cu solubilitate redusă ai mai multă nevoie ca parametrul de temperatură al apei să fie liniar, stabil, ptr a nu altera gustul final, decât în cazul cafelelor cu solubilitate mai mare. Și, pentru că mă deranjează tonul folosit de tine în anumite postări, te voi ruga să renunți la atitudinea superioară, nu ajută la nimic, ba din contră, irită! În cazul în care nu ai vrut să folosești un ton superior, sau nu ai vrut să etalezi o astfel de atitudine, te rog nu mai abuza de ghilimele, pot conduce la concluzii ca cea de mai sus.
Scuze de off topic!
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#20
Am calculat mai de mult nu mai stiu in ce postare, ca o rezistenta tipica de boiler la 8-900 W este suficient ca sa aduca 60 ml de la 25 la 90 grade intr-un timp mai mic decat cacaiala pregatirii extractiei urmatoare.
Poate doar sa ai pucul pregatit alaturi si doar sa schimb portafiltrele, ca sa iti faci probleme de asa zisa stabilitate.
Problemele care le aveti nu sunt cauzate de volumul boilerlor, ci de elementele de control al temperaturii defectuos gandite.
Am mai sups-o, boilerul e anacronic, prefer la orice ora si pot demonstra ca un termobloc bine controlat poate livra apa direct in grup mai bine ca majoritatea masinilor actuale.

Atitudinea superioara se justifica atat timp ca lumea e plina de pareri culese de la altii, si propagate mai departe, chiar daca ele contin greseli, care evident ca nu sunt observate, din moment ce nu sunt opinii proprii sustenabile fara google alaturi. Nu mai zic de greselile proprii adaugate in procesul de propagare a "stiintei".
 
Reply
#21
Ce bine mergea aici mentionarea testului aluia din 2017 cu 41TEM vs Brewtus Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#22
Indiferent de rezultatele testului, precis concluziile au fost gresite Big Grin
 
Reply
#23
Problema nu este daca rezistenta este in stare sa aducă la temperatura setata înainte de shot-ul următor (da, face fata fără probleme), ci daca este in stare sa menține temperatura stabila in timpul extracției (?T).

Calculul asta este cam complicat, deoarece, pentru a știi răspunsul exact trebuie sa știm masa boilerul, materialul, parametri PID-ului si valorarea rezistentei (nu valoarea nominala ci cea reala). Plus ceva de fluido-dinamica si etc. Răspunsul cel mai sigur se găsește cu un test practic. Iei un termometru scace si mazuri.

De dragul artei, am încercat sa fac un calcul spano-metric pentru a vedera cat as scădea temperatura la un PL41TEM setat la 90C pentru o extracția de 40ml in 25s (ignorând in prima faza masa boilerul/grupului,  rezistenta oprita, si asumând ca toată apa se amesteca in mod perfect).

Daca lăsam rezistenta oprita, scăderea de temperatura este de circa 10 C: asta înseamna ca ultima picătura de cafea va avea o temperatură de 80C si ca in timpul extracției apa va scădea de la 90 C la 80 C (0.4 C/s).

Acum daca asumam ca avem un PID perfect, trebuie sa ne întrebam daca rezistenta boilerul poate face fata la acea scădere de temperatura. Pentru o extracția de 40ml in 25s, energia pe care este pierduta este de circa 10 KJ. Rezistenta de la PL41TEM are o putere (nominala) de 1050 W deci, in 25s poate furniza:
26.25 KJ, mai mult decât suficient pentru a menține temperatura stabila.

Care sunt limitele acestui calcul:
1) Am ignorat complet masa boilerul (care ajuta sa mențină temperatura mai stabila, un pic)
2) PID-ul este considerat un PID perfect, cu un răspuns instant.

Concluzie: un boiler de 250 ml ar putea sa permită o extracție fără scădere de temperatura, in condiții ideale. Însa, in lumea reala, un boiler mai mare ajuta. Daca boilerul ar fi de 500ml, scădere de temperatura maxima, cu rezistenta oprita, ar fi de max 5C.

Pentru a știi exact cum se comporta mașina (PID, masa boilerul si grupului, etc.) cred ca nici un calcul poate sa înlocuiește un test scace.

Aici găsiți un Excel unde va puteți juca cu diferiți parametri (nimic SF, doar câteva formule)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#24
(10-09-2020, 02:02)micrenda Wrote: De dragul artei, am încercat sa fac un calcul spano-metric pentru a vedera cat as scădea temperatura la un PL41TEM setat la 90C pentru o extracția de 40ml in 25s

Calculele probabil ar fi valide daca ar fi vorba doar de 40ml apa insa in realitate volumul de apa dislocat este egal cu volumul lichidului din ceasca + cel absorbit de puc + cel evacuat de electrovalva adica cel putin 80ml apa ori in cazul multor masini asta inseamna o treime din volumul total al boilerului sau chiar mai mult.
Cat despre PL41TEM, pana nu se monteaza un senzor in interiorul boilerului temperatura afisata de PID va avea relevanta la inceputul extractiei si cam atat; frectie la picior de lemn.
 
Reply
#25
(09-09-2020, 21:48)Cip Wrote:
(09-09-2020, 14:41)dev Wrote: Ai testat tu stabilitatea termica si ai ajuns la concluzia ca da "diferente majore" in ceasca? 
Dar tu ai testat-o, ca tu te-ai hazardat într-o astfel de afirmație? Și pentru a-ți răspunde la întrebare îți spun că:
1. matematic, 40 de ml = a 6,25 parte din 250 ml și a 12,5 parte din 500 ml ceea ce înseamna ca după trei shoturi duble trase consecutiv, boilerul de 250 ml va fi mult mai rece decât cel de 500 ml, în aceleași condiții (trei extracții duble consecutive); sunt sigur ca și fizic se poate calcula care este temperatura la care ajung cele două volume de apă aflate la o temperatură stabilă, după înlocuirea unei parți egale cu 60 ml, ce are temperatura ambientală, și, sunt sigur că volumul mai mic este mai afectat, dpdv termic, decât cel mai mare;
2. practic, iți pot spune ca observ acest comportament aproape zilnic (acasă am un boiler de 750 ml și la birou unul de 220 ml) și văd (simt) diferența de calitate.
(09-09-2020, 14:41)dev Wrote: Sau poate vrei sa discutam cat de putin conteaza "diferentele astea majore" cand lucrezi cu o cafea prajita foarte solubil? Sau nu mai conteaza cafeaua cand ai un aparat "net superior"....
Era vorba de solubilitate în subiectul nostru sau aduci tot felul de argumente, cu sau fără sens, oportune sau neoportune, doar de dragul de a contrazice? de a epata? Și, că tot veni vorba, argumentul tău e total lipsit de logică în contextul în care la o cafea cu solubilitate redusă ai mai multă nevoie ca parametrul de temperatură al apei să fie liniar, stabil, ptr a nu altera gustul final, decât în cazul cafelelor cu solubilitate mai mare. Și, pentru că mă deranjează tonul folosit de tine în anumite postări, te voi ruga să renunți la atitudinea superioară, nu ajută la nimic, ba din contră, irită! În cazul în care nu ai vrut să folosești un ton superior, sau nu ai vrut să etalezi o astfel de atitudine, te rog nu mai abuza de ghilimele, pot conduce la concluzii ca cea de mai sus.
Scuze de off topic!

Da, eu am testat-o. Chiar si pe aparatul comercial, pentru ca mi se pare de bun simt sa verifici niste cifre afisate pe un display versus ceea ce se intampla la nivelul pucului. 

Si am avut curiozitatea sa compar ceea ce se poate obtine cu un aparat de casa fata de unul comercial. Am ajuns la concluzia ca, folosind o cafea prajita solubil, usor de extras si pastrand ceilalti parametrii, temperatura, apa, cafea, rasnita, diferentele sunt in marja de eroare adica insesizabile intr-o degustare oarba. Daca utilizam o cafea prajita ceva mai usor, se schimba usor rezultatele si aparatul cu levier poate produce o extractie buna acolo unde masina comerciala nu poate. 

Eu am inteles de ceva timp ca e mult mai usor sa ascudem deficientele in prepare sau in abordarea unor cafele, in spatele unor pretexte de tipul "aparatele nu ma ajuta" sau "cafeaua e slaba" pentru ca e mult mai usor sa cumperi cel mai scump aparat pe care ti-l permiti si apoi sa te autosugestionezi ca faci treaba buna, chiar daca nu ai nicio modalitate obiectiva de a verifica rezultatele.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#26
@micrenda, nu stiu cum ai calculat, dar daca ti-a dat 80 grade pe final extractie nu imi pot inchipui decat ca PID-ul tau reactioneaza la apa de iesire din boiler, ceeace nu este corect.

Un sistem cinstit, care deja nu mai e doar PID, dar asta nu inseamna ca ar fi mai scump de 5$, ar reactiona la prima picatura de apa rece care intra in boiler si ar porni incalzirea. Dupa care ar modula puterea in functie de temperatura la dus.
Un test de raspuns la o treapta de putere iti da toate datele necesare ca sa poti determina dinamica masinii. Rezultatul va ingloba totul: inertie masa apa plus boiler, pierderi de caldura, etc. Toate foarte dificil de calculat, mult mai simplu de masurat pe masina reala.
 
Reply
#27
@renatoa

Calcul pe care l-am făcut este cu "încălzire" oprita in timpul extracției.

Dar, cum spune @vdub, trebuie luat de vedere si apa care rămâne in camera de pre-infuzie si care este evacuata prin electro-valva.

In orice caz, calcule pe care le am făcut sunt valide doar in condiții ideale, cu un PID perfect si fără lua de seama masa boilerul (iti dai seama ca sunt cu mult diferit de realitate).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#28
micrenda Wrote:Problema nu este daca rezistenta este in stare sa aducă la temperatura setata înainte de shot-ul următor ... ci daca este in stare sa menține temperatura stabila in timpul extracției (?T).
...
Care sunt limitele acestui calcul:
1) Am ignorat complet masa boilerul (care ajuta sa mențină temperatura mai stabila, un pic)
2) PID-ul este considerat un PID perfect, cu un răspuns instant.
...
Pentru a știi exact cum se comporta mașina (PID, masa boilerul si grupului, etc.) cred ca nici un calcul poate sa înlocuiește un test scace. ...

cu referire la masinile cu grup E61:

ma-ntreb si eu, cui prodest... sorry, Micrenda - tot ce spui mai sus are sens si teoretic si practic, dar e biased, deplasat, alaturi de subiect!
simplificam si tot simplificam, pana cand totul devine - cum zice si vdub - "frectie la picior de lemn" Smile

nu sunt de parere ca stabilitatea termica in extractie la o masina cu grup E61, e determinata de puterea unor rezistente in boilerul de serviciu!

nu sunt de acord ca un test SCACE e relevant in ce priveste calitatea extractiei!
testul are valoare pentru... instalatori, vreau sa spun, pentru tehnicienii de intretinere, pentru ca permite comparatii standardizate;

extractia espresso se face cu apa din boiler, sau dintr-un HX etc., da, dar ea are loc in PUC, si asta se petrece in grup! in grupul E61;
toata stabilitatea temperaturii apei de extractie - prezinti asta ca o conditie de calitate - depinde in primul rand de grupul E61 din dotarea masinii! si exista pe net clipuri cu SCACE (sic), care demonstreaza o stabilitate remarcabila!
am tot publicat si pe-aici pe vremuri si am sute de fisiere cu profilele de temperatura in unele puncte - mi-am zis eu - cheie din masina, la Magica, la Strega, la Minima, la MaraX - trei dintre acestea, cu grup E61!

prin cele 2 tuburi ale termosifonului e pompata in grup, apa din HX, sau din boilerul de cafea etc. deja, prin modul in care e rezolvata modalitatea de injectie apa rece in boiler, exista mari diferente intre modele, dar e remarcabil ca la Magica (HX), sau la ACS Minima (DB), amplitudinea de variatie a temperaturilor pe tuburi, e de ordinul a 20-30C!!! si asta, in timp ce la punctul Eric, in grupul E61, variatia de temperatura e - pe durata extractiei efective - de cel mult 0,2C! 
asta desigur e o problema practica, ce n-are de-a face cu PID-ul (bietul de el, in extractie, acolo unde pare ca-ti pui toate sperantele de stabilitate - stabilitate a temp in boiler in extractie, what for?!) sau cu un SCACE, cu un 'burete' de plastic in loc de cafea, la iesire (SCACE e un simulator standardizat de extractie, masuratorile cu el nu sunt aceleasi cu masuratorile ce s-au facut, pe ici pe colo, direct in pucul de cafea!)

si apropo de abilitatea PID-ului de a controla temperatura din boilerul de serviciu (de cafea): boilerul e angajat in incalzirea prin termosifon a grupului si desigur, temperatura din boiler in idle, va determina temperatura shotului standard (la MaraX, un HX, se face un fel de inventie din asta...), dar pentru ca termosifonul sa functioneze, diferenta de temperatura intre cele doua tuburi, de tur spre grup si de retur din grup, e de ordinul a 15-20C, diferenta care se regaseste in zone diferite (clustere) din boiler! sau din 'boilerul' HX;

apropo de limitele calcului din postul de mai sus: ok, s-a ignorat masa boilerului - si cate altele... - dar mai departe, boilerul cedeaza in permanenta caldura spre exterior; apa rece care e injectata in boiler impinge mai departe apa din boiler spre cele 2 tuburi ale termosifonului si mai departe in grup; cu pierderile de caldura inerente; considerate si in setarile de bias (10-18C!) la PID;

in ce ma priveste, consider ca PID-ul are rolul de a mentine ansamblul boiler - grup E61, intr-o stare de echilibru termic, cu rol determinant in idle !
cand pompa functioneaza si avem curgere, in extractie, temperatura apei de extractie trece in grija grupului, tocmai asta ii e meritul si utilitatea! sigur, grupul mai rece sau mai cald, dupa cum s-a setat temperatura pentru PID, in boilerul de serviciu;
adica, PID-ul asta mentine mult mai 'strans' si mai versatil ca reglaj, decat un termostat, o temperatura setata pentru boiler si care - cu un offset - e chiar temperatura apei pentru viitoarea extractie! dar nu pentru ca PID-ul se da 'de ceasu' mortii' sa mentina o temperatura constanta pe timpul extractiei! nu are cum! ci pentru ca, in prealabil, in idle, PID-ul a mentinut o anume temperatura setata pentru grup!
o masina termica traditionala e un 'lucru foarte mare' si nici un inginer nu sta sa calculeze dupa formulele simplificatoare din vechile carti! are tabele, dar mai ales, are bench-uri... nu intamplator de ex., o turbina de vant e proiectata cu tunelul aerodinamic alaturi; desi un soft CFD ofera rezultate admirabile, dar... incomplete!
un autoturism de curse e probat pe pista, un pod e inaugurat la incarcatura statica si dinamica maxima etc.

p.s.
sper mult ca postarile mele, citite si intelese cu buna intentie, sa nu fie confundate cu textele pline de infatuare ale unor forumisti, tare 'vocali' prin thread-uri!
detinatori ai adevarului si a mersului lucrurilor, si asta afisat agresiv si rudimentar, cu superioritate, pentru ca au mai mult decat ceilalti si au aflat mai multe decat ei!
restul sunt... amarastenii! vae victis Smile
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#29
.....................Si s-a pierdut esenta topicului  Shy

georgeda  vrea sa bea un espresso bun, nu vrea bauturi cu lapte si a apelat la noi sa ii dam un sfat. Dar.... (priviti mai sus)

Parerea mea, georgeda - intai trebuie sa te gandesti cu ce zdrobesti boabele, si dupa aia sa te gandesti cu ce torni apa peste ele.

Iti va fi comod sa Kinu-i cafeaua in fiecare zi? Consumul de cafea va creste si iti va place/displace ceea ce vei bea - pentru cate cafele poti sa dai la manivela?

Daca tot vrei sa ramai cu kinu, si esti genul hands-on, de ce nu te gandesti la un Pavoni? Cred ca va fi o experienta mult mai directa decat cu oricare din espressoarele enumerate si ramai si cu bani pentru accesorii (https://coffee-sensor.com/product-catego...la-pavoni/). Cred ca mai bine te poate ajuta micrenda.

P.S. Iar am postat de pe calculatorul de munca unde sunt logat cu vechiul cont.....
Elian_CT
Kinu M47 (versiunea 1), Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, ibric, lingurita etc - cafea proaspata 
 
Reply
#30
O, nu.. nu si-a pierdut deloc sensul, de asta nici nu am intervenit. Cred ca sunt multe lucruri utile aici. 
Revenind la mine, dupa cum spuneam, am cam 1 an de zile de cand ma joc cu un espressor (EC221). E un thermoblock, dar dupa cum mai spunea cineva mai sus, nu inseamna ca nu se pot scoate gusturi decente cu el. Ce imi doresc de la un upgrade e mai mult gust (si rasnita e un factor decisiv, cu siguranta) si stabilitate (un boiler mai mare o va oferi, cel putin in teorie). Legat de Kinu, o folosesc de aproape 1 an (2-3 duble pe zi) si nu am nici o problema in a folosi o rasnita manuala in continuare. Consider ca pentru cantitatea de cafea pe care o consum, probabil e mai rapid cu o manuala deoarece ma scuteste de retentia, curatarea, etc. etc. de la o electrica. Nu ma simt atat de hands-on incat sa merg pe un Pavoni, cel putin nu momentan.

 
(10-09-2020, 12:50)ecismileanu Wrote: .....................Si s-a pierdut esenta topicului  Shy

georgeda  vrea sa bea un espresso bun, nu vrea bauturi cu lapte si a apelat la noi sa ii dam un sfat. Dar.... (priviti mai sus)

Parerea mea, georgeda - intai trebuie sa te gandesti cu ce zdrobesti boabele, si dupa aia sa te gandesti cu ce torni apa peste ele.

Iti va fi comod sa Kinu-i cafeaua in fiecare zi? Consumul de cafea va creste si iti va place/displace ceea ce vei bea - pentru cate cafele poti sa dai la manivela?

Daca tot vrei sa ramai cu kinu, si esti genul hands-on, de ce nu te gandesti la un Pavoni? Cred ca va fi o experienta mult mai directa decat cu oricare din espressoarele enumerate si ramai si cu bani pentru accesorii (https://coffee-sensor.com/product-catego...la-pavoni/). Cred ca mai bine te poate ajuta micrenda.

P.S. Iar am postat de pe calculatorul de munca unde sunt logat cu vechiul cont.....
Elian_CT
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)