Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 (/Thread-R%C3%A2%C8%99ni%C8%9B%C4%83-pentru-Pour-over-buget-max-2500)

Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - poloniculmov - 26-05-2018

Salut, mă gândesc să îmi cumpăr o râșniță electrică pe care să o folosesc în principiu pentru V60/Chemex și Aeropress. Bugetul e maxim 2500 de lei, m-am uitat la Sette dar review-urile zic că nu prea se descurcă la măcinătura mai coarse. Aveți ceva sugestii?

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - cradun - 26-05-2018

Daca nu excluzi rasnitele manuale, pt brew te poti uita la Comandante. Eu le-am crezut marketing-ul cu coating-ul cutitelor si mi-am luat. E placut de folosit.

Sette e o rasnita pt espresso, adica isi propune sa aiba o macinatura bimodala, cu ceva fines. Teoretic, pentru brew ideal e sa nu ai multe fines.

O alta idee e ca pt brew, mai utila ar fi o rasnita gen Baratza Encore, la care, daca esti perfectionist, adaugi o sita pentru retentia boulders-ilor.

Exista Vario Home cu cutite metalice speciale pt brew si parca si Sette are o varianta pentru brew.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - mishu - 26-05-2018

Eu am folosit un DK-30 pentru V60 și french press și mi-a plăcut cum se descurca. Dacă găsești unul sh la care ai putea chiar să îi pui cuțite noi (200 ron) ai ieși destul de bine ca preț.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - slavic1983 - 31-05-2018

Scuze ca ma bag si eu in discutie.

De ce nu ar merge o rasnita entry level gen 43MMI sau i1 mini?
Inteleg ca la o rasnire pt espresso marea buba sunt bulgarasii, dar la o rasnire mai coarse nu am vazut sa faca...

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - cradun - 31-05-2018

(31-05-2018, 09:42)slavic1983 Wrote: Scuze ca ma bag si eu in discutie.

De ce nu ar merge o rasnita entry level gen 43MMI sau i1 mini?
Inteleg ca la o rasnire pt espresso marea buba sunt bulgarasii, dar la o rasnire mai coarse nu am vazut sa faca...

Din cate inteleg, OP-ul doreste ce poate fi mai bun pt rasnirea pt filtru, in acest buget.

43mmi si i1 mini sunt rasnite pt espresso (ca si M47) si genereaza o granulatie potrivita pt espresso, cu ceva fines.

Pt filtru, ideal ar fi ca distributia sa fie unimodala, pentru a nu exista supraextractia fines-urilor. Cel putin asa inteleg eu cu logica mea intuitiva. Pe de alta parte, si cafeaua rasnita in V60 beneficiaza de efectul restrictor al fines-urilor, dar complicam discutia si e destul de clar ca, simplist spus, prea multe fines-uri, la o extractie gen V60 cu o durata mai mare (comparat cu durata extractiei espresso) cresc riscul de aparitie a gustului amar.

Banuiesc ca si din acest motiv, exista cutite separate ale rasnitelor (gen Vario Home si Sette si unele manuale, parca Helor) pentru espresso si pt filtru.

Si probabil tocmai de aceea EK43 este vazuta ca rasnita ideala pentru brew.

Sau DK-ul propus de mishu, care, probabil din cauza vitezei mari de rasnire sau/si a geometriei cutitelor, ar putea, la fel, genera mai putine fines-uri si o distributie a particulelor cat mai mult grupata in jurul unei singure valori (unimodala) spre deosebire de cea bimodala, in cazul rasnirii pentru espresso.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - renatoa - 31-05-2018

...

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - slavic1983 - 31-05-2018

(31-05-2018, 11:11)cradun Wrote: ....

Multam

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - dev - 31-05-2018

De ce nu Sette 30 cu cutitul BG, recomandat pentru metode alternative?

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - poloniculmov - 07-06-2018

Am deja un Kinu47, e bun, dar face ceva fines. 
Am tot văzut review-uri de la oameni care se plâng de cuțitele BG de la Baratza și nici nu prea găsesc râșnițele la un magazin prin România la care să pot face retur ușor în caz că nu face ce vreau eu. 
Mersi de sfaturi.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - cradun - 07-06-2018

Strict pt brew - Comandante.Daca exista o imbunatatire fata de Kinu, nu as sti sa iti zic, desi am avut si M47.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - dev - 07-06-2018

Pai comandante nu face fines?

Daca nu e graba, asteapta asa ceva:

https://www.youtube.com/watch?v=o5RVpHCL4Xc

(07-06-2018, 15:33)dev Wrote: Pai comandante nu face fines?

Ceva mai putin decat altele: https://goo.gl/images/wMvLEn

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - renatoa - 07-06-2018

Unii nu mai simt gustul cafelei de atata privit si analizat grafice... 
Nu mai zic ca mai sunt si alte criterii decat ratia de fines, care o poti elimina cu o sita, pe cand alte bube, mai greu...

(07-06-2018, 18:11)renatoa Wrote: ratia de fines, care o poti elimina cu o sita, pe cand alte bube, mai greu...

Chiar, crezi ca e o solutie sa indepartezi fines-urile cu o sita? Adica exista o sita suficient de fina incat sa "cerni" fines-urile si sa folosesti ce ramane?

Procedura pare greoaie si mai sunt si fines-uri care stau lipite de celelalte particule (parca am citit despre EK-43 ceva de genul asta) deci nu pot fi inlaturate.

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - renatoa - 07-06-2018

pai graficele astea cum crezi ca se fac daca nu prin cernere ?
vezi seturile de site kruve.
exista si la noi site de laborator, de ex 200 microni ar fi bun pentru eliminat fines-urile.
https://www.precisa.ro/produs/set-site-ptr-granulometrie-200-mm/

Da, frumos si elegant, scapi si de fines si de bouldersi. Nu ma gandisem ca ar avea o utilitate reala sitele, dar ar fi interesant de folosit :)

RE: Râșniță pentru Pour-over, buget max 2500 - szabo.matrix - 07-06-2018

si kruve are site de 200 si de 250