Hello There, Guest! Login Register


Röstmeister

#61
Pai din ce vad aparatul rste conceput sa creasca temperatura pana la first crak, apoi dupa apasarea butonului intra in mod automat si mentine developarea un timp functie de programul setat la o temperatura constanta (195 grade in cazul meu) apoi spre sf programului o scade putin iar in cele trei min jumate de racire scade drastic. Cam cum o arata si graficul.

Cel putin asta isi propune... Acum functie de temp ambientala si tensiune iese ce iese.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#62
Am incercat sa masor temperatura la iesirea din gun dar nu mi a iesit. Am variatii foarte mari functie de cum se misca sonda k, cum o batea jetul. Diferente de sute de grade la pozitionari de 1-2 cm. Sau ceva defectiuni la sonda. 

Am inregistrat valori de 200, 400, apoi 170, 270 grade.. Chiar si 450... Irelevante. Caci ieri cand am masurat in spatele tamburului am avut temperaturi constante. 

Si renatoa ai spus o chestie interesanta. S ar putea ca pocnetele de fk sa inceteze dupa un min si ca urmare a scaderii temperaturii in urma apasarii butonului cu boaba sub 200 grade.

App. Restul utilizatorilor cum prajiti, setati un program si gata?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#63
Eu as zice ca la urmatoarea prajire sa nu mai apesi butonul de boaba, ci sa urmaresti/notezi temperatura.
Daca ai incetare FC in 2 minute si temperatura a crescut cam 10 grade, adica ceva gen 200 la FC, 210 dupa 2 minute, poti da linistit racire, ai o prajire buna.
Daca insa ai FC mai scurt de 1 minut si temperatura urca mai mult de 6-7 grade pe minut - greu de crezut dupa cum e alura curbei - atunci trebuie intervenit la buton, pentru calmare.

Exemplarul tau are magnet pe roata dintata de plastic, care sa il impiedice sa functioneze fara tambur ?
Daca nu, de ce nu incerci o masurare a aerului cald in zona unde jetul de aer cald ar intra in tambur ?
 
Reply
#64
E interzis sa te opresti in zone intermediare intre incheierea FC si inceputul SC?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#65
Nimic nu e interzis... in dragoste poate Big Grin
In prajitul cafelei, insa... tu tai focul dupa FC ? fara sa faci drop...  Confused Huh

Pentru cei care nu cunosc aparatul, si le e cam confuza discutia... Roestmeister are un buton cu o boaba de cafea (zambareatza si aburinda) pe el, pe care se recomanda a se apasa cand apar primele semne de FC consistent.
In acel moment se intra intr-un regim de pulsare a caldurii, probabil calculat sa domoleasca cresterea rapida a temperaturii, pana la gradientul considerat aproape un standard, de 5 grade pe minut.
Doar ca acea scadere de putere/temperatura o fi fost calculata pentru un mediu standard de 20-24 grade, si pentru un Roestmeister nedomolit, cum este cel in discutie. Poate atunci, cand ajungi la FC la minutul 6, deci intri in FC cu un RoR peste 7 grade pe minut, poate atunci apasarea pe butonul cu boaba sa aiba efectul scontat.
In cazul de fata, la un aparat subvoltat, ca sa se intinda FC la minutul 8, si cu prajire intr-un ambient sub 20 grade, acel buton pare ca duce la o scadere a temperaturii, lucru foarte daunator pentru chimia unei prajiri, asa ca trebuie schimbata abordarea.
 
Reply
#66
e offtopic aici, dar daca tot am pornit discutia... ce scriu mai jos nu e pt Röstmeister.

nu tai focul. cu vreo 10-15 grade inainte de FC micsorez focul si maresc ventilatia. eventual la intrare in FC mai micsorez focul, dar foarte putin. si in stilul asta obtin o crestere de 3-4 grade pe minut dupa FC. eu le tin binisor dupa FC in prajitor dar fara sa intru in SC. FC la mine e in jur de 200 grade in boabe si cand le dau afara nu trec mai niciodata de 215. eu sunt mai ciudat pe aici, prefer cafeaua ceva mai dezvoltata si n-am pretentia ca ce fac e reper pt altii, sunt chiar curios de pareri critice.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#67
Tu esti pe tambur, alta abordare... mai de cuptor pe lemne, tu practic suflii in jar acolo Smile
Aici airflow-ul este constant, si orice variatie ai in rezistenta ai si in boaba in 5-10 secunde. Mai aproape de fluid bed, cu care esti familiarizat.
FC si la mine tot pe la 200, la 211-212 dau afara, sunt un pic mai in sange.
 
Reply
#68
Cand spui temp de 200, 211 grade la ce te referi. Temperatura de iesire a aerului din gun, temeratura boabelor (daca da cum o masori, cu ce?), sau pui si tu sonda k in spatele tamburului cum am pozitionat o eu cateva postari mai sus?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#69
Nici una, ma refeream la alta masina, cu masurare BT reala. A fost mai mult un dialog cu Fane.

Dar dupa cum arata alura curbei la tine in acel punct, as zice ca e suficient de incredere sa o poti folosi pe viitor.
Totul este sa nu te uiti la valori in sine, ci la variatii, la diferente adica.
Daca ai FC la min 8 si citesti 210 grade, atunci urmareste cresterea din acest moment, te intereseaza doar sa ai crestere constanta de aprox 5 grade pe minut in medie, uita de alte valori care le-ai vazut/auzit la altii.
Cand zic in medie asta inseamna ca este ok ca in primul minut sa creasca 6 grade si apoi in al doilea minut sa creasca 4.
Important e sa nu stationeze sau sa scada.
 
Reply
#70
Valori similare cu ale colegului Rob am si eu, cu sonda pusa in spatele tamburului. Ieri am facut doua simulari cu sonda K pusa inaintea tamburului. In ambele am dat "FC" la minutul 6:00 si "Stop" la minutul 8:00.

[Image: 0jAXUnx.jpg]

Trecut printr-un regulator de tensiune:



...si direct la priza.



Urmeaza sa-mi spuneti ca nu e buna sonda Big Grin
 
Reply
#71
Nu neaparat... ar mai fi o ipoteza... chinezu ti-a pus alt tip de sonda, eu am patit-o...
Daca sonda ar fi type J de exemplu, si aparatul instruit sa o citeasca drept type K, atunci 450 grade ar fi de fapt 340 grade, mult mai realistic si apropiat de ce iese de la mine.
Daca aceeasi sonda pusa in spatele tamburului citeste la FC 200 grade, atunci chiar sunt in ceata...
 
Reply
#72
Pai si eu am fk tot la 200-210 grade in spatele tamburului. Dupa ce apas butonul cu boaba imi scade la195.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#73
Dilema este despre >>400 grade in fata...
 
Reply
#74
(18-02-2020, 17:14)renatoa Wrote: Dilema este despre >>400 grade in fata...


Am inregistrat si 450 grade in fata, doar ca nu m a dus capul sa leg sonda de o bara sa sta fixa si flutura aiurea in fata pistolului in timp ce temperaratura imi varia cu sute de grade.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#75
In weekend am facut o prajire cu doua sonde, prima in botul suflantei, a doua atarnata in spatele tamburului, in dreptul suflantei. A fost trecut prin regulatorul de tensiune, un P=66%, ~170V, temperatura ambientala undeva la 23-24 C, program 3, cafea Tanzania 250g.  Am avut FC si am apasat boaba la 7:57, i-am dat stop la 9:57. Temperaturile oscileaza destul, se vede in filmele de mai sus, valorile din tabel au fost in momentul ala...nu sunt medii...

[Image: 1Fq9wHr.jpg]
 
Reply
#76
Sonda, fiind cu conector galben, aș spune ca e K (insa China are propriile ei "standarde"). Cel mai simplu, faci o "calibrare" cu apă la punctul de fierbere.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#77
O sa refac masuratorile in weekend, pana atunci sper sa gasesc o solutie pentru alt tip de sonda...
 
Reply
#78
(18-02-2020, 17:20)rob8402000 Wrote:
(18-02-2020, 17:14)renatoa Wrote: Dilema este despre >>400 grade in fata...


Am inregistrat si 450 grade in fata, doar ca nu m a dus capul sa leg sonda de o bara sa sta fixa si flutura aiurea in fata pistolului in timp ce temperaratura imi varia cu sute de grade.

E destul de neplacut pentru boabe daca aerul atinge 300 de grade, la 400+...

Mai toate metodele cu aer cald au set de valori, in speta sarja, putere, timp si temperatura, la care prajirea e in limite acceptabile. Probleme apar atunci cand, din diverse motive, se trece peste limita cu cel putin una dintre ele. Iar 300g, 2kW, intr-un mediu deschis, e fantezie.
 
Reply
#79
Mediul nu e chiar asa deschis, cochilia aia este gandita cu cap ca sa formeze un pseudocuptor ca un caus, in care se formeaza un vartej de aer cald destul de stationar.
Cam cum incearca sa obtina cei care prajesc in masina de paine, amplasand hotgunul excentric si inclinat. Wink

Nu are 2 KW, nu stiu unde scrie asta, dar eu am masurat 1200.
Modulat ca sa scada temperatura puterea variaza intre 6-800W, pentru 250g si FC la 8-10 minute.

De fantezie poti sa le spui celor care indeasa 5-800g in spatii de 800 ml, unde n-ar trebui sa incarci mai mult de 200g... adica o cuva de masina de paine Wink

M-ati facut curios si am masurat aseara temperatura in tambur, cu o sonda mai masiva, de 6mm, ca sa capteze aerul dintr-o zona mai larga, sonda fiind amplasata chiar in punctul unde bate jet-ul principal, dar in interior, dincolo de sita.
Am inregistrat valori intre 310 si 330 grade cu puterea la maxim, chiar la gura hotgun-ului fiind aproape 400 si la mine.
Deci era de banuit ca temperatura asta scade prin evacuare, scazand presiunea si crescand volumul, vezi legea gazului ideal.
La sfarsitul programului 4, dupa 10 minute, temperatura metalului tamburului era de 180 grade, cam atat fiind si media care am masurat-o in mai multe puncte in acel pseudo-cuptor in care evolueaza tamburul.
Asa ca nu sunt chiar torturate boabele alea...
 
Reply
#80
Cred ca se amesteca cu aer rece. Ma indoiesc ca prin decomprimare sa piarda aproape 100 grade. Turbina aia nu-l comprima asa tare.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#81
Wink 
Am facut-o si pe asta, am intrat in second crack si am ars o Tanzanianca.

Temperatura ambientala 14 grade si in premiera am pus 200 gr in loc de 150 gr.

Cred ca datorita cresterii cantitatii de la 150 gr la 200 gr am avut inceput de fk la min 9.30 (in loc de 8.30 cu 150 gr) la 210 grade. Am avut crestere in medie de 4 grade in urmatoarele trei minute, deci ok.

Partea nasoala e ca nu mi-am dat seama cand s-a sfarsit fk (tot mai pocnea cate o boaba intarziata) si cred ca dupa minutul 12 sau 12-30 am intrat in SK, asa ca am dat racire la min 13.

Si imi propusesem sa nu las mai mult de 2 min de la inceputul FK.


Sunt curios ce gust o avea la cafflano kompresso si ibric. 

[Image: OkK1yu0.jpg]
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#82
Unii ar spune ca ai dat boabele cu ulei cu adaosuri (a se citi E-uri) Big Grin Big Grin Big Grin
 
Reply
#83
(19-02-2020, 20:33)bogy Wrote: Unii ar spune ca ai dat boabele cu ulei cu adaosuri (a se citi E-uri) Big Grin Big Grin Big Grin

https://tse1.mm.bing.net/th?id=OGC.b7eeb...d7Ebix4%3d
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#84
(19-02-2020, 20:33)bogy Wrote: Unii ar spune ca ai dat boabele cu ulei cu adaosuri (a se citi E-uri) Big Grin Big Grin Big Grin
Sau că ai "miscelizat" tradițional...
 
Reply
#85
pana si pentru mine sunt cam bronzate.... Sad
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#86
Sincer ma asteptam la mai rau... sunt doar lucioase, nu musteste uleiul.
Si sunt uniforme, semn ca structura celulara nu a crapat.
Eu zic ca te-ar putea surprinde in espresso, mai ales cu lapte...
Si da, cu 2 minute si 4 grade pe minut crestere erai fix pe traiectorie, pacat ca nu ai avut incredere in tine sa opresti la timp.
 
Reply
#87
da, ca-n sexul neprotejat, e important sa te opresti la timp! Tongue
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#88
Big Grin

Acum sunt curios ce gust are. rob8402000, ne tii la curent, pls.?
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#89
(19-02-2020, 20:09)rob8402000 Wrote: Am facut-o si pe asta, am intrat in second crack si am ars o Tanzanianca.

Temperatura ambientala 14 grade si in premiera am pus 200 gr in loc de 150 gr.

Cred ca datorita cresterii cantitatii de la 150 gr la 200 gr am avut inceput de fk la min 9.30 (in loc de 8.30 cu 150 gr) la 210 grade. Am avut crestere in medie de 4 grade in urmatoarele trei minute, deci ok.

Partea nasoala e ca nu mi-am dat seama cand s-a sfarsit fk (tot mai pocnea cate o boaba intarziata) si cred ca dupa minutul 12 sau 12-30 am intrat in SK, asa ca am dat racire la min 13.

Si imi propusesem sa nu las mai mult de 2 min de la inceputul FK.


Sunt curios ce gust o avea la cafflano kompresso si ibric. 

[Image: OkK1yu0.jpg]

Si eu sunt curios ce gust are pe Kompresso, am vazut ca la cafelele mai dark nu prea e ok, parca intensifica amareala,dar s-ar putea sa fie ok in cazul asta
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#90
Inca se linge pe degete si nu poate sa tasteze Big Grin
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)