Welcome Back Log In Create Account

Rasnita manuala Comandante

Imi poate imprumuta cineva un Comandante pt cateva zile sa-l compar cu Phoenix pt Brew?
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Pt ca nu m-a imprumutat nimeni aici, m-am imprumutat singur  :43:
Cica "good choice"

Daca aveti intrebari sau sugestii de teste, let me know.[Image: 1PMymaK.jpg]
Filtroman infocat. 

Reply
Daca o vinzi ma intereseaza.  Tongue
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
Pe asta, nu  Wink
Filtroman infocat. 

Reply
Ho hoooo.......eu sigur as vrea sa o testez. Is cam departe de tine prietene dar 1 saptamana ar fi lux de teste. M-am bagat pe brew destul de tare in ultima vreme. Is curios de diferenta fata de Phoenix. Oricum sa o stapanesti sanatos si brew-uri cat mai reusite :)
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
@slavic1983
Salut Slavic,
Am vazut ca recent ai schimbat o rasnita Kinu  Phoenix, cu o Comandante. Avand in vedere faptul ca ai suportat o diferenta de pret de 400 de lei, spune-mi, te rog, ce diferente atat de mari ai constatat intre cele doua? 
Te intreb, deoarece am si eu o Comandante si recent am aplicat pentru un Arco combo, pe motiv de motorizare. Din descriere, Arco pare un fel de Kinu, cu motor si plaja mai mare de reglaj. 
Multumesc si Craciun fericit!

Reply
(25-12-2020, 22:51)Eugen16 Wrote: @slavic1983
Salut Slavic,
Am vazut ca recent ai schimbat o rasnita Kinu  Phoenix, cu o Comandante. Avand in vedere faptul ca ai suportat o diferenta de pret de 400 de lei, spune-mi, te rog, ce diferente atat de mari ai constatat intre cele doua? 
Te intreb, deoarece am si eu o Comandante si recent am aplicat pentru un Arco combo, pe motiv de motorizare. Din descriere, Arco pare un fel de Kinu, cu motor si plaja mai mare de reglaj. 
Multumesc si Craciun fericit!

Sunt ceva diferente, dar nu sunt atat de mari.

Diferenta vizibila, am observat-o la brew - face vizibil mia putin finess. Dar pt ca m-am grabit sa vand Phoenixul, nu am reusit sa fac si teste de gust.

O alta diferenta ar fi ca, dupa ce ai folosit un kinu=prcizie, la Comandante totul face wiggle. Ei scriu ca nu e nici o problema, ca odata ce ajung boabele la cutite totul se uniformizeaza . . . nu stiu ce sa zic.

Ar mai fi cateva minusuri (subiective) fata de Kinu, de ex diametrul total nepotrivit mainilor mele, am impresia ca imi scapa din mana sau ca tre sa te joci putin ca sa intre toate boabele la cutit.

Un avantaj in favoarea lui Comandante este ca acele cutite chiar taie, chiar asa cu wiggle, taie.

Comandante am luat-o pt brew. Pt espresso nu m-as fi despartit de varianta classic (fata de Phoenix mai silentioasa si nu face atata retentie electrostatica)
Filtroman infocat. 

Reply
(25-12-2020, 23:23)slavic1983 Wrote: O alta diferenta ar fi ca, dupa ce ai folosit un kinu=prcizie, la Comandante totul face wiggle. Ei scriu ca nu e nici o problema, ca odata ce ajung boabele la cutite totul se uniformizeaza . . . nu stiu ce sa zic.

Am si eu Commandante si m-am mai jucat cu vreo doua, dar nu am sesizat vreodata vreun joc. Nici nu prea vad unde ar putea fi, fixarea axului si sus si jos fiind oricum foarte similara cu Kinu si altele asemenea (ca principiu, rulmenti,etc). Poate ai tu ceva rupt/spart la ea sau gresit montat ori poate te induce in eroare capacul de plasic de deasupra, acela avand oricum doar rol de protectie. Cand vor veni vremuri mai bune, poate ne intalnim si aduc eu si Kinu si Commandante.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Nu e nimic similar cu Kinu, din contra, rotorul culiseaza pe ax ca sa faca reglajul, solutia simpla aleasa doar de comandante, hario si cateva chinezarii. Astea sunt cele doua solutii mari si tari in lumea asta, cu rotor fix pe ax si reglaj sus, si invers.
A mai aparut si Arco acum cu a treia, cu stator culisabil, dar asta e o nisa care inca nu a confirmat.
Ca sa obtii culisarea aia, care se face in zona de rasnire, adica unde e praf de cafea, si sa nu se gripeze, TREBUIE sa ai joc, intra in specificatiile de realizare tehnologice.
Impresia ca nu ai joc o face arcul, care tine presat cutitul intr-o pozitie oarecare.
Scoate arcul si pune pe o setare de rasnire oarecare, adica nu strange sa blochezi rotorul pe stator, si vei avea un clopotzel de jingle bells de toata fala.

Reply
Ca intotdeauna, depinde din ce perspectiva se privesc lucrurile. Eu raman la parerea mea si sustin ca solutia de stabilizare a cutitelor este foarte similara, cu statorul montat pe interiorul corpului rasnitei si rotorul montat pe un ax centrat si sustinut atat in partea de sus, cat si in partea de jos + rulmenti (prin trei brate la Comandante si doua la Kinu). Nu are nicio legatura cu chinezariile gen Hario (am si Hario, cred ca e inca pe bursa).
Sistemul de reglaj da, intr-adevar este diferit, dar asta nu are nicio legatura cu stabilitatea "stanga-dreapta" a rotorului fata de stator. Faptul ca la Comandante, reglarea se face prin culisarea sus/jos a rotorului pe ax (pe jos), iar la Kinu se face infiletand intreg ansamblul mobil ax+rotor (pe sus), este cu totul alta poveste si nu ar trebui sa afecteze (si nici nu o face) alinierea stanga-dreapta a rotorului fata de stator.
Clopotei se gasesc la magazinele de specialitate, nu e necesar sa dezmembram o rasnita pentru asta. Acel arc are un rol bine determinat (desi nu foarte important), de a mentine rotorul la distanta maxima fata de stator (pe lungimea axului, nu stanga - drepata) si atunci cand rasnita nu se afla in sarcina, daca pot spune asa. Oarecum acelasi rol il are piulita de sus de la Kinu. In fine, se poate face o intreaga dizertatie pe seama diferentelor celor doa sisteme de reglaj prin care se stabileste range-ul macinaturii.
Dar, odata reglate/stranse pentru un anumit range dorit al macinaturii, sistemele de stabilizare a rotorului si axului central fata de stator sunt foarte similare si nu ar trebui sa existe wiggle la o montare corecta si fara piese defecte sau descentrate (brate, rulmenti, ax drept, etc, etc).
La o eventuala viitoare intalnire, pot aduce Kinu, Comandante, Hario si poate si Arco daca se va finaliza comanda de grup, pentru observarea diferentelor si a asemanarilor, a avantajelor si dezavantajelor, etc
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Arcul este ca sa asigure departarea cutitelor cand reglam o granulatie mai mare.
Sunt sisteme de reglaj genul cum e la Lido care nici nu au arc.
In timpul rasnirii presiunea exercitata de boabe prin insurubarea intre cutite este suficient de mare ca sa le tina departate fara nici un arc.
Diferenta apare la o boaba mai dura.
La un rotor fix pe ax nu se va intampla nimic, pe cand la unul culisabil rotorul se va inclina atat cat ii permite jocul intre rotor si ax, rezultand un spatiu mai mare pe partea cu boaba dura, si posibil chiar burr rubb pe partea diametral opusa. 

Nu e nevoie de desfacut si vazut pe viu o rasnita, sunt resurse suficiente pe net. Totul e sa pricepi ce vezi acolo.
Daca te uiti la ele si nu intelegi ca reglajul si montarea rotorului pe ax este identic la commandante ca la hario mini, atunci degeaba mai argumentam ceva.

Sunt mecanisme simple, elementare as zice, nu a adus nimeni vreo revolutie in domeniul asta, si reactia cea mai relevanta pentru mine a fost de la mecanici din Electroputere, Avioane si Ford, cand le-am aratat niste manuale conice: "si zici ca sunt oameni care dau 1000 lei pe asa ceva" ? urmata de inchinaciunea de rigoare...

Arco ne arata cam pe unde ar trebui sa se afle normal preturile, dar vad ca nu isi pune nimeni intrebari... intrebarile corecte ;)

Reply
Comandante-ul meu avea burr rub la setari de espresso si fara boabe dure in camera de rasnire.

(26-12-2020, 13:36)renatoa Wrote: Arco ne arata cam pe unde ar trebui sa se afle normal preturile, dar vad ca nu isi pune nimeni intrebari... intrebarile corecte ;)

Cred ca depinde fiecare cum se organizeaza cu costurile productiei si cu cross-selling, dc vrea ca respectivul produs sa fie piesa principala sau dc vrea sa fie o rampa de lansare pt brand.

Parerea mea e ca pozitionarea ca pret la nivelul lui Sette pt Arco ar fi o eroare, ar trebui cam 70% din pretul lui Sette ca sa fie interesanta, pt ca nu prevad ca varianta electrificata a lui Arco sa fie extraordinara pt espresso, dar vom vedea.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(26-12-2020, 13:36)renatoa Wrote: Arcul este ca sa asigure departarea cutitelor cand reglam o granulatie mai mare.
Sunt sisteme de reglaj genul cum e la Lido care nici nu au arc.
In timpul rasnirii presiunea exercitata de boabe prin insurubarea intre cutite este suficient de mare ca sa le tina departate fara nici un arc.

Exact asta spuneam si eu.

(26-12-2020, 13:36)renatoa Wrote: Diferenta apare la o boaba mai dura.
La un rotor fix pe ax nu se va intampla nimic, pe cand la unul culisabil rotorul se va inclina atat cat ii permite jocul intre rotor si ax, rezultand un spatiu mai mare pe partea cu boaba dura, si posibil chiar burr rubb pe partea diametral opusa. 

Pe asemenea teorii putem divaga la infinit. In practica, daca o rasnita ar avea asemenea tolerante la gaura rotorului strapunsa de ax, ar fi fie un rebut, fie vreo jucarie. In viata reala, cred ca nici la cea mai slaba chinezarie de rasnit sare nu se poate intampla asta. La comandante nici atat. Nu exista asemenea tolerante care sa fie sesizate la mana, indiferent cat de ascutite ar fi simturile umane. Ca nu pot exista tolerante 0 si ca e posibil sa existe ceva de genul a catorva microni, adica in range-ul espresso de 200-400 microni sa avem din aceasta cauza, particule de 270 vs 275 microni, asta este plauzibil. Dar acel range este oricum influentat intr-o proportie mult mai mare de multi alti factori, plecand de la geometria cutitelor si multe multe altele, nicidecum asemenea aspecte nesemnificative, precum toleranta unui cutit care sa il poata face sa alunece pe ax.

In concluzie, ca sa revin ontopic la problema ridicata de slavic, la o Comandante montata corect si fara piese defecte, nu exista niciun wiggle stanga dreapta (si nici sus-jos, cu arcul momtat) al rotorului fata de stator, care sa poata fi sesizat prin simt tactil sau vizual (urmarind fasciculul de lumina din interior).

Reply
Un alt exemplu de burr rub la utilizatori de Comandate, pe HB.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
In fapt,intrebarea mea batea spre Arco vs Comandante, dar neavand referinte din practica despre Arco, am starnit controversa vs Kinu, care din perspectiva cutitelor italmill, seamana mai mult cu Arco. Chiar daca Slavic e un pic dezamagit de schimbarea facuta, pe mine m-a convins ca pentru v60 alegerea Comandante vs Kinu a fost cea mai buna varianta.
Azi am experimentat un ibrik, dupa reteta Yume si la 8 clikuri am rasnit 20 grame in cam 3 minute, fara mare efort. Deci nici la rasniri fine Comandante nu e un chin (sau kin).Cu siguranta, Arco combo va produce o schimbare majora si necesara, pe piata rasnitelor pentru home useri. Din punctul meu de vedere, nici o rasnita electrica cu pretentii, pe care am vazut-o in semnaturile colegilor, nu se adreseaza utilizarii casnice, pentru 1-3 cafele pe zi. Cat timp rasnita, oricat de mica ar fi (Sette) are hoper si retentie, aceasta se adreseaza micilor comercianti, baruri sau cafenele, care ruleaza macar un hopper la cateva ore. 
De asta cred ca viitorul pentru blatul de bucatarie incepe cu Arco combo.

Reply
(26-12-2020, 14:04)cradun Wrote: Un alt exemplu de burr rub la utilizatori de Comandate, pe HB.

Exista si exemplare de Ferrari care ajung in service, pentru repararea defectelor de fabricatie, in perioada de garantie. Personal, mi se pare o mare prostie sa judeci un produs la general, in functie de un exemplar care se intampla sa fie defect. Va exista mereu o rata de eroare, mai ales in functie de controlul calitatii pe care producatorul si-l doreste (sau nu) si il dezvolta (sau nu).

Concluziile mele sunt intemeiate pe exemplarul meu Comandante si alte vreo 2-3 care mi-au picat in mana, jocurile (cat de mici) sesizabile "la mana" sau "la ochi" fiind instinctual primul criteriu evaluat la o rasnita de cafea. Daca ii este de folos cuiva pentru a solicita repararea podusului, este ok... daca nu, pentru mine este la fel de ok..

Reply
Am mutat postarile offtopic aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Pentru colegii interesati de motorizarea rasnitei Comandante si nu numai, propun o varianta simpla, ieftina si eficienta. 
Nu e foarte estetica, dar surubelnita se mai poate folosi si la alte aplicatii casnice, cand e nevoie. 
Cei mai pretentiosi cu aspectul exterior, pot bricola o carcasa dedicata,folosind motorul si eventual acumulatorii. 
Cheia de conexiune este o tubulara de 5,5 mm. 
Asa cum spuneam si in alta postare, la turatia 1 dezvolta cam 300-400 rpm si macina 18 gr espresso in cam 20 de secunde.

[Image: 4fm7vfp.jpg]

Reply
Pentru colegii care folosesc rasnita Comandante, impreuna cu Cafflano Kompresso: cosul filtru de la Kompresso se poate infileta in locul borcanului de la rasnita si astfel se poate macina direct in cos, fara a mai fi nevoie de transferul cafelei macinate din borcan in cosul sita.

Reply
Salutare ,

(210) Comandante Grinder Maintenance: Lid Replacement and Adjustment - YouTube

Unde pot gasi si eu doar
    capacul de la rasnita comandante?
       As vrea sa comand si red clix de la Barshaker , dar capacul nu l am gasit pe nicaieri.
       Ma poate ajuta cineva ?

Multumesc.
Lelit Elizabeth , Lelit PL41TEM , Fiorenzato all ground , Comandante  C40 Nitro blade , Fellow stagg ekg 

Reply
cel mai usor ar fi sa gasesti pe cineva cu un printer 3D..
de ex - LINK
--Only God Can Judge Me--

Reply
(17-03-2022, 12:01)MyR Wrote: cel mai usor ar fi sa gasesti pe cineva cu un printer 3D..
de ex - LINK

m am tot uitat....si ma gandesc ce rasnita electrica mi s ar potrivi pentru acasa ..am un lellit pl41tem si cumpar  cafea de specialitate in ultima vreme de la claro sa zic lunar 4-5 tipuri de cafea de specialitate si fac 1- 5 espresso pe zi ,cate un flat white. Deci nu rasnesc foarte mult , doar tipuri diferite.
   Ce mi a atras atentia ar fii FIORENZATO All ground pe care parca ai avut o si tu Myr si vroiam o parere .Imi place si cum arata , dar nu e numai dupa cum arata si ce mi s ar potrivi si daca merita aceasta schimbare
      Sau BARATZA Sette 270WI sau EUREKA ATOM 65E - am vazut o la barista Dritan Alsela ca o folosea acasa.... nu stiu daca 65e .
  Ma tot gandeam daca sa fac acest 'efort'si merita investitia , eu acum am o manuala comandante .E cam maxim ce mi as permite din ce am vazut.
  As fii interesat de parerile voastre.
   Multumesc
Lelit Elizabeth , Lelit PL41TEM , Fiorenzato all ground , Comandante  C40 Nitro blade , Fellow stagg ekg 

Reply
incerc sa-ti raspund ca si un espressoman, nu ca si comerciant.

eu personal nu-mi plac manualele ca mi lene  Sleepy, si daca ajung 1-2 ori la showroom/saptamana am prea multe cafele de testat si prea putin timp pentru asta si ar dura prea mult setarea/testele. 

cand am devenit importatori baratza am avut acasa un sette 270, si anul trecut am cumparat un allground din curiozitate. atom 65 si 75 avem doar la cafenea si in showroom.

cu sette am rasnit exclusiv doar pentru espresso.
cu allground am rasnit pentru v60, bulk pentru mokka, dar si pentru espresso, si am avut rezultate bune pe toate.
incat au cutite si am utilizat pe scopuri diferite nu as putea sa aleg dintre ele.
cu siguranta nu poti da gres cu produsele mentionate... Smile

---
P.s. colegul meu Claudiu a castigat campionatul de Aeropress cu un Comandante anul trecut. ( fara red clix )
--Only God Can Judge Me--

Reply
si eu sunt multumit de comandante , am luat-o de la voi acum 3 ani impreuna cu lelit ul ..mersi pentru sfaturi...mai studiez si o sa ma gandesc

Reply
are cineva comandante si uneltele necesare ca sa masoare pasul filetului?
n-am reusit sa gasesc pe net nimic de asta, ma interesa cat se deplaseaza cutitul la un click.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Si cu ce te ajuta informatia asta? Nu e mai relevant ca are 30-40 microni acel 'pas'?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
30 microni scrie in multe locuri, dar nu se precizeaza daca sunt 30 microni deplasarea axiala, sau 30 microni marime granula.

Se poate deduce pasul din numarul de ture necesar pentru a parcurge toata plaja de 40 click-uri, de la Turkish la Cold Brew.
40/12 clicks pe tura = 3 ture si 1/3
Deci pasul ar fi cam pe undeva intre Arco, care are 3 ture si pasul de 1 mm, si Kinu, care are pasul de 0.75 mm
Dar deja nu te mai intereseaza pasul, cum bine zicea mai sus... daca vei compara 40 clicks cu 180-200 gradatii cat au cele doua pe care le-am dat drept exemplu.

Reply
(23-02-2023, 15:50)renatoa Wrote: 30 microni scrie in multe locuri, dar nu se precizeaza daca sunt 30 microni deplasarea axiala, sau 30 microni marime granula.

eu am inteles ca 30 microni este distanta intre cutite, gen deschiderea, nu deplasarea axiala.
Lance spunea in ultimele review-uri la rasnitele astea electrice ca 30 microni distanta intre cutite ar fi undeva la 45 microni deplasare axiala, pentru comandante.

n-am inteles daca pot folosi informatia asta ca sa corelez cu granulatia.
de exemplu:1 click = 30 microni, daca vreau sa am o distributie de particule cu varful la 300 microni, atunci parcurg 10 click-uri?
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Wahaha, ai vrea tu.

Distanta dintre cutite nu reprezinta marimea generala a particulelor la nici o rasnita.

La espresso pe bentwood distanta intre cutite este marcata pe roata de reglaj. Espresso se face cam la 60-120 microni insa granulele pe analiza psd/laser au 250-300 microni marime generala.

Ce vrei tu sa afli nu exista. In acelasi timp nici macar nu te poti folosi de distanta intre cutite la rasnite diferite. Adica daca la comandante ai 20 clicks=600 microrni la o rasnita plata 600 microni distanta intre cutite nu inseamna cam aceasi marime a particulelor.

Cand Lance iti zice sa faci brew pe la 900 microni peak la granule, aia inseamna ±22 clicks pe c40.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(23-02-2023, 16:47)Darsidius Wrote: La espresso pe bentwood distanta intre cutite este marcata pe roata de reglaj. Espresso se face cam la 60-120 microni insa granulele pe analiza psd/laser au 250-300 microni marime generala.

Exact la bentwood ma gandeam, daca au incercat sa dea astia 30 microni distanta intre cutite pentru a face legatura cu marimea generala a granulelor.
Avea Lance o reteta mai veche de v60 unde recomanda macinatura la 720 microni si a facut legatura direct cu comandante la 24 clicks.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)