• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Temperatura apa espresso

#1
Nu stiu daca s-a mai discutat, dar cum poti sa masori temperatura apei? (Apa care curge prin portafiltru, nu cea din boiler)
Sper exemplu eu daca setez PID la 100 grade in ceasca curge cam la 65-70. Adica nu e foarte fierbinte, chiar pot sa pun degetul in ceasca. E logic ce fac?
Sau e vreo greseala in ce imi arata pid-ul?
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#2
Uite aici o metodă relativ simplă.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#3
azi am verificat temperatura apei la iesire la un expresor krups in timpul functionarii cu o sonda de temperatuta ce o folosesc la friptura. Surpriza, o ridica pana la 83 grade. Naspa nu?
Dodgy
 
Reply
#4
Quote:azi am verificat temperatura apei la iesire la un expresor krups in timpul functionarii cu o sonda de temperatuta ce o folosesc la friptura. Surpriza, o ridica pana la 83 grade. Naspa nu?

Inca 9-10 grade si e ok Smile
@Alex - In mod normal, apa care curge pe la dus ar trebui sa aiba aceeasi temperatura cu cea setata de PID. Am experimentat asta pe un Ascaso Steel PID candva. In schimb, daca vorbim de temperatura espresso-ului obtinut, valoarea va fi mai mica (67 de grade pentru 88 de grade la intrare).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Am pus pid la 120 si in ceasca ajunge pe la +80. O sa incerc metoda indicata de Evolution.
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#6
Vezi sa nu masori temperatura boilerului. In functie de pozitionarea senzorului, poti masura temperatura efectiva a boilerului (si converteste el apoi temperatura apei) sau direct temperatura apei din boiler. Sunt specialisti pe aici care pot detalia.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(24-01-2013, 02:31)Alex Wrote: Am pus pid la 120 ...

Eu am setat la 120 pt. producerea aburului! Verifica indicatiile termometrului si PID-ul in apa care fierbe.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#8
(24-01-2013, 02:31)Alex Wrote: Am pus pid la 120 si in ceasca ajunge pe la +80. O sa incerc metoda indicata de Evolution.

Cum a specificat si @Evolution termometrul care il folosesti poate fi decalibrat.
La mine termometrul pt. frotare care il am la 0 grade indica +5, iar la 100 grade indica 95. Indicatia la 50 grade e perfecta Tongue.
 
Reply
#9
Fac teste de verificarea temperaturii pe un krups XP 5020. Am masurat temperatura atat la portafiltru cat si prin dispozitivul de spumare a laptelui. Nu rezulta mai mult de 75-80 grade dupa mai multe probe. Curios este ca mai si scade dupa 10-15 secunde cu aprox. 5 gr. Vreau sa ridic temperatura si nu stiu cum. Daca este cineva sa ma ajute.
Pasul 2. Un expreso pregatit la aparatul asta il obtin in 15-17 secunde. Ce trb sa fac?
Astept un raspuns pt ca vreau sa deschid aparatul, fara sa stie ,,nevastamea"
 
Reply
#10
Probabil are thermoblock si nu boiler, iar apa se raceste foarte repede. Poti incerca varianta cu serpentina "home made", descrisa aici. Poti sa confirmi care este sistemul de incalzire?

Espresso-ul iti curge in 15-17 secunde pentru ca folosesti o cafea macinata prea gros. Daca nu ai rasnita nu ai ce face decat sa supradozezi in anumite limite si sa tamezi mai puternic. Daca ai, du-te cu reglajul mai spre fin, pana vei obtine cele 25s.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Pt Liviu,
imi ce scuze pt ca nu am dat informatii complete despre Krups XP 5020,dar nici eu nu stiu mai multe, plus ca sunt novice in aceste informatii(dar vreau sa invat ) .
Am verificat pe net si se pare ca sistemul de incalzire nu este cu boiler ci ,, termobloc". Sa inteleg ca nu pot regla temperatura apei in acest caz?
 
Reply
#12
Oricum nici noi majoritatea nu puteam regla temperatura. Era vorba daca poti monta un PID, care costa cat espressorul tau si inca ceva in plus. Dar avand thermoblock e total inoportuna investitia.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Cat ar trebui sa fie temperatura espresso-ului in ceasca? Eu am masurat-o si mi-a dat intre 70-73 grade,probabil si in functie de cat a fost ceasca de calda.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#14
Conform Instituto Nazionale Espresso Italiano, in ceasca 64-70 grade Celsius:
• Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
• Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
• Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
• Entry water pressure 9 bar ± 1
• Percolation time 25 seconds ± 2,5 seconds
• Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
• Total fat > 2 mg/ml
• Caffeine < 100 mg/cup
• Millilitres in the cup (including foam) 25 ml ± 2,5
 
Reply
#15
Inseamna ca am incalzit cestile prea tare.E curios totusi cum Classic-ul cu un rezervor de 100 ml din care extragi o cantitate de apa pt flush + 60ml de espresso reuseste sa livreze totusi apa in parametri.
Practic la un espresso dublu folosim aproape toata apa din boiler.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#16
Avantajul acesta este la Classic si Evolution. Celelalte Gaggia care folosesc alt tip de boiler, cu rezistenta in interior, au efectiv si mai putina apa in boiler, caci trebuie scazut volumul ocupat de rezistenta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Deoarece ultimele doua cafele incercate mi-au iesit foarte acre, dupa cum povesteam aici, am incercat sa aflu daca este de vina cafeaua sau temperatura apei din boiler-ul meu. Nu ma intelegeti gresit, mie imi place cafeaua mai acida, dar era ACRA Angry

Pentru moment am avut la dispozitie doar un termometru industrial cu mercur, dar voi incerca si cu unul digital in curand. Am masurat temperatura, dupa posibilitati, la iesirea din grup, mai exact la curgerea din portafiltru, montat gol. Masuratorile au indicat 89 grade, o temperatura relativ corecta in opinia mea (va rog sa ma corectati daca gresesc).

Neavand alta solutie, am incercat sa urc temperatura peste cea normala, sa vad ce rezulta. Dupa incalzirea de rigoare, inainte de extractie, am apasat pentru ~5 secunde butonul pentru aburi, dupa care am pornit extractia. Crema si-a schimbat imediat culoarea - mai inchisa, evident - aciditatea s-a mai temperat, desi nu foarte mult, pe fundal se simtea o usoara amareala ca urmare a temperaturii crescute, dar au aparut si aromele ce lipseau cu desavarsire initial. Cert este ca am putut sa o beau cu placere.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#18
De aia e bun PID-ul Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Asa ziceam si eu. Dar... improvizam. Wink
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#20
Buna ziua la toata lumea, sunt nou pe aici... Eu stiu ca temperatura apei din boiler este de 94gr C.
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#21
Bun venit!
Pai cum afli ca e 94? Temperatura oscileaza din cauza termostatelor originale slabute. Fara un PID e mai greu spre imposibil.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Eu stapanesc zic ca bine, electronica. Nu e mare lucru de stabilizat electronic temperatura apei. Dar e 94 asa cum stiu eu?
LA CIMBALI M15 si 2 buc automatic Saeco
 
Reply
#23
Uite aici un topic dedicat, cu mult mai multe informatii. Pe topicul curent initiatorul a precizat ca nu se refera la temperatura din boiler. Putem continua discutia acolo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)