Hello There, Guest! Login Register


Rîșniță pentru ibric

#1
Salut,

Îmi poate recomanda cineva o rîșniță bună pentru cafea la ibric? Nu mă refer la una de espresso care e cît de cît acceptabilă și pentru ibric pe setarea cea mai mică. Vreau una care să fie într-adevăr gîndită din start exclusiv pentru ibric, una care să fie capabilă să transforme cafeaua într-o făină din cea mai fină, fără compromisuri.
Din cîte înțeleg, cele făcute special pentru ibric nu au genul de cuțite cu care sîntem obișnuiți, ci un soi de discuri care strivesc boabele precum pietrele de moară. Sau ceva de genul ăsta. Ei bine, așa ceva caut.
Nu mă deranjează că n-o să fie bună la nimic altceva. Pentru altceva am Baratza și Niche la care oricum nu renunț.

Mulțumesc.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#2
Gasesti fie vintage-uri prin talcioace... fie la Istambul in bazar, dar trebuie sa stii la ce sa te uiti sa dai la o parte 9 din 10 care sunt made in china :)

Paradoxal, genul ala de cutite il gasesti in alta scula, cunoscuta doar celor care faca acasa prajituri cu mac [emoji12]
Cu asa ceva am inceput eu sa rasnesc cafeaua boabe, a fost cea mai prima prima abordare, neortodoxa, dupa ce am citit ca lamele de inox tortureaza boaba, si inca nu imi venise rasnita vintage din Germania.

De asa ceva vorbesc:
https://zilanofficial.ro/produs/ustensil...ahar-1293/

La capatul celalalt al lantului trofic... una adevarata, dar copiata in draci, sunt mari sanse sa primesti una made in china chiar daca comanzi de la "producator".
https://www.sozengrinders.com/sozen-bras...n-handmade
 
Reply
#3
Mulțumesc. :az:
Deci asta din ultimul link zici că ar fi exact ce trebuie?
Aș comanda-o chiar de pe saitul lor, dacă zici că e bună. Poate am noroc și-mi trimit una în regulă; ar fi culmea ca tocmai de pe saitul producătorului să primesc o copie chinezească, nu? Deși de pe saituri turcești n-am mai comandat; nu știu cum or fi. Confused
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#4
As incerca sa il contactez direct pe Sozen , are datele de contact acolo, ca sa imi spuna el personal ce voi primi.
 
Reply
#5
Degeaba iei rasnita, daca nu ai prajire la susurul apei...

https://www.facebook.com/reel/350814561047753

... care apa, si ea... e magica, o spala de pacatele unei prajiri cam entuziaste... [emoji12]
 
Reply
#6
Prăjită la SC :D nici n-a mai stat să se degazeze. Și totuși, doamna n-a folosit râșnița recomandată de tine.  :ar: Superb peisajul, Bosnia după câte se pare...
 
Reply
#7
(07-01-2024, 18:15)renatoa Wrote: Degeaba iei rasnita, daca nu ai prajire la susurul apei...

https://www.facebook.com/reel/350814561047753

... care apa, si ea... e magica, o spala de pacatele unei prajiri cam entuziaste... [emoji12]

O, da. Și degeaba o prăjești bine dacă n-o prepari dup-aia în nisipul deșertului ars de soare... :D
Neavînd acces la ăla, va trebui s-o fac pe aragaz. Oh well... Blush

Frumos peisajul.

Edit: de fapt am văzut că există aparate electrice cu nisip. Dar mi se pare cam mare complicația și nu știu dacă merită. Am mai făcut pe aragaz și mi-a ieșit bine. E o cofetărie bună în Brașov unde o fac la nisip, și iese într-adevăr foarte bună, însă nu-s convins că e neapărat meritul nisipului. Cred că și pe aragaz poate ieși la fel dacă ai un pic de grijă.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#8
O tigaie de fonta, si nisip... furi de la pisica [emoji12]

Da, are si nisipul un merit, dozare asa blanda si uniforma a caldurii nu prea ai cum sa obtii altfel.
Orice flacara, oricat de mica, si o spirtiera, in faza de umflare este prea mult.
 
Reply
#9
Practic nu e dozare, ci disipare a caldurii…
Ma gandesc ca totusi un ibric din cupru/argint ar trebui sa fie ok pe un foc foarte mic. Spirtiera sau butelia de gaz au o solutie de calitate comparativ cu gazul standard.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
Everyone Needs To Have One - Turkish Coffee Grinder:
https://www.youtube.com/watch?v=4tI9JmJiG8Q
 
Reply
#11
Am comandat pînă la urmă Sözenul, după ce am văzut că are recenzii bune peste tot. Azi mi-a venit. A fost rapid turcul.
Arată bine, e frumos lucrată, nimic de reproșat, însă are cuțite conice ca oricare alta. Nici vorbă de vreo chestie specială, stil "piatră de moară", sau altceva specific pentru ibric. Practic e la fel ca Hario Mini Slim-ul meu , doar că-i făcută din alamă în loc de plastic. O să fie oare capabilă chestia asta să facă o făină din aia ultrafină care zboară prin casă cînd deschizi geamul și se face curent? Confused
Om vedea...
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#12
Cum ca hario, are cutite ceramice ? :s
O poza se poate ?
 
Reply
#13
Acuma, că-s ceramice, nu știu. Nu cred că sînt. Ar trebui să fie din alamă și ele. Am zis "ca Hario" așa, în semi-glumă, că și aia tot două conuri pe un ax cu manivelă are. Smile
Dar mecanismul nu se poate desface. Pare să fie introdus prin presare. Nu știu dacă-mi iese o poză. O să încerc.

Edit: am reușit. Și într-adevăr, par din alamă.

[Image: FUL6jRfl.jpg]
[Image: u3OScFXl.jpg]
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#14
Neah, e altceva, la intrare deja ai dinti de raschetat, nu de spargere.
Plus ca alama nu e otel, nu ai dinti taietori, ca s-ar toci imediat, ai ceva ca un mojar acolo.
Astept sa ne oferi o mostra de praf, poate facem niste liniutze [emoji12]
 
Reply
#15
Super. Atunci m-am liniștit. De-abia aștept s-o încerc.  :D
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#16
Pare ca vin din afara rasnitei doua suruburi care fixeaza cutitul exterior.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
Într-adevăr, cuțitul exterior pare să fie fixat cu acele șuruburi.
Însă și dacă le-ai desface, tot n-ai putea scoate cuțitele, pentru că la capete se află de două piese care par montate prin presare. Nu văd cum s-ar putea scoate astea.

[Image: oelAg7ml.jpg][Image: gtsJpzPl.jpg]
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#18
Ce lucratura... din ciocan... "ai nostrii" ar fi invidiosi [emoji12]
La cat luceste, ai grija cum o ascunzi, sa nu fi invitat sa te inscrii in vreun partid.
 
Reply
#19
Lucratura e jalnica…
Cred ca sunt mesteri care lucreaza in targ pe loc mai frumos. [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Membru de partid invidios... era inevitabil ca apar si din astia [emoji12]
 
Reply
#21
Lucrătura nu-i de top, dar acuma na, dacă vrei lucru turcesc făcut manual după rețeta de-acum 120 de ani... n-are cum să arate ca un Kinu, nu? Smile
Mie-mi place cum arată; tocmai aspectul ăsta neglijent mi se pare că-i dă farmec. Blush

Am luat cel mai ieftin pachet de boabe din Penny, de sacrificiu, ca să văd cum merge rîșnița și s-o reglez. Mi-a făcut o făină fină, fină de tot. Așa cum trebuie, ca la carte. Mai mare dragul. Și culmea, fără prea mult efort. Pentru cît de fină o face, merge neașteptat de ușor. Cu Hario-ul munceam destul de mult ca s-o fac la nivel de Moka (adică semi-fină), de aceea mă așteptam ca una atît de ultrafină să necesite un efort supraomenesc. Dar nu, nici vorbă, merge foarte ușor.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#22
Macinarea fina nu necesita efort. Problema e doar de timp, la multe e greu doar sa intre boaba intre cutite… La multe simti ca merge in gol rasnita.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
La ale noastre conice, pentru ca au 6 compartimente de intrare, in medie.
Asta are doar 4, si nu sparg cele 4 boabe, ci rascheteaza aschii din ele, care cad in jos unde sunt zdrobite.
 
Reply
#24
În orice caz, sînt foarte mulțumit. Este exact ce-mi doream. Mulțumesc pentru recomandare!  :az:
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#25
Pai hai cu caimacu, sa ne faci pofta, ca nu bem multumiri [emoji12]
 
Reply
#26
https://www.youtube.com/watch?v=Y6ILmiC-bJU
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#27
Iaca și caimacu':  Cool

[Image: IMG-0485.jpg]

[Image: IMG-0483.jpg]

Cafea Etiopia de la Tucano, prăjită mediu, pentru filtru.

A ieșit super. Deloc amară, dar deloc, nici cea mai slabă urmă de amăreală, deși la ibric cam are în general tendința asta. O textură cremoasă și un gust de ciocolată cu o tentă fructată care mie mi s-a părut a fi de portocale, iar soției de trandafiri. Și un aftertaste foarte plăcut, de cafea cu lapte.

Rîșnitul a mers puțin mai greu cu cafeaua asta. Aia de probă ziceam mai sus că a mers foarte ușor, dar cred că a fost din cauză că era arsă în ultimul hal, era neagră ca un cărbune. :D
Dar nu-i chiar atît de rău, e suportabil. Pentru așa un rezultat... merită efortul.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#28
Sînt surprins, pentru că nu mă așteptam ca la ibric să obțin un gust atît de echilibrat și niște note așa subtile. Nu credeam că se poate. Credeam că ăsta e domeniul filtrului și al espresso-ului. Ibricul e recunoscut pentru textură, tărie, amăreală și ghicit în ceașcă, nu pentru subtilitatea gustului. Și totuși...
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
#29
Cafeaua contează, poți avea mama espressorului, dacă-i dai Jacobs...
 
Reply
#30
Nu numai jacobs, se poate si mai rau... Mehmet Efendi :D

Au ramas tablou unii care credeau ca numai asta exista pe lume demna de ibric... cand le-am rasnit in fata lor o etiopie, si au preparat-o ei, la nisip... sa la fi vazut fetele cand au gustat...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)