Hello There, Guest! Login Register


Rasnita pentru un incepator + Lelit PL41TEM

#1
Salut espressomani si espressonite,

Ca si numarul meu de postari pe acest forum, puteti sa-mi atribuiti aceeasi experienta in prepararea cafelei, mai precis espresso.
Am citit ghidul lui Liviu si am ajuns la concluzia ca espressorul Lelit PL41TEM este pentru mine. In schimb, nu am gasit inca rasnita potrivita. Din ce am citit si ascultat in review-uri si comentarii de la utilizatori, cred ca alesul ar fi Eureka Mignon Specialita. Totusi nu stiu care este diferenta intre 15BL, 16CR, 17NX - doar materialul din care este facuta carcasa pe lateral?

Cateva lucruri pe care le doresc
- optimizat pentru single dose, greutate consistenta la fiecare macinare (am sa beau 1-2 espresso pe zi)
- ecran digital pentru cronometrare
- nu foarte zgomotos
- retinerea macinarii foarte mica
- ^ cutite maxim 55mm
- destul de prietenos cu noobii
- stepless
- usor de curatat si intretinut
- fara boabe care sar ca popcornul

Si Sette 270 ma incanta dar am auzit ca este foarte zgomotos si este predispsus sa se strice dupa aproape 2 ani (dar serviciul pentru clienti este exceptional).

Multumesc, astept recomandari.
 
Reply
#2
Salut și bine ai venit! Smile

Cam cea mai bună investiție pe termen lung atunci când vine vorba de electrice ar fi, într-adevăr, o Specialita. Cel puțin aceasta este "darling-ul" espressomanilor în această gamă de preț.

Diferența între coduri este una pur cosmetică. Așadar cea mai rentabilă variantă este 15BL, care este, well, neagră. Urmează apoi 16CR, care are acel accent cromat ș.a.m.d.

Mignon este stepless dar retenție zero nu ai decât pe manuale sau pe Sette/Niche, în gama asta de preț. E drept că nici pe Mignon nu o să pierzi 2 grame de cafea la fiecare măcinare, căci aceasta rămâne pe traseu și curge la următoarea măcinare. Ideea este însă că aceste două grame sunt, well, cafea "stătută" și deci ar cam trebui aruncată. În realitate, dacă nu ești hiper pretențios, acele 2 grame nu or să facă o diferență enormă.

Atenție: Specialita nu este single dose. Poate fi folosită așa cu modificări minime, dar nu este o râșniță single dose.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#3
(07-12-2020, 15:07)TVTVTV Wrote: Diferența între coduri este una pur cosmetică. Așadar cea mai rentabilă variantă este 15BL, care este, well, neagră. Urmează apoi 16CR, care are acel accent cromat ș.a.m.d.
Multumesc pentru lamuriri. Voi verifica daca cel cromat este inox sau doar plastic.
 
(07-12-2020, 15:07)TVTVTV Wrote: Mignon este stepless dar retenție zero nu ai decât pe manuale sau pe Sette/Niche, în gama asta de preț. E drept că nici pe Mignon nu o să pierzi 2 grame de cafea la fiecare măcinare, căci aceasta rămâne pe traseu și curge la următoarea măcinare. Ideea este însă că aceste două grame sunt, well, cafea "stătută" și deci ar cam trebui aruncată. În realitate, dacă nu ești hiper pretențios, acele 2 grame nu or să facă o diferență enormă.

Atenție: Specialita nu este single dose. Poate fi folosită așa cu modificări minime, dar nu este o râșniță single dose.
Nu cred ca va fi o problema pentru mine. Am observat ca in urma primei macinari raman 1.3-1.5 grame in rasnita, dupa care urmeaza o macinare consistenta de aproape 100% (bagi 20g, scoti 20g).

Ai o alternativa in acelasi buget pentru single dose? Niche zero nu este in stoc pe indiegogo in varianta EU.
 
Reply
#4
Folosesc Specialita de mai bine de un an si bifeaza tot ce ai in lista, mai putin partea cu single dose. Este foarte precisa in dozare, abaterea tipica intre 2 cafele (chiar si de la o zi la alta) este de 0.1-0.2 grame. Foarte rar, de obicei cand am lasat-o cu prea putina cafea in hopper, sau pe finalul pungii de cafea, se abate cu 0.5-1g fata de cat ma asteptam.
Nu ma deranjeaza deloc aproape, din reflex cantaresc de fiecare data cat a scos (e usor cu un cantar bun cu zecimale si portafiltru bottomless) si corectez rapid. Timer-ul de "single" il tin pe minim, care e de 0.2s si imi da 0.4-0.5g. Sub abaterea asta nu ma deranjez.

Legat de subiectul single dosing, stiu ca mai multi dintre noi folosesc ca si workaround sa tina o cantitate mica de cafea in hopper, sa zicem 50-60g, cat se consuma intr-o zi. In felul asta ajutam la tiraj si nici nu sta prea mult cafeaua acolo. Am fost de multe ori tentat sa-mi comand o Niche, dar de fiecare data mi-am zis ca sunt atat de multumit de gustul cafelei, ca ce rost are sa stric ceva care merge?

Spor la alegere!
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#5
(07-12-2020, 21:15)aditanase Wrote: ... si portafiltru bottomless
Ce model ai si recomanzi?
(07-12-2020, 21:15)aditanase Wrote: Legat de subiectul single dosing, stiu ca mai multi dintre noi folosesc ca si workaround sa tina o cantitate mica de cafea in hopper, sa zicem 50-60g, cat se consuma intr-o zi. In felul asta ajutam la tiraj si nici nu sta prea mult cafeaua acolo. ...

Spor la alegere!

Multumesc pentru sfat. Chiar am vazut tehnica asta la multi youtuberi. Unul din marile avantaje este prospetimea cafelei care poate sta intr-un recipient etans in loc sa stea in hopper.
 
Reply
#6
(08-12-2020, 11:24)lamdi Wrote: Ce model ai si recomanzi?

Nu stiu daca e asa important modelul, e doar un suport pentru sita pana la urma. Vezi ce model accesibil gasesti pe 57mm (parca atat era la 41TEM) si pastreaza banii pentru o sita mai calumea - cauta tot in forum recomandari, nu mai stiu care sunt cele recomandate de colegi pe 57.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#7
Eu mi-am luat de curând portafiltrul fara fund VIP, e cel care nu are mâner rotund, sită am de la IMS, cea de 18gr, oricum pe 57mm nu ai foarte multe opțiuni din care sa alegi.
Mai am una de la Ascaso de 20 parcă, dar nu o folosesc decat dacă am mai multe cafele de făcut la rand și împart în două shot-ul.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)