Espressoman infocat
Deva
Din pacate nu scrie pe punga.
Cum am scris in postul de mai sus, cafeaua care o am e Arabica Guatemala, originea nu e Guatemala?
Ca si aspect vizual si la pipaire nu mi se pare uleioasa deloc, din cate am inteles cafeaua proaspat prajita trebuie sa fie uleioasa.
Vechimea maxima trebuie sa fie cam 2 saptamani?
Espressoman infocat
București
(28-03-2018, 12:37)IndreiR Wrote: Ca si aspect vizual si la pipaire nu mi se pare uleioasa deloc, din cate am inteles cafeaua proaspat prajita trebuie sa fie uleioasa.
Vechimea maxima trebuie sa fie cam 2 saptamani?
Cafeaua nu trebuie să fie deloc uleioasă. Ajunge să fie uleioasă doar dacă este prăjită (prea) mult timp.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Sau in socuri.
Poti scoate ulei si daca prajesti doar in FC, dar rapid, mai ales pe final.
Dar acelea sunt rupturi de structura celulara aleatorii, "boabe de roua", nu ajung sa formeze pelicula.
Espressoman infocat
Deva
Mai sunt utilizatori care folosesc aceasta rasnita in combinatie cu gaggia classic modelul nou? Ar fi interesant de aflat ce cafea au folosit si ce rezultate au obtinut.
Espressoman infocat
Deva
Am observat ca macinatura iasa sub forma de bulgarasi. Afecteza calitatea shotului? E normal sa apara multi bulgarasi in macinatura, poate e rasnita defecta?
Espressoman infocat
Bucuresti
31-03-2018, 23:22
(Edited 31-03-2018, 23:24 by danMarius.)
Eu am gaggia classic 2015 (PID) cu porlex (tall) si e o rasnita foarte decenta, daca nu ai pretentii si esti la inceput. am gustat si shoturi cu GC 2015 + lelit pl043mmi si e alta mancare de peste. eu setez imediat dupa al doilea click si da o rasnire care scoate ~50ml in 25-27sec la 17g. dar, pe langa multe aspecte de finete despre care gasesti mii de randuri pe forum, vorba lui Liviu - cafeaua proaspat prajita (de la prajitori specializati - ai sectiune pe forum) e absolut necesara. aici nu exista substitut. daca iei cafea "de brand" prajita cu 4 luni in urma... nu te ajuta sa ai nici scule la marzocco...imho
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco
Espressoman infocat
Deva
Multumesc pt. raspuns. Cafeaua pe care am cumparat-o eu cred ca e cam veche, deoarece am rasnit-o pe setarea minima si cu o tampare destul de serioasa am reusit sa obtin cu sita de 14g, 60 ml in 25s, probabil ca daca era cafeaua buna nu trebuia sa curga mai nimic in ceasca. Am comandat astazi de la Yume o Brazilia Cerrado Mineiro 3P.
O alta problema cu care ma confrunt este folosirea sitei de 7g, pun 9g de cafea, curgerea e mai lunga de 25s iar pucul dupa extractie este f moale si apos. Cand folosesc sita de 14g pun 18g cafea iar curgerea e in 25s 60ml, iar pucul nu este apos deloc. Tamparea o fac cam cu aceeasi forta. M-am tot gandit ca poate nu e buna sita si trebuie sa imi iau alta, am cumparat-o dupa ce mi-a venit espressorul si a fost destul de ieftina. Am incercat sa atasez o poza dar nu merge :D
Espressoman infocat
mihaesti AG
(28-03-2018, 19:02)IndreiR Wrote: Mai sunt utilizatori care folosesc aceasta rasnita in combinatie cu gaggia classic modelul nou? Ar fi interesant de aflat ce cafea au folosit si ce rezultate au obtinut.
Columbia Huila San Augustin prajita mediu
17 grame 25 sec cca 70 ml pe GC 2015 . porlex la 4 clickuri. recomandari? in afara de a schimba rasnita :D
---------------------------------------------------
Espressoman infocat
Bucuresti
17g in 70g inseamna mai sus de 1:4. scade la 3 click-uri sau chiar 2, ca sa cobori sub 50g in ceasca.
o alta solutie e sa cumperi o sita mai mare (20-22g) si sa incarci cu 18-19-20, insa oricum va trebui sa mergi mai jos de 4 click-uri. din experienta mea pot spune ca am rasnit la minim pe porlex (imediat ce nu se mai auzeau cutitele atingandu-se) pentru GC 2015 si cu unele cafele tot nu a fost destul de fin. in cazurile astea merge doar sa te joci din doza.
Espressoman infocat
mihaesti AG
(30-12-2018, 00:43)danMarius Wrote: 17g in 70g inseamna mai sus de 1:4. scade la 3 click-uri sau chiar 2, ca sa cobori sub 50g in ceasca.
o alta solutie e sa cumperi o sita mai mare (20-22g) si sa incarci cu 18-19-20, insa oricum va trebui sa mergi mai jos de 4 click-uri. din experienta mea pot spune ca am rasnit la minim pe porlex (imediat ce nu se mai auzeau cutitele atingandu-se) pentru GC 2015 si cu unele cafele tot nu a fost destul de fin. in cazurile astea merge doar sa te joci din doza.
Salut! Intre timp am scăzut și râșniță la 3 clickuri dar și cantitatea de cafea de la 17 la 16 și am obținut în 25 sec de la apăsare buton exact 52 ml, cu cca 1 cm de ceva, o spuma că nu pot sa_ i zic crema.
Espressoman infocat
Bucuresti
30-12-2018, 10:49
(Edited 30-12-2018, 10:54 by danMarius.)
mai umbla la doza/click-uri pana ajungi sa obtii un rezultat cat mai satisfacator in ceasca. iti recomanda calduros sa cobori pana la 1:2 si vezi daca iti place gustul. stiu ca e putin lichid (~32-34g la doza ta) dar experimentezi si nu vad ce ai avea ceva de pierdut, din contra ;)
nu te concentra pe crema. desi poate fi un indiciu ca boabele sunt proaspat prajite, rasnirea a fost destul de fina, apa la temp corespunzatoare, nu duce neaparat catre un nivel inalt dpdv gustativ al shotului. crema este o emulsie uleioasa amara si mai degraba se recomanda amestecarea ei in continut//indepartarea din ceasca (macar si pentru a observa diferenta, daca totusi iti place senzatia/gustul dat de crema)
Espressoman infocat
mihaesti AG
(30-12-2018, 10:49)danMarius Wrote: mai umbla la doza/click-uri pana ajungi sa obtii un rezultat cat mai satisfacator in ceasca. iti recomanda calduros sa cobori pana la 1:2 si vezi daca iti place gustul. stiu ca e putin lichid (~32-34g la doza ta) dar experimentezi si nu vad ce ai avea ceva de pierdut, din contra 
nu te concentra pe crema. desi poate fi un indiciu ca boabele sunt proaspat prajite, rasnirea a fost destul de fina, apa la temp corespunzatoare, nu duce neaparat catre un nivel inalt dpdv gustativ al shotului. crema este o emulsie uleioasa amara si mai degraba se recomanda amestecarea ei in continut//indepartarea din ceasca (macar si pentru a observa diferenta, daca totusi iti place senzatia/gustul dat de crema)
Mi se pare mult prea intensa o proportie de 1:1, prefer reteta clasica de 60 ml in 25 secunde adica ceva intre 1:3 si 1:4. Tot incerc sa scot 60 ml din 16 grame macinatura (17 grame imi da peste 60 ml in ceasca), azi dimineata am pus 16 grame la 2 clickuri sa vad cum iese si am ramas surprins, o curgere mult mai ok ( probabil cu PF nud ar fi curs cam ca in videoclipul celebru **life and death of an espresso** ,dar cantitatea cam mica, undeva la 40 ml (aseara am scos din aceeasi cantitate 52 ml dar la 3 clickuri),crema 1 cm care a rezistat 3-4 minute lejer (inclusiv am facut testul cu zaharul cum mai fac unii pe youtube, a plutit 5-6 secunde pana la scufundare) , granulatia ideala cred eu la Porlex e intre 2 si 3 clickuri, dar tinand cont ca macinatura nu e uniforma, iar intre 2 si 3 nu exista reglaj, testam si modificam doze degeaba. Aveti dreptate, crema nu e un parametru de urmarit ci gustul. Multumesc de sfaturi si ne oprim aici pe partea de preparare, oricum am facut offtopic la greu...