daca tot s-a incheiat discutia pe subiect...
micrenda Wrote:... profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice. Dacă te interesează claritate gusturilor, atunci nu ai alta posibilitate decât o răsnita cu cuțite plate din gama superioara. Însă din păcate, nu cred ca exista o varianta de răsnita manuala cu cuțite plate, și cu atât mai puține, in același categorie de preț. ...
cunoastem cu totii o multime de...
versusuri in lumea cafelei si unul din ele e cel cu deosebirea de gust in ceasca, intre macinaturi cu o rasnita conica si cu una plana!
adica sunt persoane cu o remarcabila experienta si finete a gusturilor, care continua sa sustina ca nu simt nici o deosebire intre rasnitele respective! nu demult,
intr-alt thread ma alaturam si eu altora din forum, care incercau sa atraga atentia la cat de hazardata e o asemenea comparatie!
Micrenda, poate ai putin timp sa-mi indici un link spre o lucrare, ceva, in care apare clar demonstrat stiintific un "profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice"
stim nu? dece rasnitele manuale au in majoritate cutite conice: acest tip de cutite zdrobesc boabele si le macina, prin efect gravitational; de aceea viteza de rotatie necesara e mult mai mica!
rasnitele cu cutite plane macina prin efect centrifugal, deci au nevoie de o viteza de rotatie mult mai mare, pentru ca sfaramaturile de boabe sa avanseze inspre periferia cutitelor, unde se realizeaza 'calibrarea' granulatiei;
la o rasnita manuala, asa ceva ar cere un sistem de multiplicare a vitezei si deci si un efort mai mare... sau, cel putin, costuri mai mari!
rasnitele cu dantura conica mare sunt deci - potrivit celor ce se spune pe-aici - in inferioritate fata de rasnitele cu dantura plana mare, datatoare de mai multa claritate! daca adaugam la asta faptul ca rasnitele cu dantura conica sunt de regula (mult) mai scumpe decat cele cu dantura plana de acelasi calibru (sa zicem, plane de 75 vs. conice de 68) ajungem chiar sa nu mai intelegem dece intr-o comunitate de pasionati ai cafelei cum e de ex.
home-barista, exista foarte multi posesori de rasnite cu cutite conice!
sau dece - asa cum remarcam deunazi - in forumul nostru in care se recomanda mereu dantura plana, cele mai des amintite rasnite sunt Kinu si Niche ambele cu dantura conica
aruncam asa, banii din hobby!?
acum, cu siguranta, cam toata lumea intelege ce-i aia
claritate a gusturilor... mai sunt unii care inteleg in felul lor si ma numar si eu printre aceia: claritate a ce? a unor gusturi diferite pe care incercam sa le identificam in extazul sorbirii cafelei espresso?! dupa ce am citit de ele pe punga frumos realizata grafic...
descompunere, sau unitate a gusturilor?
percep deci
gusturile ca un intreg, care in cazurile fericite da senzatia de echilibru!
si de aici, mai departe: sunt putine
origini care sa nu dea o senzatie finala de debalansat! de unde si necesitatea - pentru unii - a acelor
blenduri, care uneori reusesc sa rotunjeasca fericit acea
flavor wheel...
gusturile astea sunt evidentiate de un model de cutite sau altul... oare?
eu zic ca sunt acolo daca exista inca in cafeaua proaspata (!) si ca o distributie dimensionala a particulelor le poate accentua sau estompa pe unele, in procesul de trecere fractionata a solidelor solubile in apa fierbinte de extractie; sigur, toate, incepand de la un model de rasnita - fie ea cu cutite plane sau conice, dar
capabila espresso (dispersie minima a dimensiunii particulelor in jurul granulatiei setate, un procent rezonabil de
fines, deci distributie bimodala, dar mai ales o distributie omogena a acestora in volumul macinaturii - acea 'normalizare'!)
pana la urma, nu bem... macinatura, ci extrasul de solubile din particulele respective intr-un proces care depinde de forma particulelor, de distributia lor dimensionala, de masina espresso, de debitul apei de extractie, de temperatura, de pregtirea pucului si de controlul procesului etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)