Hello There, Guest! Login Register


Rasnita buget 1300 E

#1
Salutare,

A sosit momentul sa imi iau ramas bun de la Vario Mahlkonig Smile.

Rasnita o sa intre la vanzare dupa ce soseste noua achizitie, oricar ar fi aceasta.

Nu am mai prea intrat pe forum si nu sunt in tema cu noua tehnologie si am sa va rog sa ma sfatuiti.



Imi doresc urmatoarele de la o rasnita :

- fara dozator

- o folosesc o sg data pe zi la o singura extractie dimineata

- curatarea sa fie  facila / sa nu se decalibreze dupa curatare / ambele cutite sa fie detasabile usor

- sa rasneasca repede 

- prefer ciocolatiul in cafea si nu ma inteleg cu nuantele fructate / acide 

- vesnica problema a retentiei, accentuata de faptul ca fac o sg extractie pe zi.

As lua in considerare si K30 insa investitia nu mi se pare justificata deoarece am auzit ca rasnita are si ea problemele ei care nu sunt putine...Se adauga faptul ca va fi folosita o sg data pe zi si nu schimb des cafeaua.

Fara Sette deoarece mi se pare un Mahlkonig putin mai bun.

Multumesc frumos si astept pareri Smile.

Edit: Am uitat un lucru foarte important ! Sa nu fie rasnita manuala Smile
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#2
Incearca un honne compact, sunt destul de sigur ca e la nivelul multor rasnite de top.
 
Reply
#3
Da, ai putea un Honne
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#4
Daca stau bine si ma gandesc, as face o comparatie 1:1 cu o rasnita vizata de tine (1300 euro electrica) si un kinu m68. De ce spun asta, deoarece din descrierea ta, ca nu vrei cu hooper, ca o folosesti la o singura extractie pe zi, ca nu schimbi des cafea, este exact definitia necesitatii unei rasnite manuale.

Exact opusul inseamna rasnita electrica. Daca kinu m68 scoate macinatura mai echilibrata, mai superioara, decat o rasnita la 5000-6000ron electrica, atunci eu recomand kinu, vorbim strict de calitatea macinaturii, nu ma intereseaza gadgeturi, timere, materiale anti amprente, sau nivelul de db emanati.
 
Reply
#5
As merge pe Honne fara ezitare...pentru a nu mai avea dubii sau regrete tardive... Cool .
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#6
1300 euro pentru o singură rasnire pe zi?
De ce să renunți la vario?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#7
Poate Ceado e37s: am inteles ca retentia e f mica la ultima versiune, doar ca trebuie sa tii ceva mai multa cafea in hopper (ex 100gr), rezultatele fiind mai bune asa decat in regim single-dosing.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#8
Daca ai boabe in hopper (100g) si nu le macini toate, automat ai tot canalul plin de cafea. A nu se confunda retentia in single dose cu retentia on demand, cand intr-adevar, anumite sisteme antielectrizare pot retine cafea in suspensie si nu elibereaza 19g ci 17 sa spunem, iar la urmatoarea rasnire adauga si cele 2g aflate in retentie, livrand 19g. Placutele sau grilajele acelea oricum mergeau scoase foarte usor, la majoritatea modelelor.

Eu as vota cu Honne, avand in vedere ca am avut si K30 pe masa. Adica mi-a fost imposibil dupa cateva zile sa spun ca una e mai buna ca alta ori ca ofera tipuri diferite de macinatura sau ca zona de gusturi oferite ar diferi. Si cum Honne costa 950E iar K30 1750E, alegerea se mai limpezeste. Stati sa vedeti ca tipii de pe forumul olandez, care spontan au descoperit Kinu aici si i-au dus vestea pana pe Kafe Netz si Home Barista, au dat de curand de Honne. Sa vezi de acum pui de oltence printre lalele... Smile
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
As tinde si eu catre cedao e37s, pare ft usor de curatat si de reansamblat.

La vario nu imi place exaxt partea de curatare, faptul ca rasneste incet si nu am fost niciodata super multumit de macinatura.

As vrea sa aflu si mai multe depare Honne. Smile

Din video de la liviu am vazut ca trebuie sa dai de o manivele, pare si ft bruta rasnita.

O sa ma apuc sa citesc threadul respectiv.

Alte variante mai avem?
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#10
Ar un topic dedicat, nu prea ai ce sa aflii, este chiar buna... nu mai zic ca e produsa local, stiu ca la noi nu conteaza, doar ne afisam mandria de a fi roman, in rest...

Dar la o cafea pe zi, chiar ca nu electrica este ce iti trebuie...
 
Reply
#11
AlexBB, citeste tot topicul Honne, vei descoperi multe lucruri frumoase. Sertarul de care spui e in varianta Horeca, dar s-a ajuns la o forma slim mult mai compacta. Vezi acolo...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Referitor la o cafea pe zi... 

Am putea spune ca este o prostie sa cumperi un Expobar si sa il ti pornit 35-40 min pt o sg cafea dimineata.

Partea cu HX-ul este si ea cu siguranta dubioasa avand in vedere ca la un HX se trag extractii consecutive si nu este normal sa facem un cooling flush lung, dupa o incalzire de 40 min pt o singura extractie.

Aceasi poveste si cu rasnita, una electirca este inutila pt o sg extractie.

Asta ar considera multe persoane de aici insa eu asa am dorit sa cheltui banii.

Nu mai sunt multumit cu al meu Vario si vreau sa il schimb, tot cu o rasnita electrica pe motiv ca nu vreau sa dau la manivela dimineata, nici macar la Kinu Smile.

O sa adaug si faptul ca avem destul de des musafiri care vin la cafea si o rasnire de 20 sec la Vario mi se pare inacceptabila cand ai de facut 6-8 latte.

Din recomadari am inteles ca am de ales intre Cedao si acest Honne,

As merge pe Honne pt simplu fapt ca toata lumea lauda macinatura si o compara cu cea rezultata de la K30.

Imi place ca arata mai "hipsteresc" dar imi displace ideea de a aduce modificari unui produs nou dupa achizitie.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#13
Incearca cu orice pret sa testezi cele doua rasnite inainte de achizitie. Conteaza prima impresie, nu de putine ori credeam ceva, si cand am vazut produsul am cazut din extrema de bucurie in dezmagire totala, ori invers.

Rasnita nu o schimbi des, sau cel putin asa ar fi normal. Parerea mea, noteaza-ti toate plusurile si minusurile, testeaza-le macar 10-20 minute, sa vezi ce zgomot fac, cum sunt materialele, butoanele, cum rasnesc, cat de rapid rasnesc, dupa care ia o decizie. Pretul nu ar trebui sa conteze in alegerea unei scule pt espresso, deci nu face greseala sa compari preturile ca factor decisiv.
 
Reply
#14
Perfect de acord.

Fiind din Brasov imi este insa foarte greu / spre imposibil Sad.

Doar daca ma ajuta Liviu sau cineva din Bucuresti care are acces la ambele, as bate drumul pana acolo sa rezolv problema.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#15
Ma inscriu si eu, eventual daca gasim si un expobar e perfect (vin cu cafeaua) Smile
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#16
O singură râșnire pe zi, e ca și cum îmi iau Klaas să afân pământul în ghiveci. Primul shot, mereu merge mai greu, e al laptelui. Se pare că ne iese foarte greu super automatul din cap. Nu dați la cap!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#17
Testele la locul unde ar fi expuse sunt cam degeaba. O rasnita te convinge dupa ce o tii acasa ceva timp, te joci cu ea, compari cu ce ai etc. Finisajele, butoanele, rapiditatea rasnirii si alte chestii relativ marunte, trebuie sa cada pe locul 2. Conteaza performantele ei, retentia in single dose ( nu si in cazurile unde se lucreaza in sesiuni de 4-5 cafele), impresiile userilor care o detin, modificarile ce trebuiesc aduse (eventual) pentru a putea fi folosita in regim de o cafea, doua pe zi (single dose). Deci mai sondeaza si tu posesorii, eventual cei cu experienta mai multa, care au apucat sa vada si alte rasnite.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#18
La un singur shot pe zi, nu cred ca putem vorbi de un espresso corect. Poate doar in cazul ca mai exista unul, inainte, care se arunca (sa arunci tot atat cat bei, nu mi se pare ok). Desi am macar 2 sesiuni zilnic, primul shot curge mai greu decat urmatoarele (urca spre 33 sec pentru o ratie de 1:2). Pe acesta, prefer sa-l fac cu lapte. Mai ales, in cazul unei cafele bune, implicit cu un pret ceva mai sus, consider ca nu procem corect. Eu cred totusi (in mintea mea asa este) ca nu exista persoane care achizitioneaza echpamentele necesare, doar pentru un shot pe zi, desi se pare ca sunt destui.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#19
Nu inteleg de ce insistam pe acest aspect.

Rostul topicului nu este de a sublinia ca investitia nu isi are rostul si ca extragerea a 1 shot pe zi este o prostie din diverse motive.

Nu sunt de ieri pe forum si sunt deja la al 3-lea setup...

Imi asum cheltuielile si "riscurile" aferente.
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
#20
Din proprie experienta pot spune ca Ceado E37Seste o rasnita excelenta.Retentia este neglijabila,e silentioasa,solida ca un tanc,nu foarte mare,rasneste uniform si ceea ce e mai important decat toate,da un gust de referinta in ceasca.Acum ce sa zic,fiecare decide in functie de ceea ce doreste,de ceea ce ii place,de argumentele pe care le considera mai pertinente,etc.Atat pot sa iti spun,daca o cumperi nu vei regreta.Personal,daca asi schimba-o,dar asta ar insemna sa imi permit cheluieli voluptorii cum le place a zice celor cu pensia mai mare decat salariul, Smile ,asi face acest lucru doar cu surata E92,care e capabila intr-adevar de o macinatura pe masura pretului si de asemenea in stare sa scoata cam tot ce e ascuns in bobul de cafea.Dar si 1000 de euro inplus pentru cutitele mari ,conice ,din titan, inseamna mult pentru mine in stadiul actual si probabil viitor.Asa ca la 1300 ,e37s nu e departe decat din punct de vedere al pretului,ceea ce conteaza enorm cam pentru orice achizitor obisnuit.
LELIT Bianca ,Honne,ibric Soy, Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#21
(23-08-2017, 07:42)baloozzy Wrote: La un singur shot pe zi, nu cred ca putem vorbi de un espresso corect. ...primul shot curge mai greu decat urmatoarele ... Eu cred totusi (in mintea mea asa este) ca nu exista persoane care achizitioneaza echpamentele necesare, doar pentru un shot pe zi, desi se pare ca sunt destui.

aici e una din esentialele deosebiri intre... home-barista si... bar-barista, precum si intre echipamentele utilizate de unii si de altii;
pentru minimizarea pretului, echipamentele de casa sunt compromisuri, unori drastice, ale conceptiei unei masini espresso asa cum populau ele odata aproape in exclusivitate, numai localurile publice...
un exemplu, lipsa restrictoarelor de debit de tot felul, deci lipsa unui tuning in regimul termic al grupului, dar si, alt exemplu, utilizarea grupului E61, mai ales la DB-uri, datorita pretului si simplitatii de integrare in orice conceptie traditionala;
ce mai, vreau sa spun ca de aceea unele HX-uri cu un grup, sunt 700 euro si altele 3000 euro!

si da, majoritatea impatimitilor espresso din afara, dar si de la noi, fac un singur shot - un singur shot pe zi, sau un singur shot per 'sesiune' de (mai) multe ori pe zi!
si mai mult, sunt destui pe home-barista care au 'colectii' intregi de masini espresso si de rasnite, toate de mare valoare, cu care-si fac, dupa preferinte, cate un shot pe zi!

si, daca vrei, in categoria asta intra si cei ce utilizeaza rasnitele mari, comerciale, in regim single-dose;

si nu e vorba atat de acel 'popcorning' de care se facea vorbire pe undeva prin forum; oricum de el nu poti scapa, cel putin pentru 25-30% din macinatura unei doze; oricati saculeti sau tampere ai pune deasupra!
pentru ca e o deosebire in fenomenul fizic al macinarii cand sunt boabe care apasa deasupra camerei de intrare a rasnitei si cand e o greutate inlocuitoare;
si orice-ai face - fara sa macini si... tamperul, ultimele 5-7g din doza, nu mai pot fi presate jos in camera de intrare a unei rasnite comerciale! asa ca ele vor sari... in sus Smile

dar nu numai de popcornig ar fi vorba, ci mai ales, de faptul ca macinatul ca proces fizic se face, mai ales in prima faza, prin zdrobirea boabelor intre ele! procentul de fines, ca sa reducem totul la o viziune stramta, mecanicista, e mai scazut, atunci cand predomina efectul de taiere al cutitelor, fata de cel de zdrobire intre boabe, sau intre fragmentele mari de boabe; de aceea, daca pregatesti o doza cu rasnita cu hopper-ul macar pe jumatate cu boabe, vei avea un debit de curgere mai mic (fines mai multe) decat atunci cand hopper-ul e gol! fara sa umbli la setari!

sper sa rezulte din cele de mai sus, ca si in cazul rasnitelor, cu toate dezavantajele tehnice ale macinaturii in single dose, majoritatea celor care lucreaza 1 shot per sesiune, merg pe acest single-dose; mult superior ca si convenabilitate!
si e adevarat, si eu am lasat Macap-ul deoparte si lucrez in single dose, dar e adevarat, cu o rasnita non-comerciala capabila espresso si 'capabila' single dose - acea mult nedreptatita la noi, Sette 270!
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#22
(23-08-2017, 16:03)radudani Wrote: dar nu numai de popcornig ar fi vorba, ci mai ales, de faptul ca macinatul ca proces fizic se face, mai ales in prima faza, prin zdrobirea boabelor intre ele! procentul de fines, ca sa reducem totul la o viziune stramta, mecanicista, e mai scazut, atunci cand predomina efectul de taiere al cutitelor, fata de cel de zdrobire intre boabe, sau intre fragmentele mari de boabe; de aceea, daca pregatesti o doza cu rasnita cu hopper-ul macar pe jumatate cu boabe, vei avea un debit de curgere mai mic (fines mai multe) decat atunci cand hopper-ul e gol! fara sa umbli la setari;

Ce ma frapeaza este faptul ca nu prea am vazut rasnite cu cutite plate si dispuse pe vertical- ca la EK 43-acest lucru favorizeaza taierea mai degraba decat zdrobirea si ai si efect  gravitational+ forta centrifuga ce ar elibera rapid macinatura din camera cutitelor...de ce oare?
 
Reply
#23
Alea industriale asa sunt.

[Image: toper-coffee-industrial-grinder-single-t...ale-01.jpg]

Exista si de bar, poti vedea una dubla in site-ul celor de la Cluj care anuntara zilele astea ca au deschis

[Image: 1497458873857]
 
Reply
#24
Probabil Frank Durra (Titus Grinder) va incerca sa scoata o rasnita care sa aiba cutite verticale, avand ca punct de plecare EK43. De urmarit in 2018...  Pacat ca Mahlkonig nu au continuat proiectul EK43 Barista, care reducea simtitor marimea celebrei rasnite si o facea adaptabila si acasa.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#25
(23-08-2017, 17:08)Lyvyoo Wrote: Probabil Frank Durra (Titus Grinder) va incerca sa scoata o rasnita care sa aiba cutite verticale, avand ca punct de plecare EK43. De urmarit in 2018...  Pacat ca Mahlkonig nu au continuat proiectul EK43 Barista, care reducea simtitor marimea celebrei rasnite si o facea adaptabila si acasa.

Vesti interesante de la Titus!

https://www.instagram.com/p/BYv3OoShZHQ/...usgrinding
 
Reply
#26
Da...dar dupa flansa aia de Cu ...tot mare pare a fi. Pentru casa / bar ...tot ceva delicat se preteaza , mai ales pentru cei ce nu dispun de spatiu prea mare...Asta ar fi arta , daca ar putea baga motorul si cutitele acelea mari intr-un ansamblu cat mai compact si nu chiar asa greu ...( 28 kg ! )... Cool ...( gen Versalab M3... Big Grin )...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#27
O sa ii iasa de 2 ori mai mica si doar de 4 ori mai scumpa Big Grin
 
Reply
#28
Bun si asa... Big Grin Big Grin Big Grin ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#29
Intreb si eu ceva foarte prost si exagerez un pic:

- ai un espressor cu grup saturat
- ai un grinder ek43 / k30/peak
- filtre+reverse osmosis
- refractometru 4th gen
- un set de cesti 6-8 buc fitos hand made cu numele tau 
- un set de tamper pullman si espro
- niste site 
- un set pentru latte art, pitcher mic mare mijlociu, pen-uri,
- acaia pearl
- kinu+comandante 
- si un sertar cu obiecte "vechi" uitate gen. minipreso, kruve, etc.
Lista cu cafea nici nu mai scriu...

Deci cu scule de mai sus ai probleme in bucatarie, ca nu intra.
Da domnule pui in scule 15.000 eu dar stai intr-o garzoniera de 30mp ?

Cand ai un hobbi atat de costisitor si ai scule atat de sofisticate nu sacrifici o locatie pentru ele? ... macar din respect?
( din pacate vorbesc din experienta, si am vazut locatii/home/baraci cu set-upul de mai sus)
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#30
O sa intelegi la un moment dat in viata, ca la momentul respectiv, pt o persoana conteaza doar anumite lucruri. Daca esti in faza de dezvoltare, si ai energie sa vrei sa faci si sa ai de toate, la un moment dat te izbesti de prosti si o lasi mai moale. Ei bine, stiu oameni care investesc in hobby-uri 5-10-20.000euro si stau in chirie. Pt o persoana nu ar trebui sa conteze ce masina conduci, ce casa ai, astea sunt lucruri trecatoare necesare supravietuirii. Sunt mai importante lucrurile care ne produc aminitiri frumoase si ne fac sa zambim.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)