Pai ai de ales dintre mai multe marci pe acolo, deci treburile s-ar putea complica. Arunca oricum un ochi si pe
forumul german de cafea, caci gasesti infinit mai multe informatii ca aici pe multe modele de rasnite, asta fara a subestima in vreun fel aceasta comunitate. Doar ca suntem ca tara ani lumina in urma Germaniei ca si cultura a cafelei deci implicit si ca oameni "simpli" implicati in acest fenomen (20.000 useri versus 1600 la noi). Plus ca sunt sigur ca poti gasi deal-uri bune si prin comunitatea lor, asa cum si noi avem reduceri consistente la multe espressoare si rasnite interesante. Si mai e o chestiune de luat in calcul. Din motivele de evolutie de mai sus si cu avantajul ca neamtul e..neamt, poti gasi pe Bursa acelui forum multe SH_uri bine intretinute. La noi risti mereu sa iei profesionale obosite de prin cafenele care au ajuns pe site-urile de anunturi, dar acolo sunt multi pasionati care au utilizat in casa acele rasnite sau espressoare (semi)profesionale.
Apropo, cu ce espressor vei imperechea rasnita?
Cred ca e greu sa punem o stampila pe rasnita suprema, asa cum discutam noi pe un topic recent (
de citit si el) insa as separa VArio intr-o partem ca si alternativa diferita de restul, si profesionalele pe cealalta parte. Spun asta pentru acum am doua rasnite in casa, un Vario si un K30 tot de la Mahlkoenig si imi dau seama mai bine ce inseamna o rasnita pe care o folosest in regim single dose si care nu are retentie, cu o calitate a macinaturii comparabila cu profesionala si cu o diferenta in ceasca atat de subtila incat pun pariu ca foarte multi espressomani cu 1-2-3 ani de experienta nu ar deosebi-o. Chiar iti trebuie multe cafele bune mestecate in ani ca sa spui clar, da Mazzer sau k30 scoate un espresso de X ori mai bun decat Vario. Din ce am testat eu pana acum, e foarte greu sa faci diferenta dintre cele doua, deci ca incepator care o ia de la zero practic ti-as recomanda mai mult Vario, pentru retentia de 0.7g (curge vertical cafeaua), usurinta in utilizare pe regim single dose (cantaresti si macini tot) si calitatea macinaturii. Sunt convins ca o profesionala poate mai mult, Quamar, Macap si alte 10 cel putin, fiind marci cu exemplare performante. Dar ca sa stii sa profiti de acel plus de performanta trebuie sa stii ce sa ceri de la rasnita. NU e ceva de genul..pac, pac..am reglat rasnitele, am facut un espresso si K30 de aproape 2000E mi-a dat un shot inmiresmat iar Vario de 400E mi-a dat o amareala. Vorbim doar de nunante. Deci de analizat si forumul german in privinta lui VArio, poate ei au si mai multe concluzii pe rezistenta in timp.
Altfel, pe partea de constructie, e clar ca un Quamar sau Macap sau sau sau... sunt mult mai solid construite ca Vario, dar la 3 cafele pe zi si cu o intretinere corespunzatoare, nu ai de ce sa iti faci griji.