Hello There, Guest! Login Register


Recomandare espressor

#1
Salutare comunitate. Sunt nou pe aici, n-am.apucat să aprofundez încă prin topicuri, dar spre rușinea și ignoranța mea, am crezut că orice cafea este o cafea, și am folosit doar mașinării automate, sau pe bază de capsule, de la cele mai scumpe până la cele mai ieftine, și am constatat cu stupoare că de ceva vreme nu îmi mai satisface cu nimic papilele gustative o simplă cafea. De regulă beau espresso scurt, fără alte artificii... Nici cafeaua n-aș fi în stare să mi-o aleg.
Iar acum vin cu întrebarea: care ar trebui să fie bugetul pentru un începător care vrea să-și creeze cumva un mic kit pentru acasă? Cât de mult trebuie să mă arunc ținând cont de faptul că n-am folosit în viața mea decât două butoane de pe aparat?
Voi cum ați început? De unde cumpărați toate aceste produse, de la cafea până la accesorii și până la aparate, că presupun că nu se găsesc pe eMag sau alte site-uri de acest gen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#2
Poti sa te arunci atat de mult cat te tine bugetul, mie nu mi s-a parut complicat de facut cafea acasa, espresso. Am citit pe aici pe forum diverse lucruri, m-am uitat si pe youtube la diverse aspecte ce tin de utilizare propriu zisa si flux de lucru, eu cel putin nici nu am un an de zile de cand fac acasa cafea, pana in acel moment nici macar cafea instant nu am avut in casa.

Fluxul de lucru si ce bauturi vrei sa faci la espressor dicteaza alegerea aparatului, de exemplu la aparatele entry level de regula din start faci un compromis la capacitatea de frotare a laptelui, atat la viteza de lucru cat si la calitatea propriu-zisa a procesului. Cu cat vei avea mai clar ce vrei sa iasa si cum, cu atat mai repede vei avea trasat si bugetul pentru achizitii. Ia in calcul si pretul cafelei, stiu ca pare stupid la prima vedere, dar sunt oameni care sunt bautori de cafea si nu ar da banii pe cafea de specialitate dintr-o sumedenie de motive.

Gasesti si pe emag astfel de aprate, vandute probabil de catre terti. Consulta si reducerile si links directe catre distribuitori pe care ti le indica acest forum, pe principiul ca "daca nu de aici atunci de unde".
 
Reply
#3
(18-07-2021, 11:25)Somoso Wrote: Salutare comunitate. Sunt nou pe aici, n-am.apucat să aprofundez încă prin topicuri, dar spre rușinea și ignoranța mea, am crezut că orice cafea este o cafea, și am folosit doar mașinării automate, sau pe bază de capsule, de la cele mai scumpe până la cele mai ieftine, și am constatat cu stupoare că de ceva vreme nu îmi mai satisface cu nimic papilele gustative o simplă cafea. De regulă beau espresso scurt, fără alte artificii... Nici cafeaua n-aș fi în stare să mi-o aleg.
Iar acum vin cu întrebarea: care ar trebui să fie bugetul pentru un începător care vrea să-și creeze cumva un mic kit pentru acasă? Cât de mult trebuie să mă arunc ținând cont de faptul că n-am folosit în viața mea decât două butoane de pe aparat?

Salut, faptul că ești pe forum este un prim pas bun. Îți recomand să parcurgi acele câteva articole de fond despre cafea, aparatul de făcut espresso și râșniță. Până îți ordonezi conceptele (probabil noi), poți vizita cafenelele de specialitate și începe o lectură nouă a degustării cafelei.
Tot pe forum se vinde și se cumpără echipament. Mai delicat e cu râșnița, dar nu imposibil. Espressorul de început ar fi ceva din clasa Rancilio Silvia sau Gaggia Classic, dar multă lume a pornit de mai jos. Saeco Poemia, Saeco Aroma, DeLonghi ECP3x.31, chiar și unele Krups și derivate, atâta vreme cât au boiler, pot fi opțiuni bune. Eu am început cu Isomac Giada, cu boiler de alamă, portfiltru de 53mm din alamă, carcasă din inox, manometru. Nu are supapă OPV, nici antipicurare, pe lângă alte downsides, dar îl folosesc și acum. Mulți au prin dulapuri aparate de startup (eu am vreo 4-5) pentru testări, modări, experimente, piese. Când ai ideile ceva mai clare, soliciți pe forum și garantez că vei primi răspuns. Bun venit și succes!
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#4
Ok, mulțumesc pentru răspunsuri. Voi începe să citesc pe forum și să mă documentez cât de mult posibil. Ideea e că manual nu am făcut niciodată o cafea dar am văzut câteva tutoriale pe YouTube. Mi-ar trebui totuși o râșniță pentru început, sau o pot lua direct măcinată proaspăt și să îmi ajungă spre exemplu o săptămână? Cât de mult ar afecta experiența unei cafele? Deocamdată nu sunt pasionat de amestecuri, latte, capucino, etc. Îmi place cafeaua clasic amăruie. Aș fi vrut să mă încadrez în jurul sumei de 2000 de lei pentru un esspresor. Acum nu știu dacă trebuie achiționat separat un portafiltru, sau aparatele au deja în dotare așa ceva. De asemenea am observat că foarte mulți folosesc un cântar pentru a știi exact cantitatea optimă. Și încă un accesoriu care așează cafeaua și o tapează în portafiltru.
Cafea nu știu, însă sper să găsesc ceva cu un preț rezonabil, ținând cont că pe o capsulă ajungeam să dau undeva la 3 lei un maximum, asta însemnând 3 cafele pe zi doar ale mele deci în jurul sumei de 10 lei. Două persoane, 6 cafele pe zi ar însemna 20 de lei. Consider că aș ieși un pic mai mine cumpărând un pachet întreg.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#5
Totul incepe cu rasnita, asta vei gasi peste tot unde vei citi.
Dupa aia urmeaza schismele... fiecare cu credinta lui, in ale prepararii Smile
 
Reply
#6
(21-07-2021, 19:17)renatoa Wrote: Totul incepe cu rasnita, asta vei gasi peste tot unde vei citi.
Dupa aia urmeaza schismele... fiecare cu credinta lui, in ale prepararii Smile

Amin !
 
Reply
#7
Bun, am observat și deja încep să aprofundez. Inclusiv pe anumite site-uri, YouTube sau aici, Dumnezeul cafelei este râșnița, chiar și dacă vrei să-ți faci la ibric, oldschool. Apoi trebuie să înveți modul de măcinare. Practic de espressor ține doar portafiltrul pe care îl poți achiziționa separat, un cântar de la cel mai ieftin la cel mai scump pentru gramaje cum sunt cele pentru metale prețioase, un temper, nici cel mai scump dar nici cel mai petardă, de preferat de inox, iar de acolo trebuie să știi și să-ți dezvolți un anumit skill în așezarea cafelei cât mai optim ca atunci când îl reglezi să curgă cum trebuie. Apoi de reținut anumite gramaje în funcție de consistența cafelei și bineînțeles o cafea cât de cât bună.
Acum revenind la râșnițe, puteți lăsa niște denumiri sau de unde să achiziționez? Ceva în jur de 1000 de lei oare găsesc ceva decent?
Aș reuși să mă încadrez într-un buget de 3000 de lei pentru început?
Mulțumesc încă o dată și seară făină

PS: sunt din București, așa că dacă știți cafenele, sau locuri unde pot vorbi cu oameni care să-mi explice și unde chiar se prepară ceva decent vă rog să-mi spuneți și chiar din acest weekend voi începe delectarea. Nu de alta dar la un singur Google îmi apar recomandări ale unor cafenele fancy care sunt vizitate în special de influenceri cum este otravă și al său blog.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#8
Am mutat acest topic pe aria de sfaturi la cumparare. Daca derulezi putin pana la topicurile de interes deschise de alti colegi pentru bugete asemanatoare vei gasi ceva alternative. Eventual revino cu ce concluzii ai tras din acele discutii, caci deja ar trebui sa fie zeci de dezbateri pe tema asta.
Asa pe scurt, cea mai populara rasnita e manuala Kinu Phoenix de 750 lei si cel mai popular espressor PL41TEM de 2350 lei, deci aproape la fix cu ce cauti dar verifica te rog intai anumite lucruri de baza si vezi daca o rasnita manuala e pentru tine sau nu, vezi ce face PID-ul, manometrul, multe asemenea chestiuni regasindu-le in mail-ul pe care l-ai primit la inregistrare (verifica si Spam eventual).
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
Ca posibilitate, da ai putea cumpara gata macinata, dar sunt sanse uriase sa nu faci nimic cu acea cafea acasa. Desi magazinele care se respecta au rasnite scumpe profesionale, vin variabile precum marimea portafiltrului, tipul de cafea, temperatura de lucru al espressorului, cantitatea de cafea, forma sitei care toate cumulate vor face ca fie apa sa treaca prea usor fie prea greu sau deloc prin filtrul tau si atunci nu vei mai bea nimic. Angajatul care manipuleaza rasnita din magazin s-ar putea nici sa nu vrea sa altereze gradul de macinare, in sensul ca daca ii zici ca uite, mi-ai dat in x zi asa, da-mi acum rasnit la 1-nu-stiu-cate trepte in plus sau minus, e posibil sa fii si refuzat si chiar si daca nu te-ar refuza, iarasi sunt sanse mici sa se potriveasca cu ce ai tu acasa.

Retete oarecum standard ar fi proportia de 1:2 in ceea ce priveste cantitatea (de exemplu la un cos in care ai pus 18g de cafea sa scoti 36-40g de cafea) oriunde intre 20-30 de secunde. Placerea (dar si chinul deopotriva daca mai vrei sa foloseasca si altcineva acelasi aparat) aparatului manual va fi ca vei putea merge in orice directie vrei tu, am avut cafele care pentru mine gustul placut mie il aveau pe la 40s de extractie, toate aceste experimente le faci acasa cu rasnita pe masa, nu ai cum altfel.

6 cafele pe zi mi se pare mult sa rasnesti la manuala, intreaba si cealalta persoana daca este de acord sa se inhame la asa aventura, eu am crezut ca pot sa stau cu o manuala la 1-2 cafele pe zi, dar nu am rezistat prea mult si am trecut manuala la sarcini pentru condimente. 3 cafele de om pe zi daca faci double shot ar insemna si multa multa cofeina fata de capsule, capsulele m-as mira sa existe cu 18-20g, deci din start un singur double shot de espressor poate ca are de 3x mai multa cafea ca o capsula (stiu ca unele sunt pe la 5-6g). Si ca pret va fi mult mai scump fata de capsule, probabil e nevoie si aici de o optimizare.
 
Reply
#10
Imi permit sa dau si eu un sfat: de departe, cea mai buna recomandare pentru acel buget este ce a scris Liviu: Kinu & Lelit PL41TEM. In calitate de posesor, pot confirma ca aparatul este foarte foarte bun (il am din 2012 si nu am simtit nevoia de schimbare) iar rasnita scoate rezultate comparabile cu Mazzer-ul din dotare.
Ca si recomandare: informeaza-te ce este si ce face PID-ul (ca sa intelegi de ce ti s-a recomandat acest model si nu Lelit PL41EM).

Bafta!

L.E. Daca nu te deranjeaza conceptul de SH, ai putea sa te orientezi la acest combo: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...Lelit-PL72
(acum vad ca s-a dat aparatul, dar poti urmari bursa ca sigur vor mai apare oferte de genul).
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ/Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm/Nivelator Motta 57,5 mm/Kribli-Grabli/Stand Lelit PL105
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#11
Ia o D64 G Iota si un espressor mai ieftin gen Gaggia pentru inceput. E bine sa incepi cu o rasnita capabila, te va scuti de multe frustrari ... Rasnita este 1800 cu reducerea de forum, pare mult dar crede-ma, nu e.
 
Reply
#12
In cazul colegului si daca vorbim de G-iota se merita pachetul barista home g-iota cu pl41tem caci e pomana la 3500
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
(22-07-2021, 14:16)Lyvyoo Wrote: In cazul colegului si daca vorbim de G-iota se merita pachetul barista home g-iota cu pl41tem caci e pomana la 3500


Am parcurs și topicul râșniței G-iota. Pare că am picat la momentul potrivit, dat fiind faptul că această râșniță pare destul de promițătoare. Totuși n-ai menționat-o în acel mail despre alegerea unei râșnițe de buget ( probabil că ar fi intrat la categoria bugetului mediu)Nu știe nimeni dacă va fi și fiabilă în timp. Treaba cu retenția am înțeles-o parțial în sensul în care unii spun că pierd câteva grame, iar alții susțin că e ok.
Nu înțeleg treaba cu ajustările că mai toți au făcut modificări pentru alinierea cuțitelor. Tu spuneai că la niște teste efectuate în showroom, că nu ai simțit că se ating lamele și că totul a decurs normal, și parcă ai menționat și treaba cu retenția 0. Sunt convins că nu îmi voi da seama probabil la început, dar nici nu aș vrea să mă apuc să devin un mini technicus... Asta e problema când te documentezi prea mult în orice domeniu... Vrei să atingi perfecțiunea (spuse unul ca mine care nu știe nici măcar ce sortiment de cafea să-și aleagă pentru început și e de-a dreptul noob folosind capsule și cafea la filtru)

Totuși mă gândesc dacă aș mări bugetul din prima și m-aș duce spre 5000 poate 6000 cu tot cu espressor, ținând cont de faptul că la un moment dat eram disperat, voiam să-mi iau neapărat un automat de la Saeco total digital care se învârtea în jurul bugetului menționat. Sau poate doar îmi bat capul și pentru început e suficient acest kit menționat aici. Totuși sper să nu mă prind prea repede și să am regrete iar mai apoi să-mi doresc ceva mai scump de atât că poate nu îmi voi permite sau nu mă va lăsa inima pur și simplu...

Despre kinu nu vreau să îmi iau așa ceva, consider că nu aș avea timpul necesar și răbdarea pentru a învârti la manivelă dimineața...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#14
Cafeaua buna cere un pic de implicare, alinierea cutitelor la G Iota nu e mare filozofie, cu markerul e chiar simplu, si daca dupa un timp de acomodare cu rutina unei rasnite manuale si a unui espressor manual vei considera ca vrei mai mult, poti sa treci la cutite SSP MP. In ceea cea priveste espressorul cauta ceva cu preinfuzie, SB daca nu vrei lapte(sau il folosesti mai rar), DB in caz contrar( mai scump). HX nu e o solutie mai ales pentru un incepator. Exista insa o curba de invatare si oricat te-ai stradui nu vei fi scutit de anumite greseli sau alegeri asupra carora vei reveni ... Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)