• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Preincalzire apa boiler

#1
Am reusit in final sa montez si preincalzirea pe boiler. AM folosit 3m teava Cu de 6.3mm bercuita la un capat, un cot 1/8" filet ext + filet interior la boiler, la pompa un cot 1/8" filet ext + cupla rapida, iar pt conexiunea tevii cu furtunul de la pompa o cupla rapida dreapta 1/4", banda teflon, si juma de m de furtun.

Este diferenta foarte mare cam 70-80%, in timpul extractiei imi scade 2-3 grd apa in boiler dar am sa mai fac cateva modificari sa am 0 grd pierdere:

1) ar trebui un OVP inainte de spira de Cupru ( deoarece jumate din apa calda o arunca inapoi pe retur Sad )

2) spirele nu le-am strans destul de tare incat sa faca contact 100% cu boilerul, una e sa atingi cu degetul o flacara si alta e sa ti degetul langa flacara cam asa si aici).

2. Culoarea cremei nu mai iese "patata" ci are o culoare uniforma, cafeaua a inceput sa prinda miros si gust. Primul shot facut dupa modificare a fost ciudat ca nu stiam ce miroase a fructe de padure prin casa, am inceput sa miros ca disperatul ......Smile o aroma de nedescris si consistenta cremei complet diferita(nu mai este ca o spuma ci ca o frisca este mai solida).

Ma gandeam in viitor(daca nu schimb Clasicul) sa pun mai multa teava sa castig ~300 ml de apa in boiler si eventual sa izolez boilerul. In 3 m de teava intra cam 60ml apa(V= pi^2 * R * H ) + 100ml al boilerului tot e ceva, adica se simte.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#2
Nu imi vine sa cred!

Acum cativa ani ma uitam cu jind la ce fac userii americani si acum pe un forum romanesc se intampla in sfarsit minunea...

Bravo!!!!!!!!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Merci Liviu,

Sincer a fost destul de simplu, este nevoie de vointa si ceva bani.

Teava a costat 50 lei (se gaseste la orice firma de montaje aer cond , frigidere), toate racordurile+furtune 45 lei, rola teflon 5lei.

Acum astept sa imi vina un dus/dispensor apa profesional care vine peste cel actual de la gaggia.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#4
Am mai vazut minunatia asta in niste poze dar sincer nu stiu la ce ajuta . Se pot niste explicatii ca poate mai fac si schimbarea asta la classic-ul meu. Multumesc Smile.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#5
Pai e simplu, ca sa scoti o cafea buna nu trebuie sa ai diferente mari de temperatura in timpul extractiei.

Dupa parerea mea orice espressor cu boiler sub 500ml nu are temp constanta pt un espresso dublu (ma refer prin verificare cu termometru digital) nu ochiometric dupa becul aparatului. iar g classic avand boiler doar de 100ml ....... nici cu PID nu face fata.

Pe langa ca, spirele din Cu sustin 60ml apa in plus, ele mai si ""preincalzesc"" apa inainte de a intra in boiler( apa are cam 25grade in recipient , spirele fiind lipite de boilerul incins(100grd) au sa zicem ~ 70-80grade iar apa cand trece prin aceste spire se incalzeste si ea tot pe la aceeasi temp si practic se combina apa de 100grd cu apa de 80grd ceea ce e ok. Aceasta diferenta de 20-25 grd o suplimenteaza Pidul). Una e sa aduci apa de la 80 grd la 95 grd si alta e de la 25-95, avand in vedere ca totul se petrece foarte repede ~25sec.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#6
(30-08-2012, 13:11)pcmarius Wrote: .....
1) ar trebui un OVP inainte de spira de Cupru ( deoarece jumate din apa calda o arunca inapoi pe retur Sad )
.....
Acesta e motivul pentru care n-am incercat inca aceasta modificare. Daca gasesti o solutie te rog sa o postezi. Cred ca OPV-ul ar trebui montat la iesirea din pompa.

Felicitari pentru curaj si realizarea tehnica!

Intrebare: nu deranjeaza spira de cupru la montajul senzorului de temperatura pe boiler?
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#7
Ok deci spira este pt incalzirea apei inainte de a intra in boiler. Apa din boiler are cam 100 de grade. Cand faci cafeaua apa din boiler iese si intra alta din vasul cu apa si atunci ideea este ca aceasta sa intre la o temp ridicata. Am inteles bine? Pt ce e bun shot-ul de apa dinainte de a face cafea? Atunci nu intra apa care scade temperatura ? Am vazut intr-o poza ca peste spira din cupru mai era invelit boileru si cu o folie de aluminiu.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#8
Da , dar nu numai pt preincalzire ci si sustine o cantitate moderata de apa fiarta 60ml. Practic apa din spire se incalzeste la fel ca si cea din boiler pt ca rezistenta este oricum pe exterior adica vei avea 160ml apa la temp de 100grd, dupa ce se termina aceasta apa intra alta noua pe traseu "dar" vine preincalzita deoarece spirele sunt incinse. Este exact ca la centrala termica, resou electric, calorifer etc......la toate sunt practic niste spire serpuite.

Pe forum inafara, se presupunea ca dupa aceasta modare va scadea debitul apei de la pompa, FALS. Nu a scazut deloc, cel putin nu in portafiltru. Pentru ca pompa debiteaza 15bari iar eu folosesc doar 10bari........probabil ca pe retur(OVP) sa fie mai scazut debitul dar pe noi prea putin ne intereseaza asta.

Sa nu va fie frica ca este greu de indoit teava, sau ca aveti nevoie de cine stie ce unelte..... se indoaie pur si simplu cu 2 degete este maleabila, iar capul bercuit vi-l face cel de la care o cumparati (pe moka in 30 sec).


Ca si sfat pt altii care incearca aceasta modare ar fi sa foloseasca mai multe spire(~ 4-5m de teava).
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#9
Felicitari.
Din pacate, tentativa mea de a face chestia asta a ramas doar la stagiul de "oare de unde pot cumpara niste teava de cupru?"
Ma bucur ca cineva a facut-o si sper ca lucrul asta sa fie un impuls pentru ceilalti useri de pe forum (inclusiv eu) sa experimenteze mai mult.
 
Reply
#10
(30-08-2012, 13:11)pcmarius Wrote: 1) ar trebui un OVP inainte de spira de Cupru ( deoarece jumate din apa calda o arunca inapoi pe retur Sad )

Pt. OPV poti folosi http://www.orphanespresso.com/Fluid-O-Te..._3975.html. Se monteaza in linie 1/4" intrare si 1/8" iesire.
Daca ai si alte link-uri pt. piese si furtune, te rog sa le postezi.

Felicitari!!
 
Reply
#11
AM pus un link cu piese(gasesti orice, absolut orice) , daca accesezi pagina observi ca au magazine in mai multe orase ale tarii(inafara de Bucuresti Smile
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#12
Cautam tub teflon (PTFE) 6x4 pt. a inlocui tevile la aparat. Tub 6x4 de la "Gica", cel mai bun, merge pana la 100 grade.
Am sa dau o spira doua cu teava cupru de 6, si apoi ma leg cu furtun KYNAR HD 4000.
 
Reply
#13
(01-09-2012, 12:47)astinga Wrote: Cautam tub teflon (PTFE) 6x4 pt. a inlocui tevile la aparat. Tub 6x4 de la "Gica", cel mai bun, merge pana la 100 grade.
Am sa dau o spira doua cu teava cupru de 6, si apoi ma leg cu furtun KYNAR HD 4000.

Pune mai multe spire daca tot faci treaba..... minim 5-6 spire.

Furtun am pus unul albastru si mai flexibil dar am luat 1m si de ptfe(mi se pare prea rigid).
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#14
Mi-am facut si eu preincalzire la boiler, am montat si pid sestos. Temperatura in timpul extractiei la doua cafele imi scade si mie cu aprox 1,5-2 grade. Nu stiu inainte cat de mult scadea temperatura pentru ca nu am avut PID. Marius ziceai ca mai vrei sa faci cateva modificari sa nu-ti mai scada deloc temperatura. Ai reusit si daca da cum Smile ?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#15
Poze Cosmin!!!!!!!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Pai ma gandeam sa izolez boilerul si inainte de asta sa strang/presez cumva spirele sa aiba contact 100% pe boiler deoarece acum nu prea au contact ideal.
Fara preincalzire si fara PID scade cu ~10grd la extractie si 15 grd curgere apa chioara .
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#17
Pozele nu sunt prea reusite deoarece boilerul este pus inapoi in espressor. Mai este si folia de aluminiu care nu permite vizualizarea spirelor. Sunt vreo 10 spire in total.
[attachment=143][attachment=142][attachment=144]
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#18
Cosmine, unde locuiesti? Smile ai acelasi decor in spate ca si mine. Balcon inchis cu dulap/masa in colt, si in laterale geam transparent Smile. Cuplele si furtunul sunt identice cu ale mele .

Ai autorizatie copy right?
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#19
Timisoara si tot de la Gica am cumparat si eu cuplele. Tu cum ai prins furtunu de tzeava? Din ce ai scris mai sus am inteles ca ai folosit cupla rapida. Eu am incercat cu una si curgea.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#20
O cupla rapida dreapta dar 1/4 si de plastic , restul care le-am folosit noi cica sunt 1/8.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#21
marius,

posteaza, te rog, cateva poze, daca se poate si de detaliu si din diferite unghiuri, cu serpentina si cuplajele, gata montate

multumesc anticipat!
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#22
am facut si eu modificarea, dar n-am fost multumit de rezultat Confused
parca era o locomotiva cu abur ... Huh ... probabil n-am facut ceva bine, daca lui marius i-a iesit asa de bine si-i foarte multumit de rezultat
iar shot-ul, in conditiile in care era atat de mult abur, nici n-are rost sa mai spun ... Sad
asta e, l-am demontat si am revenit la "normal"
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#23
salutare!
am primit pe privat un link de la Liviu s avad si eu "minunea"...In prima secunda am zis..eee, am vorbit despre asta pe softpedia acum 2 ani, aceiasi poza, lalala.dar ce sa vezi, e vorba de tarisoara noastra, un user de al nostru a trecut la fapte.
Sa imi dau si eu o parere...clar ca minunea ajuta mult, la masinariile astea gaggia pure in sus, pina la vreo silvia nu stiu de care.Avand un boiler de 100ml in sus, dar maxim vreo 500ml, cand bagi apa rece la 20C din rezervor in timpul extractiei, sa zicem 60ml o dubla, ce se intampa cu cea din boiler?Citeam aici de 2 grade. scuze, vreo 8-10C variaza temperatura la iesire.Daca nu si mai mult.Deci clar 100% ca chestia asta ajuta f mult...poti face dintr-un clasic de 300 euro un aparat cu precizia unuia de la 1000 in sus.Nu ca ala, care e mai frumos, mai robust, mai lalala, ca precizie vorbesc.LA pure al meu boilerul e f mic ca sa ai loc de infasurat spirele.Stiu ca am calculat, ca sa am un volum de 60ml la un diametru de 6 ml interior parca, era nevoie de ceva metrii de teava.F interesant si nu greu ar fi de vazut cat creste temperatura apei la iesirea din teava infasurata fata de cea din rezervor.E clar ca depinde de cat de bun e transferul termic intre teava si rezervor.Transfer care poate fi imbunatatit prin diverse moduri, cum ar fi o izolatie,un colier( chiar o alta sarma flexibila, o coarda de chitara de ex) care sa stranga teava pe boiler, ceva vaselina siliconica...Acum toate espressoarele de apartament, la care se cere o minima economie de curent, au boilere relativ mici, de pina 1 litru, si ideea preincalzirii apei e valabila la toate.PID-ul e o chestie frumoasa dar actioneaza deja tarziu, cand apa se raceste, pina face tzac deja ai terminat extractia.Tot grupul E61 de 5 kile ajuta la uniformizare.La aparatul meu, preincalzirea e tot o teava, ma scurta Smile, dar care e in boilerul de abur,calculata ca lungime sa ia din cele 124C exact cat trebuie sa ajunga la 92c.Ca sa inchei, eu avusesem o idee de a face la gaggia pure un cartus separat, la fel o teava curbata, pe un diametru mai mic,in interior un termoplonjor, si totul umplut cu nisip f fin.Transferul de la caldura termoplonjorului s-ar face la teava f bine prin nisip, iar termoplonjorul ar fi on/off de un termostat bimetalic ieftin si simplu.Chestia este unde bagi acest cartus in inerior, tot ar avea un 80 mm diametru si vreo 120 mm lungime...
Oricum, felicitari tuturor celor care au facut modificarea, arata ca intradevar suntem un neam de isteti si descurcareti si inivatori
 
Reply
#24
@mirkios ti-a iesit foarte frumos si profesional cositorirea. Nu stiu ce intelegi prin locomotiva pe abur!? adica se incingea prea tarea apa si iesea abur in loc de apa? daca da este pt ca ai un contact foarte bun intre boiler/ spire si mai mult ca sigur nu ai PID. Fara pid boilerul ajunge pe la 116-120 grade iar tu avand si spirele in plus produce mai mult abur.....daca ai avea pid ar fi cu totul altceva.
Alta observatie care poate fi un motiv in plus la esec, este ca, ai gatuit foarte des spirele pe colturile boilerului si ai alternante dese de presiune.

Trust-me !
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#25
pcmarius, iti dau dreptate 100%

chiar pufaia si scotea numai aburi ... iar shotul a fost ceva de groaza ... numai bulbuci si aburi ... multa mizerie Angry

mai mult decat atat, m-am gandit sa nu fi bagat teava prea tare la sudura si sa fi produs si acolo o gatuire ... m-a pus pe ganduri faptul ca am suflat in ea si-am avut dificultati ... asta inainte s-o infasor, cand, din dorinta de-a fi cat mai strans, am gatuit-o putin pe alocuri

din pacate a fost chiar inainte sa vina premiul de la papajaques, caruia ii multumesc inca o data ... dar nu stiu ce s-a intamplat, n-am mai avut curgerea pe care o aveam inainte, chiar daca am demontat teava ... acesta fiind si motivul pentru care n-am zis nimic de etiopia trimisa, n-aveam cum ... aparatul nu mai era in forma Confused ... iar ce-am obtinut n-a fost ce trebuia Sad

o buna contributie la shiturile ce-au urmat a avut si sita dubla ce-a venit cu nkdprtftr, care in aparenta este ok, dar in comparatie cu vst e zero ... am facut greseala sa le consider egale si-am lasat vst-ul pe nkdprtfltr dar nu-l prea folosesc ... in proportie de 99% folosesc prtfltr cu picurator dublu ... ei cand am revenit la sita vst ... mare diferenta Exclamation

lucrurile par sa-si fi revenit dupa instalarea pid-ului Tongue

cred ca voi incerca din nou, dar de data asta ma bate gandul sa folosesc teava de 8mm, cred ca intra la fix in fitinguri si probabil voi pune mai putin de 3m
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#26
revin cu preancalzirea apei ... Smile

din pacate cu ocazia asta am rupt senzorul RTD PT100 Confused

dar aveam termocuplaK venita cu PID-ul anterior ... am scos pastila din camasa metalica si am fixat-o cu un mic surub si pasta pentru transfer temic in locul termostatului ... sta foarte bine Exclamation

m-am oprit cu setarea temperaturii la 98 de grade, iar variatia de temperatura in timpul extractiei este de 1 maxim 2 grade, dar in 25s revine la temperatura setata Exclamation ... practic termin extractia la 98 de grade Cool

in acest moment pot sa spun cu certitudine ca este mai multa crema, extractia pare sa fie mai buna, raportat la aceeasi cafea, din pacate nu una grozava (santos) ... urmeaza fine-tuning

teava serpentinei are diametru de 8mm, iar lungimea de 2,8m ... Idea 2,5m ar fi fost mai potrivit

am folosit bucati de cauciuc ca sa atenuez vibratiile ... am reusit in ceea ce priveste serpentina, este destul de stabila, dar pompa pare sa vibreze mai puternic ... ma deranjeaza un pic chestiunea Huh

acum trebuie doar sa fac rost de-o cafea mai buna si sa aleg temperatura corecta la extractie ... ma tot gandesc cum sa fac sa bag un senzor in prtfltru Sad

inca un PID pentru abur ... un manometru ... si cine mai stie ce Big Grin
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#27
Cel mai bun lucru ar fi si adaugarea unui ovp inainte de spire. Se pierde mulata apa incalzita de spire.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#28
(15-12-2012, 14:45)mirkios Wrote: din pacate cu ocazia asta am rupt senzorul RTD PT100 Confused

Acel PT100 / AUBERINS - 25$ + 12,47$ TRANSPORT? Pacat, mare pacat!
 
Reply
#29
mi-a parut foarte rau c-am rupt senzorul PT100 ... dar foarte bine c-am reusit sa ma descurc cu termocupla K ... iar daca este sa vad partea plina a paharului, am termen de comparatie ... pot sa confirm ca senzorul PT100 este mai stabil decat termocupla K ... sa ma explic: odata ajuns la temperatura tinta, in varianta cu RTD parca era un autocolant Smile ... nu se mai schimba afisajul, indiferent cat tineai pornit espressor-ul, evident pana in momentul in care porneai extractia ... pe de alta parte, in varianta cu termocupla K, temperatura oscileaza incet, in jurul valorii tinta, cu +/- 1 grad C ... in ceea ce priveste gustul si textura nu sesizez nici o diferenta intre cele doua variante ... totusi exista o mare diferenta, in cazul meu, odata cu instalarea termocuplei K am instalat si preancalzirea apei ce intra in boiler si s-ar putea ca tocmai de aceea sa fie comparabile ... eu asta cred

oricand as alege varianta cu PT100, dar in varianta buget este absolut ok si termocupla K ... mai ales daca ai preancalzire

am modificat ... din nou Smile ... serpentina de praincalzire ... de data asta am revenit la teava de 6mm, lungime 2,5m sudata, la ambele capete ... capatul dinspre valva OPV intr-un cot cu filet interior / exterior 1/8" iar capatul dinspre pompa cu cot avand filet exterior 1/8" si conector identic cu al pompei ... am schimbat si furtunul de racord dintre pompa si serpentina pentru o conexiune cat mai fluida

dupa atatea incercari ... ma declar multumit de rezultat ... am reusit sa reduc vibratia ... acum este bine, nu ideal ... dar sunt multumit si ma opresc aici cu preancalzirea ... teava de 8mm este prea groasa Exclamation aceasta fiind cauza vibratiilor puternice

oricum trebuie acordata multa atentie felului in care "se aseaza" teava ... sa nu se atinga de boiler, de valva cu trei cai sau de valva OPV, sa nu se stranguleze, sa nu se atinga spira de spira ... de ajutor sunt si cateva mici bucati de cauciuc
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#30
Despre ce circuit hidraulic din inox vorbesc astia de la Ascaso in noul lor thermoblock? Vad ca la baza au teava voastra incolacita:

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)