Welcome Back Log In Create Account

Rasnita manuala KINU - M68

Da , un mit adevarat ( trebuia sa spun ) , dar in acest caz ce se electrizeaza cafeaua ?...aluminiul ?...personal cred ca unele substante uleioase adera superficial la orice suprafata....d-aia nici niu se pot scutura in totalitate...iar o incarcare electrostatica , n-ar putea tine zile intregi ... ( asa cred eu }...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Nu se electrizeaza, e bine facuta. Sau ma rog, nu se electrizeaza mult...  [Image: smile.gif] Eu cand am testat ambele palnii, cea noua metalica (poate pune cineva o poza) si cea veche de plastic, am constatat ca iese mai usor cafeaua afara prin cea de plastic, fara prea ulte manevre de curatare, asta fara sa ud boabele. Adica rasneam, scuturam putin rasnita stanga dreapta si gata. Cea metalica e facuta din doua parti, insa ai de facut niste manevre suplimentare pentru a avea retentie zero. Poate mai povestesc si AlinT sau Radu, caci ei vorbesc din experienta de zi cu zi...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
La mine cafea electrizata ramane si pe corpul rasnitei(sub cutite) nu doar pe palnie si de asta am recomandat folosirea catorva stropi de apa .
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Si cu stropii de apa se rezolva ?.( eu n-am incercat )...Pentru ca eu am observat ca " o punere la masa " sau descarcare electrostatica nu rezolva problema ( ar trebui sa cada cafeaua ramasa ) , as putea spune ca nu influenteaza in nici un fel , deci ce ramane...ar fi tot o aderenta chimica...

In cazul meu merge numai mecanic... [Image: smile.gif]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Ai M68 , Levo ?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Da si sunt foarte incantat de ea ... [Image: smile.gif] ...am renuntat la HG ONE. A-mi place mai mult KINU M68 ca forma...

[Image: q1x442t.jpg]

[Image: D3BzGXA.jpg]

Nu pot pune poza cu rasnita , pentru ca ma oglindesc in ea , oricum as aseza-o si ma sperii,,, [Image: biggrin.gif]

Reply
electrizare, legaturi van der Waals, ce naiba or fi, dar mie imi ramane cafea ca la balamuc desupra palniei respective. 5 grame cel putin la o rasnire de 18gr. fara exagerare. si se batatoreste acolo, am de fredonat o gramada acea palnie ca sa cada si nu-mi cade toata. cand imping prima data palnia in sus nici nu merge decat pana pe la jumatate, ca da de cafea batatorita. macin 18 gr de mai multe ori si-mi iese 17 sa zicem de 2 ori dupa ce ca chinui bine sa o scutur, iar a treia oara imi iese ce pastrase ea. daca palnia de plastic rezolva problema o vreau si eu!

am incercat cu picaturile de apa, rezolva in mare parte, dar imi pare ca nu mai iese asa pufoasa macinatura. poate o fi doar o impresie de a mea. si raman boabe nemacinate lipite de peretii rasnitei, trebuie la urma sa le dezlipesti.

o sugestie lui Che daca imi e permis: aveti un sistem care functioneaza bine la M38 si M47. pahar care se prinde de corpul rasnitei si nu curge cafea pe langa ca nu are pe unde, nu ramane deasupra palniei fiinda aceasta nu exista, nu merge transpus si la M68?

(30-11-2016, 17:32)Lyvyoo Wrote: Ai M68 , Levo ?

are tot ce face cafea buna. :)
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
@ Fane

- eu ridic paharul colector in sus , pana intra palnia in el si al "zgudui "acolo pana cade tot... [Image: biggrin.gif]

N-am cantarit , ca pun cu o lingura de masura...dar cred ca tot aia e...

Reply
@Lyvyoo: si eu am primit si palnia de plastic pe langa cea metalica.
Am aceeasi parere ca pe palnia de plastic nu ramane cafea electrizata.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
Si tu Brewtus?

Reply
(30-11-2016, 17:58)ovisod Wrote: Am aceeasi parere ca pe palnia de plastic nu ramane cafea electrizata.

Eu credeam ca metalele nu se incarca cu electricitate statica, asa cum o fac cele mai multe tipuri de plastic, ba chiar ar trebui sa descarce cafeaua macinata de electricitatea statica. Poate palnia de metal nu este prelucrata chiar "oglinda", si in consecinta cafeaua fin macinata ramine agatata in microrile?
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
si la mine observ ca ramane cafea in interior, mai ales bucatile de "paie". dupa cateva minute de la utilizare incep sa cada
legat de setari: e ok cum zice fane - 1 tura si 3. Am incercat si la 1 tura (cafea prajita de 3 sapt) si curgea extrem de greu, se forta pompa
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
MSi eu am observat ca pâlnia din plastic se electrizează mai puțin decât cea metalică.
Pentru a face toată cafeaua sa cada folosesc metoda "capacul". Huh
După rasnire, cu podul palmei, aplic rapid o rafala de 3-4-5 lovituri peste gaura de sus, pe unde se bagă boabele.
Mai dau si vreo doua ture cu manivela si parca se mai rasnesc ceva resturi, rămase printre cuțite.
Presiunea care se formează nu poate sa se elibereze decât pe jos, pe la cuțite si prin pâlnie.
Aerul care iese împinge toată cafeaua rămasă pe traseu, in pahar.
Nu este nevoie sa mai zgâlțâi râșnița. Am încercat si asta dar nu mai curge nimic.

Dacă la mine funcționează metoda, nu văd de ce nu ar funcționa la toată lumea.
Mi mi se pare mult mai comod așa, in loc sa scutur toată râșnița, care mai are si vreo cinci kg. Rolleyes

Eu pun 20,0 g de boabe si am 19,9 si chiar 20,0 g de macinatura pufoasa, de fiecare data. :)

Fane, nu ai încercat sa aplici câteva lovituri cu podul palmei peste gaura de sus, după ce termini de râșnit ?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@RaduCarutasu : " După rasnire, cu podul palmei, aplic rapid o rafala de 3-4-5 lovituri peste gaura de sus "...

- Multumesc frumos de pont , sigur are efect ...e logic.. cu conditia sa se formeze un soi de vacuum in causul palmei... [Image: smile.gif]

Am experimentat deja si functioneaza metoda , la o rafala rapida si usoara chiar se simte aerul cum iese pe dedesubt si scoate tot GENIAL [Image: smile.gif] ....

Reply
(30-11-2016, 21:41)Levo Wrote: ...., sigur are efect ...e logic.. cu conditia sa se formeze un soi de vacuum in causul palmei... [Image: smile.gif]

Asta este si ideea! :26:
Ma bucur ca si la tine funcționează !
Deci, brevetăm metoda "capacul". :idea:

Dar despre modul in care se rasneste, macinatura, curgere, gust, comparații între gustul avut cu râșnița veche si cel care rezulta cu noua macinatura de la M68, nu pomenește nimeni, nimic ?
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Se rasneste ok, trebuie ceva forta pe mana cu care se tine de rasnita. Testul suprem o sa fie cand va rasni sotia.

Macinatura uniforma si pufoasa, curgerea frumoasa, gustul bun, mai bun decat cu MDF (evident), dar imi propun sa incerc si o cafea mai proaspata. Acum exersez pe Burundi Kibungere sau Honduras El Jaguar de la Papa Jaques (una din ele) care au implinit azi 3 saptamani de la prajire.
Incerc maine Burundi Buziraguhindwa de la Man Versus Machine (luata de la Orygyns) prajita pe 14.11

Trebuie si alt tamper, ca cel actual nu se potriveste bine pe sita si se perforeaza pucul pe margine (apare un sant de jur imprejur)
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(30-11-2016, 21:29)RaduCarutasu Wrote: Fane, nu ai încercat sa aplici câteva lovituri cu podul palmei peste gaura de sus, după ce termini de râșnit ?

pt ce am la inceput batatorit deasupra palniei e total ineficient. dupa ce scutur palnia ii dau si eu un capac - doua, dau manivela doua ture si apoi iar un capac - doua. [Image: smile.gif] am retinut ideia ta si e foarte buna.

macinatura pufoasa, gustul clar mai bun decat la Vario home, as zice ca atenueaza din defectele cafelei si din cauza asta se simt mai bine aromele. am avut si cafea un pic mai bine prajita si a iesit foarte bine. impresiile sunt subiective, n-ai cum sa faci blind test de unul singur.

eu nu am o problema cu stabilitatea ei, cand rasnesc tin mana stanga desupra ei. manivela am pus-o pe cea mai scurta pozitie.
[/quote]
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(30-11-2016, 22:04)RaduCarutasu Wrote: Deci, brevetăm metoda "capacul". [Image: lightbulb.gif]

Asta mi-aduce aminte de liceu si "botezul" bobocilor. Luat / dat, nu mai conteaza... :)

Reply
Având in vedere ca au trecut trei săptămâni de când, zilnic, folosesc Kinu M68 iar in rândul forumiștilor mai sunt posesori si utilizatori m-am gândit ca ar fi bine sa schimbam ceva impresii si experiențe.
Nu as dori sa ma refer la construcție deoarece, cu toții am constatat ca este o râșnița solida, cu un reglaj stabil al macinaturii iar modul in care rasnim, fiecare dintre noi, face parte din rutina zilnică.

As dori sa discutam despre extracție, calitatea acesteia (in termeni de curgere, blondire...) si despre gustul din ceașca.
Legat de aceste aspecte am parcurs trei etape:
1- comparație între K30 si Kinu M68 (realizată împreuna cu Lyvyoo)
2- extracții zilnice acasa (pana pe 5 decembrie) cu un amestec prăjit de mine.
3- extracții ieri si azi, cu o cafea noua , prăjită spre city+ (eject la cca 5 sec după încetare FC)

Nu voi detalia concluzii separate pe fiecare etapa in parte ci voi trage câteva concluzii pe baza întregii experiențe de pana acum.

Macinatura se încadrează in caracteristicile de macinare ale unei râșnite echipate cu cuțite conice.
Caracteristica acestor cuțite o constituie modul in care este abordată boaba.
In prima etapa aceasta este sparta in profilul de sus al setului de cuțite, etapa in care rezulta fragmente de toate dimensiunile. După aceasta faza, spărtura intra între cuțite unde este măcinată.
Acum se profilează caracteristica macinaturii. Cuțitele conice produc mai multă fractie fina in comparație cu cuțitele plate. Se pare ca așa lucrează toate conicele, de unde si diferențele de profile ale gusturilor, între extracțiile realizate cu macinaturi provenind de la râșnite cu cuțitele plane si fata de cele conice.

De aici apar plusurile dar si minusurile utilizării cuțitelor conice.
Fractia fina va reliefa un gust mai pronunțat, mai complex dar crează si probleme in gestionarea curgerii.

In timp am văzut ca sunt cafele care curg frumos, fără un efort prea mare in etapele de preparare si, o simpla agitate cu scuturarea paharului, după macinare si o nivelare cu dispozitivul Kamasi, fiind suficiente.

Etapa acestei cafele, mai "cuminți", s-a încheiat iar.
Acum am dat peste o cafea tare "încăpățânată".
Am ratat doua extracții. Curgerea, pe naked, arată neuniforma, blondire prematura, jet nărăvaș.
După ce am analizat ce, cum am făcut si ce rezultate am avut după fiecare etapa, de la rasnire la răsturnarea paharului, la nivelare si tampare, la extracție, cântărire samd, am văzut ca macinatura era foarte bine lipita de pereții paharului rasnitei, spre deosebire de cafeaua de dinainte.
Asta mi-a arătat ca noua cafea, in timpul rasnirii, produce fractie fina care se încarcă electrostatic destul de tare si, practic, se separa de restul granulelor.
Consecința, macinatura adunata in pahar, este neomogenă. Fractia foarte fina, s-a lipit de pahar , in mijloc rămânând doar cea mai grosiera.
Prin răsturnate in sita, neomogenitatea se păstrează.

Am făcut încă o extracție cu naked, am amestecat macinatura in sita
( cu așa ceva:     ) si curgerea s-a modificat substanțial.
A fost un pic cam lunga, 43 de sec dar frumoasa. Gustul bun dar prea caramelizat.
Deoarece a fost greu sa omogenizez in sita, am modificat granulația si am mai făcut o extracție.
De data asta am omogenizat macinatura direct in pahar, imediat după macinare. Mult mai simplu așa, fără mizerie si rapid.
Am răsturnat paharul in sita, nivelat, tampat si curgere reușită.
M-am concentrat pe lucru si am uitat de poze. Am făcut toate aceste încercări pentru mine, surprins fiind de comportamentul celor doua cafele.

In concluzie, electrizarea macinaturii, conduce la extracții defectuoase.
Am citit despre metoda picăturii de apa peste boabe, înainte de macinare. Pe mine nu ma încânta, cu atât mai mult cu cât sun opinii care apreciază ca rezultatele nu sunt maxime.
Se pare ca omogenizarea macinaturii după rasnire (wdt) devine obligatorie, pentru anumite cafele.
Curgerea devine una consistentă, cremoasă cu un jet uniform. Gustul excelent face sa merite aceasta operație suplimentară, de omogenizare a macinaturii (wdt).
Ce am mai constatat este faptul ca, datorită fractiei fine intr-o cantitate mai mare decât la macinatura de la K30, extracțiile sunt mai bune dacă se derulează in interiorul a 25-30 de sec. max. La K30 puteam sa merg in 35 chiar 40 de sec si gustul sa fie foarte bun.
Oricum, cu noua cafea am de experimentat in zona gustului.

Dupa aceste experiențe, înțeleg mai bine poziționarea acelor site, in camerele de evacuare ale tuturor râșnițelor.
Ca sunt din sarma, plastic, lănțișoare, toate reprezinta diferite soluții, identificate de producători, pentru diminuarea efectului de încărcare electrostatica a macinaturii si de realizare a unei minime omogenizari a acesteia in drumul spre sita portfiltrului.

M-am întrebat de ce la M47 acest fenomen nu este la fel de evident.
Raspunsul si soluția totodata, vin de la modul in care este utilizată aceasta. Se rasneste prin tinerea acesteia in mâini, mod care duce la o agitate permanenta a macinaturii, pe măsura ce cade dintre cuțite.
Omogenizarea se face chiar in timpul rasnirii.
M68 este un model care se poziționează pe masa si care este destul de fix pe toată durata rasnirii.

Reply
Electrizarea statica la M68 este una din telemele principale discutate in threadul dedicat de pe Kaffee-Netz, solutia propagata fiind o picatura de apa pe boabe inainte de rasnire (sau, si mai bine, o pulverizare de apa cu un spray mic si curat, dedicat numai acestei operatiuni).
Aceasta procedura pare sa fie un impedimant mental la multi, dar este recomandata de tabara celor ce o aplica cu mare caldura.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(07-12-2016, 14:52)VladP Wrote: Aceasta procedura pare sa fie un impedimant mental la multi

Mare cugetare Vlad!  [Image: rolleyes.gif]

Reply
Si la mine a fost un impedimant mental pana am incercat o data, iar acum folosesc zilnic aceasta metoda.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
@RaduCarutasu Si eu am ajuns la o concluzie similara, este nevoie de WDT facut cu atentie la majoritatea cafelelor.
Obisnuit cu M47, am facut WDT la toate extractiile, utilizand distributitorul de la Tidaka.
Dar facand WDT superficial, sau, cu alte cuvinte mai in graba, cu ceva cafele proaspete si prajite destul de light, am avut fluctuatii in curgerea in ceasca si inconsistenta intre shoturi.
Facand un WDT cu atentie si mestacand practic macinatura in portafiltru, am avut numai curgeri foarte bune.
La ora actuala ce ma deranjeaza cel mai mult la M68 este: 1) faptul ca face multa mizerie, scapa destule granule pe langa pahar (e nevoie de un container care sa intre mult mai etans sub palnie) si 2) rasnita nu sta bine pe masa (in timpul macinarii) cu baza cu care vine, este clar nevoie de o baza mai mare, mai solida, si poate chiar sa fie mai inalta.

Reply
Quote:Si la mine a fost un impedimant mental pana am incercat o data, iar acum folosesc zilnic aceasta metoda.

nu stiu daca foloseste cuiva din cei participanti la discutie - mentalitatile sunt bine cimentate, dar cu siguranta mai sunt destui trecatori pe aici:

Kafatek Monolith Titan Conical, de care am mai amintit, o fabricatie de serie mica din zona esoterica, de $1950, are in pachet, pe langa o unealta WDT si o sticluta de spray apa pentru RDT...

trebuie sa incercam si apoi sa respingem, nu? nu luam in considerare opinii din care rezulta ca 'rezultatele nu sunt maxime'... de altfel si un rezultat minim, dar pozitiv, merita incercat, nu?!

oarecum cu o istorie similara, WDT-ul este o practica majoritara pe home-barista, exceptand pe cei cu rasnite high-end care macina fluffy, direct in cosul din portafiltru... e recomandata calduros si in tutoriale; probabil RDT-ul nu e la fel de necesar, dar e necesar pentru anumite rasnite sau (?) pentru anumite cafele; merita incercat si vazut;

si inca ceva - opinie personala: totdeauna am rezultate mai consistente cand macinatura cade direct in cos(sita); daca doza e ok, nu mai fac nimic - cazul 7D - decat o usoara scuturare laterala si tampare;
prin transbordare, prin WDT, prin ciocaneli insistente, afectez tocmai repartizarea fines-urilor in masa de macinatura; si asta da rezultate diferite, la procedura de pregatire identica...
fines-urile si rolul lor este puternic influentat de tipul (profilul) de preinfuzie...

daca fines-urile fac deosebirea intre conice si plane, atunci rezultate asemanatoare pot obtine pe o plana, cu setare excesiv de fina a granulatiei si extractie cu punch-ul oferit de unele spring-levers...
de fapt, e ceea ce se propovaduieste cu ristretto-urile de val 3 si cu mult laudatul EK43; adica aceasta rasnita plana face mai multa proportie de fines decat rasnite conice Titan ( 3% more 0-90um particles than the Robur) dar, remarcabil, asta pentru o setare extrem de fina, pentru care proportia de fines ar trebui sa fie mult mai mare...
EK43 produce macinaturi de calitate (care dau EY de varf) extrem de fine...
dar ies din topic;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
@ovisod - Cele doua observatii sunt exact cele rezolvate prin palnia de plastic si modificarile la stabilitate (baza mai mare si inaltime usor crescuta) testate la intalnire. Din ianuarie sigur le vor primi toti espressomanii cu M68, asa cum s-a promis.

Reply
(07-12-2016, 15:52)Lyvyoo Wrote: @ovisod - Cele doua observatii sunt exact cele rezolvate prin palnia de plastic si modificarile la stabilitate (baza mai mare si inaltime usor crescuta) testate la intalnire. Din ianuarie sigur le vor primi toti espressomanii cu M68, asa cum s-a promis.
@Lyvyoo. mersi, eu am deja palnie de plastic, iar observatiile mele sunt pentru aceasta palnie. Palnia de pastic face o diferenta in ceea ce priveste electrizarea macinaturii fata de palnia metalica, dar nu ajuta si pentru imprastierea cafelei.

Reply
Paharul l-ai ridicat punand ceva sub el?

Reply
(07-12-2016, 15:52)Lyvyoo Wrote: @ovisod - Cele doua observatii sunt exact cele rezolvate prin palnia de plastic si modificarile la stabilitate (baza mai mare si inaltime usor crescuta) testate la intalnire. Din ianuarie sigur le vor primi toti espressomanii cu M68, asa cum s-a promis.

Acum eu folosesc râșnița modificata astfel:
- diametru baza 205 mm, fata de 178 mm inițial
- înălțime suport 110 mm, fata de 90 mm inițial
- lungime manivel 160 mm, fata de 145 mm inițial
- lungime mâner 105 mm, fata de 80 mm inițial
- înălțare pahar 25 mm, distanța între pahar si pâlnie max. 2mm
- baza nu mai are acei bumbi din silicon ci un O ring, cu diametrul de 280 de mm.

Se rasneste mult mai ușor.
Pe o scara de la 1 la 10, dacă înainte de modificari efortul la rasnire era de 10, acum, cu aceste modificari, efortul este de 5.
- diametrul mai mare oferă o stabilitate mai buna
- O ring-ul conferă un plus de stabilitate deoarece este mai rigid si asigura un contact total între baza rasnitei si blat iar, împreuna cu baza mărita necesita un efort de apăsare, cu mâna, mult mai mic ca la varianta livrata.
- brațul mai lung scade efortul necesar învârtirii si nu influentează prea mult numărul de rotații necasare rasnirii; 20 de grame de boabe se rasnesc cu o diferența de doar 3 rotații complete ale manivelei .
- paharul înălțat micșorează distanță dintre pâlnie si acesta si împiedica total împrăștierea macinaturii.

Eu chiar am sugerat o înălțime, un brat si o baza puțin mai mari, cu un dublu O ring pentru aderentă crescută.
S-a luat in discuție si un pahar cu fixare magnetica, sub zona de evacuare a cafelei (cam cum este acum fixată pâlnia).
Inconvenientul pe care il văd eu ar fi diametrul, mai mare de 58 de mm si care ar duce la imposibilitatea răsturnării macinaturii direct in sita. Ar fi nevoie de o pâlnie in sita sau de orice altceva care ar ajuta la transferul macinaturii din pahar in sita.
Eu prefer varianta unui pahar mai înalt, cu aceeași fixare pe baza.

Reply
Pai de ce  , ne pune sa rasnim echipati in armura ??? [Image: cool.gif]

Ahaaa , asa dar...acum am inteles ,.... ma gandeam ca mai facem ceva antrenament suplimentar , eu la 1,73 si 63kg , daca mai puneti vre-o 3-4kg pe rasnita ma pot califica cu succes la accidente de munca dimineata pe ceata aia... [Image: smile.gif]

Reply
(07-12-2016, 15:51)radudani Wrote: ......Monolith Titan Conical[/url], de care am mai amintit, o fabricatie de serie mica din zona esoterica, de $1950, are in pachet, pe langa o unealta WDT si o sticluta de spray apa pentru RDT...
......WDT-ul este o practica majoritara pe home-barista, exceptand pe cei cu rasnite high-end care macina fluffy, direct in cosul din portafiltru... e recomandata calduros si in tutoriale; probabil RDT-ul nu e la fel de necesar, dar e necesar pentru anumite rasnite sau (?) pentru anumite cafele; merita incercat si vazut;

Se pare ca electrizarea macinaturii este o problema generală a râșnițelor cu o accentuare a fenomenului la cele conice, datotita geometriei cuțitelor si a cantității mai mari de finess rezultate.
La K30 nu am apelat niciodată la WDT. Probabil ca se încadrează in zona acelor râșnite, cu viteza mare de rotație a cuțitelor si cu o macinare rapida, care nu dezvolta fenomenul de electrizarea a macinaturii.

Nici cei de la HG One nu au rezolvat problema :
https://vimeo.com/92745565
si, se pare ca, deocamdată, niciun fabricant de râșnite nu i-a dat in totalitate de cap.
Râșnițele cu viteza mare de rotație a cuțitelor, ar electriza mult mai puțin macinatura, datorită duratei scurte a contactului macinaturii cu cuțitele.
La conice, unde un timp de macinare de cca 14 sec pentru 20 de grame ar fi unul optim pentru un rezultat maxim in ceașca (D.Schulman spune asta undeva intr-un tutorial Vivace), fenomenul electrostatic este încă unul nerezolvat.

Se pare ca cei de la Baratza, pe modelul Sette din 2017, vor implementa un asemenea mecanism.
Au proiectat aceasta râșnița pentru a functiona in regim de single dose si, deși rasnirea durează cca 6 sec pt 20 de g, fenomenul de electrizarea este prezent. Rezolvarea problemei, de către inginerii de la Baratza, va veni la pachet, se pare, cu .... retenție si, uite așa, ajungem sa ne învârtim in cerc! Huh

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)