Am primit ieri Mini Mill-ul...
Multumesc Liviu pentru ajutor.
Pentru inceput, ca sa fie clare evaluarile, am trecut de la Hario Skerton la Porlex Mini Mill; probabil nu e cea mai corecta comparatie, recunosc.
Printre motive - am constatat ca 99% din timp macin intre 7-16-18g, voiam sa fie ceva mai usor de transportat iar la varianta mini de la Hario mi-a fost frica de plastice si de sarcinile electrostatice (cer curatare temeinica dupa utilizare).
Pentru inceput, o descriere generala: finisaje OK, capacele stau bine, cauciucul pentru prinderea manerului este suficient de elastic ca sa tina si in timp.
Functional:
- PMM macina mai repede (probabil manerul mai lung le permite unghiuri de atac mai mari in cutite?)
- prinderea este mai simpla cand macini: cu o mana tii rasnita si cu cealalta actionezi manerul. La Skerton deseori trebuia sa o proptesc pe picior.
- zgomotul este foarte mic - capacul ajuta la asta foarte mult, inclusiv tinerea in mana
- as zice ca macina putin mai fin, dar este o parere subiectiva vorbind de o cafea preparata la ibric (pentru mine este suficient de fin la ambele rasnite). Nu am apucat sa macin mai mare (pentru Bialetti Brikka/presa franceza), unde am asteptari mai bune pentru constanta macinaturii data fiind prinderea si jos a axului.
- arcul preia din rezistenta opusa de boabe (ma gandesc daca nu afecteaza putin si constanta macinarii, dar estimarea mea este ca probabil mai putin ca la Skerton unde sistemul se bazeaza pe o distributie "egala" a sparturilor de boabe de cafea)
- tot arcul cred ca ajuta la strangerea usoara inapoi, la Skerton de multe ori ajungeam sa o spal pentru a o regla sa macine fin.
- reglarea este ceva mai simpla ca la Skerton si pare la fel de sigura in timp
Singurul lucru negativ, daca pot sa zic asa, este faptul ca ramane cafea macinata chiar in zona de iesire (probabil are niste plastice pe acolo si se incarca electrostatic), dar este grupata. Probabil cu o periuta se curata usor.
La Skerton in schimb ramanea doar o dunga fina de cafea chiar intre cutite, nu cred ca poti cere mai mult de la o rasnita ceramica.
Capacul unde se aduna cafeaua este insa metalic si nu are probleme. In plus este mai mic ca diametru si mai usor de folosit la turnarea ulterioara a cafelei macinate.
Ce mi-a mai placut la Skerton este borcanelul si faptul ca are capac separat. Macinand insa cafeaua de fiecare data inainte de preparare nu l-am prea folosit.
LE: Un punct in plus pentru Papa Jacques, care ofera manualul in limba romana. PMM vine cu el in japoneza... L-am gasit insa in engleza pe net (chiar si fara, nu ar trebui sa fie probleme cu putina atentie).
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono