08-02-2021, 13:58
Salutare colegi,
Ăsta e primul meu post aici, mă bucur să fiu aici, vă citeam de ceva ani cu mare drag,
V-aș cere ajutorul într-o problemă pentru că simt că mai am puțin și îmi dau cu portafiltrul în cap de nervi.
Problema pe scurt e că în sita de 14g îmi intră 22grame de cafea iar dacă macin mai gros nu mai pot face extracția.
Problema pe lung mai jos:
Am un espressor MCE (mă iertați, nu știu modelul exact, e practic ăsta dar numai că are 3 grupuri și e trifazic).
Portafiltrul e de 58mm și vine cu site single și double.
Bun, toate bune până aici însă acum o vreme am început să cântăresc cafeaua - gramajul la shot, să știu cât intră practic în sită și am descoperit, spre nefericirea cifrelor din raportului de producție, că folosesc 12g de cafea pentru un single shot și 22/23g pentru double shot (în loc de 7/14).
Așa că am comandat niște site IMS de 7/8g și sita dublă de 14/16g în speranța că o să-mi standardizez și eu cafeaua și să reușesc să-i reduc costul / consumul (precizez că vând cafea de specialitate și ceaiuri organice într-un oraș muncitoresc de provincie unde oamenii beau de la dozatoare, vai de ei și vai de mine).
Bun, dau să montez noile site în portafiltre (mi se păreau mie asemănătoare) și, mare supriză, observ că e același gramaj. Practic, sitele erau la fel, și tot 22/23 grame intrau în cea dublă și tot 14 în cea single.
Bineînțeles, primul gând a fost „idiotule, înseamnă că râșnești prea fin” așa că dau să schimb granulația și ajung într-un final să macin foarte gros, moment în care observ: „evrika! în sita dublă am acum 16g de cafea și e plină, așa cum trebuie” numai că în momentul ăsta m-am izbit de cealaltă problemă: curge MULT prea repede, și asta indiferent de cât de mult în tampez (folosesc și nivelator și tamper, și credeți-mă că tampez de era să-mi rup oasele).
Nu mai înțeleg nimic, practic, dacă vreau să am extracție de 30secunde trebuie să macin fin, apoi dacă vreau să am 16g folosit pentru shotul dublu trebuie să macin foarte gros. Nu mai știu ce să fac și cu ce am greșit.
Tot ce vreau e să folosesc 7/14 g pentru shoturile single/double și să am 30 de secunde extracția. Nu mai înțeleg nimic. Mă gândeam că o fi presiunea de vină la espressor?!
Dacă aveți vreo idee, please shoot.
Vă mulțumesc,
Dan.
Ăsta e primul meu post aici, mă bucur să fiu aici, vă citeam de ceva ani cu mare drag,
V-aș cere ajutorul într-o problemă pentru că simt că mai am puțin și îmi dau cu portafiltrul în cap de nervi.
Problema pe scurt e că în sita de 14g îmi intră 22grame de cafea iar dacă macin mai gros nu mai pot face extracția.
Problema pe lung mai jos:
Am un espressor MCE (mă iertați, nu știu modelul exact, e practic ăsta dar numai că are 3 grupuri și e trifazic).
Portafiltrul e de 58mm și vine cu site single și double.
Bun, toate bune până aici însă acum o vreme am început să cântăresc cafeaua - gramajul la shot, să știu cât intră practic în sită și am descoperit, spre nefericirea cifrelor din raportului de producție, că folosesc 12g de cafea pentru un single shot și 22/23g pentru double shot (în loc de 7/14).
Așa că am comandat niște site IMS de 7/8g și sita dublă de 14/16g în speranța că o să-mi standardizez și eu cafeaua și să reușesc să-i reduc costul / consumul (precizez că vând cafea de specialitate și ceaiuri organice într-un oraș muncitoresc de provincie unde oamenii beau de la dozatoare, vai de ei și vai de mine).
Bun, dau să montez noile site în portafiltre (mi se păreau mie asemănătoare) și, mare supriză, observ că e același gramaj. Practic, sitele erau la fel, și tot 22/23 grame intrau în cea dublă și tot 14 în cea single.
Bineînțeles, primul gând a fost „idiotule, înseamnă că râșnești prea fin” așa că dau să schimb granulația și ajung într-un final să macin foarte gros, moment în care observ: „evrika! în sita dublă am acum 16g de cafea și e plină, așa cum trebuie” numai că în momentul ăsta m-am izbit de cealaltă problemă: curge MULT prea repede, și asta indiferent de cât de mult în tampez (folosesc și nivelator și tamper, și credeți-mă că tampez de era să-mi rup oasele).
Nu mai înțeleg nimic, practic, dacă vreau să am extracție de 30secunde trebuie să macin fin, apoi dacă vreau să am 16g folosit pentru shotul dublu trebuie să macin foarte gros. Nu mai știu ce să fac și cu ce am greșit.
Tot ce vreau e să folosesc 7/14 g pentru shoturile single/double și să am 30 de secunde extracția. Nu mai înțeleg nimic. Mă gândeam că o fi presiunea de vină la espressor?!
Dacă aveți vreo idee, please shoot.
Vă mulțumesc,
Dan.
MCE Start AEP 1GR
Fiorenzato F64Evo
Mazzer Easy Tamper
Fiorenzato F64Evo
Mazzer Easy Tamper