06-05-2016, 23:11
(06-05-2016, 20:31)Papa Jacques Wrote: Poti sa verifici foarte usor. Cantareste 250 grame cafea prajita astazi. Macin-o de espresso sau chiar mai fin, de ibric. Cantareste iar, dupa ce ai macinat-o. O sa ai mai putin de 250 grame. Diferenta lipsa este CO2. QED.
(06-05-2016, 20:46)Mihai L Wrote: Cu alte cuvinte, nu exista nici retentie 0... [emoji3]
q.e.d. -ul il dai valabil numai pentru 250g, sau merge si cu 100g, avand in vedere ca asta e consumul meu uzual intr-o sesiune [Image: smile.gif]
si n-am sa arunc restul de 150g de cafea macinata inutilizabil espresso, de dragul unui alt q.e.d. !
oricum, iti propun experimentul de degazare cafea facut de Rich Helms, mult mai convingator decat prin utilizarea discutabila si greoaie ca procedura, a unei rasnite cu 0,0g retentie... (+1 @Mihai L)
apropo, exista un thread cu retentia la rasnite;
(cand spun greoi ca procedura, ma gandesc ca fie imi cumpar un EK43 cu roti de turceasca, fie m-apuc sa demontez si sa curat la sange macapul meu, apoi, dupa ce suflu si strang tot praful de cafea la sfarsit de sesiune, demontez din nou si in conditii de laborator, strang toate eventualele depuneri de pe tot traseul macinaturii...)
revenind la experiment: 100g de cafea proaspat prajita si macinata, pusa imediat intr-un recipient dintr-o instalatie de captare controlata a gazului degajat, degaja cca. 300ml de gaz; cam totul, pe parcursul primei zile;
dar atentie, degajarea decurge potrivit unui profil publicat in aceeasi pagina de blog, nu are loc o explozie de CO2 [Image: smile.gif]
pare-se ca in primele zeci de secunde dupa macinare, se pierd niste mililitrii, sau fie ei si zeci de mililitrii, tot e ceva de ordinul sutimilor de gram (!)
printr-un experiment paralel, descris tot acolo, se obtin dupa 9 zile, cca. 300 ml de gaz in total, plecand de la boabe proaspat prajite;
doar ca, in acest caz, daca se macina boabele vechi de 9 zile, se mai obtin inca 100ml gaz din macinatura; pentru un total de 400ml; dar tot pe parcursul unei zile intregi...
la presiunea atmosferica si temperatura uzuala, 1l de CO2 cantareste 1,96g
deci 100g cafea macinata pierde intr-o zi, cam 0,6g CO2
tot 100g cafea boabe, pierde in 9 zile cam tot atata, adica 0,6g CO2
daca in a 9-a zi se macina cafeaua, va mai pierde inca 100 ml gaz, pentru un total de 400 ml plecand de la bob, adica vreo 0,8g;
e ceva ce merita stiut de noi,
cum spuneam si in postarea precedenta, pierderea de CO2 e reala, dar neglijabila, in conditii practice - adica intervalul de timp, cateva minute cel mult;
si revenind la topic: il vizitez in speranta ca invat cate ceva din experienta unor bautori de V60, eu fiind la inceputuri;
nu vreau sa ma iau la intrecere... ca cine transcrie mai bine din google ;(
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)