Espressoman fresh
Cluj Napoca
Salutare,
Acum cateva zile mi-am comandat un Delonghi Magnifica S (Automat), insa din pacate sunt dezamagit de rezultatele pe care le-am obtinut la preparea unui espresso. Evident, stiu ca in succesul unui espresso sunt multe variabile, temperatura, gradul de macinare, tip de cafea etc, insa tot ce am reusit sa obtin a fost un espresso acid si destul de acrisor si eu imi doresc ceva mai echilibrat si dulce, aromat.
Asadar vreau sa returnez acest automat si planul meu ar fi sa trec pe un espressor manual + rasnita.
M-am gandit sa ma incadrez in 2000 ron ca investitie initiala cu urmatoarele:
1. Breville Mini Barista (1000 Ron) - are PID la 92 Celsius, pre infuzie, si portafiltru de 58mm cu sita presurizata, also imi place ca are wand-ul pentru abur metalic, si nu este din plastic.
2. Graef CM 702 (550 Ron) sau Sage Dose Control Pro (720 Ron)
3. Cantar electronic BEEM (169 Ron)
4. Poate un WDT, dar nu stiu care
Crede-ti ca este un setup bun pentru inceput, sau aveti alte recomandari? As putea sa iau un Delonghi mai ieftin, dar imi place acest Breville pentru ca are PID chiar daca temperatura e doar 92 grade si are mai mult metal decat plastic. Nu-mi place portafiltrul ca este din aluminiu cu plastic, dar ma gandesc ca m-as descurca cu el asa la inceput.
Am sanse sa fac un espresso corect, echilibrat, dulce, aromat cu ceva crema? sau rezultatele vor fi similare cu espressorul automat pe care il am acum, Delonghi Magnifica S.
P.S sunt incepator dar pasionat sa aflu mai multe.
Espressoman infocat
Pretutindeni
05-11-2023, 23:41
(This post was last modified: 05-11-2023, 23:41 by neaDorel.)
Cantarul ala ce nu face mai mult de 50 lei, existand o sumedenie de variatii de culoare/denumire ale aceluiasi produs
In rest parca ieri se vorbea
Espresso dulce..
Espressoman infocat
Bucuresti
Ce cafea folosești acum ? Ai băut într-o cafenea aceeași cafea cu gust diferit?
ce cafea ai băut dulce aromată ?
Espressoman infocat
Cluj-N
Încearcă o cafea prăjită pt superautomate și hotărăște-te după. Eu cred ca dacă găsești cafeaua potrivita pt ce ai acum sunt șanse mari sa ai rezultate mai bune decât ce poți scoate cu rasnita aia de la graef
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Espressoman fresh
Cluj Napoca
06-11-2023, 10:37
(This post was last modified: 06-11-2023, 10:43 by xiulian.)
(06-11-2023, 00:36)unportocal Wrote: Ce cafea folosești acum ? Ai băut într-o cafenea aceeași cafea cu gust diferit?
ce cafea ai băut dulce aromată ?
De cand am primit Delonghi Magnifica S, am testat doar doua cafele. Cafe Crema e Aroma Bellarom (ieftina de la lidl) cu care am si testat aparatul mai mult.
Cealalta cafea este Ipanema Espresso de la Kawa(cred ca e un single origin din Brazilia, arabica) pe care am si baut-o intr-o cafenea din Grecia si era perfecta. Echilibrata, aromata si putin dulce (nu va ganditi la dulce, ca si cum ar avea zahar). Nicidecum acida si acrisoara cum mi-a iesit mie acasa. Diferenta mare intre ce am baut acolo si ce mi-a iesit mie.
Cea single origin este mult mai buna si mai putin acra decat cea ieftina insa comparativ cu cea bauta in cafenea tot nu pare ce trebuie.
(06-11-2023, 08:36)macgyverx86 Wrote: Încearcă o cafea prăjită pt superautomate și hotărăște-te după. Eu cred ca dacă găsești cafeaua potrivita pt ce ai acum sunt șanse mari sa ai rezultate mai bune decât ce poți scoate cu rasnita aia de la graef
Am avut una din comert Arabica care scria ca este ideal pentru fully automatic dar am senzatia ca aproape orice as pune tot nu voi scoate acreala de tot.
Ai vreo sugestie de o cafea buna pentru automat. Mentionez ca nu sunt fan pentru roast-uri foarte dark.
Dilema mea este daca voi reusi un espresso mai bun cu un setup de pana in 2000 ron, sau va fi cam la fel.
Am citit ca, daca voi folosi sitele presurizate va fi cam acelasi lucru.
De rasnita cealalta Sage Dose Control Pro ce zici? Are 60 trepte de macinare.
Espressoman infocat
Bucuresti
Vad ca esti in oras cu yume, poti sa bei acolo o cafea și sa o iei și pentru acasă.
au un blend de espresso pe care nu l-am incercat, dar eu am simțit dulce aromat la eclectic india, o cafea single origin dar prajita putin mai mult.
temperatura este destul de importanta la cafea, in contextul de a ascunde unele gusturi, si accentua altele, ce vreau sa zic este că mi se pare important să poți regla temperatura espresorului.
Iar la bugetul tau, te-ai incadra pentru un setup sh cu rasnita manuala si un espressor cu pid.
Cred ca sunt cateva pe marketplace chiar acum.
Dar o cafea la semiautomat desi buna, consuma mai mult timp pentru preparare, deci trebuie sa iti si faca placere procesul, altfel daca doar vrei o cafea repede, nu este o optiune buna
Aero...
Bucuresti
Fara cresterea temperaturii sau folosirea cafelei foarte prajite e cam inevitabila aciditatea.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Cluj-N
Eu as încerca cu yume eclectic India. Sau cel mai bine treci pe la prajitorie și povestește acolo ce ai vrea.
Espressoman infocat
Romania
(05-11-2023, 23:08)xiulian Wrote: Salutare,
...
P.S sunt incepator dar pasionat sa aflu mai multe.
Salut!
Mă miră faptul că nu ai fost luat deja la rangă... Și eu am fost interesat de achizitia unui setup ”lesne” care să se incadreze in 3 mii și ceva, chiar săptămâna trecută am postat dar m-au liniștit repede și l-am rugat pe Liviu să șteargă topicul.
Am înțeles că cele mai importante ”piese” sunt cafeaua proaspăt prăjită și râșnița. Espressorul este doar un fel de accesoriu al râșniței.
Momentan am renunțat la idee, mai citesc pe ici și colo până mă voi dumiri la ce vreau exact, voi testa mai multe tipuri de cafea cu ceea ce am de câțiva ani (Delonghi EC221B+Kg 79) și mai mult ca sigur voi achiziționa un COMANDANTE C40 MK4 sau Kinu M47 care vor comanda un Lelit Anna sau Gaggia Pro Evo. Așadar, am luat cafea proaspătă (prăjită pe 02.11.2023), azi am râșnit-o pudră și am cântărit 16g în sita nepresurizată iar rezultatul m-a dat pe spate. Uite:
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Comandante, ca sa "rasnesti pudra", este o alegere foarte neinspirata.
Espressoman infocat
Romania
06-11-2023, 21:42
(This post was last modified: 06-11-2023, 21:43 by _R_A_D_U.)
@
renatoa, dacă râșnesc cu comandante, Lelit Anna ar face treabă bună. Cel puțin așa am citit pe aici. Greșesc? Râșnirea ”pudra” o fac pentru chinezoaica din dotare care dă momentan bune rezultate cu o cafea ok, proaspăt prăjită. Strict dintre kinu și comandante ce ai recomanda pentru a bea espresso? Am pus în discuție aceste 2 manuale deoarece sunt usor de depozitat și pot fi luate în deplasare. Oricum, la bugetul acestor manuale se pot achiziționa, în caz de răzgândire, și o electrică ok.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
06-11-2023, 22:06
(This post was last modified: 06-11-2023, 22:38 by cristi5922.)
Iti spune un baiat care are Comandante din 2020 si l-a trecut prin toate dimensiunile de portafiltru de espresso, NU lua Comandante daca principalul scop este espresso. Am avut si 2 rasnite Kinu, insumat timp de 1 an si am fost mult mai multumit de ele.
Varianta pe lung este ca acea rasnita iti va da mari batai de cap daca vrei sa ajungi la rezultate foarte bune in ceasca. Cu axul de competitie poti da de cafele pe care daca le rasnesti la 10, 11, 12, 13 clicks sa iti curga in 50s, iar la 14 clicks in 20. Axul nu este complet stabil si genereaza o distributie foarte mare a particulelor.
Ia cu incredere Kinu, 1zPresso sau orice alta rasnita consacrata.
Pe langa toate acestea, la doar 39mm diametru, vei obosi rasnind la granulatie de espresso.
Later edit: @
bobitad cu comandante rasneam cam 1 minut si putin 18g, iar cu kinu m47 vreo 30s. Cu prima rasnita ma duceam vara in fata AC-ului si imi rasneam cafeaua cand faceam dial in si aveam 3-5 shoturi de tras, altfel curgeau apele pe mine dinainte sa ma cofeinizez.
Pot sa zic cu certitudine ca am facut ceva
muschi. Am prieteni care cand au vrut sa dea la manivela au obosit dupa 20s si mi-au pasat-o mie.
Flair 58 | Eureka Oro 65mm | Comandante MK3 | Acaia Pearl S | V60 | ThirdWaveWater
Espressoman infocat
Mioveni
06-11-2023, 22:06
(This post was last modified: 06-11-2023, 22:19 by bobitad.)
la comandante o sa-ti ia 2 minute sa rasnesti 18g pentru espresso. si nu prea o sa poti sa o reglezi pentru espresso, fiindca o sa fie ”clickul” prea mare si trebuie sa iei si red clix care-ti injumatateste ”clickul” si care e 200 de ron la barshaker. iar daca vrei bratul mai lung ca sa fie efortul mai mic, mai marca 190.
https://barshaker.ro/comandante-crank-xl...comandante&category_id=0
https://barshaker.ro/Comandante-Red-Clix...comandante&category_id=0
la kinu o sa-ti ia probabil 45 de secunde, o poti seta mai usor, e stepless, e construita mai bine si cred ca are si ”bratul” mai lung.
cum ziceau si altii care fac espresso(eu nu fac), nu prea mai sunt oameni care fac espresso cu rasnite manuale, pai sa zicem ca faci dial in cu comandante, si sa zicem ca deabia la al 3lea shot esti multumit, o sa ai 6 minute de dat la manivela.
L.E @
cristi5922 oricum dadeai bine la manivela, altii rasnesc pentru filtru intr-un minut. e bine intr-un final, omu isi face sala acasa
zp6/v60
Craiova
(06-11-2023, 21:42)_R_A_D_U Wrote: ...Cel puțin așa am citit pe aici. Greșesc?
...
Strict dintre kinu și comandante ce ai recomanda pentru a bea espresso?
Am pus în discuție aceste 2 manuale deoarece sunt usor de depozitat și pot fi luate în deplasare.
Oricum, la bugetul acestor manuale se pot achiziționa, în caz de răzgândire, și o electrică ok.
Cei doi care ti-au raspuns mai sus cred ca te-au lamurit... ca ai citit unde nu trebuie, sau ai inteles gresit.
Ca o regula generala, in lumea asta unde nu mai poti gasi ceva de incredere in mormanul de rahat de influencereala, unde aproape nimeni nu mai e in stare sa aprecieze ceva ca fiind real, si se crede orice... cel putin nu mai alerga dupa postari laudative, cauta pe cele cu defecte. Alea sunt sanse mari sa fie adevarate.
Intre cele de mai sus eu as alege Arco, la ea ai alternativa sa o electrifici daca iti trece cheful de manivela, si pastrezi si posibilitatea de a o lua in deplasare. Si poti verifica in semnatura ca e si alegerea mea, chiar daca pe alte criterii.
Espressoman infocat
Romania
07-11-2023, 10:20
(This post was last modified: 07-11-2023, 10:23 by _R_A_D_U.)
(06-11-2023, 22:06)cristi5922 Wrote: Iti spune un baiat care are Comandante…
Cu prima rasnita ma duceam vara in fata AC-ului si imi rasneam cafeaua cand faceam dial in si aveam 3-5 shoturi de tras, altfel curgeau apele pe mine dinainte sa ma cofeinizez.
Pot sa zic cu certitudine ca am facut ceva muschi. Am prieteni care cand au vrut sa dea la manivela au obosit dupa 20s si mi-au pasat-o mie.
Va mulțumesc pentru răspunsurile date
Mda… se pare ca viața bate filmul.
In aceasta situație trecem la electric… ceva recomandare?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ca o regula generala, in lumea asta unde nu mai poti gasi ceva de incredere in mormanul de rahat de influencereala, unde aproape nimeni nu mai e in stare sa aprecieze ceva ca fiind real, si se crede orice... cel putin nu mai alerga dupa postari laudative, cauta pe cele cu defecte.
Intre cele de mai sus eu as alege Arco, la ea ai alternativa sa o electrifici daca iti trece cheful de manivela, si pastrezi si posibilitatea de a o lua in deplasare. Si poti verifica in semnatura ca e si alegerea mea, chiar daca pe alte criterii.
[/quote]
Mulțumesc! Ai un link ceva cu Arco modificata?
Sent from my iPhone using Tapatalk
FRED PL043MMI feat ANNA PL41TEM
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Din putina mea experienta iti zic ca nu e necesar sa treci pe electrica.
Eu am electrica Lelit aia mica si apoi la cateva luni am luat Kinu.
Lelit nu o mai folosesc deloc.
De vreun an si ceva folosesc doar Kinu la 2-3-4 cafele pe zi si nu am de gand sa trec pe electrica.
Nu mi se pare deloc dificil sa rasnesc cu ea, dar e drept ca eu am vreo 100 de kg si imi place sa fiu activ. Daca tu ai doar vreo 50 si esti mai comod, poate preferi electrica
Imi place ca e silentioasa, o pot duce cu mine prin concedii, ocupa putin spatiu, nu prea are ce sa strice, e facuta la noi, e faina...
Mai sus ai primit sfat sa nu iei Comandante pentru espresso, nu sa iei electrica.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
Craiova
(07-11-2023, 10:20)_R_A_D_U Wrote: Mulțumesc! Ai un link ceva cu Arco modificata?
Nu se modifica nimic, Arco are propriul sistem de antrenare detasabil.
https://www.ecocapsule.ro/goat-story-arco
Dar nu e musai sa o iei din prima electrificata, axul hex standard de bit surubelnita face posibila rasnirea cu orice scula cu cel putin 24Nm cuplu.
Espressoman fresh
Bucuresti
(06-11-2023, 16:55)_R_A_D_U Wrote: Salut!
Mă miră faptul că nu ai fost luat deja la rangă... Și eu am fost interesat de achizitia unui setup ”lesne” care să se incadreze in 3 mii și ceva, chiar săptămâna trecută am postat dar m-au liniștit repede și l-am rugat pe Liviu să șteargă topicul.
Am înțeles că cele mai importante ”piese” sunt cafeaua proaspăt prăjită și râșnița. Espressorul este doar un fel de accesoriu al râșniței.
Momentan am renunțat la idee, mai citesc pe ici și colo până mă voi dumiri la ce vreau exact, voi testa mai multe tipuri de cafea cu ceea ce am de câțiva ani (Delonghi EC221B+Kg 79) și mai mult ca sigur voi achiziționa un COMANDANTE C40 MK4 sau Kinu M47 care vor comanda un Lelit Anna sau Gaggia Pro Evo. Așadar, am luat cafea proaspătă (prăjită pe 02.11.2023), azi am râșnit-o pudră și am cântărit 16g în sita nepresurizată iar rezultatul m-a dat pe spate. Uite:
Eu initial ma gandeam sa iau 1zpresso Jx pro, dar mi-am luat kingrinder k4 si sunt foarte multumit. As sugera sa mai cauti alte review-uri de rasnite manuale, mai ales ca vin reducerile nu doar la noi, ci si de pe Amazon DE.
Espressoman infocat
Romania
(07-11-2023, 11:43)renatoa Wrote: (07-11-2023, 10:20)_R_A_D_U Wrote: Mulțumesc! Ai un link ceva cu Arco modificata?
Nu se modifica nimic, Arco are propriul sistem de antrenare detasabil.
https://www.ecocapsule.ro/goat-story-arco
Dar nu e musai sa o iei din prima electrificata, axul hex standard de bit surubelnita face posibila rasnirea cu orice scula cu cel putin 24Nm cuplu.
Mulțumesc pentru info. Se poate achiziționa ulterior acel suport detașabil electrificat pentru Arco manuală? Am căutat pe net dar nu am găsit nimic.
Espressoman infocat
Bucuresti
08-11-2023, 19:54
(This post was last modified: 08-11-2023, 19:55 by adrian1.)
https://goat-story.com/collections/spare...ctric-dock atenție la voltaj și modelul de ștecher.
La prima vedere e 20eur transportul. Pentru că expediază din Slovenia ajunge repede și fără alte taxe.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Romania
Interesant, mulțumesc. Pare că ies mai lesne de pe ecocapsule dacă iau pachetul complet. Văd pe FB că espressoman anunță BF începând de mâine noapte. Ia să vedem ce surprize avem...