Welcome Back Log In Create Account

Procedura backflush si curatare rasnita, de la Lelit

(02-03-2015, 01:07)Lyvyoo Wrote: O data cu lansarea produselor de intretinere de la Lelit, fabrica a publicat si un tutorial de folosire a lor, pe care il redau aici pentru ca este universal practic. Pasii descrisi mai jos se refera la backflush si curatarea rasnitei.

LELIT EXPERIMENTAL LABORATORY 7900008

INSTRUCTIONS FOR GROUP AND ACCESSORIES CLEANING

During brewing, oils and fats contained in the coffee are deposited on the brewing group internal parts and,
because of the high temperatures, these components carbonize and become black .
These residues give to the brewed drink an unpleasant, long-lasting bitter, rancid taste.
The cleaning of the group and of the related brewing components ensures the complete removal of coffee
residues and prevent eventual bad smells and unpleasant tastes .
It is recommended to perform this cleaning at least once a week and / or at least every 100 brewed coffees
The following instructions apply to all types of groups fitted to our espresso machines.
Material needed:
 Blind filter (code MC754/C for portafilters with 58mm diameter)
(code MC002/C for portafilters with 57mm diameter)
 Brush (code PL106)
 Detergent powder for espresso machine (code PL103)
Group cleaning. Follow these steps:
1. Place the blind filter in the portafilter
2. Add 1 tea spoon of detergent powder (3-5 grams) in the blind filter
3. Insert the portafilter into the brewing group
4. Switch the espresso switch on for about 10 seconds
5. Stop the espresso brewing and wait for 10 seconds
6. Without removing the portafilter, repeat this operation 5 times
7. Remove the portafilter, switch the espresso switch on again and rinse the portafilter under the hot
water that comes out of the group. Turn the switch off
8. Clean the brew group and the brew gasket first with the brush and then with a damp cloth in order to
remove all coffee powder rests
9. Insert the portafilter into the brew group again and repeat points 4-5-6 without detergent powder
10. Throw away the first espresso you’ll brew
Cleaning of the accessories through immersion. Follow these steps:
1. Place the filters and portafilter in a jug with the portafilter handle upwards
2. Pour 3 tea spoons of detergent powder in the jug (10 grams)
3. Pour 1 liter of hot water in the jug until the metallic part of the portafilter is completely immerged
4. Wait at least 15 minutes
5. Remove the immerged parts and rinse them with plenty of warm tap water
6. Throw away the first espresso you’ll brew

INSTRUCTIONS FOR CLEANING OF THE MILLS

It's well known that the coarseness of the ground coffee affects the quality of the espresso in the cup.
During grinding, some coffee particles deposit between the teeth of the millstones reducing the distance
between the discs, or between the cones and consequently also the size of the grains of coffee powder
which come out of the grinder .
These deposits, consisting of fats and oils, due to the high temperatures developed between the mills, go
rancid quickly and create molds that damage the ground coffee in an irreversible way.
The cleaning of the mills and of the mill chamber becomes extremely important. This must be performed with
a specific product, i.e a powder formed by small crystals based on gluten-free food starches with a very high
absorbing power for oils and fats.
Passing through the mills the crystals clean away the coffee deposits enabling the grinding of a coffee
powder free of odors.
Any eventual residues do not contain substances harmful to the consumer or harmful to the grinder.
It is recommended to perform this cleaning at least once every three/four kg of ground coffee .
The following instructions apply to all types of mills fitted onto our espresso machines
Material needed:
 Grinder detergent powder (code PL104)
Mills cleaning. Follow these steps:
1. Empty completely the beans’ hopper.
2. Press the grinding switch in order to get rid completely of the remaining coffee beans.
3. Pour a pack of grinder detergent powder into the hopper, paying attention to the fact that the powder
must penetrate the mills.
4. Press the grinding switch for abour 5 seconds so that the powder penetrates completely through the
mills.
5. Fill the hopper with coffee beans.
6. Throw away the first couple of portions of ground coffee.
7. The cleaning is over.

Buna seara,am un expressor Lelit PL41TEM,si vreau sa ii fac decalcifierea pt prima data,ceea ce nu inteleg este pozitia "4. Switch the espresso switch on for about 10 seconds" ,adica,cu expressorul "power on", cu comutatorul in pozitia "cafea",cu rotita de presiune abur inchisa, trebuie sa actionez comutatorul "pump" pt 10 sec?!  Va intreb pt ca exista un videoclip cu procedura aceasta,dar acolo dupa fiecare actionare a manetei curgea apa murdara pe o a treia "iesire",iesire pe care eu nu o vad,sau poate acea iesire din clip era pt apa calda ceai?!.
Daca fac decalcifierea aceasta,mai este nevoie de decalcifierea descrisa de d-l Fratila,unde se pune apa cu sare de lamaie in rezervor?
Va multumesc anticipat pt lamuriri!
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI

Reply
Pentru decalcifiere foloseste mai bine procedura de aici.
Nu trebuie sa ne domnim, mai ales ca porti ID-ul orasului meu natal :) 
Apa sa fie BUcovina sau trecuta printr-un filtru capabil, ca sa nu ai griji cu decalcifierea decat de doua ori pe an. Pana la urma nici prea multi acizi prin metale nu e bine sa treci.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
@focsaneanuioan Bine ai venit pe forum! Te pot ajuta/indruma la fata locului, doar suntem Navodareni Smile
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
(26-11-2017, 00:02)Lyvyoo Wrote: Pentru decalcifiere foloseste mai bine procedura de aici.
Nu trebuie sa ne domnim, mai ales ca porti ID-ul orasului meu natal Smile 
Apa sa fie BUcovina sau trecuta printr-un filtru capabil, ca sa nu ai griji cu decalcifierea decat de doua ori pe an. Pana la urma nici prea multi acizi prin metale nu e bine sa treci.

Multam de sfat, Liviu,citisem deja procedura,de aceea inca am nedumerirea daca mai tre4buie decalcifiere cu apa cu sare de lamaie in rezervor ,daca fac regulat backflush cu "Pully Caff".
Apa folosesc doar Bucovina,asa cum ai sugerat in site.
espressoman.ro m-a facut sa renunt la capsule si sa strang bani sa imi cumpar un lelit.
,si nu e vb doar de calitatea expresso-ului,ci si de procesul manual care imi da enorma satisfactie.

(26-11-2017, 00:03)astinga Wrote: @focsaneanuioan Bine ai venit pe forum! Te pot ajuta/indruma la fata locului, doar suntem Navodareni Smile

Multumesc Astinga,tinand cont ca fac prima oara backflush cu pastile pully caff,da,as avea nevoie de indrumare,eu locuiesc in Sat,sugereaza-mi tu cum sa facem,cum este mai convenabil pt tine.
Seara buna!
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI

Reply
Salutare!
Am făcut pentru prima data decalcifierea espressorului meu Lelit PL41TEM cu doua plicuri Heitmann dizolvate intr-un litru de apa. Când am ajuns la partea de clătire am observat in ceașca reziduu, un fel de pilitura, care nu a dispărut după clatiri repetate. 
Aveti idee dacă in urma acestui proces de curățare e posibil sa fi fost afectată vreo piesa interna? 
Multumesc!
ECM Puristika, DF64
Cafflano Kompresso, AeroPress, V60

Reply
Desfa si sita de la grup, s-ar putea sa fie reziduuri de acolo. Backflush de cate ori faci intr-o luna? Si cu detergent si cu apa fierbinte?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mulțumesc pentru răspuns.
Am desfăcut sita de la grup, era curată. Backflash fac săptămânal cu detergent. 
Ma gândeam sa sun la cei de la Spectrum, eventual sa îl las pentru o revizie? Îmi e teama sa nu fie boilerul sau sa se fi curățat alta piesa cromată. Pe de alta parte, am citit păreri negative despre service-ul Lelit... :(
ECM Puristika, DF64

Reply
Nu stiu ce concentratie au acele plicuri folosite, dar daca s-a folosit doza recomandata de ei per litru, nu ar trebui sa fie probleme. Mai incearca sa dai niste clatiri, asigura-te ca ai indepartat filtrul de pe furtunul espressorului si nu-l mai folosi, apa Bucovina fiind suficienta.

La service nu stiu daca au ce sa faca , in afara unor clatiri suplimentare, maxim sa desfaca boilerul dar ar fi prea mult parca.

Reply
Da, o sa mai fac un backflash cu detergent și apoi apa fiarta, sa vedem ce rezolv. 
Ce e ciudat, este ca prima apa care a ieșit pe duza de apa/ abur a fost gri-albastruie și apoi acel reziduu metalic a curs și prin apa de clatire a țevii de abur. 
Maine îl duc și la service-ul Lelit, sa vedem dacă am decalcifiat și ce nu trebuia... :D
Revin cu feedback.
Multumesc pentru sfaturi,
Ioana
ECM Puristika, DF64

Reply
Salut,

Pana la urma, se face decalcifiere? daca se foloseste apa Bucovina si se face backflush saptamanal cu apa, si lunar cu detergent Pully.
Lelit Mara X, Eureka Mignon Turbo 15BL

Reply
Cam la 6 luni tot ar trebui.

Reply
(04-01-2018, 22:12)Lyvyoo Wrote: Cam la 6 luni tot ar trebui.

Multumesc!
Lelit Mara X, Eureka Mignon Turbo 15BL

Reply
Si nu e doar pericolul depunerilor de calcar si minerale. In lipsa unei filtrari bune a apei e incredibil ce mizerii se pot strange acolo. Si acum ma urmareste imaginea gasita interiorului unui aparat Ufesa Dueto Espresso prin 2000 si ceva, dupa vreo 4-5 ani de utilizare, fara a aveam habar ca e nevoie si de o curatare temeinica la interior. Cred ca am scos din el jumatate de kilogram de alge.....printre altele :ah: 

@IoanaF, ce ai rezolvat cu aparatul tau? Tin minte ca la primele operatiuni de decalcifiere am avut si eu urme de pilitura, dar dupa niste clatiri abundente cu 2-3 rezervoare de apa au disparut. Si s-a intimplat doar pe la inceputul utilizarii espresorului meu, in utlimii ani nu am mai gasit asa ceva.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
@Damian The Man, aparatul meu este in service la cei de la Spectrum 93. I-am rugat sa îmi facă poze cu ce găsesc prin interior și acum astept un semn de la ei. Nu am rezolvat nimic cu backflush cu detergent, apa, și apoi multiple clatiri suplimentare. 
Va țin la curent. 
Sa vedem ce recomandari au și ei pe viitor pentru a evita o asemenea pățanie. 
Pana atunci, presez aeropress cu drag și spor. ;)
ECM Puristika, DF64

Reply
Revin cu vesti, cum am promis. Rezistența a fost cea care a trebuit sa fie schimbată. Mâine ridic aparatul, sa vedem ce sfaturi primesc pentru decalcifiere.
ECM Puristika, DF64

Reply
Pai tu ai dus aparatul pt problema rezidurilor de pilitura dupa decalcifiere, daca am inteles bine.
Au decis ei asa, ca ar fi si rezistenta o problema? Seamana parca cu o scena de la service-urile auto...
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Exista cazuri cand din anumite motive rezistenta poate arata asa. Si atunci probabil se desprind bucati. Insa as solicita o fotografie sau piesa veche in cutie.

Reply
Au schimbat rezistența și tot curgea pilitura. Atunci au înlocuit partea de jos a boilerului și s-a rezolvat problema. Mi-au recomandat sa evit sarea de lamaie in decalcifierea aparatului... 
Am piesa veche acasă (la lucrare mi-au dat garanție 3 luni), însă nu reușesc sa atașez aici poza, îmi da eroare. Mai încerc pana reușesc, sa vedeți cum s-a curățat.
ECM Puristika, DF64

Reply
Pentru apăsarea pozelor, Apasă pe butonul negru "i" din bara dr formatare.

Reply
Ce t-au raccomandat in loc de sare de lămâie?

Echipament: Rok Espresso
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
[Image: m6AmB6Y.jpg]Tipul cu care am vorbit mi-a recomandat orice alt decalcifiant, dar care sa nu fie pe baza de sare de lamaie. Am văzut ca sunt unele pe baza de acid tartric.
ECM Puristika, DF64

Reply

Intreb si eu ceva, desfacerea rasnitei si a cutitelor are sau poate avea ca efect anularea garantiei?
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Daca nu strici nimic nu are cum sa-si dea seama cineva. Mai simplu este sa o aspiri lunar si sa o desfaci doar atunci cand crezi ca ai motive serioase sa o faci. Asta daca nu ai incredere in skill-urile tale DIY :) Altfel, daca ansamblezi totul cu grija, nu prea are ce sa se intample. Nu cred ca exista producator care sa incurajeze desfacerea produsului in timpul garantiei, aici fiind oarecum o granita sensibila, pt ca s-au intamplat cazuri cand s-au produs defectiuni dupa o reansamblare gresita sau nu s-a mai putut reansambla corect rasnita (vezi Honne)

Reply
O mica intrebare... dupa ce fac backflush, trebuie sa arunc apa ramasa in rezervor? Sau cu siguranta nu se duce inapoi nici o picatura de detergent datorita valvei cu 3 cai?

Multumesc,
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄

Reply
Cu siguranta nu...

Reply
Si inca o lamurire, va rog!

Eu efectuez backflush-uul simplu (adica cel fara detergent) cu apa la o temperatura de peste 100 de grade, cat suporta maxim aparatul din dotare, cu gandul ca o temperatura mai crescuta a apei va ajuta la dizolvarea (macar partiala) si eliminarea facila a uleiurilor depuse pe furtunasele implicate in respectivul proces. E drept ca fara detergentul corespunzator nu se realizeaza degresarea, dar macar clatirea este mai eficienta.
Gresesc cumva?
Dar daca folosesc tot apa peste 100 de grade si cand pun detergent e ok? Sau care ziceti voi ca ar fi  temperatura optima?
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Nu stie nimeni cu Lelitu'?
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Salut,

Ai pus intrebarea Vanzatorului in Romania al espressoarelor Lelit? Adica Silmar 2000 SRL?
Prezent: Vibiemme Domobar Super Electronica, Sita IMS Superfine 18÷20g, Inel de dozare Barista Space, Cantar Barista Space, Distribuitor AVX, Honne, Kinu M47, Cafflano Kompresso
Trecut: Lelit PL81T, Sita Ascaso 18g, Portafiltru fara fund, Inel de dozare Suncoffee, Nivelator si Tamper Lelit

Reply
Eu cred ca te agiti prea mult si fara rost. Faci backflush la temperatura setata pentru cafea, oricare ar fi ea, si gata! Trei grade in plus sau in minus nu te scapa de detergent cand va veni timpul.
Apoi te poti concentra pe lucruri mai importante in viata. Spor!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Nu ma agit deloc.
Am pus si eu o intrebare-doua. V-am cerut cateva pareri.
Nu vrea nimeni sa scape de niciun detergent. Vreau doar ca respectiva clatire sa fie cat mai eficienta.
Si din punctul meu de vedere, ESTE o diferenta daca speli ceva cu apa la 85 de grade sau cu apa la 110 grade.
Daca nu consideram ca acest lucru conteaza, nu intrebam.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)