Verdicte sunt greu de dat fara teste amanuntite. Cert este ca rasnita mi s-a parut una extrem de robusta, profesionala practic (doar ca neavand electronica e destinata home userilor). Avand 3 ani de VArio HOme si inca un an de Vario K30, pot spune ca strict calitatea macinaturii era mai placuta pe cele doua, desi am pus poze cu bulgarasi de K30 si in acelasi timp Vario Home mai are momente cand rasneste in ploaie cu unele cafele. De fapt acel fenomen mi-a aparut si pe K30 insa modalitatea de curgere printr-o teava la K30 face ca acele particule sa cada grupat. La Vario Home evacuarea este mai...brusca, mai abrupta (un inel Tidaka fiind ideal).
Oricum, calitatea rasnirii pe Ceado E5p e destul de ok, in functie de cafea aparand si bulgarasi, dar de alta consistenta si marime fata de Mignon, care mi se pare regina bulgarasilor. Am rasnit putin si cu Che47 iar ca si comparatie E5p avea rasnire mai uniforma, caci pe degete a ramas mai mult praf de cafea din macinatura Kinu decat din cea a lui Ceado.
Gabi mi-a aratat si modalitatea lui proprie de a scoate cafeaua de pe traseu. Practic la final, aplici cu podul palmei o presiune pe canal (cosul de boabe este scos bineinteles), de cateva ori, si resturile cad aproape in totalitate. Fiind practic profesionala, nu cred ca se poate sa cada totul pana la ultimul gram, 0.5-0.3g ramanand pe traseu totusi. As preciza aici ca loviturile nu ar trebui sa fie date cu sete. Pare mult prea robusta sa se strice de la asa ceva, dar petru sanatatea ei ponderati-va totusi forta. E un truc interesant si eficient. POate cu o pompa de senzor foto ar merge mai usor.
V-as recomanda sa strangeti surubul care fixeaza reglajul. Nu stiu daca se deplaseaza sau nu cutitul fara ca tumburusul sa fie strans, dar Gabi nu il strangea inainte... Tot asa e strangerea si la mine pe K30.
In cazul modelului Ceado E5P, dupa cum se stie, nu exista electornica de dozare, ceea ce poate insemna simplitate si fiabilitate mai mare. Dar folosind portafiltru fara fund, intr-adevar ar trebui apasat cu degetul celeilalte maini pe butonul declansator si tinut apasat X secunde, in functie de gramajul folosit. Aici nu e ce la Kinu (Che) sa putem zice "hai sa punem in urmatoarea versiune un buton mai sus" :) Probabil a fost mai simplu sa profite de gaura deja data pentru suportul de portafiltru si sa scoata pe acolo butonul de start, decat sa dea o alta gaura in carcasa de metal. Cu portafiltrul normal e usor de lucrat apesi cu picuratorul. Si apropo, eu am tinut portafiltrul liber in mana si l-am rotit cum am considerat ca se asaza mai bine cafeaua in el, caci nu are un sistem de centrare si fixare sub gura de evacuare, cum am eu pe
K30 sau cum are
VArio Home ori altele.
Altfel, asa din ochi, avand un Brewtus, o sita VST18 si 3 tipuri de cafea, am ajuns din maxim 3 incercari la rezultatele cremoase asteptate. De curiozitate, dupa ce ne-am jucat si cu alte cafele, am revenit exact in punctul unde Madagascar-ul de la Ecuator a scos un shot perfect, ca sa vedem daca isi pastreaza reglajul dupa alte 4-5 shot-uri si incercari cu alte cafele. Curgerea pe un portafiltru fara fund a fost identica, dovada ca reglajul este stabil si ca retentia este mica, nefiind multe particule de dimensiuni diferite care sa se fi amestecat cu particulele din reglajul curent si care sa dezechilibreze extractia.
La silentiozitate, chiar fara hopper, care mai izoleaza si el fonic daca are capacul pus, mi s-a parut mai linistita ca si K30 cu siguranta. Cred ca din cauza peretilor foarte grosi. Fara boabe nu se aude mai nimic (dar asta nu conteaza), iar cu boabe poti rasni lejer dimineata fara sa trezesti copilul. Faceam eu asta cu a mea K30, deci aici chiar nicio grija. Poate ne confirma din posesorii cu bebe :)
In mai putin de o ora nu am apucat sa constat mai multe si nici nu am defacut-o, poate cu alta ocazie. Dar mi-am intarit convingerea ca ramane best buy in categoria ei (cutite plate 64mm, stepless). E clar ca nu costa si nu ar trebui sa coste mult, sa pui un cutit de 64 intr-o rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper