Welcome Back Log In Create Account

Preincalzire apa boiler

Teava prin care circula apa in thermobloc este din inox. Acesta prezinta avantajul depunerilor mai mici de calcar dar si dejavantajul transferului mai lent de caldura. Un alt avantaj ar fi ca apa nu intra in contact cu aluminiul, asa cum se intampla la alte thermoblocuri, unde traseul apei este frezat in aluminiu.

Ce nu inteleg eu este "productia infinita de abur". Asta inseamna ca pompa functioneaza si la producerea aburului? In cazul acesta vaporii nu vor fi prea "umezi"?
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID

Reply
Discutiile legate de temperatura apei le-am mutat aici: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...a-espresso
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
exista teava de cupru cu fi mai mic de 6mm?
unde gasesc?
ca nici d-aia de 6mm nu am gasit... :(

p.s. cum ati reusit sa o indoiti asa frumos?!

Reply
Este la dedeman.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
(31-01-2013, 21:26)hateganul Wrote: p.s. cum ati reusit sa o indoiti asa frumos?!

In primul rand, decalita teava, apoi umpluta cu nisip si te joci cu ea cum vrei.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
hmm... ma gandeam ca la aia flexibila nu mai e nevoie de decalire & stuff...

Reply
Ca sa nu-ti tremure mana si sa nu risti sa ti se cuteze tocmai la sfarsit, mai bine o decalesti... ;)
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
am pus OPV-ul BEZZERA 9B inainte de serpentina si abia acum consider ca este corect instalata ... nu mai pierd apa preancalzita la reglajul de presiune :idea:

am blocat OPV-ul de CLASSIC si l-am lasat pe cel de BEZZERA sa lucreze ... dar intentionez sa demontez interiorul OPV-ului si sa inlocuiesc "capacul", adica niplul de la metric (?) la stut cu un niplu de la metric (?) la 1/8 ... aici vreau sa conectez manometru ... chiar am pregatit actiunea :) ... dar eu n-am putut aprecia corect tipul de filet din interiorul OPV-ului de CLASSIC ... iar cei de la GICA au apreciat gresit, din fotografiile trimise, cu foarte putin, dar suficient sa nu se potriveasca ... deci, are cineva habar ce filet este la interior in OPV-ul de CLASSIC?

componenta modificarii:
1. 1 x OPV 9B BEZZERA;
2. 1 x T1/8;
3. 2 x racord L cu filet exterior conic;

am ales varianta aceasta in defavoarea celei cu 2 x B0111 EVOLUTION si OPV-ul CLASSIC mutat inaintea serpentinei din mai mute motive:
1. KIT OPV 9B BEZZERA - 131RON / livrare din stoc;
2. 2 x B0111 EVOLUTION - 138RON / livrare 15-20 zile mag-pro / service gaggia nici nu o aduc si-am asteptat o saptamana sa-mi raspunda la mail ... moment in care m-am saturat si-am sunat eu sa intreb (!);
3. in varianta BEZZERA capatul conectat la OPV-ul de CLASSIC ramane neatins, fiind deja instalat e un avantaj, dar si un punct solid de conexiune, deoarece OPV-ul este "lipit de grup" ... in plus T-ul + OPV-ul BEZZERA + racordurile L sunt conectate la pompa, respectiv serpentina prin furtun, flexibilitatea acestora face sa scada vibratia indusa in serpentina ... lucru pozitiv;

am dat de alta problema ... gaura pentru manometru ... este dificil de rezolvat deoarece nu gasesc pe nimeni s-o dea iar sa-mi cumpar eu carota (40mm) si adaptor costa bine peste 100 RON ... scumpa gaura :) ... aveti idee de-o solutie onorabila?
BEZZERA MAGICA | EUREKA MIGNION SPECIALITA | BEHMOR 2020SR PLUS

Reply
SAlut, incearca la firme de prelucrat sticla ca au freze cu diamante pt sticla , poate au si pt fier.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr

Reply
pana acum cea mai convenabila solutie este carota si burghiul de centrare ... 47 ron + transport ... parca-i mai omeneste :)

acum trebuie sa aflu ce filet are la interior OPV-ul ... Huh

Reply
(30-08-2012, 14:21)pcmarius Wrote: Pai e simplu, ca sa scoti o cafea buna nu trebuie sa ai diferente mari de temperatura in timpul extractiei.

Dupa parerea mea orice espressor cu boiler sub 500ml nu are temp constanta pt un espresso dublu (ma refer prin verificare cu termometru digital) nu ochiometric dupa becul aparatului. iar g classic avand boiler doar de 100ml ....... nici cu PID nu face fata.

Pe langa ca, spirele din Cu sustin 60ml apa in plus, ele mai si ""preincalzesc"" apa inainte de a intra in boiler( apa are cam 25grade in recipient , spirele fiind lipite de boilerul incins(100grd) au sa zicem ~ 70-80grade iar apa cand trece prin aceste spire se incalzeste si ea tot pe la aceeasi temp si practic se combina apa de 100grd cu apa de 80grd ceea ce e ok. Aceasta diferenta de 20-25 grd o suplimenteaza Pidul). Una e sa aduci apa de la 80 grd la 95 grd si alta e de la 25-95, avand in vedere ca totul se petrece foarte repede ~25sec.

Nu ar fi mult mai simplu (daca asa de mult conteaza diferenta de temperatura) ca,in loc de serpentine ,sa se monteze un incalzitor in rezervorul de apa,astfel intrind in pompa apa gata incalzita la o temperatura dorita si mai usor de reglat in acest mod ?
Intreb si eu doar.

Reply
Da,acum am mai citit pe SP si m-am lamurit,de ce nu se poate aplica aceasta metoda,cu apa calda......
Ar fi fost prea simplu!

Reply
am demontat OPV-ul BEZZERA sa-l reglez si am facut o poza ... asa l-am montat, intre pompa si serpentina

Reply
Am nevoie de o mica lamurire, daca sunteti amabili!
Din poza postata de mirkios eu inteleg urmatorul traseu:
- furtunul care are "dupul rosu de cauciuc" vine din pompa in OPV, prima iesire se conecteaza la serpentina care apoi intra in boiler iar celalalt capat de la OPV merge in rezervor. Este corect?
Multumesc.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
ambele furtune au conector tip olandez pentru fi6/fi4 ... deci oricare poate fi conectat la pompa de CLASSIC ... in cazul meu este chiar cum ai spus tu, furtunul cu protectia de cauciuc este conectat la pompa ... urmatoarea piesa, de la stanga la dreapta, pe fotografie, este OPV-ul de BEZZERA a carui stut se va conecta la furtunul de silicon ce merge la rezervor, pentru surplusul de apa rezultat din reglajul presiunii ... urmeaza furtunul mic, pe care l-am conectat la serpentina, care are sudat un conector G1/8" @ fi6/fi4 ... circuitul hidraulic se continua cu OPV-ul CLASSIC ... de fapt cu corpul acestuia, deoarece am scos din el piesele care fac reglajul de presiune si am montat manometrul ... apoi cu boilerul ... :)

Reply
Daca am inteles traseul se poate aplica si la espressorul meu, un Lelit? Are cam acelasi principiu de functionare.
Eu intentionez sa scot OPV-ul din boiler si sa-l conectez la o serpentina care intra in boiler fara a mai monta inca un OPV. Din cite inteleg tu ai montat acel OPV Bezzera pentru a putea regla presiunea la 9 bari, nu?
Intentionez sa fac aceasta operatiune pentru a reusi sa stabilizez temperatura pe timpul extractiei, chiar si cu PID-ul din dotarea espressorului am fluctuatii de temperatura de pana la 8-10 grade.

Reply
da, OPV-ul BEZZERA regleaza presiunea la extractie ... si este singurul OPV de pe circuitul hidraulic ... OPV-ul CLASSIC nu mai exista ... corpul acestuia avand rol de punct rigid de conexiune pentru serpentina si element de legatura cu manometru ... n-am vazut niciodata un interior de 41TEM, dar daca vrei sa instalezi o serpentina, trebuie sa ai grija de cateva lucruri:

1. sa nu provoci gatuiri cand o rulezi in jurul boilerului
2. sa n-o atingi de boiler
3. sa te asiguri, pe cat posibil ca nu atinge nimic altceva, deoarece vibratiile sunt foarte deranjante ... eu am folosit bucati de cauciuc si sunt foarte multumit de nivelul de zgomot
4. sa ai montat OPV-ul inainte de serpentina, pentru ca reglajul de presiune sa nu se faca cu apa preancalzita, pentru a nu-i pierde eficienta
5. sa infasori serpentina cu material izolator ... eu am de gand s-o fac cu neopren ... cat de curand

in cazul meu ... temperatura de extractie variaza, de obicei, cu un grad, dar de cele mai multe ori, pana la sfarsitul extractiei, revine ... cam asa: eu am regalata temperatura tinta la 104, in conditiile in care termostatul original avea 107 ... am ramas aici, dupa gust ... dar de cele mai multe ori incep extractia la 103, nu mai am RTD PT100 ci termocupla K, care-i mai putin stabila, iar temperatura tinta variaza usor intre 103 si 104 ... in timpul extractiei scade la 102 si pana sa termin extractia revine la 103 ... asta se intampla de cele mai multe ori

in ceea ce priveste presiunea, incep extractia pe la aproximativ 9bar ... in timpul extractiei presiunea scade usor, terminand pe la 8bar

am de gand sa filmez o extractie ... sper cat de curand

cand voi instala sonda in picurator voi avea feedback si pentru PID ... bine'nteles GUSTUL conteaza ... dar cifrele-ti dau confirmarea ca esti unde trebuie sau bati campiile :D

Reply
Referitor la pct.2, pcmarius scria, pe prima pagina, ca intentioneaza sa "stranga" spirele in asa fel incat sa faca cit mai mult contact cu boilerul!
Daca infasori serpentina cu material izolant apa va fi incalzita doar prin transfer termic prin intermediul apei, nu? Daca lasi serpentina neizolata, eventual izolata impreuna cu boilerul fata de restul componentelor, nu-i mai eficient? Intreb si eu, nu dau cu paru'! :D
Merci.

Reply
trebuie sa gasesti un echilibru, in ceea ce priveste apropierea de boiler ... dac-o lipesti de boiler se incinge prea tare, iar daca-i prea departe pierde eficienta ...

atentie: sa nu intre in contact cu boilerul

in ceea ce priveste izolatia ... evident ma refeream la exteriorul serpentinei ... ideea este de a nu pierde prea multa caldura spre exterior, ajutand PID-ul si implicit consumul de energie ... decat prin partea de sus ... unde este tava pentru incalzirea cestilor

Reply
In dorinta de a face o noua modificare la espressorul meu am gasit acest thread.
Problema mea este ca din vagile cunostinte de chimie + faptul ca m-au batut la cap 2 instalatori cu acest aspect cand vroiam sa-mi pun calorifere de aluminiu cu instalatie de cupru, este ca aluminiul si cuprul reactioneaza formand straturi de oxid, iar in timp aluminiul este corodat. Acel oxid rezultat in urma reactiei in mod sigur nu este bun pentru organism, daca ar exista o astfel de reactie in combinatia de Cu+ Al in espressor.
Astept pareri, macar sa aflu daca acei instalatori mi-au dat teapa cand au instalat tevaria din PPR. In cautarea mea, atunci am gasit si acest link dar care nu m-a convins http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthr...iniu/page2
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
(30-06-2014, 22:55)MANU Wrote: In dorinta de a face o noua modificare la espressorul meu am gasit acest thread.
Problema mea este ca din vagile cunostinte de chimie + faptul ca m-au batut la cap 2 instalatori cu acest aspect cand vroiam sa-mi pun calorifere de aluminiu cu instalatie de cupru, este ca aluminiul si cuprul reactioneaza formand straturi de oxid, iar in timp aluminiul este corodat. Acel oxid rezultat in urma reactiei in mod sigur nu este bun pentru organism, daca ar exista o astfel de reactie in combinatia de Cu+ Al in espressor.
Astept pareri, macar sa aflu daca acei instalatori mi-au dat teapa cand au instalat tevaria din PPR. In cautarea mea, atunci am gasit si acest link dar care nu m-a convins http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthr...iniu/page2
Aluminiul si cuprul in contact reactioneaza in mediul umed din atmosfera.
Solutia unirii a doua piese de aluminiu si cupru este o tabla numita Cupal. Aceasta are o fata de aluminiu si cealalta de cupru.
Boilere de la espresor sunt tratate electrochimic, adica prin anodizare, care presupune crearea unui strat de oxid de aluminiu de diferite grosimi.
Un alt avantaj in cazul expresoarelor e ca in exterior boilerului temperatura este mare atunci cand functioneaza, deci mediul este uscat.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)