(31-05-2018, 09:42)slavic1983 Wrote: Scuze ca ma bag si eu in discutie.
De ce nu ar merge o rasnita entry level gen 43MMI sau i1 mini?
Inteleg ca la o rasnire pt espresso marea buba sunt bulgarasii, dar la o rasnire mai coarse nu am vazut sa faca...
Din cate inteleg, OP-ul doreste ce poate fi mai bun pt rasnirea pt filtru, in acest buget.
43mmi si i1 mini sunt rasnite pt espresso (ca si M47) si genereaza o granulatie potrivita pt espresso, cu ceva fines.
Pt filtru, ideal ar fi ca distributia sa fie unimodala, pentru a nu exista supraextractia fines-urilor. Cel putin asa inteleg eu cu logica mea intuitiva. Pe de alta parte, si cafeaua rasnita in V60 beneficiaza de efectul restrictor al fines-urilor, dar complicam discutia si e destul de clar ca, simplist spus, prea multe fines-uri, la o extractie gen V60 cu o durata mai mare (comparat cu durata extractiei espresso) cresc riscul de aparitie a gustului amar.
Banuiesc ca si din acest motiv, exista cutite separate ale rasnitelor (gen Vario Home si Sette si unele manuale, parca Helor) pentru espresso si pt filtru.
Si probabil tocmai de aceea EK43 este vazuta ca rasnita ideala pentru brew.
Sau DK-ul propus de mishu, care, probabil din cauza vitezei mari de rasnire sau/si a geometriei cutitelor, ar putea, la fel, genera mai putine fines-uri si o distributie a particulelor cat mai mult grupata in jurul unei singure valori (unimodala) spre deosebire de cea bimodala, in cazul rasnirii pentru espresso.