m-am referit la Reiss Gunson de mai multe ori in ultimul timp...
el a dat drumul lui Londinium I ca dipper absolut traditional, apoi a criticat repezit si superficial Strega si s-a inclontzat cu Jim Schulman...
... dupa care a facut propriul model Londinium R, punandu-i... o pompa si un HX cu intrare rece!
dar, si asta-i esential pentru mine - a facut-o in mod diferit, cu functionalitate diferita fata de Strega!
deci a avut gura mare, prea mare, dar a preluat creativ niste idei; gen Matt Perger...
kudos, pana la urma!
la fel acum, dupa ce probabil a incercat sa se inspire 'creatv' din La Pavoni, nu i-au placut limitele ei si lanseaza o proprie masina, tot dipper, gen La Pavoni, dar cu o serie din pacatele La Pavoni, pretins inlaturate...
ce vreau sa spun cu toate de mai sus: decat sa incerci, cu mijloacele tehnologice ale prezentului, sa proptesti limitele unor masini batrane si - zic eu - frumoase asa cum sunt, n-ar fi mai interesant, dupa ce mai adaugi experienta unor masini mai mari cu levier, sa faci propria masina cu levier?! dublu boiler, PID-uita pana-n dinti etc.
incerc sa fiu seros, crede-ma; pe home-barista sunt mai multe
thread-uri in aceasta idee;
(poate merita sa precizez ca sunt - in cazul masinilor traditionale - pentru cupru si alama, impotriva otelului inox!)
insfarsit, sunt multe si interesante cele de mai sus, si eu sunt fascinat de La Pavoni Pro (2017) al meu, dar masuratori intensive de temperatura (5-6 puncte de masura si inregistrare) mi-au aratat ca masina are toanele ei din care daca incerci sa o scoti iese tot o strutzocamila; nu-i destul ca de vreo jumatate de secol incoace au iesit naucitor de multe variante, functional diferite (dimensional, abur vs. apa, plastic vs. alama etc.);
si da, camasa asta a fost si intr-o varianta mai de inceputuri; si era din alama (!)
si putea avea si 2-3 gauri; sunt pareri impartite pana si in ce priveste rolul acelui port de apa supraincalzita din camasa: e pentru a raci cat se poate apa impinsa din boiler, sau/si mai mult, pentru a impinge aerul afara de sub cilindru, prin porii pucului inca uscat - impingerea asta fiind facuta de
flash-boiling water...
sper sa ma adun sa pot posta ceva din rezultate, dar ideea de baza ramane si e stiuta de mai toti 'pavonistii': temperatura shoturilor succesive e determinata nu atat de racirea (uneori prin mijloace de-a dreptul disperate) grupului si portafiltrului, ci mai ales de temperatura apei din boiler! apa, care la 0,8-0,9 bari presiune masurata, avea 117C-118C cand navalea in partea superioara a 'clopotului' grupului...
altfel, in idle, apa din partea superioara a grupului, are, tot la presiunea asta, 96C, destul de stabili;
ideea deci este de a da masinii o functionalitate tip
dipper SBDU: suprapresiune cat mai mica, dar suficienta sa impinga apa in grup pentru extractii, alternand comod cu o presiune mare in boiler pentru lucrul cu aburul;
0,4-0,5 bar imi par suficienti (PID, neaparat), cand avem si indicatia de temperatura din grup (sus) si un radiator rozeta pe grup, pentru a temporiza cat de cat shot-urile urmatoare;
apoi, daca e nevoie de abur, lasata masina pe PSTAT, la 1,1-1,2 bar (maxim) si urcat presiunea la sfarsitul sesiunii de shot-uri...
apropo de PID-uri, eu am facut un compromis suplimentar pentru ca finalul controlului sa il am din grup: exista un termostat digital pe grup (senzor pe grup) si un PID pe boiler (senzor pe boiler, sub nivelul apei), in serie, comandand oprirea incalzirii... merge mai bine decat un PID care controleaza incalzirea boilerului, dar cu senzor pe grup...