Espressoman infocat
D
A mai achizitionat cineva recent M47 Classic ? A mea la 1.3.3 face supa, contrar cu restul recomandarilor :)) cred ca trebuie sa scad la 1.1-1.2 pentru espresso
Espressoman infocat
Bucuresti
Am eu Kinu classic , și râșnesc la ea între 1.3 și 1.8 pe toate plajele de cafele . Ce espressor ai ? Câte grame pui ? Oricum nu e literă de lege să râșnească în anume intervale, ca diferă de la o rasnita la alta; important este să iasă cafeaua bună.
Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic
Espressoman infocat
D
23-01-2026, 14:59
(Edited 23-01-2026, 15:01 by Maanu.)
Folosesc un levier pe 51 mm in care dozez 15-15,3 g .
Ideea e ca surprinzator, chiar a iesit ceva bun :)) insa nu a fost espresso, asta-i clar. Mi se pare ciudat ca majoritatea mentioneaza intervalul 2.0-1.3 pt espresso, se pare ca la a mea au facut o mica exceptie :))
Espressoman Administrator
Bucuresti
S-a mai scris ca nu are nicio importanta ce mentioneaza alti colegi. Du-te cu rasnita atat de fin cat ai nevoie, ca sa iti curga in 25s. Vorbim de cafele diferite, stiluri de prajire diferite, gramaje diferite, montaje ale cutitelor Kinu are pot diferi cativa mm etc.
Mai ales daca ai doza mica, de 15g, iar majoritatea espressomanilor folosesc 18-19-20g, clar ca va trebui sa te duci mai fin.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
23-01-2026, 16:45
(Edited 23-01-2026, 16:46 by renatoa.)
Doza la el nu e chiar mica pentru o sita de 51mm, detaliu nespecificat.
Dupa grosimea patului, ar fi ca 19g intr-un 58.
Rasnirea totusi nu e de espresso, la 1.4 cel putin... am vazut granule ca de zahar in sita lui.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu pe 51 mm folosesc 17g in sita, să mențin macinatura mai grosieră . Uneori chiar și 17,5g dacă e musai.
ageamiu in devenire
Pitesti
26-01-2026, 18:29
(Edited 26-01-2026, 18:31 by ionutcbi.)
Nici eu nu pot rasni pentru espresso peste o tura la un kinu clasic model nou(cu biluta pt clickuri)
Insurubata de tot piulita gradata , cutitele nu se ating,desi cutitul interior este intrat complet la ras in cutitul exterior
Am analizat-o cu lanterna si lupa,este f bine centrata,doar ca nu mai exista acelasi punct de 0 (nu se mai pot bloca cutitele)
La single de 11-12 grame am intrat chiar sub 0.5.0,dar atata timp cat poate măcina suficient de fin cat sa se infunde cosul la extractie,nu vad nici o problema
Espressoman fresh
Reghin
(23-01-2026, 14:07)Maanu Wrote: A mai achizitionat cineva recent M47 Classic ? A mea la 1.3.3 face supa, contrar cu restul recomandarilor :)) cred ca trebuie sa scad la 1.1-1.2 pentru espresso
Am Kinu Classic imperecheat cu Lelit PL41TEM de 57mm.
La cafelele medium/medium-light Ethiopia si Columbia (astea imi plac) reglez rasnita undeva intre 1,20 - 1,70 cu 18 grame in / 40+ grame out / 28-30 secunde. Asa simt si notele florale/fructate.
La cele medium/dark (Brazilia sau blend italian) urc mai sus cu rasnita putin tot 18 gr. in / dar 36 gr out / 20-24 secunde. Asa am un corp dens, crema groasa si dulceata.
Sa sti ca necesarul reglajului rasnitei difera de la un prajitor la altul chiar daca e aceeasi origine de cafea, nu iti face griji. Ethiopia de la rosters.coffee Arad am rasit-o cu 1,52; de la Meron cu 1,70; de la MABO cu 1,38; de la OPYA cu 1,48; de la Coretto cu 1,22.
Sfatul meu e sa te concentrezi pe prepararea corecta a pucului in portafiltru, sa cronometrezi ca sa ai un reper de plecare, apoi gusta si aplica regulile omniprezente pe internet: prea acru macini mai fin sa creasca timpul de extractie; prea amar macini mai grosier ca sa scada timpul de extractie, iar daca ai channeling lucrezi la prepararea pucului in portafiltru. Apoi cat rezulta reglajul pe rasnita nu-ti face griji, lasa micronii si atingerea cutitelor ca rasnita chiar e construita bine si te duce in toate plajele de granulatie.
Spor!
Slatina
Am achizitionat un Kinu Classic recent si pot spune ca obtin rezultate mult mai bune decat cu platele standard de 64mm.
Macinatura produsa de Kinu pare mai uniforma, cu mai putine fines, curgerea si gustul sunt repetabile, iar channeling nu am mai observat in ultima saptamana de cand am rasnita.
Desi cutitele plate erau aliniate, lever-ul meu cu valve de sens rudimentare(saibe cauciuc ca la vermorel

) reusea cumva sa creeze vacuum in PF la ridicarea levierului si sa fractureze pucul in 2/3 cazuri, ceea ce nu s-a mai intamplat si mi se pare surprinzator.
Espressoman infocat
Bucuresti
10-04-2026, 17:38
(Edited 10-04-2026, 17:49 by GeorgianM.)
Să îl stăpânești sănătos! După vreo 16 ani de tot felul de râșnițe electrice, pe toate plajele de prețuri, eu folosesc Kinu ca daily driver acum și nu puteam fi mai mulțumit decât sunt în prezent.
Când pe piață sunt atâtea râșnițe la ~ 2000 lei, am dat fără regret 1800 lei pe ea știind ce cumpăr și cat de solidă este în timp.Am un respect deosebit pentru ce fac oamenii ăștia la Kinu; era interesant dacă intrau și pe piața electricelor, ori să vedem niște iteratii cu cuțite mai mari însă mai accesibile decât M68.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Sa inteleg ca pe limba matale, electrificarea unui Kinu l-ar face praf ?
Si ca toate virtutile i se trag de la datul la manivela ?
Poate era cazul ca @
vdub sa mentioneze ca el il foloseste mai mult electric...
Slatina
@
GeorgianM, multumesc. Eu am cumparat rasnita SH pentru teste dar in semn de apreciere si respect pentru a oamenii din spatele Kinu si treaba grozava pe care o fac, la un moment dat voi cumpara una noua.
@
renatoa, inca nu am folosit-o cu adaptor pt bormasina. Din cele spuse de vanzator, motorizarea Kinu ar aduce mai multa claritate in ceasca.
Espressoman infocat
Bucuresti
(10-04-2026, 19:36)renatoa Wrote: Sa inteleg ca pe limba matale, electrificarea unui Kinu l-ar face praf ?
Si ca toate virtutile i se trag de la datul la manivela ?
Poate era cazul ca @vdub sa mentioneze ca el il foloseste mai mult electric...
Nope…. ziceam ca ar fi interesant sa construiască și o rasnita electrica. Legat de motorizări și etc nu ma pasionează.Din partea mea fiecare face ce vrea, puteți să o legați și la moara de vânt dacă vreți, aici chiar nu am nicio afirmație pro sau contra de făcut, în afara faptului ca eu o folosesc doar cum vine de la mama ei.