Hello There, Guest! Login Register


Rasnite cu lamele - renasterea...

#1
Stiu, stiu... nu trebuie sa imi spuneti, au o gramada de belele, motiv pentru care un cafegiu serios nu ia in seama asa ceva... gramada care de fapt se rezuma la doua mari probleme:
- inconsistenta macinaturii, granule de toate dimensiunile
- turatie mare, incalzire cafea, pierdere arome

Exista solutii de remediere a ambelor pacate, cum ar fi cea oferita de technivorm, care consta in posibilitatea granulelor de a parasi camera de macinare printr-o fereastra/filtru, lucru care se face in momentul cand au ajuns la o dimensiune suficienta ca sa treaca prin sita de filtrare.
Aceasta abordare ar rezolva ambele probleme, odata ca granulele ajunse in recipientul de colectare se presupune ca ar fi de o dimensiune aproape la fel de consistenta ca la o cernere printr-un set de site... si a doua ca timpul de stationare in zona de incalzire ar fi redus la minim, practic cafeaua nemaiavand timp sa se incalzeasca, semnificativ.
Unicul dezavantaj care-l vad momentan este ca filtrul este critic in toata operatiunea, curatirea lui regulata fiind esentiala...

Totusi, pretul unei asfel de rasnite nu este tocmai mic, in jur de 150 Euro, si rezultatul fiind limitat la o singura granulatie, presupus optimala numai pentru brew, a impiedicat curiozitatea potentialilor amatori sa incerce asa ceva.

Daca insa ar apare o rasnita chinezeasca care sa ofere ceva similar la sub 150 lei, parca ar deveni tentant, nu ? Smile
Este cea peste care am dat azi, umbland dupa altele, si pe care o puteti vedea aici, ca si pe ebay:
https://shop.swan-brand.co.uk/products/s...-grinder-1

As fi tentat sa o iau, si sa o expediez direct la cineva cu un set de site Kruve, pentru a vedea ce profil de rasnire iese din masinaria asta... rog PM cine doreste sa ma ajute cu cernerea.
 
Reply
#2
(05-09-2018, 13:33)renatoa Wrote: As fi tentat sa o iau, si sa o expediez direct la cineva cu un set de site Kruve, pentru a vedea ce profil de rasnire iese din masinaria asta... rog PM cine doreste sa ma ajute cu cernerea.

Scuze de interventie, nefiind posesor de Kruve, dar cu praful obtinut ce faci? Adica particulele mari le retine sita, ok, dar praful ramane si e mult si se supra-extrage...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#3
Asta ramane de vazut, ne vor spune sitele cat de mult praf se va face...
De fapt, nu putem stii daca vom avea praf, nefiind o rasnire intre doua suprafete, posibil sa nu avem fines chiar de loc Wink
"Rasnirea" asta cu lamele este de fapt o spargere prin impact. Lamelele lovesc tot ce le apare in cale si bucata careia ii vine randul este sparta in mai multe bucati. Spargi si tot spargi pana cand spartura este suficient de mica ca sa treaca prin sita. Deci nu ar avea motiv sa ajunga iarasi sa fie lovita de lamela ca sa rezulte praf. Confused
Praful va fi strict ala rezultat din spargere, si nu putem stii in momentul asta ce distributie are o astfel de spargere, logica ar spune ca in medie trebuie sa rezulte 2-3 fragmente la fiecare impact. Huh

PS: topicul nu a fost deschis doar pentru posesorii de Kruve, putem sa dezbatem cat vrem aici genul asta de rasnire, macar nu avem un precedent, vom fi originali Big Grin, nici la technivorm nu am prea gasit distributii...
 
(05-09-2018, 16:24)cradun Wrote:
(05-09-2018, 13:33)renatoa Wrote: As fi tentat sa o iau, si sa o expediez direct la cineva cu un set de site Kruve, pentru a vedea ce profil de rasnire iese din masinaria asta... rog PM cine doreste sa ma ajute cu cernerea.

Scuze de interventie, nefiind posesor de Kruve, dar cu praful obtinut ce faci? Adica particulele mari le retine sita, ok, dar praful ramane si e mult si se supra-extrage...  
 
Reply
#4
Si eu sunt de parere ca, indiferent de filtru, odata cu particulele de dimensiune corespunzatoare va trece si mult praf. Asta pentru ca, nu cred ca particulele sunt capabile sa treaca prin acel filtru imediat ce au ajuns la dimensiunea corecta. Se vor aglomera la "gura" filtrului si cutitele vor tot trece peste ele pana vor apuca sa treaca toate de filtru. Mai mult decat atat, cutitele tip lama nu sunt capabile sa sparga boabele / fragmentele de boabe in doua parti egale, ci total aleatoriu, in fragmente mari si altele mici sau foarte mici, in final rezultand inevitabil si praf, pe langa particulele mai mari.
Cred ca fenomenul ar putea fi combatut doar cu doua filtre. Unul de 400 la iesirea din camera de rasnire si inca unul de 200 pe la jumatatea paharului colector. Dupa rasnire si vreo cateva zeci de secunde de agitare a rasnitei sau a paharului colector, pentru a se cerne prin al doilea filtru particulele sub 200, s-ar putea folosi macinatura dintre cele doua site.... Cred ca e totusi o operatiune prea complicata... si oricum rasnita asta nu e conceputa asa, cu doua site.
Desigur, e doar o supozitie... Kruve poate confirma sau infirma fenomenul
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#5
La Technivorm sita e pozitionata in jurul lamelor. Aici vad ca sita este pozitionata intr-o parte si din pozele de pe amazon, sita are orificiile destul de mari. Deci cresc sansele ca, inainte sa ajunga prin sita, particulele de cafea sa fie lovite de peretele opus site si sa fie lovite din nou, pana sa ajunga in sita, nu?

In plus, iata un review:

The main problem with this, is that there is absolutely zero control for the fineness or coarseness of the grind (which makes sense given that this is not a grinder). What you have then is one result: coarse. And that means weak coffee. To get even a half decent cup you need two massive heaped spoon fulls even when you're talking 5 strength coffee. And to be honest even then it's pretty watery. The other issue is that it doesn't even grind all the beans in the container. You always end up with at least a teaspoon full of large fragments that are just wasted. So unless you are a massive fan of watery coffee and general wastage, I would seriously avoid this.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#6
Deci alegerea filtrului necorespunzatoare, prea grosolan... poate ca sa nu aiba probleme cu infundarea lui si curatirea prea deasa... Confused
Intrebarea este cat de usor schimbabil este, si daca un filtru mai fin ar face fata.  Huh

Referitor la fines, am facut deja experimentul asta cu o masina cu lamele cu care am avut ocazia sa ma joc.
Rezultatele sunt chiar mai bune decat pe o conica consacrata, daca procedezi la modul urmator: lasi sa mearga 20 secunde, golesti continutul intr-o sita de faina cu ochiuri de 1mm, cerni pana nu mai trece nimic, pui ce ramane din sita inapoi in masina, alte 20 secunde..., in 3-4 cicluri termini, si rezultanta, cum ziceam reziduu zero in FP, deci fines cam deloc.

Raman optimist ca asa ar trebui sa mearga si rasnita asta, daca filtrul e corespunzator ales...
La kettle filtrul este prins intr-o rama si se extrage pentru curatare foarte usor.
Astept raspuns de la swan care este situatia la ei... daca este la fel, filtru inramat, nimic nu ma opreste sa ma joc cu diverse site.
 
Reply
#7
In prepararea espresso-ului traditional, adica a bauturii numite de drept espresso (in jurul careia sa invarte si denumirea acestui forum) este nevoie de o rasnita care macina bimodal!
fines-urile sunt necesare reusitei unui espresso! ok, traditional...


in continuare, opinia mea, dar si a altora mai cunoscuti in lumea cafelei decat mine... Smile
fines-urile rezulta la fiecare fragmentare, spargere a bobului de cafea!
ca exemplu:
multe din spargerile de boabe in procesul macinarii se datoreaza nu atat actiunii muchiilor cutitelor asupra boabelor presate pe ele, ci mai ales presiunii cu care boabele apasa unele pe altele...
de aceea, macinatura de la sfarsit de hopper, sau single-dosing-ul mai ales - la o rasnita bimodala utilizata in baruri - contine mai putine fines, pucul rezultat e mai permeabil, debitul mai mare fata de situatia macinarii cu hopperul plin; pentru o aceeasi setare de granulatie!
sigur, cresterea de debit se poate corecta prin micsorarea setarii de granulatie, sau prin marirea dozei, dar procentul de fines ramane unul mai scazut fara hopper si de aceea, 'profilul de gust' obtinut prin macinare in rasnita cu hopper-ul plin va fi intotdeauana diferit de cel obtinut fara hopper, in single-dose!
o exceptie este Sette 270, la care diferenta intre macinatura single dose si cea din hopper e practic inexistenta!


nu stiu daca exista vreo asemanare functionala intre rasnita din topic si altele, tot cu elice, care se gasesc pe la noi, dar, de ex. asta pare la fel (Bestron AKM1405)
in cazul ei, nu as vedea atat de important rolul sitei in determinarea unei distributii dimensionale specifice, a particulelor!
nu, sita aceea, cred, doar separa particulele ajunse cat de cat la dimensiunea dorita, pentru a nu mai fi maltratate de elice... si sigur, gramele de boabe se vor regasi in gramele de zdrobitura...
probabil insa, dupa ceva ciocanituri, scuturaturi, tremuraturi de tot felul... Smile


incepusem mai sus cu ideea aceea de espresso... 
rasnita din topic e tare departe de ideea respectiva si simpla ei referire in contextul unui forum de specialitate dedicat entuziastilor espresso in primul rand (sau nu?), imi pare perturbatoare, deturnatoare etc...

wiki:
Un troll este un provocator fără cauză, cineva care lansează o discuție cu scopul de a recrea un conflict de idei. Uneori, conflictul devine amuzant pentru troll, dar aproape niciodată pentru participanții inocenți.

Troll-ul se folosește de subiecte clasice, de subiecte specifice comunității în care dorește să stârnească zâzania, cunoscute pentru pasiunea pe care o pot genera și pentru imposibilitatea de a le argumenta definitiv.
don't feed the trolls...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#8
Am eu kruve, ne intalnim intr-o zi si o cernem de nu se mai vede Wink
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#9
(05-09-2018, 16:55)renatoa Wrote: Asta ramane de vazut, ne vor spune sitele cat de mult praf se va face...
De fapt, nu putem stii daca vom avea praf, nefiind o rasnire intre doua suprafete, posibil sa nu avem fines chiar de loc Wink
"Rasnirea" asta cu lamele este de fapt o spargere prin impact. Lamelele lovesc tot ce le apare in cale si bucata careia ii vine randul este sparta in mai multe bucati. Spargi si tot spargi pana cand spartura este suficient de mica ca sa treaca prin sita. Deci nu ar avea motiv sa ajunga iarasi sa fie lovita de lamela ca sa rezulte praf. Confused
Praful va fi strict ala rezultat din spargere, si nu putem stii in momentul asta ce distributie are o astfel de spargere, logica ar spune ca in medie trebuie sa rezulte 2-3 fragmente la fiecare impact. Huh
Logica ta este cea care se aplica la rasnita clasica, unde TOATE particulele sunt silite sa treaca printre cutite.
Aici vorbim de statistica. Ce impiedica o particula lovita si sparta sa fie aruncata in sus (apropo, ascutirea lamelor cam orientarea asta o are, nu trebuie sa "culce" macinatura), astfel incat sa mai fie preluata de cateva ori de lame (18.000 rpm, da? Big Grin ), ea fiind insa de multa vreme sub marimea dorita...???
Eu zic ca fara site nu este controlabila macinatura. Iar cu site, pe langa ca devine foarte scumpa (site, cernere, cafea aruncata), pare si nepractica (timp mult alocat). Si toate astea fara un rezultat garantat.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
Depinde la ce mediu de lucru ne raportam. Sitele cred ca au si vor avea rolul sau bine definit in cazul concursurilor sau momentelor cand se cauta exactitate (ex. teste cu rasnite si / sau espressoare). Desi vorbeam cu Ernest candva si spunea ca sunt foarte greu de utilizat kruve-urile sub o anumita marime a particulelor, eu dorind sa compar cutitele K30 originale cu cele Titus.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Strict de brew, credeam ca a fost clar din primul post.
Nu sunt asa absurd sa cred ca s-ar putea produce macinatra espresso cu lamele... cu oricate cocoase pe grafic.
 
Reply
#12
Sincer sa fiu, la brew cel mai deranjant e praful fin. Iar rasnita asta se asigura ca nu trece o granulatie mai mare de x, dar praf cat cuprinde.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
(06-09-2018, 08:17)Mihai L Wrote: ...astfel incat sa mai fie preluata de cateva ori de lame (18.000 rpm, da? Big Grin ), ea fiind insa de multa vreme sub marimea dorita...???
... 

Turata unui motor de ca monofazat nu poate fi mai mare de 1500 RPM, si nu imi inchipui ca au bagat motor de cc intr-o rasnita de 150 lei... Confused
Ca sa vezi cat fake news se vehiculeaza prin specificatiile electrocasnicelor, pe ideea ca numerele vinde... si nu sta nimeni sa verifice.
 
Reply
#14
Si totusi unii vor sa ne convinga ca o lamelara merita efortul... daca avem prea mult timp de risipit Big Grin

https://cafeacudichis.ro/coffeepedia/cof...ditionala/
 
Reply
#15
A descris si James Hoffmann metoda aici.

De fapt cred ca articolul de pe Cafea cu dichis e o adaptare a clipului de mai sus.
Expobar Brewtus IV+pulsor, Niche Zero, VST 18/20g, Bravo Tamper & Distribution Tool, Felicita Arc Scale
Gaggia Baby Millennium+PID, Kinu M47, site IMS, nivelator Motta 58.5, Espro Calibrated Tamper 58.35
 
Reply
#16
Si ziceti ca aveti rasnite smechere ?

https://www.instagram.com/reel/C3QnwaorGiM/
 
Reply
#17
Asteptam varianta SSP.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)