Hello There, Guest! Login Register


Probleme Flow Control E61 Bianca

#1
Salut!

Am patit ceva cel putin ciudat: in timp ce trageam un shot de espresso la Bianca si inchideam padela, s-a auzit un "click" suspect inauntru si debitul a inceput sa se mareasca, padela s-a ridicat si nu mai avea niciun efect de inchidere/deschidere.

Am cautat pe net ce si cum - https://www.youtube.com/watch?v=GHsX9V40Hmg - am gasit filmuletul asta pentru a desface piesa, iar printre comentarii am citit ca au mai patit si altii sa li se strice.

Din ce am observat, duza care inchide fluxul are un filet, iar corpul exterior avea un "arc" atasat (cred eu) de peretii sai interiori, la contactul cu duza. In mod cert acel "arc" sau filet s-a rupt, iar duza se misca pe verticala fara a fi nevoie sa invart.

Cand pornesc espressorul si porneste pompa, duza se ridica la maxim in sus (de la presiune), deschizand complet circuitul, iar in momentul de fata am 18ml/sec debit. E ok chiar si asa, am reusit sa scot niste cafele decente Smile insa in mod evident, doresc sa rezolv problema.

Am gasit pe https://www.lamacchinadelcaffe.com piesa 1000185
   


Din ce vad, este 155 EUR (fara padela) cu 18 EUR transport.
Am luat legatura si cu importatorul Lelit si mi-a raspuns ca e 200 EUR fara TVA (cred ca au kit-ul complet cu tot cu padela).

Voi ce ma sfatuiti sa fac? Ati mai patit careva? Sunt indecis si usor demoralizat de natura incidentului Smile

Atasez mai jos poze cu toata nazdravania.
   
   
   
   
   
   
   
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#2
Wow, nu știu cum ai reușit sa distrugi filetul acela. Din ce știu e filet, nu arc. S-a terminat black fraier day? Ca parca era la importator cu reducere. Acum m-am uitat, doar manometru e pe lista. Nu știu ce sa spun, eu as deschide ticket la lelit pe site. Nu mi se pare ca piesa respectiva e asa firava.
Oricum trebuie sa îl cureți periodic și sa folosești vaselina siliconica.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#3
E filet acolo - pasul de la robinet, din pacate cred ca sunt 2 materiale diferite, axul robinetului este inox iar piesa exterioara este alama.
https://imgur.com/a/ea7Z7HM in diagrama nu apare niciun arc
Din ce vad in pozele tale s-a adunat multa mizerie acolo(chiar si pe garnitura de sus se vede), a frecat inoxul pe alama, probabil in ultima perioada miscai si mai greu padela, iar pilitura zic eu ca a avut un cuvant de spus in ceea ce ai tu acum - "un arc".
Cum zice si @vlaicu, trebuie curatat periodic si vaselina alimentara, astfel eviti contactul dintre alama si inox
https://www.kfea.ro/filter-logic-vaselin...ntara-10ml

Ca si sfat de reparatie daca nu reusesti cu lelit care(eu nu cred), cauta un strungar dibaci sa iti confectioneze piesa distrusa, materialul + manopera nu ar trebui sa fie mai mult de 100lei
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic
 
Reply
#4
Bianca nu e de mai mult de 2 ani pe piață, eu zic sa le scrii prima data. Înregistrează produsul și deschide tichet. Vezi ce iese după.
Între timp dacă ai găsi piulita din cap și jigler de 0.5 ai merge cu el classic.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#5
Nu e primul care a patit asta si nici ultimul.

Ca la orice piesa mecanica daca nu faci o mentenanta odata la 6-12 luni apare uzura pronuntata si se distruge. 

Mai sunt colegi si de afara si de aici pe forum care au patit exact la fel tot cu Bianca. Cei care aveti aparatul de peste 6 luni, nu ar strica o curatare si o ungere. Gasiti molykote in doze mici pe ebay la ~8-10 euro.
Daca nu e buna si oks1110.


https://www.ebay.de/itm/224503375761?has...SwJVtgzfSW

Daca nu va pricepeti sau va este frica, apelati cu incredere la un specialist, sau de ce nu la cineva de pe forum. Insa nu lasati asa 1-2 ani, ca nu tine.
 
Reply
#6
(18-11-2021, 10:31)Darsidius Wrote: Mai sunt colegi si de afara si de aici pe forum care au patit exact la fel tot cu Bianca. Cei care aveti aparatul de peste 6 luni, nu ar strica o curatare si o ungere.

Te referi la ungerea filetului?

Ca despre ungerea garniturilor, mai ales prima din partea inferioara, care, paradoxal, nu la oprirea debitului se atinge de o parte metalica, ci la debit maxim. Garniturile sunt sigur ca ele trebuie unse, la mine se distrug periodic si bucatele ajung in restrictor. Partea buna e ca sunt relativ usor de schimbat.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#7
Apa in timpul extractiei iti impinge in sus piesa respectiva si prin rotatie se freaca foarte tare filet pe filet. Alama fiind mult mai moale decat inoxul se taseaza si se rupe ca in pozele de mai sus.

Problema e ca daca face pilitura de la manevre, pilitura actioneaza ca un abraziv si atunci accentueaza uzura. De asta trebuie desfacut, curatat foarte tare filetul piesei de alama, uns is pus totul la loc.

Nu fortati filetele, cand le puneti la loc, este alama si se strica usor. lucrati cu calm si incet.
 
Reply
#8
Ok, mersi, credeam ca numai garniturile au nevoie de intretinere Smile
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#9
(18-11-2021, 10:31)Darsidius Wrote: Nu e primul care a patit asta si nici ultimul.

Ca la orice piesa mecanica daca nu faci o mentenanta odata la 6-12 luni apare uzura pronuntata si se distruge. 

Mai sunt colegi si de afara si de aici pe forum care au patit exact la fel tot cu Bianca. Cei care aveti aparatul de peste 6 luni, nu ar strica o curatare si o ungere. Gasiti molykote in doze mici pe ebay la ~8-10 euro.
Daca nu e buna si oks1110.


https://www.ebay.de/itm/224503375761?has...SwJVtgzfSW

Daca nu va pricepeti sau va este frica, apelati cu incredere la un specialist, sau de ce nu la cineva de pe forum. Insa nu lasati asa 1-2 ani, ca nu tine.

De unde si pana unde? Nimic din toate astea nu sunt descrise in manual ca operatiuni necesare de intretinere.
Ba mai mult, as zice ca sunt expres interzise:
"The manufacturer accepts no liability for tampering with any of the appliance components."
De asemenea, nu e mentionat nici un interval maxim de service/revizie in care utilizatorul ar fi obligat sa se prezinte la service, presupunand ca cei de acolo ar sti tot ce e de facut. Iar utilizatorul ar fi vinovat de nerespectarea acestuia.
Nu e treaba utilizatorului sa stie cum functioneaza fiecare piesa, iar cum, conform manualului, s-au respectat toate indicatiile desrise acolo, eu unul nu vad alta solutie acceptabila decat rezolvarea de catre producator/pe garantie.
 
Reply
#10
Tu fa cum iti spune manualul ca e "bine".

Si la o masina cand o cumperi iti zice manualul sa schimbi uleiul la 30.000km si filtrele la 60-90.000km. Asa sa faci si vezi unde ajungi.
 
Reply
#11
N-are nici o legatura una cu alta. Eu poate nici nu stiu, ca sofer/posesor, ce sunt alea filtre, ulei. Dar in cartea masinii exista instructiuni privind un interval de service. Daca eu respect asta, si ma prezint la service, nu poti sa imi reprosezi dupa aia ca nu stiu ce trebuia sa fac o data la 6 luni.
In cazul de fata, posesorul de Bianca nici nu trebuie sa desfaca kitul, nu trebuie sa aiba habar ce e inauntru, ce piese sunt, etc. Deci in nici un caz nu ii poti reprosa ca n-a facut nu stiu ce operatiuni la 6-12 luni, pe care.. ce? Trebuia sa le viseze?
 
Reply
#12
Sunt legate si de utilizare.
La masina ai timp sau km. La espressor ar trebui sa faca similar, timp sau numar de cafele.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
@zmolk, te superi degeaba. Discuția este despre ce este bine să faci, nu ce zice manualul/producătorul să faci.

Mai bine să previi decât să repari.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#14
Va multumesc pentru raspunsuri, macar acum nu ma mai simt singur in aventura mea Smile)

Din pacate aparatul nu mai este in garantie, a fost cumparat in martie 2019 si oricum nu am certificatul si nici dovada achizitiei, deoarece l-am luat anul trecut in decembrie de aici de pe forum.
Referitor la mentenanta, m-a cam macinat putin subiectul si am tot cautat pe net sa ma interesez, dar am vorbit si cu prieteni care au ceva mai multa experienta decat mine si am auzit inclusiv ca nu ar fi nevoie sa fac o ungere mai devreme de un an (nici macar dupa backflush-uri), deoarece se unge singur in timp cu uleiurile cafelei.
L-am intrebat si pe colegul de la care l-am cumparat daca a dus vreodata espressorul la "revizie", a zis ca nu e nevoie decat daca am probleme cu el. Ce e drept, nu l-am intrebat nimic de ungere si poate se astepta sa fac asta pur si simplu fara sa-mi spuna.

Sunt atat de impartite parerile despre grupurile E61 incat si acum, pe masura ce citesc discutia curenta, sunt destul de confuz. Unii zic "trebuie sa-l desfaci sa-l ungi", altii zic "daca merge, nu umbla, lasa-l asa". Eu am mers pe premisa "nu-l desfac pana in 2 ani, ca teoretic e in garantie, iar dupa aceea ma interesez".
Daca e sa mergem pe comparatia cu masinile, nu ai voie sa-ti faci singur reviziile, ci ti se da un interval de service, iar masina iti spune (cel putin cele din ultimii 15 ani, ca deh, tehnologie) cand e cazul sa te duci sa faci schimburile de ulei/filtre, in cazul in care uiti. Ca o paranteza, intervalul de service difera de la tara la tara (30k e in germania, pe ulei long life, la noi e 15k), insa chiar si asa m-as fi dus in service cu espressorul (oricat de mult as fi injurat sa car 25kg in spinare), daca stiam ca e nevoie.

In orice caz, ma astept sa imi bata o bucsa inainte sa-mi cada roata (daca tot facem comparatia cu masinile), sa scartaie, sa faca urat, sa mearga mega greu padela, nu sa ma trezesc ca o misc super usor si face "crack".
Nu cred ca mai are rost sa zic ceva de faptul ca alama mi se pare o solutie ieftina (poate gresesc, astept parerile voastre) pentru un espressor care se lauda ca face parte din categoria de prosumer.

Respect si apreciez maxim cunostintele voastre si mi se pare super valoros sa intelegi toate dedesubturile aparatelor, cu toate astea, inca ma consider la inceput de drum in a face cafea, ce sa mai zic despre intelegerea espressoarelor. Daca s-a stricat din cauza mea, asta e, am invatat ceva ce nu puteam invata altfel, imi asum.

Si totusi, intrebarea mea este: imi recomandati sa iau de la importator cu 200 EUR + TVA sau sa comand direct de pe https://www.lamacchinadelcaffe.com cu Purchase Order?

Ati mai comandat careva de acolo? E de incredere? Smile)
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#15
Asta este valabil pentru orice e61 sau doar pentru Bianca?
Care este procedura? Este vreau filmuleț pe undeva să văd ce trebuie făcut?
Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, IMS. Anterior: Lelit PL042TEMD
 
Reply
#16
(18-11-2021, 12:15)iliescu.iulian Wrote: Asta este valabil pentru orice e61 sau doar pentru Bianca?
Care este procedura? Este vreau filmuleț pe undeva să văd ce trebuie făcut?

E valabil pentru orice E61, vezi (si asculta..) clipul de mai jos (sau aici ):

La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#17
@neneaX, au dreptate prietenii ca se unge cu uleiurile de cafea grupul e61, doar ca acolo sus in ciuperca nu ajunge cafea, si chiar si acolo ai un filtru si un jigleur care din cand in cand trebuie curatate/verificate, asta e de bun simt.

cand ajungi sa iti iei o masina de genul acesta, esti cel putin pasionat(nu contrazic pe @zmolk deloc, este dreptul lui sa mearga pe ideea de manual sa nu te intereseze de aparat etc), si, atunci te interesezi cam ce dude pot aparea si inainte de termenul garantie, basca in cazul de fata - produs second hand

recomand https://www.lamacchinadelcaffe.com, eu am colaborat cu ei

(18-11-2021, 12:23)KrisssKros Wrote:
(18-11-2021, 12:15)iliescu.iulian Wrote: Asta este valabil pentru orice e61 sau doar pentru Bianca?
Care este procedura? Este vreau filmuleț pe undeva să văd ce trebuie făcut?

E valabil pentru orice E61, vezi (si asculta..) clipul de mai jos (sau aici ):


Bun clipul, la tot ce face baiatul acolo as mai adauga sa folositi o banda protectie(de zugrav sau electricianSmile inainte sa puneti cheia pe elementele cromate, o sa va zgarie pe ochi si cea mai mica zgaiba aparuta. Eu sunt patit!
Btw, si in clip se recomanda verificare/ungere, schimbat garnituri daca te joci des la padela, macar odata/an.
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic
 
Reply
#18
(18-11-2021, 12:23)bogono Wrote: @neneaX, au dreptate prietenii ca se unge cu uleiurile de cafea grupul e61, doar ca acolo sus in ciuperca nu ajunge cafea, si chiar si acolo ai un filtru si un jigleur care din cand in cand trebuie curatate/verificate, asta e de bun simt.

cand ajungi sa iti iei o masina de genul acesta, esti cel putin pasionat(nu contrazic pe @zmolk deloc, este dreptul lui sa mearga pe ideea de manual sa nu te intereseze de aparat etc), si, atunci te interesezi cam ce dude pot aparea si inainte de termenul garantie, basca in cazul de fata - produs second hand

recomand https://www.lamacchinadelcaffe.com, eu am colaborat cu ei

Ce-i drept, nu m-am gandit si nu am luat in calcul unde ajunge si unde nu ajunge.
Eu sunt pasionat, insa sunt pasionat de a face cafea, de aceea am vrut mult sa trec la next level, cu profilare. M-am interesat cum functioneaza si ce se intampla si care e mecanismul, m-am interesat si de mentenanta, iar raspunsurile au fost destul de "e ca la orice espressor". Filmuletul de mai sus cu mentenanta pe grupurile E61 mi se pare destul de avansat, eu n-o sa stau sa dezmembrez complet niciodata un espressor acasa (cel putin nu pe al meu Smile ), iar daca nu trebuie sa fac asta, e destul de greu sa ma gandesc sa caut un filmulet care are 34 de min si la un moment dat imi spune si cum sa ung o piesa.

Si eu sunt mega pasionat de anumite lucruri, iar cafeaua este unul din ele, sunt la inceput si nu te contrazic, de obicei cand vine vorba de pasiuni, invat tot ce misca. In cazul de fata am facut un "best effort" si am considerat ca toate sunt ok. Aparent trebuia sa fac mai mult, inteleg. Cam asta e problema cu unknown unknown, nu poti sa-ti petreci ani de zile citind un forum, salivand. Am stat cam un an de zile sa inteleg ce si cum inainte sa-l cumpar.

Ce nu inteleg este de ce majoritatea postarilor sunt despre ce trebuia sau nu trebuia sa fac sau cat de prost e utilizatorul casnic sau cat de inginer este sau cat de pasionat ar trebui sa fie sau nu. Daca stiu sa profilez cafeaua in extractie si stiu sa reglez variabilele de care am nevoie pentru a scoate un espresso bun, inseamna ca trebuie sa stiu sa-mi desfac aparatul? Daca inteleg cum functioneaza un grup E61 inseamna ca trebuie sa stiu sa-l si desfac? Sau sa-i stiu perioadele de revizie? Sau mai bine spus, daca nu stiu toate detaliile despre E61 mai bine nu-mi cumpar? Si cand o sa invat? ma uit pe youtube? imi intreb prietenii? citesc cum se cearta lumea pe forum?

Din cate vedeti cu totii, postarea mea se axeaza pe "ce fac acum?" nu pe "de ce s-a intamplat asta si de ce e universul impotriva mea".

Anyway, mersi pentru feedback, cred ca o sa comand piesa direct de la ei, mi se pare o diferenta mare de pret (~70 eur).
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#19
in primul meu reply, nu am raspuns in tonul celorlalte, am recomandat ce poti face, lelit care, strung piesa inlocuit, si lamacchina ulterior

urmatoarele au fost reply mai mult la adresa celorlalti colegi care au intervenit, sorry daca ai luat-o ca atac la persoanaSmile
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic
 
Reply
#20
(18-11-2021, 12:52)bogono Wrote: in primul meu reply, nu am raspuns in tonul celorlalte, am recomandat ce poti face, lelit care, strung piesa inlocuit, si lamacchina ulterior

urmatoarele au fost reply mai mult la adresa celorlalti colegi care au intervenit, sorry daca ai luat-o ca atac la persoanaSmile

Nu, nu, stai linistit, chiar apreciez maxim ca mi-ai zis si despre colaborarea cu italienii Smile
Scuze eu ca m-am aprins putin, incerc sa fac sa nu ma frustreze experienta si sa nu cataloghez Bianca drept un espressor prost, pentru ca imi place, insa daca imi spune tot forumul cat de prost sunt ca nu am uns-o pe Bianca, atunci imi vine sa ma intorc la ibric. Smile)
Cumva in capul meu a fost "daca nu dai cu vaselina, n-o sa te tina 10 ani, ai timp vreun an sa te tot interesezi", insa in niciun caz nu a fost "unge-o ca ti se rupe filetul shitty italian engineering de alama".
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#21
(18-11-2021, 12:56)neneaX Wrote: Cumva in capul meu a fost "daca nu dai cu vaselina, n-o sa te tina 10 ani, ai timp vreun an sa te tot interesezi", insa in niciun caz nu a fost "unge-o ca ti se rupe filetul shitty italian engineering de alama".
Ideea in cazurile astea este de a reduce frecarea si uzura unuia din componente (rotita de plastic de la PL43MMI protejeaza motorul si elimina nevoia de ungere). Daca aveai inox pe inox era mult mai greu, ar fi trebuit sa faci operatii de mentenanta mai dese pentru ungere.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
(18-11-2021, 12:01)Mihai L Wrote: Sunt legate si de utilizare.
La masina ai timp sau km. La espressor ar trebui sa faca similar, timp sau numar de cafele.

Absolut. In manualul Bianca zice asta despre utilizare: "This appliance is intended to be used in household and similar applications such as: staff kitchen areas in shops, offices and other working environments; farm houses; by clients in hotels, motels and other residential type environments; bed and breakfast type environments."
Deci clar in regim casnic, este mult sub-utilizat.
La masina ai limita de timp sau km, exact. Care sunt scrise in manual.
 
(18-11-2021, 12:02)TVTVTV Wrote: @zmolk, te superi degeaba. Discuția este despre ce este bine să faci, nu ce zice manualul/producătorul să faci.

Mai bine să previi decât să repari.

Nu ma super deloc. Si evident ca e mai bine sa previi, dar de unde sa stie un utilizator casnic obisnuit ce e bine sa faci? Repet, trebuie sa viseze cineva ce trebuie facut? De unde stii tu sau altcineva ce e bine de facut? De ce ai crede ce scrie un oarecare pe internet, pe un forum, in detrimentul a documentatiei oficiale si in conditiile in care te face sa pierzi garantia?
Pana la urma, oficial, cat timp ai garantie, nu ai voie sa umbli la aparat, scrie clar. 
Nu poti sa ii reprosezi cuiva ca n-a avut grija de aparat, atat timp cat, practic, a urmat intocmai instructiunile din manual! 
Era cu total alta discutie daca in manual era specificat ca e nevoie de o vizita la service la X luni sau N cafele, si un posesor nu a respectat.
 
Reply
#23
Nu am reprosat nimanui nimic. Ce am scris eu nici macar nu era adresat utilizatorului cu problema, ci celor care au Bianca si nu i-au facut nimic.

Si am si precizat ca daca nu te pricepi, mai bine nu faci nimic, mai ales daca ai 3 maini stangi cum au unii.

Pentru cei care nu se pricep si nu vor sa-i doara capul cu asemene lucrari de vise, exista mastercard, simplu.
 
Reply
#24
Da da, nu la tine m-am referit initial. Ce am vrut sa zic initial era in ideea ca nu i se poate imputa userului ceva, in mod oficial (de catre Lelit, de ex), si ar trebui rezolvata de producator/pe garantie (nestiind la mom acela ca nu mai e in garantie).
Acum, la final, concluziile si impresiile mele personale sunt ca ori manualul de la Bianca e super deficitar, ori ca piesa aia atat are ea durata de viata.
 
Reply
#25
(18-11-2021, 13:18)zmolk Wrote: Nu ma super deloc. Si evident ca e mai bine sa previi, dar de unde sa stie un utilizator casnic obisnuit ce e bine sa faci? Repet, trebuie sa viseze cineva ce trebuie facut? De unde stii tu sau altcineva ce e bine de facut? De ce ai crede ce scrie un oarecare pe internet, pe un forum, in detrimentul a documentatiei oficiale si in conditiile in care te face sa pierzi garantia?
Pana la urma, oficial, cat timp ai garantie, nu ai voie sa umbli la aparat, scrie clar. 
Nu poti sa ii reprosezi cuiva ca n-a avut grija de aparat, atat timp cat, practic, a urmat intocmai instructiunile din manual! 
Era cu total alta discutie daca in manual era specificat ca e nevoie de o vizita la service la X luni sau N cafele, si un posesor nu a respectat.
E cam ciudat sa impui unui utilizator niste operatii de genul asta cata vreme nu stii ce apa foloseste, ce cafea si cat de des.
Am vazut si la masini discutii asemanatoare: ca te duci in service la 1 an sau 10k km nu era bine. Ca unii producatori au crescut la 30k km iarasi nu e bine...  Tongue

Ma gandesc ca totusi pana s-a aschiat filetul ar fi trebuit sa se simta la mana ceva... Care sa te indrume catre service (sau investigare a problemei).
Iar faptul ca e luat de la cineva de pe forum nu cred ca ar fi fost o problema daca era inca in garantie.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#26
@neneaX, probabil filetul s-a subtiat si in cele din urma distrus datorita coroziunii galvanice. Apa sau chiar umezeala dintre doua materiale diferite actioneaza ca electrolit si in functie de alcalinitate(sper sa nu gresesc) duce mai devreme sau mai tarziu la corodarea anodului.
Daca interiorul este innegrit sau prezinta pete negricioase, atunci coroziunea galvanica a fost cauza, sau una din cauzele care au grabit degradarea materialului si ruperea filetului.
 
Reply
#27
Eu tot nu am inteles unde vine montat arcul rupt din pozele prezentate de @neneaX si cum s-a uzat filetul astfel incat axul regulatorului sa fie ridicat in sus de presiunea apei, ca si cand filetul nu exista (indiferent cat este de uzat). Al doilea lucru de neinteles este de ce sa se uzeze filetul (acelasi pe care il aveti la robinetele vechi de chiuveta si care tin o viata, mai putin garnitura), cand inainte de acest filet sunt doua oringuri (garnituri) de etansare. La filet nu va ajunge niciodata apa, fiindca este oprita de cele 2 (doua) garnituri. Asta este si motivul pentru care la mentenanta, este recomandata ungerea cu vaselina alimentara a garniturilor, ele fiind in contact cu apa. In concluzie, nici un filet nu se va uza atat de repede chiar si nelubrifiat (voi la chiuveta parintilor de cate ori a-ti lubrifiat filetul robinetului) astfel incat sa nu mai poata regla debitul. Padela de reglaj se rotea greu si scartaia @neneaX? Poate au fost prelucrate gresit din fabrica, filetele corpului, respectiv axului, astfel incat dupa o uzura minima nu mai angrenau cele doua.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#28
Nu este niciun arc, asa arata filetul exterior dupa ce s-a desprins din bucata de bronz in care era axul padelei.
@neneaX deschide ticket la Lelit. Eu nu i-as lasa. Le poti spune clar ca masina nu prezinta alte semne de uzura (faci si tu o poza inauntrul grupului), e folosita in regim caznic (poti pune o poza cu numarul de shot-uri din LLC), nu este mentionat nicaieri in manual ca ar necesita o mentenanta suplimentara acolo. Nu l-ai dat de gard (nu d-alta dar are 24+kg), nu nimic. Nu mi se pare normal sa nu iti raspunda, macar si cu o explicatie.
Eu am putut sa schimb ciuperca (apropo, iti recomand cu tarie sa o verifici si pe asta). Initial au spus ca apa este de vina, le-am explicat set-up-ul meu de acasa cu filtrul BWT + apa cu duritate scazuta si i-am rugat sa-mi recomande ce anume merge bine pe aparatul lor. Mi-au zis sa pun filtrele lor in rezervor, eu avand aparatul conectat la retea.... Intr-un final atat ei cat si cu sprijinul importatorului local am primit ciuperca.

O alta chestie, dupa fiecare backflush cu detergent desfac cel putin robinetul si ung axul cu, cama si actuatoare. E o operatie relativ simpla si usor de facut. La fel e si desfacutul valvei de jos, mi s-a intamplat sa sesizez pierderi de apa in timpul extractiei ceea ce insemna ca am depuneri pe garnituri (sau garnitura era stricata). Am curatat, totul a fost ok, inca mai este. La un moment dat o sa schimb toate garniturile.

De retinut ca toate astea le fac o data la 2-3luni deci nu e ceva intens dar fac backflush cu apa curata dupa fiecare sesiune.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#29
(18-11-2021, 13:34)Mihai L Wrote:
(18-11-2021, 13:18)zmolk Wrote: Nu ma super deloc. Si evident ca e mai bine sa previi, dar de unde sa stie un utilizator casnic obisnuit ce e bine sa faci? Repet, trebuie sa viseze cineva ce trebuie facut? De unde stii tu sau altcineva ce e bine de facut? De ce ai crede ce scrie un oarecare pe internet, pe un forum, in detrimentul a documentatiei oficiale si in conditiile in care te face sa pierzi garantia?
Pana la urma, oficial, cat timp ai garantie, nu ai voie sa umbli la aparat, scrie clar. 
Nu poti sa ii reprosezi cuiva ca n-a avut grija de aparat, atat timp cat, practic, a urmat intocmai instructiunile din manual! 
Era cu total alta discutie daca in manual era specificat ca e nevoie de o vizita la service la X luni sau N cafele, si un posesor nu a respectat.
E cam ciudat sa impui unui utilizator niste operatii de genul asta cata vreme nu stii ce apa foloseste, ce cafea si cat de des.
Am vazut si la masini discutii asemanatoare: ca te duci in service la 1 an sau 10k km nu era bine. Ca unii producatori au crescut la 30k km iarasi nu e bine...  Tongue

Ma gandesc ca totusi pana s-a aschiat filetul ar fi trebuit sa se simta la mana ceva... Care sa te indrume catre service (sau investigare a problemei).
Iar faptul ca e luat de la cineva de pe forum nu cred ca ar fi fost o problema daca era inca in garantie.

Din pacate nu am simtit nimic, cel putin cand e foarte incalzit espressorul, padela merge foarte usor. Chiar si daca (sa zicem ca) ar fi o diferenta sesizabila intre rece/cald, nu a opus niciodata rezistenta, nu am fortat-o, o puteai mereu intoarce cu degetul mic.


 
(18-11-2021, 15:04)Dan_R Wrote: Eu tot nu am inteles unde vine montat arcul rupt din pozele prezentate de @neneaX si cum s-a uzat filetul astfel incat axul regulatorului sa fie ridicat in sus de presiunea apei, ca si cand filetul nu exista (indiferent cat este de uzat). Al doilea lucru de neinteles este de ce sa se uzeze filetul (acelasi pe care il aveti la robinetele vechi de chiuveta si care tin o viata, mai putin garnitura), cand inainte de acest filet sunt doua oringuri (garnituri) de etansare. La filet nu va ajunge niciodata apa, fiindca este oprita de cele 2 (doua) garnituri. Asta este si motivul pentru care la mentenanta, este recomandata ungerea cu vaselina alimentara a garniturilor, ele fiind in contact cu apa. In concluzie, nici un filet nu se va uza atat de repede chiar si nelubrifiat (voi la chiuveta parintilor de cate ori a-ti lubrifiat filetul robinetului) astfel incat sa nu mai poata regla debitul. Padela de reglaj se rotea greu si scartaia @neneaX? Poate au fost prelucrate gresit din fabrica, filetele corpului, respectiv axului, astfel incat dupa o uzura minima nu mai angrenau cele doua.

Din pacate in manualul de mentenanta nu specifica absolut nimic de ungere, nicaieri. Asta cu ungerea imi aduce aminte de o discutie foarte interesanta referitoare la unele cutii automate care nu necesita mentenanta si schimb de ulei. Acum toata lumea o sa spuna ca orice cutie necesita schimb de ulei, iar producatorul spune ca nu e nevoie.
Din ce am gasit pe net, mai sunt care se plangeau de probleme similare.

 
(18-11-2021, 17:10)vlaicu Wrote: Nu este niciun arc, asa arata filetul exterior dupa ce s-a desprins din bucata de bronz in care era axul padelei.
@neneaX deschide ticket la Lelit. Eu nu i-as lasa. Le poti spune clar ca masina nu prezinta alte semne de uzura (faci si tu o poza inauntrul grupului), e folosita in regim caznic (poti pune o poza cu numarul de shot-uri din LLC), nu este mentionat nicaieri in manual ca ar necesita o mentenanta suplimentara acolo. Nu l-ai dat de gard (nu d-alta dar are 24+kg), nu nimic. Nu mi se pare normal sa nu iti raspunda, macar si cu o explicatie.
Eu am putut sa schimb ciuperca (apropo, iti recomand cu tarie sa o verifici si pe asta). Initial au spus ca apa este de vina, le-am explicat set-up-ul meu de acasa cu filtrul BWT + apa cu duritate scazuta si i-am rugat sa-mi recomande ce anume merge bine pe aparatul lor. Mi-au zis sa pun filtrele lor in rezervor, eu avand aparatul conectat la retea.... Intr-un final atat ei cat si cu sprijinul importatorului local am primit ciuperca.

O alta chestie, dupa fiecare backflush cu detergent desfac cel putin robinetul si ung axul cu, cama si actuatoare. E o operatie relativ simpla si usor de facut. La fel e si desfacutul valvei de jos, mi s-a intamplat sa sesizez pierderi de apa in timpul extractiei ceea ce insemna ca am depuneri pe garnituri (sau garnitura era stricata). Am curatat, totul a fost ok, inca mai este. La un moment dat o sa schimb toate garniturile.

De retinut ca toate astea le fac o data la 2-3luni deci nu e ceva intens dar fac backflush cu apa curata dupa fiecare sesiune.

Am deschis tichet la Lelit, astept sa vad raspunsul lor. Eu folosesc filtrul aparatului din rezervor, am si filtre montate sub chiuveta, iar apa unde stau e destul de moale.
Si eu fac backflush cu apa curata, nu chiar dupa fiecare sesiune, dar sa zicem aproape zilnic. Sa ung aparatul in interior la fiecare 2-3 luni mi se pare overkill, sincer. E ca si cum mi-as schimba uleiul la masina la fiecare 3000km, pt ca-si schimba culoarea... Sunt de acord cu "better safe than sorry", insa nu fac 10 cafele pe zi. Counterul inregistreaza 3200 cafele din martie 2019...
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#30
Cei de la Lelit au fost destul de directi si de hotarati. Au pus problema foarte elegant, frumos, cu mult tact si au spus clar: nu lucreaza cu clientii finali, trebuie discutat numai cu reseller-ul, el e responsabil de garantie. Cum reseller-ul mi-a dat pretul de 200 EUR + TVA si cum aparatul nu mai e in garantie, ramane sa ma descurc singur sa comand de la https://www.lamacchinadelcaffe.com/ .
Mai trebuie sa treaca 30 de ani pana sa avem customer service decent. Smile

Ce nu v-am mai spus este ca nu e primul incident cu bianca, desi celelalte au fost marunte. Am mai inlocuit un teu de la furtunasele din interior care s-a dezintegrat in timp de la caldura, iar inelul care sta peste sticla de la manometrul pompei si cel al boilerului de aburi a cazut, probabil tot de la caldura si a trebui sa-l lipesc. Aveti grija cu teurile alea pentru ca mie mi-a luat vreo cateva zile sa observ ca nu se mai ducea condensul in tava ci in aparat si curgea pe blatul de la bucatarie. M-am trezit cu blatul din lemn usor umflat si colorat din cauza umezelii.

Fain aparat, smecher si ieftin pentru ce e nevoie acasa, cafea excelenta, dar acum inteleg de ce e mai ieftin ca altele. Economie de la calitatea materialelor. Sau poate am nimerit eu un exemplar prost. Sau poate au facut ei experimente cu v1, iar acum v2 e mai bun.

Sper ca gustul cafelelor sa [re]calibreze si sa atenueze gustul amar lasat de aceste experiente cu Bianca. Smile
Home: Lelit Bianca PL162T & Eureka Mignon Specialita 15BL
Away: Aeropress & Kinu M47 Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)