La mine, ciocul de plastic care arunca in portafiltru cafeaua proaspat rasnita o arunca prea in exterior. Nu rasneste in centrul portafiltrului. Asa ca i-am aplicat o "operatie" la nivelul ciocului si acum sunt pe deplin multumit de rasnita :)
La voi cum se comporta? Cafeaua rasnita cade central in portafiltru? Am fost eu "ghinionist"?
(20-03-2013, 14:24)CosminN Wrote: La mine, ciocul de plastic care arunca in portafiltru cafeaua proaspat rasnita o arunca prea in exterior. Nu rasneste in centrul portafiltrului. Asa ca i-am aplicat o "operatie" la nivelul ciocului si acum sunt pe deplin multumit de rasnita :)
La voi cum se comporta? Cafeaua rasnita cade central in portafiltru? Am fost eu "ghinionist"?
Pai asa se face...???
Baga poze sa ne edificam ;)
Eu rasnesc intr-un pahar de plastic si apoi pun in portafiltru.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
20-03-2013, 20:11 (Edited 20-03-2013, 20:11 by CosminN.)
sorin2505, la capitolul poze stau cam prost :(
Ca idee, ciocul de plastic are un plan inclinat pe care "curge" cafeaua rasnita in portafiltru. Acel plan inclinat l-am scurtat cu aprox. 7mm fara a modifica ciocul pe partile laterale.
Rezultatul operatiunii... :D
Cred ca stiu cam ce ai facut, dar ca sa ma conving, o sa trec pe la tine cand vin in Sibiu :D
De ce nu rasnesti intr-un pahar ? Eu asa fac, mi se pare mai comod.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
Ok, da-mi de stire cand ai drum si discutam.
M-am gandit si eu la aceasta solutie, sa rasnesti intr-un pahar, dar parca nu-mi vine sa introduc o operatiune suplimentara cand stiu ca normal e sa rasnesti direct in portafiltru. Am vazut si varianta cu un pahar de unica folosinta decupat la fund si asezat in sita a.i. sa poti capta toata cafeaua rasnita.
Din punctul meu de vedere e o eroare de proiectare care poate fi remediata.
Primul link la mine nu merge, probabil ca trebuie sa-mi fac cont pe home-barista, dar nici cont nu-mi pot face ca am emailul pe yahoo si se pare ca nu le place.
Poate acum merge. Eu am pus poze cu Tranquilo pentru ca era o rasnita destul de uratica si avea bolul mare, iar pasionatii care ii stiau calitatea, incercau sa o infrumuseteze. Acum arata ceva mai bine.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Poti aseza paharul pe un cantar mic si vei sti , mereu , cata cafea folosesti pentru extractie .
Practic vei cantari in timpul rasnirii .
Eu asa fac si am constant aceeasi cantitate de macinatura la fiecare shot in parte .
(20-03-2013, 23:16)sorin2505 Wrote: Eu cantaresc boabele inainte de rasnire si in rasnita nu ramane nimic, mai ales cu noua metoda de "suflare" cu capacul. ;)
Da metoda de "suflare" cu capacul e cea mai tare. :D Si eu o folosesc. Daca nu, se umple tot blatul cu cafea macinata. :@
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition/VST/EP HQ, Ceado E5P / Kinu M47
21-03-2013, 09:58 (Edited 21-03-2013, 10:00 by astinga.)
(20-03-2013, 14:06)danrogo2001 Wrote:
(20-03-2013, 13:01)astinga Wrote: Inelul face cca. 2 ture si 3/4 pentru o desfacere completa.
Inseamna ca sunt ceva diferente si in privinta mecanismului intre cele doua. Daca la PL043 merge doar de la 1-11, inseamna o singura rotatie completa fata de cele 3 la PL043mm.
Eu ma gandeam la achizitia unei PL043 datorita bolului pentru boabe mai mic in conditiile in care cele 2 rasnite ar fi fost la fel. Acum trebuie sa pun in balanta designul cu finetea macinaturii.
Pe de alta parte am vazut ca clce era multumit de finetea macinaturii, pozitionandu-se pe la 4-5, deci pina la 1 care este maxim de fin, ar mai fi ceva trepte de care s-ar putea beneficia.
Mecanismul este identic la cele doua, si PL043 poate trece de 11, la 11+1, 11+2...
Daca vrei PL043 sa-l faci PL04MM iti trebuie melc, doua gauri in carcasa de inox si doua suruburi.
Diferenta de pret intre cele doua este de cca. 10 euro, exact pretul melcului.
eu am cumparat espressorul si rasnita de aici http://www.il-mondo-italiano.de/index.php?language=de Cand am comandat rasnita am specificat ca o vreau cu pahar mic(150g).au spus ca nu e nici o problema si nu sunt nici costuri suplimentare iar cand am primit pachetul am fost surprins sa gasesc ambele pahare (150g respectiv 500g).nu inteleg de ce cei di romania cer 70 sau 80 ron....
Ma tenteaza varianta MM, dar, ca necunoscator, ma sperie putin lipsa unor gradatii/puncte de orientare in reglaj. Cat de complicat ar putea sa fie pentru unul ca mine – neajutorat din punct de vedere tehnic, anti-talent la mesterit, fara simt practic – sa ma imprietenesc cu ea?
Poate e o intrebare stupida, poate daca o vad, o inteleg altfel cu tot cu anti-talentul meu, dar merita sa intreb.
Caut o rasnita si marturisesc ca as putea sa gasesc resurse financiare pentru Vario, dar inca nu-mi dau seama de avantajele ei in raport cu 043 MM, avand in vedere si diferenta semnificativa de pret.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
o picatura de oja la ce? la limita unde se ating cutitele? (de unde stiu ca se ating?) ca marcaj la macinatura cu care-mi iese ca la carte un shot? Deja, cu o minima experienta, constat diferente de macinatura pe acelasi reglaj la Hario, intre diverse boabe si chiar pe aceleasi boabe usor invechite (2-3 saptamani). Ce ar urma sa marchez practic?
Am inteles ca Vario este Dumnezeul rasnitelor casince, dar totusi de ce? (o sa am probabil ocazia sa zambesc superior in timp, cand o sa recitesc aceasta intrebare, dar na, asta e, intreb si eu :))
Zic si eu ca astinga. Cu o precizare insa - de la 808 la 1650, cat este diferenta de pret intre cele doua, este o distanta mare (deci dublu) care nu stiu cat se justifica.
Problema ar fi ca noi espressomanii avem mancarici undeva si acumuland experienta vom dori mereu sa scoatem tot ce se poate mai mult din cafea. Si nu stiu de ce, Vario PARE sa ajute mai mult in acest sens. Poate cutitele ceramice (desi plate si relativ mici), poate faptul ca nu ramane deloc cafea pe traseu (curgerea fiind verticala nu oblica), poate precizia mai clara pe care ti-o da reglajul timer-ului la zecimi de secunda si afisalea pe display a acestui timp, poate faptul ca nu curge cu bulgari (la mine niciodata), poate uniformitatea mai buna a macinaturii....nu stiu sa raspund exact. Oricum, multe avantaje Vario tin si de comfort in utilizare, nu numai de calitatea rasnirii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Intrebare: pot rasni o cantitate mare cu aceasta rasnita ? Pot sa o pun pe automat si sa macin 250 gr fara pauza ? Sau e recomandat sa fac pauze, sa rasnesc cantitate mai mica ?
Am un prieten care are espressor, dar inca nu are rasnita si vreau sa-l ajut, sa-i obtin macinatura potrivita si sa-i rasnesc o punga de 250 gr. Chiar daca e constient ca nu va avea cafea proaspat rasnita, va fi mai bine decat cu rahaturile gata macinate pe care le consuma in momentul asta din comert.
Multumesc.
(01-04-2013, 21:07)sms Wrote: o picatura de oja la ce? la limita unde se ating cutitele?
EXCLUS !!! De unde le scoateti cu atingerea cutitelor? E la mintea cocosului ca nu e voie...fie-mi iertat ! Sau, faptul ca e interzis, atrage ca un magnet? :)
(01-04-2013, 21:07)sms Wrote: o picatura de oja la ce? ca marcaj la macinatura cu care-mi iese ca la carte un shot?
Exact ! Vroiai "puncte de orientare in reglaj", nu?! Restul, sunt variatiuni pe tema...
pai n-am zis ca acolo unde se ating, ci la limita atingerii. intreb si eu. imi zici ca se rezolva cu o picatura de oja. pai eu sunt picat din cer, de unde sa stiu ce se rezolva, de aia intreb.
(01-04-2013, 21:33)sms Wrote: pai n-am zis ca acolo unde se ating, ci la limita atingerii. intreb si eu. imi zici ca se rezolva cu o picatura de oja. pai eu sunt picat din cer, de unde sa stiu ce se rezolva, de aia intreb.
E usor de folosit... Gasesti din cateva incercari granulatia de care este nevoie pt a obtine cescuta de cafea ideala... In acel loc pe rotita zimtata si pe partea fixa a rasnitei faci cate un semn cu o oja alba sau mai repede cu pasta corectoare alba si vei sti unde te afli cu reglajul ideal.... Mai faci reglaje in timp in functie de cafeaua pe care o folosesti dar reglajele sunt minime, doi-trei zimti stanga dreapta. Dar in timp te obisnuesti. Bafta. :D
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition/VST/EP HQ, Ceado E5P / Kinu M47
Cu 2-3 picaturi de oja sau mai bine pasta corectoare iti marchezi niste puncte minim / maxim, etc.
Rasnita mea a venit gata reglata din fabrica, chiar avea un semn facut cu un marker negru.
Pt. orice tip de cafea, gravitez in jurul acelui punct.
E f. simplu.
(01-04-2013, 21:18)petrisor Wrote: Intrebare: pot rasni o cantitate mare cu aceasta rasnita ? Pot sa o pun pe automat si sa macin 250 gr fara pauza ? Sau e recomandat sa fac pauze, sa rasnesc cantitate mai mica ?
Am un prieten care are espressor, dar inca nu are rasnita si vreau sa-l ajut, sa-i obtin macinatura potrivita si sa-i rasnesc o punga de 250 gr. Chiar daca e constient ca nu va avea cafea proaspat rasnita, va fi mai bine decat cu rahaturile gata macinate pe care le consuma in momentul asta din comert.
Multumesc.
Daca stiti careva un raspuns la intrebarea asta, as aprecia sa-l postati :)
Multumesc.
(01-04-2013, 21:18)petrisor Wrote: Intrebare: pot rasni o cantitate mare cu aceasta rasnita ? Pot sa o pun pe automat si sa macin 250 gr fara pauza ? Sau e recomandat sa fac pauze, sa rasnesc cantitate mai mica ?
Multumesc.
Daca stiti careva un raspuns la intrebarea asta, as aprecia sa-l postati :)
Multumesc.
Da, poti, dar de ce s-o chinui ?
Fa-o macar in 2 transe. ;)