Welcome Back Log In Create Account

Provocare pentru home roasteri

De mult timp n-am mai lansat o provocare pentru home roasteri, iar cand am auzit de ceva cafea verde disponibila imediat m-am gandit ca avem si noi cateva zeci de pasionati gata s-o bage in focuri Smile

Situatia sta in felul urmator: la un moment dat Teodora de la Sloane mi-a spus ca anul acesta a colectionat foarte multe mostre de cafea verde, pentru ca modul de lucru al prajitoriilor este bazat pe cereri de sample-uri de la importatorii europeni si apoi aleg cafelele ce vor fi cumparate. Astfel ca s-au adunat destul de multe in depozit. Cand am auzit m-am gandit instant la home roasteri ca ar fi bucurosi sa profileze boabele asa ca fetele au pus cafelele pe caprarii, le-au ambalat si le ofera cadou home roaster-ilor. Pentru ca aveau si multi saci de cafea, Teodora a spus ca ii ofera si pe acestia impreuna cu mostrele de boabe verzi, daca doriti. Totul free desigur, cadou pentru espressomani.

Desigur ca mostrele au fost combinate pentru ca mai ramasesera cantitati mici din fiecare sample, iar numarul total se apropia de 100. Insa blend-ul nu s-a facut alandala ci in functie de tara si procesare. Per total va fi provocator si pentru voi. Ideea este sa considerati demersul ca pe un experiment pur si simplu...

Cu mai multe detalii vor reveni in scurt timp fetele, apoi va asteptam sa va alegeti originea preferata.

[Image: iV5fDJw.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Super! Mulțumim! Fur startul daca m-aș băga la Ethiopia, cu tot cu sac?[emoji16]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Stati nu muscati din cascaval, sa asteptam postarea fetelor   Tongue
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Etiopia și la mine, și sac, dacă or fi mai mulți și dacă e plin :)

Altfel, răchită se găsește... :))
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Dragilor, trebuie sa ma pun la un drum 2h, avem o perioada super aglomerata din fericire, pregatim tot felul de minunatii.
Cand ajung la destinatie povestesc ce si cum.
Multumesc pentru rabdare si entuziasm!

Reply
Primul venit, primul servit?!
As incerca o Brazilie cu procesare naturala (cu sau fara sac).
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
Am ajuns la destinatie si mi-am tras sufletul!
Ma bucur tare mult ca reusim sa facem asta in sfarsit. Mi se pare groaznic sa se iroaseasca sau arunce cafea stiind cat de mult se munceste pentru fiecare bob ca sa creasca, sa fie cules, procesat, uscat, ambalat, transportat peste mari si tari. Multe dintre ele mai si sunt cafele exceptionale si chiar e pacat sa nu se bucure nimeni de ele sau macar sa invete ceva de pe urma lor. 

Cum spunea si @Lyvyoo,acestea sunt niste blenduri din mostrele de cafea primite de noi de-a lungul anului.
De unele nu ne-am atins deloc pentru ca de multe ori mai primim si cafele care nu ne intereseaza si nu le-am solicitat.
Este un mix extrem de variat, dar cum aveam cantitati mici (in jur de 50g, uneori si mai putin) ca sa se comporte similar in timpul prajirii le-am grupat dupa tara de origine si procesare. Nu sunt cafelele noastre deci nu ne asumam calitatea lor dar, in principiu, lumea ne trimite ce are mai bun pentru ca incearca sa ne convinga sa le cumparam.

Acestea fiind spuse, le-am pus in pungi de 250g dupa cum urmeaza:
  • Brazilia Naturala - 8 x 250g
  • Guatemala Naturala (aici intra si honey)  - 2 x 250g
  • Guatemala Spalata - 5 x 250g
  • Columbia Spalata - 7 x 250g
  • Ethiopia Naturala - 2 x 250g 
  • Ethiopia Spalata - 2 x 250g
  • Indonezia Spalata - 1 x 250g
Pe langa asta va putem trimite saci de rafie, goi, mai mari sau mai mici, oricati. Noi am facut niste perne de exterior din ei, avem un espressoman care si-a facut un perete decorativ, voi stiti la ce ii puteti folosi.

Cum functioneaza: 
Noi credem ca aceasta comunitate este despre a ne impartasi pasiunea comuna si a invata unii de la ceilalti.

Prin urmare, ca sa fiti eligibili sa primiti cafeaua verde, am dori sa impartasiti aici ultima voastra prajire ( nu-i musai ultima).
Si ca sa fie un pic ca la campionatul de prajire, am vrea sa ne expuneti si un plan de prajire - ce aparat ati folosit, cate grame in/out, care era pierderea pe care o sperati, care a fost pierderea reala, la ce temperatura ati incarcat, la ce temperatura ati scos cafeaua, cand ati avut first crack-ul si ce development time ati inregistrat, ce sperati sa obtineti prin abordarea respectiva, ce incercati sa scoateti in evidenta din cafea si mai ales ce profil aromatic.  Preferam cu poze. 

In incheierea pledoariei ne spuneti din ce origine & procesare doriti punga de 250g. Incurajam camaraderia asa ca am vrea sa bucure cat mai multi oameni si sa ajunga la cat mai multe persoane deci nu vom trimite mai mult de 1 punga de 250g dintr-o origine & procesare la aceeasi persoana. Puteti lua insa cate 1 din fiecare (unde se poate). Si saci, cati saci vreti.

In principiu este primul venit, primul servit dar, pentru ca ne dorim cei care o primesc sa respecte cafeaua si efortul atator oameni din atatea tari de a o aduce pana la ei, nu vom accepta povesti despre prajit la tigaie sau mai stiu eu ce alte sacrilegii.

Totul este cadou din partea noastra mai putin transportul pe care il veti achitati voi ramburs sau, in cazul in care faceti comanda de 1kg de cafea Sloane pe site sau pe formular, la punem pe toate impreuna si veti beneficia de transport gratuit. 

Ne-ar placea dupa ce primiti cafeaua sa ne impartasiti si cum a mers prajirea tot dupa modelul de mai sus, cine stie, poate facem vreun alt cadou de Craciun sau facem o traditie si aceste cupaje de mostre.

Reply
Bună dimineața! Este o inițiativă foarte faină pentru care va mulțumesc! În ultimele luni am apelat exclusiv la prăjirea acasă iar prăjitorul meu Gene s-a arătat din ce în ce mai prietenos, oferindu-mi rezultate foarte bune.

Pentru ultima prăjire am folosit 250 grame boabe Burundi. Nu am gramajul la ieșire dar în general se află între 215-225. Am preîncălzit tamburul, apoi pentru 2 minute am lăsat la 160 grade după care am urcat la 245 timp de 9 minute când cafeaua a intrat în FC. Am redus temperatura la 230 grade și am mai stat în dezvoltare 1:50 secunde. Rezultatul este o cafea cu o aciditate echilibrată, pentru unii ușor stinsă dar pe care o prefer în ultima vreme. Amarul in espresso există dar nu este pronunțat, se simte o urmă în aftertaste. În V60 este mult mai interesantă nuanțele fructate capătă arome de brandy iar aftertaste-ul amărui din espresso se transformă în dulce.

Las la aprecierea voastră cantitatea de cafea pe care o puteți trimite. Sigur că aș fi interesant de cate o punga din fiecare, dar cel mai interesant sunt de cele două Ethiopii, Guatemala naturală și de Brazilia iar saci vreo 2-3. Va mulțumim!

[Image: e1bced57a6307bec901f97b922672b32.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
partikip!!!
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Felicitari pentru initiativa si multumiri pentru ca vizeaza entuziastii care prajesc acasa!
Ma inscriu si eu, cu preferinta de a primi mai multe soiuri si tipuri de procesare, in functie de disponibilitate.

Voi exemplifica cu o varianta de prajire a unei cafele Honduras Miguel Angel, washed.
Achiziționata la ultima aprovizionare de grup pe forum, am gandit prajirea pe baza descrierii: zmeura, kiwi, ananas, florala. 
Astfel in profil am gandit sa acord timp suficient pentru evolutia reactiilor Maillard, astfel incat sa am complexitate de gusturi si arome, dar cu dezvoltare scurta dupa FC, cu intentia de a reduce transformarea mai avansata a zaharurilor, ca sa evit piroliza si bitterul din gust cu nuante de ars.

Am obtinut rezultatul dorit, doar ca profilul rezultat a fost o idee cam light si am gasit in schoturi si ceva gust ce ducea spre ierbos.  A fost nevoie sa extrag la temperatura mare, 94 gc, doza marita si ea 22g si preinfuzie mai lunga, pentru a avea un gust care sa imi placa. 
La a doua prajire am mers pe temperaturi mai mari si am crescut solubilitatea. Sarja asta este la degazat acum si am asteptari peste ce am obtinut la prima sarja, adica o claritate la fel de buna dar cu evidentiere mai evidenta a gusturilor si aromelor.

In concluzie, eu adaptez profilul de prajire in functie de ce observ la prajirea anterioara si caut sa corectez ce nu mi-a placut sau sa accentuez ce mi s-a parut ca trebuie si se poate.
La fel, modul de extractie dicteaza abordarea prajirii. Daca pentru extratii merg pe padela sau pe direct, aceasta necesita abordari diferite ale prajirii la unele soiuri. 

Prajirea acasa nu este doar distractiva si relaxanta, aduce si multe satisfactii in ceasca.
Nu de putine ori mi se intampla ca, la o cafea, sa am chef de o prajire lighi dupa care sa vreau una dezvoltata mai profund sau chiar pana spre second crack. 
Oricum, prajesc diferit pentru espresso fata de shoturile care vor fi preparate cu lapte. Diferite sunt si soiurile. Nu bag ethiopii la cappucinno; prefer pentru asta brazilii si soiuri de joasa altitudine, mai putin dense.

[Image: m7vjkHR.jpg][Image: QNBwsUA.png]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(26-11-2020, 11:06)bogdan_geor Wrote: partikip!!!

Da?! Și care a fost ultima prajire...? [emoji23][emoji1787][emoji1787]

PS: sper ca se gusta gluma. Nu as vrea sa fiu luat drept “înțepat”, caci in scris multe s spor înțelege greșit. Asa ca chiar cu riscul de a strica gluma, pun disclaimer.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(26-11-2020, 15:10)N3cks Wrote:

PS: sper ca se gusta gluma. Nu as vrea sa fiu luat drept “înțepat”, caci in scris multe s spor înțelege greșit. Asa ca chiar cu riscul de a strica gluma, pun disclaimer.

pai faci gluma si apoi scrii ca ai facut gluma ... normal ca ai stricat o :)))

ultima prajire a fost azi pe la 3, o ethiopie spalata

Reply
Hai sa facem proba putin mai dificila... :)

"ultima prajire de placere, din pasiune..."
Astea de serviciu nu se pun  Tongue

Reply
sa stii ca eu prajesc doar de placere si din pasiune... deci se pune :)

Reply
(26-11-2020, 17:51)bogdan_geor Wrote:
(26-11-2020, 15:10)N3cks Wrote:

pai faci gluma si apoi scrii ca ai facut gluma ... normal ca ai stricat o :)))

ultima prajire a fost azi pe la 3, o ethiopie spalata

Pentru ca: “unii nu-nțeleeeeg”. :))
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
Revenim on topic

Reply
Merci @Lyvyoo!

Avem niste completari:
  • Kenya Spalata 2 x 250g
  • Tanzania Spalata 1 x 250g
  • Indonezia: 3 pungi de 300g nedesfacute, single origin ( adica nu sunt facute din ce ne-a mai ramas prin shop) - una spalata, una wet hulled si una naturala. Sunt fix cum ni le-au trimis furnizorii, nu le-am mai reambalat. Eu nu sunt fana cafele indoneziene, mi se pare o experienta interesanta si educativa despre ce poate fi cafeaua dar nu cred ca vom avea in oferta Sloane cafea indoneziana in viitorul apropiat.
In rest sunt intrigata de povestile voastre de pana acum si daca nivelul asta de pasiune e impartasit de mai multi colegi ma gandesc deja la un alt proiect interesant.

Reply
Cred ca cel mai bine este sa scrie fiecare ce isi doreste, apoi cand se trage linie, in 7-10 zile sa zicem, sa se imparta stocul de cafea celor care s-au inscris pe topic, respectandu-se ordinea dorintelor exprimate si eventual cu ceva in plus daca vor ramane.

Reply
Ceva preferinte:
- Indonezia
- Ethiopia
- Brazilia
- Guatemala
- Columbia
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Ma bucura aceasta initiativa si va multumesc. Eu am inceput sa prajesc cu Ikawa Home Roaster din curiozitate si pentru a intelege mai bine ce se intampla cu cafeaua pe care o beau. Dupa ce am descoperit cat de interesant este prajitul mai ales ca ai feedback direct la prajire: miros, vizual (vorbesc de Ikawa Home) si apoi transformarea pana in ceasca bineinteles ca mi-am dorit mai mult si de la Ikawa Home (care apropo, o sa fie in curand la vanzare :)) am ajuns la Roest Sample Roaster care mi se pare a fi un adevarat prajitor in miniatura. Bineinteles ca s-a schimbat si experienta de prajire deschizand noi cai de explorare pentru mine, cafea verde si timp sa am.
Mi se pare interesant sa aduc aici discutia avuta pe alt topic despre o cafea pe care mai multi prajitori amatori o au. Pentru mine s-a dovedit foarte interesanta mai ales ca e prima cafea verde macerata natural 90 ore. Am descoperit ca Honduras Edy Mauricio are nevoie de un timp de dezvoltare destul de mic pentru a nu se arde. Redau mai jos experienta mea:

Quote: Cand am testat prima sarja parca am incercat 45 sec DEV time, boabele fiind inca la FC cand am dat drop. Dupa un timp am observat ca uleiurile erau la suprafata bobului, lucru pe care mi l-a confirmat si Alex prin interviul de pe Instagram.
Asta cu graficele e destul de relativa, asta am invatat in experienta mea scurta de 2 ani de prajit acasa, pentru mine. Fiecare aparat e diferit, ofera control diferit, timpi diferiti, etc. Pana la urma conteaza sa pui in valoare calitatile cafelei pe care o ai in fata si asta o poti face doar experimentand si cred ca la final conteaza ce gasesti in ceasca si sa iti placa ce a iesit.

Un grafic cu Honduras-ul in cauza prajita pe Roest Sample Roaster:
[Image: RwsizXF.png]

Au fost grafice care aratau super dubios dar in final cafeaua era buna cu EY, TDS, etc. Deci e destul de relativ dupa parerea mea si trebuie sa fim deschisi la experiente noi.

Eu sunt mare fan cafele din Africa deci mi-ar placea tot ce incepe in fata cu Etiopia, Kenya,Tanzania :) Dar orice cafea e bine-venita pentru experimentare. Mi-ar placea candva sa putem testa cafelele intre noi printr-un cadru friendly poate invatam ceva nou chiar daca abordarile si masinile fiecaruia sunt diferite. Mersi!

Reply
Multumiri pentru initiativa!

Prajesc acasa de ceva anisori, am trecut prin cateva iteratii de cuptor de paine + heatgun iar acum prajesc pe un Bullet (salut @Bogdan Smile )

Printre ultimele cafele prajite de mine a fost una din El Salvador - Finca Himalaya, varietatea pacamara procesata natural. Nu am primit note de degustare pentru cafea si singura pacamara pe care am mai prajit-o cu ceva vreme in urma a fost una spalata, din Peru.
Avand boabe foarte mari m-am asteptat sa aiba nevoie de multa energie, in special la inceput.
Surpriza a fost ca a urcat in temperatura foarte repede. A trebuit sa reduc mult temperatura si m-a surprins un pic si la FC  unde ar fi trebuit sa reduc mai repede temperatura.

Ce am vrut sa obtin au fost notele de mirodenii si de rom tipice naturalelor decente din America de Sud/Centrala dar si sa pastez o aciditate fructata.
Partea de aciditate a iesit, am gasit note de kiwi, dar partea de rom/mirodenii nu s-a prea simtit. Se mai simte si un usor post-gust de afumat care imi zice ca i-am dat prea multa caldura prea repede sau ca nu am crescut suficient ventilarea pe final.

Pentru urmatoarea prajire ma gandesc sa reduc mai mult caldura de la inceput si sa prelungesc putin faza Maillard si development in ideea cresterii complexitatii. Am sa incerc si cresterea ventilarii pe final in ideea ca gustul afumat poati fi cauzat si de o circulatie scazuta a aerului.

Pun mai jos graficul si o poza cu rezultatul.

Am uitat sa scriu, as fi interesat de cafele procesate natural, orice origine cu exceptia Braziliei. As mai fi interesat de cafea din Indonezia.

Legat de cafelele indoneziene, de multe ori nu sunt de calitate prea buna dar ocazional am gasit unele foarte bune. Una de care imi amintesc cu placere a fost din zona Sumatra/Lintong - Blue Batak, care nu avea notele de pamant/tutun tipice lor, probabil fiind aleasa si sortata mai cu grija.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Salutare espressomani, 
Am revenit la prajitorie dupa o scurta pauza si intram pe fagasul normal, dar putem sa trimitem deja cafelele verzi, acestea fiind rezervate in ordinea numerelor de pe tricou: @lracu, @mihneasusan, @RaduCarutasu, @sorinetta, @Laddu, @coffeesnob.Va rugam sa trimiteti mail la adresa redactiei orders@sloanecoffee.com cu subiectul "Cafea verde * numele de pe forum" care sa contina informatiile necesare pregatirii AWB-urilor:  numele real, cafelele dorite, adresa de livrare si numarul de telefon. Daca vreti sa completati pachetul si cu extra cafea oferim transportul gratuit la comenzile de peste 1kg de pe site sau formular, altfel ramane cum am stabilit - ramburs pretul transportului de 15 lei + TVA. 
@bogdan_geor, te asteptam pe la prajitorie sa le prajesti aici for old times sake  Cool

Am tras linie si ne-au mai ramas:
- Brazilia Naturala - 4 X 250g 
- Guatemala Spalata - 3 X 250g 
- Colombia Spalata - 5 X 250g 
- Indonezia Spalata - 1 X 300g
- saci ...muuuulti

Reply
Pentru ca m-am vazut in lista ma simt dator sa raspund.
Deoarece nu am acces la cafea verde si pentru ca am vazut ocazia pe care a-ti oferit-o "am facut tzuszti" si am fost primul pe lista!
Dar, citind urmatoarele "postari", printre care si aceasta:
(26-11-2020, 00:48)Teodora_Sloane Wrote: ...
In principiu este primul venit, primul servit dar, pentru ca ne dorim cei care o primesc sa respecte cafeaua si efortul atator oameni din atatea tari de a o aduce pana la ei, nu vom accepta povesti despre prajit la tigaie sau mai stiu eu ce alte sacrilegii.
...
"am tacut malc" si "m-am facut mic"...

Acestea fiind zise, ramane la latitudinea Oanei, daca mai ramane cafea, sa primesc si eu o punga de 250g pe care s-o prajesc asa cum facea soacra mea (Dumnezeu s-o ierte), in ceaun pe aragaz!
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
- saci ...muuuulti  Smile  vreau si eu - si cafea daca mai ramane  :D

Sa va povestesc despre ultima prajire:
un mix de Guatemala, Columbia si Costa Rica - o experienta noua, de obicei prajesc doar un soi pe sarja dar de data aceasta am combinat ramasite si a rezultat "Christmas mix"
Masina este de 1 kg dar are sweet spotul undeva intre 900-950g in functie de temperatura ambientala.

L-am gustat astazi si este super, aciditate placuta combinata cu ciocolata/caramel - orientativ, procentajele sunt 30/35/35

V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...

Reply
Am trimis mail dar am uitat să menționez despre saci; vreo 2-3 ar fi de folos. Mulțumesc!

Reply
A ajuns cafeaua verde, multumesc Sloane :06:. Sper sa gasesc niste timp in weekend sa le prajesc. Trebuie sa ma gandesc bine la profile, pe prajitorul meu sunt la sarja minima la fiecare din cafelele asa ca am o singura sansa s-o nimeresc :D .

Si daca tot a venit pachet, am strecurat si o punga de cafea prajita de care eram curios, respectiv Columbia Mandela la Esperanza. Am tras un shot deja si e foarte interesanta. Poate nu ceva ce as bea zilnic dar interesant ca experienta.

Reply
A ajuns și la mine cafeaua și ceva mai mult de 2-3 saci[emoji847]. Mulțumesc!
Să trecem la treabaaaaaa!!![Image: 02a58453cabecbaaccc9bffced9dfee5.jpg][Image: 568bbfff0d2d8a951c6c28148502a9d4.jpg]

Reply
(04-12-2020, 12:34)coffeesnob Wrote: A ajuns cafeaua verde, multumesc Sloane :06:. Sper sa gasesc niste timp in weekend sa le prajesc. Trebuie sa ma gandesc bine la profile, pe prajitorul meu sunt la sarja minima la fiecare din cafelele asa ca am o singura sansa s-o nimeresc :D .

Si daca tot a venit pachet, am strecurat si o punga de cafea prajita de care eram curios, respectiv Columbia Mandela la Esperanza. Am tras un shot deja si e foarte interesanta. Poate nu ceva ce as bea zilnic dar interesant ca experienta.

Spor la prajit, sa ne impartasesti cum a iesit. 
Mandela este intr-adevar pentru cei mai aventurosi intr-ale gustului, daca nu iti plac cafelele fermentate si foarte fructate atunci e doar o experienta inedita. Noi la prajitorie bem numai Mandela sau  Nicaragua de vreo luna dar ne si plac numai cafelele cat mai neconventionale.

Reply
Azi a ajuns cafeaua de la Sloane.
Maine bag la prajit si revin cu impresii.
Multumesc!

[Image: ourBGMR.jpg]

Reply
Am reusit sambata sa ma mobilizez si am prajit cele doua Indonezii primite. Am mers pe recomandarea celor de la Sweet Maria's in ideea ca tinteam cam prin aceasi zona: o cafea cat mai dulce si echilibrata (https://library.sweetmarias.com/indonesi...-sweetness) . Din experienta trecuta cu cafea Indoneziana, nu se prea preteaza la prajiri light, aciditatea lor fiind inspre zona astringenta.
Planul a fost sa extind cat pot zona de drying si cea de development. Am incercat pentru prima data abordarea tip "soak" in care am pre-incalzit prajitorul, am incarcat cafeaua si am dat caldura la mic pentru doua minute.

Am inceput cu cea procesata wet hulled. A cerut destul de multa caldura dupa soak (pentru o cafea de joasa altitudine). M-a si pacalit un pic, am redus prea mult caldura la un moment dat si a trebuit sa o urc din nou. Am mers cu un development mult mai mare decat merg de obicei, aproape 30%, la un timp total de prajire de 12 minute.
Bine-nteles ca nu m-am rabdat si am tras un shot azi. Surprinzator, a ramas cu destul de multa aciditate, dar e posibil sa fie carbonica si sa scada dupa degazare. Pot sa zic ca mi-am atins scopul in sensul ca a iesit o cafea cu multa dulceata. Mai sunt ceva arome asa mai smoky dar sper sa se disipe pe masura ce se odihneste.

A doua tura a fost cea procesata natural. Am mers tot pe ideea de soak dar invatat de tura trecuta i-am dat mai putina caldura dupa soak, pe care am redus-o mai treptat. A cerut mai putina caldura oricum decat prima. Per total a iesit o prajire mai scurta ca si timp total si development-ul a fost ceva mai scurt (cam 25%).
La degustarea de azi a iesit foarte dulce, cu mai putina aciditate decat prima. Sunt curios cum se va dezvolta ca si complexitate.

Ca si pierderi, la prima prajire am pierdut 15.8% si la a doua 13.5%. In general rareori am pierderi de peste 13% asa ca sunt curios cum se va dezvolta in timp :).

Si daca tot a iesit cea naturala cu o dulceata asa pronuntata am zis sa mai incerc ceva ce nu fac des, am facut un blend in care am pus 50% Indo/nat, 20% Columbia Mandela de la Sloane si 30% Colombia Diego Samuel Geisha de la Pressco.

Columbia Mandela e o bomba fructata/fermenty cu multa aciditate, geisha de la Pressco e curat piersica din tarta si Indo pentru dulceata. Pot sa zic ca a iesit ceva super complex si relativ echilibrat, un fel de gem dulce de fructe, un pic funky dar nu in sensul rau si cu aroma pregnanta de tarta de piersici. Yum! Am atasat si graficele in caz ca e cineva interesat.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)