Espressoman infocat
Bucuresti
(19-11-2017, 23:00)Ciprian Wrote: Am decis sa imi curat râșnița in aceasta seara citind acest post.
[emoji17]pe una dintre muchii am si eu deformație similară cu cea din poza 7... prepar doar espresso cu un reglaj de peste 1,7 ....
A mea râșnița M47 a măcinat doar cafea de specialitate din Septembrie AC.
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Fa-ne te rog poze cu cutitele, mai ales la inelul inferior. Merci!
Kinu M38, Aeropress, V60, Brewista Smart Pour Digital Kettle 1.2l
Espressoman infocat
București
(19-11-2017, 23:18)telvanno Wrote: (19-11-2017, 23:00)Ciprian Wrote: Am decis sa imi curat râșnița in aceasta seara citind acest post.
[emoji17]pe una dintre muchii am si eu deformație similară cu cea din poza 7... prepar doar espresso cu un reglaj de peste 1,7 ....
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
[attachment=6035][attachment=6036][attachment=6037]
Când te uiti la poze sa blochezi întoarcere ecran din telefon si sa te uiti la ele landscape, se disting foarte clar muchiile
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47
Espressoman infocat
Bucuresti
(20-11-2017, 00:00)Ciprian Wrote: (19-11-2017, 23:18)telvanno Wrote: (19-11-2017, 23:00)Ciprian Wrote: Am decis sa imi curat râșnița in aceasta seara citind acest post.
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Când te uiti la poze sa blochezi întoarcere ecran din telefon si sa te uiti la ele landscape, se disting foarte clar muchiile
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Multumesc!
Poti face si cu coroana fixa?
Kinu M38, Aeropress, V60, Brewista Smart Pour Digital Kettle 1.2l
Espressoman infocat
București
(20-11-2017, 00:14)telvanno Wrote: (20-11-2017, 00:00)Ciprian Wrote: (19-11-2017, 23:18)telvanno Wrote: (19-11-2017, 23:00)Ciprian Wrote: Am decis sa imi curat râșnița in aceasta seara citind acest post.
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Multumesc!
Poti face si cu coroana fixa?
Cititul fix este întreg,l-am studiat cu atenție:)
Am ansablat râșnița pentru dimineața ...
Sa ne spui si noua cum rezolvi problema cu furnizorul.
Seara buna,
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Espressoman infocat
București
A mai verificat cineva cutitele de la Kinu de ieri pana astazi?
Doar eu si cu Telvanno am avut noroc la "pietricele"?
Espressoman traditionalist
ro
(20-11-2017, 11:30)Denis Wrote: Nu e de la pietricele.
- Te pomenesti ca -o fi din fabrica ...

...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Am desfacut si eu aseara rasnita si acele imperfectiuni sunt prezente pe cutitul mobil. Inclin sa cred ca asta e calitatea la nivelul asta de pret.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Eu chiar sunt curios cum arata cutitele de pe Kony-ul tau, in ideea ca exista totusi un control mai riguros cu cat pretul rasnitei creste. Am gasit poze cu cutite noi, mult mai scumpe decat cele folosite in rasnitele Kinu, care prezinta imperfectiuni.
Nu e nicio stanta/cod/logo pe cutitele din M47, cred ca nici pe cele de M38 dupa pozele urcate anterior.
Espressoman infocat
București
Eu pe cutiile plate de la Compak nu am văzut așa ceva si nici pe cele conice de la Ascaso nu rețin sa fi văzut.
Ma gândesc ca din punct de vedere mecanic cutitele de pe râșnițele manuale sunt mult mai solicitate la spargerea boabele, in timp ce pe electric o data cu viteza nivelul de solicitare scade.... ori ce material dur se taie la turații mari...
Interesat ar fi sa vedem cum se comporta cuțitele de pe alte râșnite manuale fata de Kinu.
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Baratza Sette 270:
Espressoman infocat
București
Ok, deci lasam deoparte mecanica :))
O sa fiu atent sa văd la râșnița mea cum evoluează aceste aspecte.
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Prăjitor de cafea
Timisoara
21-11-2017, 11:25
(Edited 21-11-2017, 11:28 by Milan SunCoffee.)
(21-11-2017, 09:46)Denis Wrote: Hai sa lamurim problema, pe cutitele mobile sunt prezente doua tipuri de uzuri/lovituri/amprente:
1. cele care au ciobit din material, se intampla la materialele dure, casante, cu continut ridicat de carbon de ex (un cutit de carbon gen opinel, daca il lovesti de o piatra, crapa) defectele astea arata ca si cum s-a rasnit ceva foarte dur cu rasnita, insa eu nu cred ca a bagat nimeni pietre sau altceva dur in rasnita. Cred ca aceste defecte vin asa, de pe linia de productie, de ce? nu stiu.
2. lamele de taiere, au taisul bont, varful lamelor este indoit/rulat, ceea ce este tipic materialelor moi, cred ca astea au rezultat in urma folosirii rasnitei.
Sunt de acord cu fraza :" Inclin sa cred ca asta e calitatea la nivelul asta de pret." Ba mai mult, poate pune cineva poze cu niste stante, coduri, logo prezent/a pe cutite? indiferent ca vorbim de m38 sau m47.
+1
Exista foarte mare difernta in calitate intre producatori de cutite pentru rasnite. Uni au mai multe defecte cum sunt ceva no-name producatori, uni mai putine cum sunt Italmill (parca Kinu au de la ei) sau Etzinger (poza postata de dev, Sette 270), si dupa experienta mea, cel mai bune cu cel mai mic procent de lamele cobite si cu material evident mai bun, sunt cutitele produse de Mazzer si de Mahlkoenig. Problema e ca Mazzer si Mahlkoenig produc doar cutitele pentru rasnite lor si alti produc pentru aprope toate modelele. Pe cutitle Mazzer si Mahlkoenig original se vede logo, pe altele nu e present logo sau alte inscriptionari.
Poza pentru diferente.
Mazzer stanga, Italmill dreapta. Robur 83mm (3 Phaze)
Sau diferenta dintre Mazzer Major original si no-name.
Aici se vede diferenta si mai esentiala, partea de rasnire (lamele pe diametru "exterior") cutitele original au 5, si cutitele din dreapta au doar 3.
Exista producatori (mai mici) de cutitele unde calitatea este la cel mai mare nivel, cum e o firma din Corea,
SSP Grinding, produce pentru multe modele si reconditionaza cutitele vechi, si John Gordon
Gorilla Burs dar facute doar pentru Robur, EK43 si Mythos.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Am aflat de unde vin imperfectiunile cutitelor mici gen 38 / 47, indiferent de producator, adica Etzinger sau ItalMill. Motivul este cat se poate de simplu si...stupid pana la urma. Sunteti pregatiti sa aflati adevarul? Este scandalos si cutremurator :)
Cutitele nu se fabrica manual, unul cate unul, nici 10 cate 10 nici 100 cate 100... Ambele fabrici, recunoscute ca furnizori internationali mari de cutite de acest gen, folosesc roboti industriali care produc mii de cutite zilnic, capacitatile maxime de productie mergand intre 5.000 si 10.000 de cutite pe zi. Lucratorul responsabil programeaza robotul, da play si pleaca la alta masinarie, la o cafea, la femei treaba lui. Dupa ce robotul de 4mil de dolari a terminat de produs cutitul, ce credeti ca face...scuipa afara produsul finit, care...atentieee.... CADE intr-un recipient mare unde va zabovi o vreme langa alte cutite. Caderea aceasta si lovirea (usoara probabil) provoaca mici ciupituri pe un nr. de X (multe) cutite, neavand posibilitatea sa faci nimic tu ca beneficiar decat daca vii cu o oferta sa platesti dublu marfa, dar si asa incurci fabrica de cutite, pt ca ii scazi capacitatea de productie pentru "mofturile tale". Daca erau 10 furnizori de cutite, era alta discutie, dar cand sunt 2-3, ei fac jocul.
Ambii producatori s-au pronuntat ca aceste ciupituri nu ar afecta calitatea macinaturii, mai ales daca e vorba de cele de pe muchiile mai lungi, unde se produce de fapt prespargerea. Asadar, prea multe nu sunt de facut in aceasta privinta.
Pe cutitele mari cred ca se schimba lucrurile putin, avand muchiile mai groase si fiind mai rezistente la impact.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
ro
... interesant ... dar si fara cuvinte ... ( ma gandeam eu , ca n-are cum un bob de cafea sau mai multe - fie ele si verzi - sa faca asa ceva la un tais metalic , doar nu erau din lemn... :D ... ) , ce nasol ... sadly

.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman infocat
Bucuresti
(22-11-2017, 17:21)Lyvyoo Wrote: Ambii producatori s-au pronuntat ca aceste ciupituri nu ar afecta calitatea macinaturii, mai ales daca e vorba de cele de pe muchiile mai lungi, unde se produce de fapt prespargerea.
Ciupiturile pe muchiile lungi posibil sa nu afecteze urias macinatura,dar rolling-ul muchiilor lungi tradeaza un otel cu duritate mica ce pierde edge-ul alarmant de repede.
Bucuresti
Teoria era ca o duritate mai mare a otelului (in stransa legatra cu continutul de carbon) ar duce la o ruginire prematura. Dar am discutat asta cu Radu Carutasu candva, si spunea ca rugina apare indeosebi de la puritatea materialelor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Aero...
Bucuresti
Plus ca o duritate mai mare il face mai casant...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
Reactivitatea unui otel tine de formula sa chimica.
Aceeasi formula chimica poate duce la oteluri cu duritati diferite.
Sunt anumite tehnici de prelucrare a otelurilor care permit atingerea unui compromis intre duritate si friabilitate.Mai mult exista metode prin care anumite zone ale aceleasi piese pot avea o duritate mai mare iar altele mai mica.Ideea este sa il faci suficient de dur in zonele de rezistenta si suficient de rezistent in zonele dure.
Bucuresti
...Si sa nu coste 100E bucata la o marime de 48mm :)
ro
22-11-2017, 18:17
(Edited 22-11-2017, 18:41 by Levo.)
(22-11-2017, 17:58)Mihai L Wrote: Plus ca o duritate mai mare il face mai casant...
Ar fi de dorit asta , ... ca bobul de cafea e moale , indiferent de prajirea cafelei ... numai ca otelurile eutectoide se fabrica cu retete speciale de aliere , nu este numai o simpla imbogatire cu carbon si asta duce la o crestere substantiala a pretului , la care se mai adauga si o greutate in prelucrare ( ... daca nu chiar un impediment in realizare ...

).
... citez din prof . V Tanase
" ...
Creşterea rezistenţei mecanice într -un oţel are loc pentru un conţinut de carbon de până la 0,8 – 1,0%C. Pentru un conţinut de carbon mai mare decât 0,8 % scade nu numai plasticitatea ci şi rezistenţa oţelului. Din această cauză, oţelurile hipereutectoide sunt supuse unei recoaceri speciale, în urma căreia se obţine o structură formată din perlită globulară..
Carbonul are, de asemenea, o influenţă puternică asupra proprietăţilor tehnologice ale oţelurilor cum ar fi sudabilitatea, prelucrarea prin deformare sau tăiere. Astfel, cu creşterea conţinutului de carbon sudabilitatea oţelului scade şi deasemenea capacitatea de deformare la cald şi mai ales la rece. " ...
Espressoman infocat
Bucuresti
(22-11-2017, 18:12)Lyvyoo Wrote: ...Si sa nu coste 100E bucata la o marime de 48mm 
Ai mare dreptate

M-am lasat si eu dus de iluzia idealului... :D
Espressoman infocat
București
Superbe informații, si ca sa comparam mere cu mere:)
Cuțitele plate sunt fabricate pe aceleași principii?
Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Din moment ce majoritatea rasnitelor au cuțite plate îți dai seama ca nu sta nimeni sa le sorteze. Diferența ar fi ca neavând muchii la fel de pronunțate sunt mai rezistente la impact.
Ma gândesc ca doar cele mai speciale suflate cu diverse coating-uri sunt alese mai cu grija mai ales ca pot costa de 2-3 ori mai mult.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Si ce simplu ar fi sa puna o palnie/plan inclinat, captustit(a) cu pasla, pe care sa cada cutitul amortizat in lada... :s
Aero...
Bucuresti
Presupun ca nu cad totusi de la etajul 10.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Arad
Dupa cum spune prietenul google sint de 63 mm si costa 264 dolari. Gresesc cumva?
Bezzera Unica; Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi