• Reducerile la cafea, espressoare, rasnite si accesorii se afla AICI
Hello There, Guest! Login Register


Quamar Q13/75 E

#1
Las aici cateva impresii despre Quamar Q13/75 E, dupa vreo doua saptamani de folosire destul de intensa, cam 4 shot-uri pe zi.

Aici e o poza cu rasnita, impreuna cu espressor-ul folosit pentru "teste": https://www.flickr.com/photos/148937562@...ed-public/

Impresia generala a evoluat, pe parcursul folosirii. Daca, initial, mi se parea OZN, ca utilizare si ca dimensiune, si eram destul de socat (obisnuit cu Kinu si nefolosind niciodata inainte o rasnita electrica pentru espresso) acum mi se pare o rasnita echilibrata, care nu ocupa mult spatiu (fara hopper).

Zgomotul e redus, aproape nu o aud fara cafea, iar cu cafea, e mai mult decat acceptabil.

Nu am folosit-o, deocamdata, decat single dose, stiind ce pierd si ce castig neutilizand hopper-ul (in mare, pierd "normalizarea" cafelei rasnite, conform informatiilor oferite de radudani - multumiri pentru aceste informatii, si nu numai pentru acestea - insa castig cam 4 g de cafea per extractie - cam atat e retentia pe traseul de la cutite pana la iesirea din palnie, fara pompari).

In urma celor impartasite de Radu Carutasu despre "pompa" pentru utilizare single dose si a video-ului de aici: https://www.youtube.com/watch?v=FPao49FNfX4 (e si un thread corespunzator video-ului pe home-barista) am cautat ceva cu care sa pot sa pompez aer pe traseul cafelei si am gasit acest irigator Smile

Diferenta intre ce face Gabor in video si ce fac eu este ca eu nu actionez "burduful" in timp ce merge rasnita, zgomotul produs imi da impresia ca nu e ok sa fac asta (nu e ca si cum se pot atinge cutitele, insa ceva se aude daca apas in timpul mersului rasnitei si nu e un sunet placut).

Dupa cum se vede in poza, am luat acel irigator tip "burduf" si i-am pus un balon taiat in jurul "gatului" pentru a evita pe cat posibil scaparile de aer cand apas pe pompa.

Irigatorul din poza are 350 de ml, il prefer pentru ca e alb, am si roz de 500 de ml si pare mai eficient la suflat cel de 500 de ml. Dar e roz...

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa scot acel boulder crusher, scotand capacul de control, dupa cum ne arata cineva aici: https://www.youtube.com/watch?v=6xeYO5-HtH8

Rezultatul a fost ca, pe finalul rasnirii, apar niste aglomerari in cafeaua rasnita, mai mult ca sigur si din cauza utilzarii single dose.

Care utilizare single dose ma ajuta sa am retentie extrem de mica, as zice sub 0.5 g.

RDT-ul nu pare relevant in reducerea retentiei, daca folosesc pompa, insa aici am nevoie de mai multe teste.

Acum, in ceea ce priveste comparatia cu Kinu, mi se pare extrem de dificil de facut, insa, cu singura cafea de pana acum pe care am putut testa (Etiopia Kochere de la Guido, prajita pe 8 mai), as putea concluziona (pripit si fara date concludente in afara gustului subiectiv), ca la Kinu, comparativ cu Q13, exista o diferentiere mare intre prima sorbitura si aftertaste (cumva la Kinu se simte mai bine gustul de fermentat din procesarea naturala si o dulceata parca ceva mai pronuntata la prima sorbitura in pahar, insa reversul medaliei este un after taste putin amar, probabil din cauza fines-urilor?).

Iar Q13 mi se pare ca a generat gusturi mai echilibrate, fara aftertaste-ul amar.

Nu pot spune, deocamdata, ca am simtit gusturi/arome in plus la Q13 fata de Kinu, insa mai incerc diferite cafele si diferite grade de prajire.

In plus, Pavoni-ul meu nu se preteaza chiar la teste comparative,suferind la capitolul repetabilitate, insa, avand "kitul de profilare de presiune" si masurand temperatura grupului cu un termometru cu sonda K, am incercat sa controlez cat mai bine variabilele, mentinand temperatura grupului in jur de 85 de grade, o presiune de 9 bar si durata extractiei in jurul a 30 de secunde (incluzand 5 secunde de preinfuzie la presiunea din boiler - 0.7 bar).
Honne, Strega
 
Reply
#2
Dupa ce Denis a pus poze cu minihopper-ul folosit la Kony, mi-am dat seama ca as putea folosi si eu Aeropress-ul pe post de minihopper:

https://www.flickr.com/photos/148937562@...ed-public/

Imi place mult mai mult gustul fata de single dosing, pot sa pun in jur de 60 de grame in acest minihopper. De fapt, pot sa pun mult mai mult, dar la 60 de grame, pot sa pastrez cafea in Airscape si sa rasnesc si cu boabe in hopper Smile

E putin mai multa risipa decat la single dosing, insa pot sa fac o purjare de 1 secunda si, in plus, ce ramane printre cutite si pe traseu pot sufla cu "burduful vertical", pentru ca, avand putine boabe in minihopper, pot sa iau minihopper-ul si sa pun deasupra si pompa.

In acest fel, pot sa rasnesc usor on-demand, fara sa am multa cafea in minihopper.

In plus, rasnita avand o ingustare a gatului inainte de intrarea in camera cutitelor, pot folosi o alonja (un tamper de plastic), fara sa atinga surubul de strangere a cutitelor:

https://www.flickr.com/photos/148937562@...ted-public
si
https://www.flickr.com/photos/148937562@...ed-public/

Datorita formei pistonului de la Aeropress, pot pune acolo o greutate, acum am o baza de tamper de 41mm.
Honne, Strega
 
Reply
#3
Fiind vorba tot de un Quamar, eram curios ce ar putea face o rănită atât de solida se blocheze în timp ce râșnește? Cuțitele uzate ar fi destul pentru o astfel de problema? Am desfăcut rasnita și nu este pe curea. Ma gândisem sa fie cureaua sau axul. Este vorba de un Quamar m80 electronic. Atașez poze cu cuțitele. Ms mult și poate aveți vreo idee. Spor. [Image: d64a4256ea62c314c63682b9b1d55ec8.jpg][Image: ab03a6a487cbb37f439ae55a4a6a7362.jpg]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Expobar Brewtus IV Dual Boiler cu termometru TTP, Mahlkoning Vario Home 2015, tamper dinamometric Concept Art, sita La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#4
Un coleg de forum de la Constanta, Raul,  a avut aceeasi problema modelul mai mic, Q50 , daca nu ma insel era de la un condensator ce a tb schimbat .
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II, precomanda NicheZero
 
Reply
#5
Asa este, colegul Costa are dreptate.
Q50ul meu a facut asa din prima saptamana, in special la cafele prajite mediu, cu bob tare, gen Ethiopia...
Cu precizarea ca nu pornea deloc la rasnire, pleca doar timerul.
Am vb cu Silvia, si mi-a trimis un condensator de Q13, pe care l-am inlocuit singur.
Si de atunci nu am mai avut nici o problema, rasnita merge minunat.
Nu sunt in tara ca sa ma pot uita la valorile de pe condensatorul cel nou, daca poti sta pana pe 20 Dec, ma uit cand vin. Desi, cred ca un mesaj catre Silvia iti va rezolva problema mult mai repede.
Lelit PL91T, IMS Competition, Quamar Q50E, Hario scale, M47, AeroPress, JoeFrex,
 
Reply
#6
Cine este mai exact Silvia? As vorbi dar nu gasesc acest user.
La rasnita in cauza, se aude motorul dar nu se rotesc cutitele. Timerul si motorul pleaca dar cam atat.
Ma gandesc la faptul ca practic nu are destula putere gen...
Va multumesc.

LE de ce este nevoie pentru a schimvba un condesator? Logica ma duce dar nu m-am bagat deobicei in asa chestii.
Expobar Brewtus IV Dual Boiler cu termometru TTP, Mahlkoning Vario Home 2015, tamper dinamometric Concept Art, sita La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#7
Am raspuns cu pm, nr Silviei cred ca de la Liviu poti sa il iei.
Honne, Strega
 
Reply
#8
Acelasi lucru se intampla si la rasnita mea. Misc putin de cutit si porneste. decadurabolin daca vorbesti cu Silvia cere un condesator si pt rasnita din semnatura si le ridic eu de la ea. Pe al tau il pun la curier.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#9
Nu am mai dat de Silvia si se pare ca nu ei se ocupa defapt de piese.
Mi-am facut cont in Italia pe Nuova Ricambi si am rezolvat, 5.9 euro piesa pentru persoane juridice cu RO.
Transportul nu am vazut sa mi-l adauge, posibil sa fie gratuit. Dar cat poate sa fie in EU?
Ms si spor sa aveti.
Expobar Brewtus IV Dual Boiler cu termometru TTP, Mahlkoning Vario Home 2015, tamper dinamometric Concept Art, sita La Marzocco Strada 18g
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)