04-12-2013, 00:56 (Edited 04-12-2013, 01:00 by ovisod.)
hateganul, multumesc pentru sfaturi, sunt convins de ceea ce imi zici.
Espressoul chiar a iesit foarte bun, cremos, sunt chiar foarte multumit pentru prima incercare cu o rasnita.
Pana acum cumparam cafea rasnita pe loc de la prajitori locali, insa se potrivea foarte bine cu vechiul espressor (Saeco Poemia).
Acum este si espressorul nou, deci prea multi parametri pentru un incepator :)
Oricum, ca o prima impresie pentru rasnita este ca are ceva retentie, nu stiu cat este de normal.
04-12-2013, 01:00 (Edited 04-12-2013, 01:03 by sms.)
nu cred ca-s zece. cinci-sase maxim, cred.
nu stiu la ce, eu n-am marcat nimic. ma invart trei la stanga doi la dreapta hop si asa!
... iar daca e nevoie de aeropress, am Hario, care-si dovedeste utilitatea si... mobilitatea
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Pai am zis 10 sa nu-mi sara lumea in cap :)
Si poate ca la tine is 5-6 dar, daca folosesti rasnita si pentru alte tipuri de site(7g, 18g, vst, reneka, etc) atunci, se schimba unpic povestea.
asa e, dar cred, sper ca am trecut de faza cu experimentatul. M-am stabilizat la VST 18 si daca ocazional e nevoie de altceva, ma adaptez. Nu-i nici un stres, doar placere.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
04-12-2013, 01:09 (Edited 04-12-2013, 01:10 by ovisod.)
(04-12-2013, 01:03)hateganul Wrote: Pai am zis 10 sa nu-mi sara lumea in cap :)
Si poate ca la tine is 5-6 dar, daca folosesti rasnita si pentru alte tipuri de site(7g, 18g, vst, reneka, etc) atunci, se schimba unpic povestea.
Cred ca atunci cand folosesti prima data o rasnita asa cum am facut eu, si mai ales ca incepator, trebuie sa gasesti acea zona de 5-6-10 dinti, si ca sa faci asta cred ca trebuie sa nu faci asta distrugand rasnita, de asta mi se parea important sa gasesc acest punct 0.
04-12-2013, 08:50 (Edited 04-12-2013, 08:50 by TudorP.)
Eu cand am luat rasnita si am inceput sa ma joc cu ea, nu am cautat acel punct zero pentru ca din cate am inteles nu prea e bine.
Am inceput testarea macinaturii cu metoda degetelor alipite, ca sa stiu de unde sa plec.
De acolo imi aduc aminte ca am facut macinatura putin mai grunjoasa si de atunci ,treaba merge brici cu Lelit-ul.
Ca si schimbari mai de ultima ora, din ce mi-a spus importatorul, s-a introdus conditia de garantie (in certificat) ca in cazul atingerii cutitelor si stricarii acelei rotite de plastic din angrenaj, care se forteaza la atingere, sa nu mai fie responsabilitatea producatorului Lelit.
Deci inainte de folosire, cu rasnita optita, cautati cu grija punctul de atingere al cutitelor, adica punctul 0, si marcati-l cu pasta alba corectoare. kum a sintetizat foarte bine metoda - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-R...1#pid11321
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
(18-01-2014, 17:41)cristian88 Wrote: @ kum
salut, la mine nu se misca nimic, dar pct. 0 nu stiu unde este , mi-a fost frica sa ajung acolo.
Ai incercat sa faci cum am scris eu in acel post?
Adica asa:
(03-12-2013, 18:37)kum Wrote: Daca dai recipientul de boabe (borcanul de plastic ala mare) deoparte vei vedea cele doua parti cutite: cel superior (corp comun cu (,) coroana) si cel inferior. In momentul in care incepi sa rotesti de rotita in sesul FINE (deci macinatura din ce in ce mai fina, adica infiletezi), prima data se misca doar coroana (cutitul superior). Cand ajungi la punctul in care cele doua cutite se ating, in miscare va fi angrenat si cutitul inferior. Vei vedea ca se rotesc ambele cutite impreuna. Punctul din care devine vizibila aceasta miscare este punctul in care se ating cele doua cutite.
RASNITA NU TREBUIE SA FUNCTIONEZE IN ACEST TIMP.
Sper ca am explicat bine fenomenul.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Ehee..... am probleme cu rasnita mea 43MM , achizitionata cu 2 sapt. in urma.
Nu inteleg ce se intampla , rasnesc acum cafeau (aceeasi cafea sau cafele) fac mai multe shuturi, toate bune si frumoase si a doua zi cand vreau sa imi fac un shut , nu mai rasneste , merg cutitele in gol si nimic. Dau mult (jumatate de roata) spre coarse si incepe sa rasneasca fin ..... aduc macinatura unde trebuie si e ok. Peste cateva zile o iau de la capat , iar azi mai mult dupa ce am facut din nou ajustarea cu jumatate de roata si am facut 3 shuturi cu 3 cafele diferite , mai fac unul cu alta cafea , dar surpriza rasnea in gol. Scot cafeau din rasnita si pun aceeasi cafea pe care o rasnisem cu 5 min. mai inainte , dar nu o mai rasnea nici pe aceasta. Modific iar spre ccoarse cu jumatate de roata si pot sa fac shutul cu ambele cafele , doar ca acum la cat am desurubat , a inceput sa se miste bolul de cafea impreuna cu roata. Cred ca mai are un pic si iese .....
A mai patit cineva asa ceva , sau vreo idee ?
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.
09-02-2014, 10:13 (Edited 09-02-2014, 10:28 by razvanpana.)
(08-02-2014, 17:09)Lyvyoo Wrote: kum, asa era si la tine? A fost de la cafea pana la urma?
Din pacate nu are legatura cu cafeaua , cel putin la mine.
Si culmea ca pe mine nu m-a interesat "punctul zero" si nu am fost curios nici s-o desfac etc.
Va trebui sa ajung la servce.
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.
Inainte sa o trimiti la service fii curios...desfa-i ansamblul superior, curat-o si asigura-te ca toate piesele sunt la locul lor si stau bine. Daca este vreo piesa rupta o sa o vezi imediat si o sa stii cum sa pui problema la service. Daca nu e nimic rupt doar operatia de curatare ar putea face minuni...chiar daca are doar doua saptamani. Bafta.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
09-02-2014, 10:54 (Edited 09-02-2014, 10:54 by razvanpana.)
(09-02-2014, 10:48)nickso Wrote: Inainte sa o trimiti la service fii curios...desfa-i ansamblul superior, curat-o si asigura-te ca toate piesele sunt la locul lor si stau bine. Daca este vreo piesa rupta o sa o vezi imediat si o sa stii cum sa pui problema la service. Daca nu e nimic rupt doar operatia de curatare ar putea face minuni...chiar daca are doar doua saptamani. Bafta.
Ok. - cum desfac ansamblul superior si ce inseamna s-o curat , cu peria doar sau orez .... ?
Eu nu cunosc modelul...nu l-am vazut niciodata. Un coleg care o detine iti poate da mai multe detalii sau poti incerca sa cauti pe youtube. Dar, la majoritatea rasnitelor, functioneaza principiul rotirii ansamblului superior, spre "coarse", pana iese. Daca nu ai deloc inclinatie tehnica...roaga pe cineva sau...trimite-o la service....
Daca reusesti sa scoti ambele cutite spala-le, usuca-le si pune-le la loc cum trebuie...cu siguranta e vreun film pe youtube care sa arate cum se schimba cutitele. E tot ce ai nevoie.
Spor la treaba.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
(09-02-2014, 11:46)nickso Wrote: Eu nu cunosc modelul...nu l-am vazut niciodata. Un coleg care o detine iti poate da mai multe detalii sau poti incerca sa cauti pe youtube. Dar, la majoritatea rasnitelor, functioneaza principiul rotirii ansamblului superior, spre "coarse", pana iese. Daca nu ai deloc inclinatie tehnica...roaga pe cineva sau...trimite-o la service....
Daca reusesti sa scoti ambele cutite spala-le, usuca-le si pune-le la loc cum trebuie...cu siguranta e vreun film pe youtube care sa arate cum se schimba cutitele. E tot ce ai nevoie.
Spor la treaba.
Asa voi face. Multumesc pt. sfaturi.
12-02-2014, 10:06 (Edited 12-02-2014, 10:37 by razvanpana.)
Atentie sau chiar mare ATENTIE .... la ce cafea cumparati.
Tocmai va povesteam de problema mea cu rasnita Lelit PL043MM , care in realitate nu avea nimic de-a face cu rasnita in sine.
Ce am mai facut intre timp ...... pai cand am vazut ca nu mai rasneste am scos bolul de plastic in care se pun boabele si am observat mici fisuri in plastic localizate pe "gatul" care intra in rasnita. Nu am inteles la acel moment de ce au aparut si am continuat sa inspectez cutitele si intreg ansamblul pentru a gasi o cauza. Nu am observat nimic ciudat si am inceput sa strang cutitele spre pct. zero , cand aud niste mici trosnituri ..... ce sa fie .... continui si iar trosnituri ... gandesc ca ar putea fi cafea cu capul tare si dau mai departe pana ajung spre pct. zero.
Apoi incep desurubarea si surpriza ...... rasnita ...... rasneaaaaaa. Oau , problema se rezolvase .....
Ieri dimineata fac un shut de Sumatra Mandheling (Ecuator cafe), apoi zic sa beau o Kenya AA Mugaya-Kirinyaga (Ecuator cafe) , alimentez rasnita , dau drumul si bum .... trosc.... se blocheaza rasnita poate ma lumineaza cineva.
Mai sa fie ..... scot bolul de cafea si vad gatul ciobit si cu o gramada de fisuri dupa care marea surpriza ....... un meteorit.
Incerc sa pun poze dar nu imi iese (cere http), poate ma lumineaza cineva.
Pana voi reusi sa pun poze , aveti mare grija ce bagati la rasnit ca eu am bagat pietre.
Mărimea maxima a unei poze este de 300kb. Daca nu esti familiarizat cu micsorarea unei imagini intr-un soft gen IrfanView, poti folosi un site de upload, Dropbox de exemplu, si pui link-ul in forum.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
12-02-2014, 11:03 (Edited 12-02-2014, 11:25 by razvanpana.)
(12-02-2014, 10:58)Lyvyoo Wrote: Mărimea maxima a unei poze este de 300kb. Daca nu esti familiarizat cu micsorarea unei imagini intr-un soft gen IrfanView, poti folosi un site de upload, Dropbox de exemplu, si pui link-ul in forum.
Ok.
Iata pozele cu meteoritul , cele mici au fost mancate de rasmita.
Ce bine ca nu mi-am luat Vario .......
12-02-2014, 11:38 (Edited 12-02-2014, 11:39 by razvanpana.)
(12-02-2014, 11:27)Lyvyoo Wrote: Offff....incredibil! Bine ca nu s-a stricat rasnita caci din cate stiu nu intra pe garantie asa ceva.
Logic ca nu intra pe garantie , deocamdata functioneaza , dar nu stiu daca cutitele au avut de suferit. Cat despre bol , cred ca e ieftin si gasesc.
Acum voi fi foarte atent ce rasnesc si precautie tuturor.
12-02-2014, 14:31 (Edited 12-02-2014, 14:41 by SudTeamRomania.)
Pe viitor, un pic de atentie cand alimentam rasnita cu cafea...nu strica! :D
Insa asa ceva in cafea de origine, prajita in cantitati mici special pentru expressomani...NU SE TOLEREAZA, domnilor prajitori, atentie ca se pot distruge rasnitele...si nu sunt ieftine deloc!
Urata faza, bine ca nu a iesit mai rau...
(08-02-2014, 17:09)Lyvyoo Wrote: kum, asa era si la tine? A fost de la cafea pana la urma?
Nu. La mine era defect filetul de la coroana superioara. La o a doua vizita la service (am fost personal) mi-au schimbat coroana. De atunci nu mai am nici cea mai mica problema cu rasnita.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Daca ar fi sa recomand o rasnita de inceput ieftina dar super buna, ar fi Lelit-ul din topic.
Dupa in Mini Mill am trecut la acest aparat si a facut minuni.
Plus ca e 700 de lei noua, sau uite si aici pe forum o poti lua pe la aprox 500 de lei. Deci ce sa nu merite?
Reglajul stepless si usurinta generala de utilizare o face super ok pentru multi.
Cred ca deasupra ei sunt destule rasnite desigur, dar sa ne gandim bine la ce preturi...
11-05-2014, 18:41 (Edited 11-05-2014, 18:42 by vasilemet.)
Parerea mea este ca orice rasnita posezi, la fiecare sortiment (sa zicem) este necesara ajustarea finetei de rasnire a boabelor de cafea.
Eu cumpar de la Keskerian, cam 1,5 kg / luna si de fiecare data trebuie sa ajustez finetea macinaturii.
Poate sunt diferente de lot (mai putin probabil), pot apare diferente datorita faptului ca nu este acelasi produs (tip de boabe cafea-Columbia, Jamaica,...) si asta nu se refera la cumparaturile mele, dar daca testezi mereu alte sorturi s alti prajitori, atunci mereu vei avea probleme.
Este adevarat ca finetea macinaturii se obtine mai usor cu o rasnita electrica, dar pentru ce cantitate vorbim cand luam in calcul si pretul rasnitei ? Cine cumpara cu sacul ?
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
Nu vorbim de cantitate ci de calitatea acelei macinaturi, de uniformitatea rasnirii, de praful rezultat, toate in directă legatura cu gustul. Altfel, luam toti un set de la Krups / delonghi de 200 de lei bucata,, si nu mai dezbateam atat firul in 4.