Welcome Back Log In Create Account

Rîșniță pentru ibric

Multumesc tuturor pentru ajutor.
Sunt de aceeasi parere cu @_R_A_D_U - one ring to rule them all (chiar daca 90% din timp rasnita va fi folosita pentru ibric).
Relativ la ce a spus @Mihai L - pentru ibric a folosit Kinu cu 0.9. Ai incercat si cu 1.1 ? Intreb deoarece conform lui Turgay Yildizli optim ar fi 200-225 µm.

Reply
Ca sa raspunda la intrebarea asta ar trebui sa stie ce dimensiuni aveau granulele la 0.9
O setare oarecare la Kinu poate sa insemne diferente si de 0.5 (jumatate de tura) pe 3 rasnite diferite
O diviziune mare, adica 1/10 tura, schimba dimensiunea granulei cam cu 15 microni.
Nu poti afirma ca 1.1 ar insemna 2xx microni fara sa stii cat este gap-ul la zero, inchidere completa adica.

Ca sa ai totusi o comparatie, chiar daca se refera la o rasnita mai rara, pe Feldgrind tot la 9 rasneam pentru ibric, dar... 9 din 14, adica 14 gradatii pe tura, nu 10 ca la Kinu... rezultand 18 microni per gradatie... si avand zero-ul clar, cu atingere, nu random.
9 * 18 = 160 microni, dar e prima oara cand fac calculul asta, nu stiam de 200-225, dar nu cred ca ar mai fi iesit ibric daca rasneam asa grosier... cu 225 microni poti face si espresso... :s
Pur si simplu am incercat din fin in mai fin, pana m-am oprit la 9, ca nu mai aveam putere :)

Reply
Asa cum am spus, sunt incepator in acest domeniu si exista o mare posibilitate sa gresesc.

Calculul l-am facut dupa acest grafic:
https://honestcoffeeguide.com/kinu-m47-c...-settings/

200-225 microni din acest interviu (21.25):
https://www.youtube.com/watch?v=2UiKDkxc9as

Reply
Lasa graficele si calculele. Mergi cat de fin doresti si vezi unde se impaca finetea macinaturii cu timpul petrecut la macinare.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Aș încerca dacă aș avea o rășniță.
Momentan sunt în etapa în care evaluez opțiunile pe care le am. :))
Cu 0.9 cât timp durează să râșnești?
Mulțumesc pentru ajutor.

Reply
Pai depinde cata cafea faci. Eu puneam 8g la 100g apa si faceam 300g, deci macinam 24g cafea.
2-3 minute, sa zic? N-am mai facut de ceva vreme la ibric, recunosc.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Eu folosesc 14 grame de cafea la 140 ml apa - (de fapt 7 grame cu 70 ml) x 2. 2-3 minute este perfect.
Răspunsul tău îmi este de un real ajutor. Mulțumesc, m-ai ajutat să mă hotărăsc.

Reply
Eu rasnesc pt. ibric cu Arco la gradatia 7-8. Reteta mea: 7g cafea - 70g apa amestecat de 3-4 ori - pus pe foc reglat a.i. la 2-2.5 min sa ridice spuma. turnat imediat tot continutul in ceasca. dupa 4 min (pt. limpezire) se savureaza. enjoy!
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
Arco pe electric banuiesc... :s

Pentru cei care nu cunosc rasnita, Arco are 60 gradatii pe tura. Cutitele sunt similare cu cele de Kinu espresso.
Pentru espresso a mea este pusa la 28, deci 7-8 se cheama ca aproape se ating cutitele... si pe manual trebuie sa fii bine dotat. :D
Chiar si pe electric, cred ca miroase un pic a curea de alternator incinsa... [emoji12]

Reply
(02-08-2024, 15:03)renatoa Wrote: Arco pe electric banuiesc... Confused

Pentru cei care nu cunosc rasnita, Arco are 60 gradatii pe tura. Cutitele sunt similare cu cele de Kinu espresso.
Pentru espresso a mea este pusa la 28, deci 7-8 se cheama ca aproape se ating cutitele... si pe manual trebuie sa fii bine dotat. :D
Chiar si pe electric, cred ca miroase un pic a curea de alternator incinsa... [emoji12]

Pt. ibric o folosesc in general pe manual ca setup de deplasare. 7g le rasnesc cam in 30-40 sec
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
Pentru ibric eu folosesc aceasta rasnita:
https://vi.aliexpress.com/item/1005006143375104.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.129.5c3d1802bkl4qM&gatewayAdapt=glo2vnm
Prima intentie a fost sa cumpar rasnita Sozen, dar am inteles ca nu se prea poate dezasambla pentru curatare. Deoarece prepararea cafelei la ibric se intampla foarte rar, m-am gandit ca nu este o optiune prea buna, ca intre doua preparari, sa rancezeasca cafeaua ramasa printre cutite.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)