Hello There, Guest! Login Register


Râșniță manuală GEFU

#1
Am găsit ieri la Mobexpert Băneasa râșniță aceasta: https://mobexpert.ro/products/gfu16330
Am văzut că este construită solid și mi-au plăcut vizual cuțitele. Consistența râșnirii este alta poveste dar m-a impresionat deocamdată. Este vizibil peste Hario Skerton-ul meu vechi care mai are și axul puțin îndoit din fabricație. [Image: b1182a04746a3f7dc5419c4304920a64.jpg][Image: 58e9b772f4cdd2d1d0277f232c281420.jpg][Image: 86066e3991b3b77085d3afa319a19259.jpg][Image: ee5b420e702d475eb6144e01d234f878.jpg][Image: 85ad21a8cb65e9f723bea26c15ef2c43.jpg]
La poza 4 vedem că în zona de râșnire mediu, pentru filtru am o inconsistenta destul de mare. Am separat macinatura. Din păcate am văzut inclusiv pe râșnițe din gama 2500 euro inconsistenta mare la râșniri grosiere. Rezultatul in V60 a fost reușit.
Nu cred că poate fi recomandată pentru espresso dar s-ar putea sa ofere rezultate acceptabile pe aparate entry level.

Produsele Gefu sunt fabricate in Germania și par a fi solide. De curiozitate, am desfăcut râșniță in parcarea Băneasa Shopping Centre și am reușit să scap pe jos recipientul de plastic și mânerul de doua ori. Nicio zgârietură. Ieri seara am produs o cafea pe bialetti cu rasnita asta. Rezultat acceptabil cu fierberea apei in prealabil și ,,extractie" rapidă. Cu o cafea light am trecut la mustață pe lângă tenta de amărui pe care am reprodus-o azi dimineață când am dat flacăra mică și cafeaua a ieșit mai greu.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#2
Pretul o cam arunca in zona Skerton Pro, Mini Mill Pro, care par sa fi rezolvat problemele generatiilor anterioare.
 
Reply
#3
Daca ar fi avut cutite metalice, ar fi fost in alta zona, dar, din pacate... Keramikmahlwerk 

Poti masura ce diametru are cercul de iesire al cafelei ?
Ei pretind ca ar fi extra große, si ca ar fi nevoie de mai putine rotatii... ceva masuratori, minute pentru 20g?

Firma nu pare un importator de chinezarii, au si istoric... de la '43
Si un sortiment de scule de cafea brew/mokka interesant:
https://www.gefu.com/produkte-shop/kaffee-tee.html
 
Reply
#4
Are 35-37mm diametru la iesire. Nu am șubler. Râșnește destul de rapid in zona 3-5. Strânsă la maxim, teoretic espresso, o sa masor. Revin cu păreri detaliate.
Palniile de V60 arata foarte Profi. E o zonă drăguță la Mobexpert.

Am râșniță 20 grame la gradația 1 intr-un minut și 25 secunde. După cum ar fi trebuit, pe ROK care primește maxim 16 grame râșnite fin pe San Marco, cu 20 grame ROK ul s-a blocat, reușind abia după o preinfuzie de 20 secunde sa scot cu chiu cu vai vreo 4o ml de lichid in 40 secunde. Cu 16 grame cred că aș fi avut rația perfecta. Gustul este neplăcut, supradozaj și supraextractie.

Alte aspecte:
1. mi-a sărit mânerul de doua ori. Trebuie apăsat ușor pe el altfel, nefiind prins cu șurub poate fi ușor scos în timpul unei râșniri energice, ca cea pe care am incercat-o eu.
2. Este destul finess in macinatura și inconsistența chiar la nivelul 1.
3. Timpul de măcinare este la distanta stelara de ceea ce reușeam eu in ultimul timp cu Skerton-ul. Este posibil sa se fi dus și cuțitele.
4. Nu o pot compara cu noul Skerton Pro care pare mult mai stabil in râșnire. Aici exista un joc destul de mare al cutitelor dar diferit de cel de pe Hario I. Nu se mișcă tot axul ci mai degrabă cuțitul are loc de ,, joacă". Am incercat să strâng un surub dar este la maxim deja. Se poate pune cred o piuliță care sa fixeze cuțitul mai bine.

Rezultat in ceașca.[Image: 05821d67714419fc15786f8e88741116.jpg]

16 grame 1 minut. [Image: 57f38c153f867cd671ca7ee7dc703b06.jpg]

(râșnire de 16 grame intr-un minut)
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#5
Am rasnit 18 grame într-un minut la treapta 2. In extracție am avut o reducere a presiunii din 10 bari, unde am coborât prin padelă presiunea, la 7 bari, fără a o mai reduce manual. Cred că reducerea automată este rezultatul inconsistenței macinaturii. Vreo idee?
[Image: baa44aed23c2af44a5ef4f8bdb127c55.jpg][Image: 756f9da944e05467bcf4c12d3da156e5.jpg][Image: 28ebbb38e18b8a2320054e699d3598a9.jpg][Image: 510422f4dbbbe26fc630daee98a6d913.jpg][Image: 63ad1821ca7cdc18a1845fe7f6d4866c.jpg][Image: 63e894894c203dbfa5cd4d43d9efbc7a.jpg]
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#6
(02-08-2018, 10:58)mihneasusan Wrote: Am rasnit 18 grame într-un minut la treapta 2. In extracție am avut o reducere a presiunii din 10 bari, unde am coborât prin padelă presiunea, la 7 bari, fără a o mai reduce manual. Cred că reducerea automată este rezultatul inconsistenței macinaturii. Vreo idee?

Salut,si bine ai venit in lumea profilarii Big Grin Big Grin .
Reducerea presiunii citita pe manometru din camera de extractie apare la toate shotu-utile extrase dupa o anumita perioada de presiune maxima.Este consecinta erodarii pucului.Daca ai la dispozitie un puc defectuos distribuit caderea de presiune va fi importanta, proportionala cu severitatea channeling-ului Smile
 
Reply
#7
Sal! Mulțumesc pentru lămuriri. M-am gândit la varianta asta. Ideea este că până acum am văzut o cădere ușor mai mare de presiune pe Gefu decât pe San Marco, ceea ce pare perfect normal. Oricum, râșniță asta este impresionantă pentru viteza de râșnire, apropiata de Kinu și ușurința cu care macini, mult mai puțin efort! Consistența este alt capitol dar o recomand pentru utilizator începător!
O sa fac și o extracție cu portafiltru naked pentru o clarificare a situației.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#8
(02-08-2018, 13:21)mihneasusan Wrote: Ideea este că până acum am văzut o cădere ușor mai mare de presiune pe Gefu decât pe San Marco, ceea ce pare perfect normal.

Este greu sa poti face comparatia asta.
Ar trebui sa ai aceeasi cafea,aceeasi doza,acelasi nivel al finetii macinaturii(aproape imposibil de asigurat asta),aceesi forta de tampare si bineinteles aceeasi sita; si obligatoriu acelasi profil de extractie aplicat(in momentul de fata poti sa asiguri asta lasand padela pe debit nerestrictionat.La nivelul tau de experienta cu Bianca este greu sa poti repeta acelasi profil manevrand padela).
 
Reply
#9
Final de experiment. Nu o recomand pentru niciun espressor serios. Poate fi un punct de pornire pentru un entry level. Râșnește mult mai repede decât Hario iar măcinătura este foarte pufoasă dar cu mult finess. Din păcate gustul obținut pe Lelit Bianca este total nefericit pentru majoritatea tipurilor de cafea incercate. Ethiopia Burtukaana a ieșit cel mai ,,bine" pe Gefu, incomparabil totuși față de un Cimbali Max pe care îl am în teste și care oferă o măcinătură excepțională poate și datorită combinatiei de cuțite plate/conice ca cele de pe Versalab M3. Diferența dintre rezultate este stelară! Gefu transforma Bianca într-o mașină sub Gaggia ca rezultate iar Cimbali o readuce acolo unde ii este locul. Concluzia mea este că pentru un buget redus și un espressor new entry funcționează varianta Hario/Gefu/Rhinowares/Handgrind. La altceva în niciun caz.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)