Salutari dragi prieteni, revin cu noutati legat de WPM, deoarece recent am avut ocazia sa le vizitez fabrica din China si am inteles mai bine modul in care sunt organizati. De asemenea, am avut ocazia sa descopar si noile produse lansate in aceasta perioada si va las aici cateva informatii succinte, care pot fi de interes. O sa incerc sa pun cateva idei si pe threadurile active acum, Primus si ZP1 si daca se dezvolta si altele, contribuim si acolo.
Marile noutati sunt espressorul Primus Slim, practic in aceeasi carcasa a espressorului au reusit inlocuiasca pompa gear cu pompa vibratoare si cu modificarile de soft de rigoare, practic ofera profilarea de presiune si debit similara cu Decent, mai putin tableta care nu este momentan disponibila pentru ca lucreaza la o aplicatie pe telefon. In mod cert ecosistemul de profile nu este la nivel de Decent insa posibilitatile vor fi destul de similare iar bugetul va fi probabil in jur de 6500 de lei, deci undeva la 1300 euro. In aceasta categorie de pret, inutil sa mentionam ca deja e mai accesibil decat espressoare europene cu HX si grup E61, nu ca le am compara direct, insa soliditatea constructiei WPM si materilele folosite sunt la nivel similar, avand totusi un avantaj destul de mare pe partea de soft si tehnologie.
Deci acest Primus Slim va mai avea o noutate, fiind spatiu mult, au integrat rezervorul de apa in interior, deci consuma mai putin spatiu. In teste mi s a parut extrem de silentios pentur pompa vibratoare, dar era de asteptat, s a rezolvat de mult acest aspect de mai multi producatori. Suntem in contact cu fabrica sa comandam primele loturi, deci cred ca va fi foarte interesat pentru cei care vor sa faca o economie si nu au nevoie de pompa gear.
![[Image: KV7rExs.jpeg]](https://i.imgur.com/KV7rExs.jpeg)
O alta noutate este ransita ZP cu cutite de 84 mm, am un video la acest link cu toate cele 3 modele, Zp1, Domus si cea noua cu cutite de 84 mm dar acelasi sistem extra usor de curatare, aliniere, calibrare. Pret inca nu avem dar in mod cert ar fi un companion foarte potrivit pentru Primus cu pompa gear, pentru ca aceasta claritate oferita de pompa gear va fi potentata de cutitele de dimensiune mare.
https://drive.google.com/file/d/1uUVswoN...sp=sharing
Atasez si o poza cu Terry, sufletul WPM, care este responsabil pentru dezvoltarea gamei de produse proprii.
Cateva cuvinte despre fabrica : WPM este brandul propriu dar fabrica este veche de 3 generatii, au inceput in anii 60 sau 70 cu prajitoare de paine, inca au o linie de productie pentru asa ceva. La un moment dat au incepeut sa faca espressoare casnice pentru mari branduri in sistem OEM, nu le pot mentiona pentru ca este probabil confidential dar sunt marci de renume. In timp au dezvoltat si marca proprie si s-au axat initial pe rasnite, Slingshot este un brand dezvoltat de ei, apoi au dezvoltat mult espressoare comerciale si casnice cu tehnologii inovatoare gen thermoblocuri performante si mai putin multi boiler. Sunt mult mai mari decat multe fabrici pe care le am mai vizitat si au avantajul ca isi produc intern extrem de multe piese componente, au inclusiv turnatorie de metal, ceea ce este un lucru extrem de rar dar le oferta o flexibilitate mare pe finisaje si un avantaj de pret. Faptul ca produc si alte repere ii ajuta sa faca economii de scara pe care alte fabrici nu le ar fi avut doar din espressoare, ar fi trebuit sa apeleze la furnizori externi. Din acest motiv pot face lucruri foarte interesante, de exemplu sa creeze matrita si sa toarne efectiv aluminiul de la rasnita ZP1 in house, ceea ce probabil i a ajutat sa dezvolte mecanismul acela original.
Practic echipa care dezvolta produse pentru WPM este destul de separata de restul fabricii, folosind doar resursele disponibile pentru a crea rapid produsele marca proprie. Aici este de fapt marele avantaj al Chinei, au un ecosistem spectaculos de furnizori in zonele de productie si practic pot face relativ ieftin extrem de multe iteratii, ceea ce in Europa a devenit extrem de complicat si anevoios. E ca si cand ai la un click distanta tot ce ai nevoie ca sa faci un test, o proba, sa ti validezi o idee. Nu neaparat salariile sunt mici, ci mai degraba ecosistemele acestea fantastice sunt explicatia progresului din ultimii ani, cel putin in zona echipamentelor pentru cafea.