Hello There, Guest! Login Register


Probleme cu gramajul / sita / dracu știe

#1
Salutare colegi,

Ăsta e primul meu post aici, mă bucur să fiu aici, vă citeam de ceva ani cu mare drag,

V-aș cere ajutorul într-o problemă pentru că simt că mai am puțin și îmi dau cu portafiltrul în cap de nervi.

Problema pe scurt e că în sita de 14g îmi intră 22grame de cafea iar dacă macin mai gros nu mai pot face extracția.



Problema pe lung mai jos:

Am un espressor MCE (mă iertați, nu știu modelul exact, e practic ăsta dar numai că are 3 grupuri și e trifazic).
Portafiltrul e de 58mm și vine cu site single și double.

Bun, toate bune până aici însă acum o vreme am început să cântăresc cafeaua - gramajul la shot, să știu cât intră practic în sită și am descoperit, spre nefericirea cifrelor din raportului de producție, că folosesc 12g de cafea pentru un single shot și 22/23g pentru double shot (în loc de 7/14).

Așa că am comandat niște site IMS de 7/8g și sita dublă de 14/16g în speranța că o să-mi standardizez și eu cafeaua și să reușesc să-i reduc costul / consumul (precizez că vând cafea de specialitate și ceaiuri organice într-un oraș muncitoresc de provincie unde oamenii beau de la dozatoare, vai de ei și vai de mine).

Bun, dau să montez noile site în portafiltre (mi se păreau mie asemănătoare) și, mare supriză, observ că e același gramaj. Practic, sitele erau la fel, și tot 22/23 grame intrau în cea dublă și tot 14 în cea single.

Bineînțeles, primul gând a fost „idiotule, înseamnă că râșnești prea fin” așa că dau să schimb granulația și ajung într-un final să macin foarte gros, moment în care observ: „evrika! în sita dublă am acum 16g de cafea și e plină, așa cum trebuie” numai că în momentul ăsta m-am izbit de cealaltă problemă: curge MULT prea repede, și asta indiferent de cât de mult în tampez (folosesc și nivelator și tamper, și credeți-mă că tampez de era să-mi rup oasele).

Nu mai înțeleg nimic, practic, dacă vreau să am extracție de 30secunde trebuie să macin fin, apoi dacă vreau să am 16g folosit pentru shotul dublu trebuie să macin foarte gros. Nu mai știu ce să fac și cu ce am greșit.

Tot ce vreau e să folosesc 7/14 g pentru shoturile single/double și să am 30 de secunde extracția. Nu mai înțeleg nimic. Mă gândeam că o fi presiunea de vină la espressor?!

Dacă aveți vreo idee, please shoot.

Vă mulțumesc,
Dan.
MCE Start AEP 1GR
Fiorenzato F64Evo
Mazzer Easy Tamper
 
Reply
#2
Salut!
Stiu ca regula este asa. Pentru a pastra acelasi timp de curgere, trebuie sa micsorezi cantitatea de cafea cand macini mai fin si sa o maresti cand macini mai grosier. Desigur, depinde si de vechimea cafelei, gradul de prajire, umuditate, etc.
Si la mine intra in jur de 20-22g de cafea in sita Ascaso (in Lelit intra 18-20g) pe portafiltrul de 57mm. Gradul de rasnire difera si el de la sita la sita.
Asa ca, incearca sa rasnesti mai fin si sa micsorezi cantitatea ca sa pastrezi timpul de curgere. Nu poti reduce prea mult cantitatea ca ti se va bloca sita sau o sa faci channeling.

Spor!
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#3
Bun venit, aici citit si aici?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Salut!

Nu-s eu cel mai expert dar ceea ce scrie pe site este, well... orientativ. Și asta pt. că volumul cafelei poate varia foarte mult în funcție de gradul de prăjire. Am acum, spre exemplu, o India de la Yume care e prăjită BINE. Ca atare, 32 de grame îmi umplu până la refuz paharul râșniței Kinu. Prin contrast, 32 de grame de Comfort Blend de la Origo îmi umplu paharul râșniței în proporție de ~80%.

Sfatul meu, dacă vrei să standardizezi, este să cântărești fiecare doză sau, dacă ai râșniță on demand cu timer, s-o calibrezi a.î. să-ți "arunce" ~16 grame în sită la fiecare măcinare. Sitele nu trebuie să fie neapărat pline.

P.S. - Este o idee foarte rea să macini de așa manieră încât să intre în sită exact cantitatea scrisă pe ea. Se macină pentru gust, nu pentru volumul din sită.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#5
Daca doresti sa te promovezi prin calitate, nu ai cum sa reduci costurile reducand gramajul. Cafenelele ce vand cafea de specialitate, atat in Ro, cat si worldwide, ce au calitatea ca si prioritate, pana si shot-ul single e obtinut din impartirea unui dublu pe jumatate, obtinut din 16-18-20g, in functie de reteta adaptata tipului de cafea. Daca ai noroc sa iti ceara in acelasi timp un alt client tot un single sau alt preparat la care sa il folosesti atunci, e ok, daca nu... ajunge "pe pierdere" in chiuveta.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#6
Sau, ca sa nu ajunga in chiuveta, aranjezi pretzurile incat sa nu mai atraga lumea sa cumpere single.
Eventual preturi diferite pe intervale orare, in functie de incarcarea localului.
 
Reply
#7
Depinde si ce tip de cafea folosește, sau ce tip de cafenea. Eu in cafenele de specialitate nu am văzut espresso "mic", din câte știu doar la cappuccino se pune jumătate de doză dar tot din doză de 18g sau pe aici
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#8
Quote: (precizez că vând cafea de specialitate și ceaiuri organice într-un oraș muncitoresc de provincie unde oamenii beau de la dozatoare, vai de ei și vai de mine).

Asta ar fi trebuit sa calibreze un pic asteptarile si sfaturile date...

Nu stiu aici, dar dincolo in orice cafenea ai optiunea de single, double... nu se afiseaza ele ca ar fi speciality, dar unele au tot ADN-ul necesar ca sa recunosti inca de la intrare ca nu te afli in Starbucks.
 
Reply
#9
Scuze, nu văzusem fraza asta.
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#10
Eu aș fi început cu niste detalii despre cafeaua folosită, niste poze cu o sită cu 22g după tampare etc.
 
Reply
#11
Salutare tuturor!

Toate recomandarile anterioare sunt valide si merita urmate mai ales ca pe forum gasesti foarte multa informatie de calitate si foarte multe detalii.
Referitor la standardizare si reducerea costurilor pe care o inteleg citind printre randuri iti spun ca nu e nimic rau in asta atata timp cat rezultatul final este unul excelent. Ca paranteza, sunt specialisti care sustin public ca un single perfect iese din 6g si nu 7g asa cum sustine standardul, etc.
Pentru rezolvarea problemei iti trebuie (daca nu ai deja) o rasnita buna (nu am vazut in semnatura si nici nu ai specificat vreuna), un cantar cu zecimi de gram, min. 500g, cafea proaspat prajita (altfel rezultatele vor fi inconsistente). Ar fi ideala o sita VST de 15g (in care sa pui 14g) dar este o sita scumpa si afecteaza un buget mic. Deci:
- Rasneste 14g in sita mica si vezi daca ramane suficient spatiu deasupra pucului (testul monedei de 10 bani), daca nu, foloseste sita mai mare
- extrage cafeaua urmarind timpul si ratia de extragere ( de obicei 1:2)
- regleaza rasnita astfel incat sa obtii 1:2 in 27s - 32s
- avand in vedere rezultatele obtinute mai sus regleaza rasnita incat sa obtii cel mai bun gust posibil
- daca gustul e "doar ok" modifica doza cu +- 0,5g
Succes!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#12
Intrebare de baraj.. Dupa tampare are ceva daca e cafeaua pana la kumatea siteti? Eu am sita lelit tripla de 57 mm cantitate 18-21, iar dupa tampare am putin peste jumate. Gustul e destul de ok, puc compact, nu e malos, deasupra pucului nu ramane apa.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#13
(08-02-2021, 18:46)rob8402000 Wrote: Intrebare de baraj.. Dupa tampare are ceva daca e cafeaua pana la kumatea siteti? Eu am sita lelit tripla de 57 mm cantitate 18-21, iar dupa tampare am putin peste jumate. Gustul e destul de ok, puc compact, nu e malos, deasupra pucului nu ramane apa.
Eu nu cred ca are ceva, cu atat mai mult cat vorbesti de o sita mai mare decat Ascaso care e de 20gr, o are si colegul razvandumitru1, poate te lamureste el mai bine
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#14
Salut,

Eu am reusit sa scad pana la 15gr si sa iasa ceva bun, sita dubla IMS (nu am la indemana modelul). Vreau sa scad pana pe la 9, asa ca cel mai probabil o sa cumpar sita asta https://www.bluestarcoffee.eu/ims-compet...4009-p.asp, in RO nu se gaseste. Revin cu impresii.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#15
(08-02-2021, 19:03)schiorean Wrote: Salut,

Eu am reusit sa scad pana la 15gr si sa iasa ceva bun, sita dubla IMS (nu am la indemana modelul). Vreau sa scad pana pe la 9, asa ca cel mai probabil o sa cumpar sita asta https://www.bluestarcoffee.eu/ims-compet...4009-p.asp, in RO nu se gaseste. Revin cu impresii.

Salut, eu am încercat sa iau de la ei un inel de dozare.
Dupa 2 luni și jumătate in care nu a ajuns mi-am luat banii prin pay-pal.
Sunt cam neserioși, le scriam ca produsul nu a ajuns, și ei imi răspundeau prin niște mesaje coppy-paste, care nici măcar nu aveau vreo legătura cu problema mea.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#16
(08-02-2021, 19:18)Cosminchir Wrote: Salut, eu am încercat sa iau de la ei un inel de dozare.
Dupa 2 luni și jumătate in care nu a ajuns mi-am luat banii prin pay-pal.
Sunt cam neserioși, le scriam ca produsul nu a ajuns, și ei imi răspundeau prin niște mesaje coppy-paste, care nici măcar nu aveau vreo legătura cu problema mea.

Uf mersi, in EU doar aici am mai gasit https://www.cafe-kultur.com/products/ims...filter-cim dar i-am intrebat daca au si alte metode de livrare decat posta clasica si nici un raspuns. Am incercat sa vad care e firma din spate nimic clar. Probabil o sa mai astept atunci.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#17
Nu face minuni sita asta iar pt cafele 3rd wave nici nu e recomandata. Cea mai buna sita single de VST/La marzzoco 7g cu tamper de 41mm.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)