Welcome Back Log In Create Account

Proiect modificare La Pavoni

Ref la mare parte din afirmatiile tale, ma abtin aici si prefer sa iti dau un PM.
Ref la punctul doi, poti dormi linistit.

Dan, si eu am o senzatie urata cand tot am acel joc in levier
May God be with us.

Reply
@decadurabolin nu e nimic personal dar ceea ce postezi pe forum ramane postat si pentru altii. Nu are rost sa intri in detalii pe PM si pe forum sa ramana afirmatii generaliste. 

In cazul La Pavoni, grupul are rolul unui radiator care raceste apa de peste 100 de grade din boiler. Inainte de a lua o decizie, ar trebui verificat empiric cat de mult scade temperatura apei, care ajunge la cafea, un piston de alama versus unul de inox. 

Kitul de profilare e alta discutie si imi imaginez ca nu esti foarte aproape de un prototip functional.

Reply
Stiu ca ramane scris. PM-ul isi are rostul ca sa nu incepem aici ce am inceput in thread-ul cu niste garnituri.

Mi-am daat seama de ideea de ,,radiator" cand am citit prima data de faptul ca grupul se supraincalzeste cand vrei sa mai faci alta extractie de exemplu. Era clar ca practic chiar el disipa caldura din aburi / apa, in functie de model. Sau gresesc? Din cate am vazut la al meu pre mill, aburul il incalzeste, nu apa direct. Daca gresesc, corecteaza-ma, pentru ca nu vreau sa par destept sau citit, profesional etc. Zilnic mai adaug ceva la cap, de la tine sau altii.

Referitor la prototip, stiu cum vrea sa arate, am testat deja un prototip sa-i zicem V1 pe aparatul meu, stiu ce as schimba si deja discut cu operatorul CNC detaliile pentru V2. Eu consider ca sunt destul de aproape ca sa spun asa. Insa ca si timp, pana ajunge la mine produsul V2, stau la mila altora. Asta este situatia.

Per general, pe langa propriile idei, am analizat in poze kit-ul lui G si cel oem LP. 
La mine, ce sunt inca nedumierit si voi testa cu V2, cum sa fac sa ajustez punctul de oprire a shaft-ului, ca sa nu atinga pistonul, sita de grup. Pinii si rola din levier sunt in lucru deja. Manometru am gasit si il am fizic, asteapta doar kit-ul. M-am gandit la un blocator din SS, cu surub opritor in interior, dupa setare, sa opreasca mereu shaft-ul exact unde trebuie, in punctul de jos. Idei ?

Durerea mea mare cum sa adaug si un termometru / senzor temperatura deasupra sau sub piston. Sau ambele zone Smile
May God be with us.

Reply
Scartzaielile nu sunt provocate de jocuri, ci de frecare fara ungere.

In timpul extractiei jocurile nu mai au loc pentru ca articulatia este sub tensiune, bolturile sunt permanent presate de levier.
Exista in aeronautica articulatii unde nu ai voie sa ai jocuri si totusi trebuie sa se miste cat mai lejer, nu poti face gaura fixa, ca se gripeaza. Plus ca se largeste in timp prin natura efortului la care e depusa. 
Rezolvarea este adaugarea unui arc care sa tina articulatia in permanenta sub tensiune, si in felul asta ai rezolvat problema. Si acolo vorbim de actionari permanente timp de cateva ore de zbor, nu 1-2 ori pe zi...

Despre kit-ul de profilare, personal gasesc calea aleasa de gabor o complicatie inutila, eu as face o masurare externa a fortei de apasare si calculata presiunea in app-ul de afisare.
Cu temperatura... daca tot dai gaura pentru manometru, care-i problema ?

Reply
Ce parte a kitului lui G ti se pare complicatie? Totul? 
Daca faci gaura, da, poti pe acolo sa introduci doua fire cu dioda. Dar intrebarea...in ce imbraci firele sa reziste la apa 100 grade si unde lasi dioda exact? Ca nu doar gaura aia va face totul pentru o masurare.
Plus, ca sa masori extern, te referi la marele lui transducer bluetooth? Sau ? Doar ala face legatura cu aplicatia.
Transducer mi se pare o aberatie momentan, foarte scump.
May God be with us.

Reply
Incep sa apara si alte solutii DIY:

[Image: 0jCDsqV.jpg]

Tudor, nu stiu ce versiune ai tu:

http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_ep_eng.htm

Reply
Bagi termocupla deja amplasata in propria teaca de inox de 1-2 mm grosime. Exista de diverse lungimi, suficiente cat sa strabata toata tija. Partea sensibila la temperatura este la cap, ultimii 2 cm.

Nu e vorba de complicatie, cat de ideea de a masura presiunea chiar la fata locului in grup, cand ea se transmite in exterior nealterata, sub forma fortei de apasare...
Chiar si daca se insista pe ideea de a masura chiar in grup, implementarea prin gaurirea tijei ar fi ultima la care m-as gandi... e mult mai simplu sa dai o gaura laterala in grup, ca la kazak rota, si sa montezi acolo senzorul sau manometrul.
Senzorul cu BT exista de multi ani, nu e o inventie a lor, se poate face in house mult mai ieftin.
Miniaturizarea e ce il face scump, dar in ultimii doi ani au aparut placi cat unchia care rezolva si partea asta.

Reply
@decadurabolin:  m-am referit la Reiss Gunson de mai multe ori in ultimul timp...
el a dat drumul lui Londinium I ca dipper absolut traditional, apoi a criticat repezit si superficial Strega si s-a inclontzat cu Jim Schulman...
" A pumpmachine with a lever attached as a piece festive decoration".
"while a heat exchanger with a cold water feed works exceptionally well in the E61 system it is an outright disaster in a lever machine"
... dupa care a facut propriul model Londinium R, punandu-i... o pompa si un HX cu intrare rece!
dar, si asta-i esential pentru mine - a facut-o in mod diferit, cu functionalitate diferita fata de Strega!
deci a avut gura mare, prea mare, dar a preluat creativ niste idei; gen Matt Perger...
kudos, pana la urma!

la fel acum, dupa ce probabil a incercat sa se inspire 'creatv' din La Pavoni, nu i-au placut limitele ei si lanseaza o proprie masina, tot dipper, gen La Pavoni, dar cu o serie din pacatele La Pavoni, pretins inlaturate...

ce vreau sa spun cu toate de mai sus: decat sa incerci, cu mijloacele tehnologice ale prezentului, sa proptesti limitele unor masini batrane si - zic eu - frumoase asa cum sunt, n-ar fi mai interesant, dupa ce mai adaugi experienta unor masini mai mari cu levier, sa faci propria masina cu levier?! dublu boiler, PID-uita pana-n dinti etc.
incerc sa fiu seros, crede-ma; pe home-barista sunt mai multe thread-uri in aceasta idee;
(poate merita sa precizez ca sunt - in cazul masinilor traditionale - pentru cupru si alama, impotriva otelului inox!)

insfarsit, sunt multe si interesante cele de mai sus, si eu sunt fascinat de La Pavoni Pro (2017) al meu, dar masuratori intensive de temperatura (5-6 puncte de masura si inregistrare) mi-au aratat ca masina are toanele ei din care daca incerci sa o scoti iese tot o strutzocamila; nu-i destul ca de vreo jumatate de secol incoace au iesit naucitor de multe variante, functional diferite (dimensional, abur vs. apa, plastic vs. alama etc.);
si da, camasa asta a fost si intr-o varianta mai de inceputuri; si era din alama (!)
si putea avea si 2-3 gauri; sunt pareri impartite pana si in ce priveste rolul acelui port de apa supraincalzita din camasa: e pentru a raci cat se poate apa impinsa din boiler, sau/si mai mult, pentru a impinge aerul afara de sub cilindru, prin porii pucului inca uscat - impingerea asta fiind facuta de flash-boiling water...

sper sa ma adun sa pot posta ceva din rezultate, dar ideea de baza ramane si e stiuta de mai toti 'pavonistii': temperatura shoturilor succesive e determinata nu atat de racirea (uneori prin mijloace de-a dreptul disperate) grupului si portafiltrului, ci mai ales de temperatura apei din boiler! apa, care la 0,8-0,9 bari presiune masurata, avea 117C-118C cand navalea in partea superioara a 'clopotului' grupului...
altfel, in idle, apa din partea superioara a grupului, are, tot la presiunea asta, 96C, destul de stabili;

ideea deci este de a da masinii o functionalitate tip dipper SBDU: suprapresiune cat mai mica, dar suficienta sa impinga apa in grup pentru extractii, alternand comod cu o presiune mare in boiler pentru lucrul cu aburul;
0,4-0,5 bar imi par suficienti (PID, neaparat), cand avem si indicatia de temperatura din grup (sus) si un radiator rozeta pe grup, pentru a temporiza cat de cat shot-urile urmatoare;
apoi, daca e nevoie de abur, lasata masina pe PSTAT, la 1,1-1,2 bar (maxim) si urcat presiunea la sfarsitul sesiunii de shot-uri...
apropo de PID-uri, eu am facut un compromis suplimentar pentru ca finalul controlului sa il am din grup: exista un termostat digital pe grup (senzor pe grup) si un PID pe boiler (senzor pe boiler, sub nivelul apei), in serie, comandand oprirea incalzirii... merge mai bine decat un PID care controleaza incalzirea boilerului, dar cu senzor pe grup...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
@radudani cred ca ar fi destul de multi colegi interesati de acele grafice de temperatura si mai ales de legatura dintre diversele puncte de masurare si temperatura la nivelul cafelei. 

Ceea ce va scoate, candva, Reiss Gunson va costa mai aproape de 1000+ lire si vom vedea atunci ce e. Deocamdata e doar un proiect.

Reply
Eu sunt arhi interesat de punctele importante de măsurare și ulterior de detaliile, ca să creez un produc sa zicem perfect.

Eu dețin un LP pre mill Aprile 1995, deci modelul 93-97 din link.

Cu stima.
May God be with us.

Reply
De exemplu daca as masura temperatura apei din sight glass, cred ca suntem cu un pas mare in fata.
Deja am o idee si nu va dura mult pana testez.

Automat, ma gandesc ca presiunea din boiler nu va mai avea asa mare importanta, cand stii in Celsius cum sta treaba.

Ramane de vazut cum voi afla temperatura de langa piston.
Intrebarea mea era, ca sa ma conving sau nu de ce am eu in cap, sub sau deasupra pistonului?

LE

Versiunea lui Arnold de pe grupul LP o stiu. Nu prea este DIY, omul este 100% pe treaba si doreste sa isi lanseze produsul, de aici si interventia lui Bruce vis a vis de regulile FB.
Are pe cineva cu CNC si asta este versiunea lui pentru comercializare. Mi s-a parut putin tras de par ca ar scapa kitul LP pe la piston, la imbinarea cu shaft-ul. Oricum atentia la detalii la kitul LP vandut de Kimeco, este nula. Adica trebuia totusi un teflon pentru imbinari, un threadlocker etc. Nu poti chair asa sa expediezi produsele in ziare si sa zici omului: asta e ! Unii de pe FB, negasint instructiuni si fiind total incepatori, au bagat pistonul fara garnituri in grup si ghici ce s-a intamplat. Adica unii chiar nu sunt si nu stiu ce si cum. Considera orice produs plug and play.

Extractii reusite.
May God be with us.

Reply
Pentru cine spera la un chilipir, kitul din poza de mai sus e cam in aceeași bani cu cel oficial.

Dacă reușești Tudor să vii cu un kit in zona 100 de euro s-ar putea sa ai succes.

Reply
Care "poza de mai sus" ?  Confused Huh

Reply
La nr. 36.

Reply
Vis a vis de preturi, dacă apare cineva cu 100 euro și după asta cineva cu 50, duce la asa numitul canibalism și nu știu dacă ar trebui sa fie intenția sau dorința cuiva.
Arnold a creat un kit părerea mea mai bun decât cel LP. De ce sa fie la același preț și nu mai sus?
Pana nu demult G era etalonul în astfel de kit uri. Acolo intradevar, mi se pare o exagerare. Și totuși, a vândut destul in lume încât sa nu i pese ce mai scot romanii sau italienii. Nu am văzut pana acum vreo ajustare de preț la el.
Și desigur, sa nu uitam, în spatele unui preț nu sta doar costul de producție. Mai sunt multe.
Cu stima.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
May God be with us.

Reply
Un Pavoni sh e între 100 și 300 de euro.

Care ar fi un preț corect pentru un manometru, tija și piston?

Reply
(08-03-2019, 12:21)dev Wrote: Un Pavoni sh e între 100 și 300 de euro.

Care ar fi un preț corect pentru un manometru, tija și piston?

Asta trebuie sa intrebi pe cei ce lucrează in inox. Sa știi ca nu e in niciun caz ieftin.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Se poate vedea mai jos cat costa piesele:

https://lamacchinadelcaffe.com/ricambi-l...perto.html

Cat ar putea costa o tija de inox care sa folosească levierul prezent pe mașină?

Nu discutam despre Gabor fiindcă primul pe piata își ia întotdeauna partea leului...

Reply
Interesant...au apărut strip-urile de temperatura cu un range mai bun decât ce folosim noi...adică 2 strip-uri

Tot pe link-ul de mai sus le-am văzut. Dar sunt cam scumpe...oare sunt mai multe?[Image: fe08b3b5a98924a5ad3bc1b99d34a994.jpg]

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
ceva noutati? :)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)