Atunci ar merge cu variator... dar cum ziceam, trebuie incercari.
Exista o teorie, a curbei naturale de incalzire (Natural bean heating curve), utilizata de surprinzator de multi roasteri de stil vechi, care zice ca pentru un set de parametri clar si bine batut in cuie: tip boabe, temperatura ambianta, cantitate boabe, etc. daca pompezi o cantitate de caldura constanta pe toata durata procesului, curba de temperatura in boabe va evolua in mod natural dupa un profil destul de corect si multumitor pentru o prajire generica.
Cam asta propune Fane/baloozy cu variatorul, daca am inteles eu bine :s

caci ce altceva ar putea insemna "eliminarea palierelor intermediare" ?
Ca un punct de plecare, as sugera sa faceti o prima incercare cu puterea redusa la 64%, adica voltajul redus la 80% = 184V, daca aveti la priza 230V.
Am avut un roaster caruia i-am schimbat rezistenta, si intamplator tot la 4:30 avea FC, dupa cateva incercari am ajuns la o putere redusa cu procentul de mai sus, de asta l-am sugerat ca punct de plecare al experimentarilor.
Cu precizarea ca eu am urmarit FC la 8 minute, daca vreti mai tarziu, va trebui redus voltajul si mai jos.
O observatie totusi... la teoria asta "...o cantitate de caldura constanta pe toata durata procesului... " la gene inseamna temperatura constanta pentru ca nu ai control de debit (airflow) ! Deci asta inseamna ca din start va trebui sa ataci boabele cu o temperatura superioara celei de finalizare, ceeace nu suna bine de loc !
Deci de paliere nu scapati, daca vreti o prajire corecta, macar 2-3 nivele acolo... :P
Toata poliloghia de mai sus a fost postata in ideea (falsa) lansata de Fane ca s-ar elimina palierele si deci ai seta odata voltajul si ai sta cu mainile in san si te-ai uita la el...
Din cate vad din documentul celui care a facut prima oara modarea, trims prin email de balloo... e taman pe dos !
Este munca la manuela si mai abitir ca inainte, si cu feedback infim din partea masinii ! trebuie sa stii clar cat dai de variator ca sa obtii efectul scontat, altfel ai o coacere pe cinste !