Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Ceado E5P / E6P

Eu am inteles, pentru ca asa am constat si eu desfacand-o. Ce nu ma prind este totusi care e rolul tehnic al acelei mici decupari a saibei care se potriveste in dreptul iesirii. Si de asemenea mi se pare ciudatica tabla aia antistatica care acopera canalul de iesire. Ma asteptam sa fie un gratar sau ceva, dar nu o tabla plina :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Nu e ca aici?

https://www.youtube.com/watch?v=8ICJ_gnddZo
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini

Reply
(18-05-2016, 12:05)FlaviusP Wrote: Nu e ca aici?

https://www.youtube.com/watch?v=8ICJ_gnddZo

Nici vorba. E o tabla chioara de conserva ca o usita de pisici doar ca nu e articulata cu balama ci e prinsa intr-un surub care trece perpenicular prin ea sus in mijloc. Acopera cam toata gaura si se deschide din elasticitatea ei (fiind prinsa doar sus) :)

Reply
in corpul rasnitei, exista si acolo o degajare, o parte frezata, nu prea se vede bine in poza asta , pentru ca este acoperita de cafea....acolo se potriveste si degajarea, partea polizata din saiba de otel de cate tot vorbim noi....habar nu am ce rol are, sa nu fie pentru aer, rasnita ar avea nevoie de aer pentru cafeaua macinata care este evacuata dupa rasnire, alta explicatie logica eu nu prea am.....
am pictat cu rosu...zona unde eu cred ca se pozitioneaza piesa :

[Image: canal%20rasnita_zpsfxhc5h8n.jpg]

------------------------------
asta e poza cea mai buna care am putut sa o fac, se vede lamela aia metalica, are cam acelasi rol la ca rasnita ceado 37s, doar ca la noi este fixa, prinsa cu surub, alt rol de a ghida cafeaua nu cred ca are...ai vazut, cafeaua curge pe partea interna a canalului de vacuare/teava asta de aluminiu, posibil ca lamela sa limiteze debitul, sa nu iasa cafeaua prea imprastiata si sa ii dea cat de cat o curgere frumoasa si cursiva, chiar daca mai reduce din debit.
parerea mea [Image: wink.gif]
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
cred ca am modificat pozele in photobucket si nu se mai incarca poza cu canalul de evacuare al cafelei.
aceasta este placuta metalica :

[Image: canal_zps81fg59fl.jpg]

oare accesul la ea este desfacand cele 2 suruburi de pe rasnita care se vad si in fotografie ?
@Liviu.Mihu te gandesti sa ii modifici pozitia, sau nu iti place cum curge cafeaua ?
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
Accesul la ea se face desfăcând cele 2 șuruburi din fotografie SI cele 2 șuruburi de deasupra. Ca sa le poți desuruba pe cele de deasupra, fie desfaci doar roata marcată de plastic, fie dai jos tot blocul cuțitului superior. Altfel nu intra șurubelnița.
Nu prea ai cum sa modifici poziția. Ca e o prindere fixa intr-un punct, si ea oricum acoperă tot canalul. Ce am făcut, am slăbit puțin șurubul ca sa se miște mai ușor partea de jos. Cafeaua curge...acceptabil. Mai puțin pufoasa decât la lelit clar. Depinde si de cafea. La 7 si o gradație mica, curge mai puțin frumos decât la 7 si o gradație mare. Inca am "mixed feelings", si mai astept pana sa ma pot pronunța.

Reply
Multumesc pentru raspuns
Eu sunt foarte multumit de rasnita, e drept ca nu am macinat nici prea multa cafea la ea si nici prea multe sortimente...dar pentru mine, trecerea de la Lelit la Ceado este un pas inainte.

Reply
Verdicte sunt greu de dat fara teste amanuntite. Cert este ca rasnita mi s-a parut una extrem de robusta, profesionala practic (doar ca neavand electronica e destinata home userilor).  Avand 3 ani de VArio HOme si inca un an de Vario K30, pot spune ca strict calitatea macinaturii era mai placuta pe cele doua, desi am pus poze cu bulgarasi de K30 si in acelasi timp Vario Home mai are momente cand rasneste in ploaie cu unele cafele. De fapt acel fenomen mi-a aparut si pe K30 insa modalitatea de curgere printr-o teava la K30 face ca acele particule sa cada grupat. La Vario Home evacuarea este mai...brusca, mai abrupta (un inel Tidaka fiind ideal).

Oricum, calitatea rasnirii pe Ceado E5p e destul de ok, in functie de cafea aparand si bulgarasi, dar de alta consistenta si marime fata de Mignon, care mi se pare regina bulgarasilor. Am rasnit putin si cu Che47 iar ca si comparatie E5p avea rasnire mai uniforma, caci pe degete a ramas mai mult praf de cafea din macinatura Kinu decat din cea a lui Ceado.

Gabi mi-a aratat si modalitatea lui proprie de a scoate cafeaua de pe traseu. Practic la final, aplici cu podul palmei o presiune pe canal (cosul de boabe este scos bineinteles), de cateva ori, si resturile cad aproape in totalitate. Fiind practic profesionala, nu cred ca se poate sa cada totul pana la ultimul gram, 0.5-0.3g ramanand pe traseu totusi. As preciza aici ca loviturile nu ar trebui sa fie date cu sete. Pare mult prea robusta sa se strice de la asa ceva, dar petru sanatatea ei ponderati-va totusi forta. E un truc interesant si eficient. POate cu o pompa de senzor foto ar merge mai usor.

V-as recomanda sa strangeti surubul care fixeaza reglajul. Nu stiu daca se deplaseaza sau nu cutitul fara ca tumburusul sa fie strans, dar Gabi nu il strangea inainte... Tot asa e strangerea si la mine pe K30.

In cazul modelului Ceado E5P, dupa cum se stie, nu exista electornica de dozare, ceea ce poate insemna simplitate si fiabilitate mai mare. Dar folosind  portafiltru fara fund, intr-adevar ar trebui apasat cu degetul celeilalte maini pe butonul declansator  si tinut apasat X secunde, in functie de gramajul folosit. Aici nu e ce la Kinu (Che) sa putem zice "hai sa punem in urmatoarea versiune un buton mai sus"  :)  Probabil a fost mai simplu sa profite de gaura deja data pentru suportul de portafiltru si sa scoata pe acolo butonul de start, decat sa dea o alta gaura in carcasa de metal. Cu portafiltrul normal e usor de lucrat apesi cu picuratorul. Si apropo, eu am tinut portafiltrul liber in mana si l-am rotit cum am considerat ca se asaza mai bine cafeaua in el, caci nu are un sistem de centrare si fixare sub gura de evacuare, cum am eu pe K30 sau cum are VArio Home ori altele. 

Altfel, asa din ochi, avand un Brewtus, o sita VST18 si 3 tipuri de cafea, am ajuns din maxim 3 incercari la rezultatele cremoase asteptate. De curiozitate, dupa ce ne-am jucat si cu alte cafele, am revenit exact in punctul unde Madagascar-ul de la Ecuator a scos un shot perfect, ca sa vedem daca isi pastreaza reglajul dupa alte 4-5 shot-uri si incercari cu alte cafele.  Curgerea pe un portafiltru fara fund a fost identica, dovada ca reglajul este stabil si ca retentia este mica, nefiind multe particule de dimensiuni diferite care sa se fi amestecat cu particulele din reglajul curent si care sa dezechilibreze extractia.

La silentiozitate, chiar fara hopper, care mai izoleaza si el fonic daca are capacul pus, mi s-a parut mai linistita ca si K30 cu siguranta. Cred ca din cauza peretilor foarte grosi. Fara boabe nu se aude mai nimic (dar asta nu conteaza), iar cu boabe poti rasni lejer dimineata fara sa trezesti copilul. Faceam eu asta cu a mea K30, deci aici chiar nicio grija. Poate ne confirma din posesorii cu bebe :)   

In mai putin de o ora nu am apucat sa constat mai multe si nici nu am defacut-o, poate cu alta ocazie. Dar mi-am intarit convingerea ca ramane best buy in categoria ei (cutite plate 64mm, stepless). E clar ca nu costa si nu ar trebui sa coste mult, sa pui un cutit de 64 intr-o rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Incet-incet prinde contur upgrade-ul la Ceado E5P, de care pana acuma sunt foarte multumit.
Am conectat timerul DIY si urmeaza sa fac niste teste "live".
Ieri a ajuns si portafiltrul single pe care o sa incerc sa montez niste magneti, sunt curios daca va merge bine si dozarea automata prin identificarea portafiltrelor (single / double).
In cutia alba am instalat o sursa de alimentare (incarcator de mobil pe 6V/500mA, sub sirul de cleme) + SSR + intrerupator general + sir de cleme pt. 230V, respectiv pt. 6V + senzori.
Sub suportul pt. portafiltrul de la rasnita, am instalat un microintrerupator + un senzor Reed.
Tija care actioneaza microintrerupatorul (original) din rasnita am fixat pe pozitia ON, blocand siguranta si arcul de pe tija cu o surubelnita mica (totul revine la pozitia / functionare normala din fabrica, daca scot surubelnita).

Rasnita nu am desfacut deloc!   

@orhapetru E ciudat ca la tine mai apare o placuta metalica la iesire, la mine e ceva grilaj de "plastic?" 

Cateva poze ...
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Grilajul ala de plastic este un "zgarci"?. Pe bune, este un elastic negru pe care eu l-am scos , iar retentia devine echivalentul unui bob de cafea. Mai testez maine, dar asa mi-a iesit la o incercare. Oricum, este simplu de scos: cele 2 suruburi de sus si cele 2 de jos, dupa scoaterea rotii de plastic.
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
Past: Gaggia Clasic, Lelit 043MM, Ceado E5P

Reply
Deci, eu am o plăcuta metalică. Pe bune. Si nici un grilaj de plastic. Ma întreb cât sunt de "la fel" râșnițele. :))

Reply
Mersi @gabone06 pt. info.
Daca scoti elasticul, nu ai bulgarase mai mari + incarcare electrostatica la cafea (aici iar vad ca si o solutie, o perie antistatica sau spray antistatic [Image: smile.gif] )?
Solutia cu placuta metalica mi se pare mai ok (retentie avem in ambele cazuri). 

Primul test cu identificarea portafiltrelor a iesit ok [Image: biggrin.gif] , mai ramane sa reglez timpii.

Attached Files Thumbnail(s)

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Ceva mai putin bulgarasi si retentie mai mica, dar nimic senzational cu sau fara grilajul de cauciuc. Habar nu am cum ar functiona cu cel metalic. Oricum, "zgarciul" mi se pare o gluma proasta ca si solutie tehnica la o rasnita cu ceva pretentii.
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.

Reply
tot mi se pare ciudat ca rasnite cumparate in acelasi timp vin cu configuratii diferite... Poti sa iti faci si tu unul metalic daca vrei sa incerci. Este doar o tabla dreptunghiulara cu o gaura in partea de sus, prin care gaura trece surubul care o retine. Nu e grilaj, e tabla plina, de "conserva". Plasticul tau cum se prinde? Tot intr-un surub acolo?

Reply
Nu am nici un surub. Vezi pozele: cu ''grilaj'' antistatic si cu ''grilajul'' demontat [Image: biggrin.gif].  Surubul din poza sustine ciocul de curgere.

Reply
oooo, pai trebuie sa ma uit si eu, ca nu tin minte pe partea de plastic daca am sau nu asa ceva. Dar "tabla" e pe rasnita, pe canalul de iesire din camera cutitelor, nu pe cioc. Deci se insurubeaza in rasnita. Fac poze la urmatoarea curatare.

Reply
Tabla se vede in postul #65, nu aceea?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(26-05-2016, 13:36)baloozzy Wrote: Tabla se vede in postul #65, nu aceea?

Ba da, aia. Dara aia e insurubata in rasnita, nu in cioc. Cand dai jos ciocul (toata piesa de plastic pozata de Gabi) se vede direct tabla, care acopera gaura de iesire

Reply
La mine, cu suportul pt. ciocul de curgere se vede o gaura cu vedere directa la cutit, fara suruburi sau alte placute metalice.... [Image: huh.gif] [Image: huh.gif]

Reply
hai ca o desfac cel tarziu in wknd si fac poze. Dar acolo e tabla, peste gaura aia :)

Reply
(26-05-2016, 14:50)Liviu.Mihu Wrote: hai ca o desfac cel tarziu in wknd si fac poze. Dar acolo e tabla, peste gaura aia [Image: smile.gif]

Deci: "Elastic" nu am, si tabla se vede in poza. Asa a venit a mea [Image: smile.gif]

Reply
"Dar acolo e tabla, peste gaura aia [Image: smile.gif]" Este clar ca sunt doua tipuri diferite, la mine in poza din postul 79 se vede ca nu are nici gaura pt. surubul de prindere al placutei metalice. Poate Cosmin - Beantec sa ne spuna ceva?? De ce sunt diferite? Nu ca ma deranjeaza cu ceva, dar chiar nu inteleg, au doua proiecte diferite, sau sunt genul de produse in Italia si in China??

Reply
Hai sa ne uitam la Part Number, macar vedem ce change management au, ar trebui sa existe macar o diferenta la un index ceva. Verific cand ajung acasa.

Reply
Buna,
citind Informatiile de aici pe forum am verificat si eu cele spuse si m-am interessat la Ceado direct. Am fost vorbit cu un inginer. A zis ca modelurile cu placuta din metal sunt ultimul update la E5p si la E6p. Actual este o faza unde pe stoc mai sunt si cele da la inceputul anului. Tot el mi-a zis ca nu este nici o diferenta la calitatea macinaturi sau vreo diferenta la curgere. Este doar un update, sa fie toata gama de la ce-a mai mica pana la cea mai mare la fel. E5P-ul a fost singurul pana la inceputul 2016 care a mai avut chiestia aia din guma/o-ring.
La ambalare pe palett pana se goleste stocul, nu tine nimeni cont de seria A sa-u B!

Salutari ,

Cosmin.
- E61 - 64mm -

Reply
Ok, multumim Cosmin. Cam asa banuiam si eu, oricum cu tabla sau oring, sunt sigur ca nu e nici o diferenta. Rasnita e super!

Reply
(26-05-2016, 09:38)csabitec Wrote: Primul test cu identificarea portafiltrelor a iesit ok [Image: biggrin.gif] , mai ramane sa reglez timpii.

Ce timer e ala ? Cumparat separat pentru E5P ?
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E

Reply
(05-08-2016, 13:28)hawkie Wrote:
(26-05-2016, 09:38)csabitec Wrote: Primul test cu identificarea portafiltrelor a iesit ok [Image: biggrin.gif] , mai ramane sa reglez timpii.

Ce timer e ala ? Cumparat separat pentru E5P ?

Timer "homemade" bazat pe arduino.

Reply
Am primit si eu e5p ul acum si m am bagat direct la scos chestia aia de retentie, dar la mine nu e nici una.

[Image: 1af8d06c5034218d748e1bc0bb0a7718.jpg]
[Image: f96d0e94dec3a1e805a57caa654c8614.jpg]

Am si scos cercul care face ajustarea macinaturii si acum nu mai stiu de unde sa incep macinatura cea mai fina, adica distanta minima necesara ca sa nu se atinga cutitele.

[Image: be5b7f9b2aa7c37ba06edfdb7e5ff47f.jpg]

In pozitia asta cutitele sunt lipite. Are cineva idee cum procedez?

Multumesc

Reply
Strânge treptat cuțitele în timp ce merge râșnița. La un moment dat vei auzi un sunet ca un țăcănit metalic, înseamnă că s-au atins cuțitele. Rotește înapoi reglajul foarte ușor până când nu mai auzi acel sunet. Acolo este considerat punctul zero, adică cea mai fină măcinătură. Pentru espresso trebuie să macini ceva mai mare, deci mai rotești reglajul în sensul Coarse cu câteva gradații și verifici curgerea. Ca idee generală, indicațiile de pe inelul de reglaj sunt orientative, ca să ai niște repere. Succes.
Lelit PL81T, Fiorenzato F64E

Reply
Din pozitia asta muta catre 0, daca spui ca sunt cutitele lipite aici. La mine, de la 'cutite lipite' pana la macinatura de espresso sunt cca. 5 gradatii ( pentru 18,5g cafea). Deci, la tine, ar fi pe la 0.
In ce priveste inelul de cauciuc, nu iti face griji, merge excelent si fara el, dar s-ar putea sa ai varianta cu lamela metalica in interiorul camerei cutitelor. Bafta!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)