Welcome Back Log In Create Account

Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101

Intrebarea este: solutie la ce ?
Marea problema a Gene este variatia de temperatura imensa la decuplare termostat, nu comoditatea mai mare in operare.
Daca pe iesire variatia este de 5 grade... iti dai seama cata caldura cedeaza boabele alea, cand the first commandment al prajirii este sa nu scada temperatura nici o clipa pe toata durata procesului ?!

Sau... poate n-am inteles eu bine... cum ar decurge o prajire cu variator ? :s Huh

Reply
pai fara variator bagi boabele in aparat, setezi temperatura la care sa se opreasca cu urcatul in temperatura si dai drumul. el incepe sa creasca temperatura, la un moment dar ajunge la acea temperatura, dupa un timp apare FC, lasi dezvoltare cum iti place si treci pe racire. daca vrei sa intarzii FC trebuie sa faci niste paliere, sa nu urce asa repede in temperatura. cu variator ai avea posibilitatea sa incetinesti aceasta urcare in temperatura si sa intarzii implicit FC fara sa mai faci acele paliere, chestie care ar fi mai corecta d.p.d.v. al teoriei prajirii.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
A incercat cineva, de curiozitate... sa puna Gene la maxim si sa cronometreze in cat timp apare FC ?

Fane, sincer explicatia ta nu m-a prea convins... :)

"... bagi boabele in aparat, setezi temperatura la care sa se opreasca cu urcatul in temperatura si dai drumul. el incepe sa creasca temperatura, la un moment dar ajunge la acea temperatura, dupa un timp apare FC"

Si daca setez la 180 grade crezi ca va apare vreodata FC ? ;)

Eu am inteles teoria cu utilizarea variatorul un pic diferit... si te asigur ca necesita un pic, poate cam multe, sarje sacrificate ca sa calibrezi scara variatorului pentru a scoate din ecuatie termostatul lui Gene.
Pe cand cu dioda, nu se schimba nimic din rutina utilizarii, doar ca temperatura de iesire va da un ROR ca la carte.

Reply
(08-03-2017, 14:20)renatoa Wrote: A incercat cineva, de curiozitate... sa puna Gene la maxim si sa cronometreze in cat timp apare FC ?

da, eu. ~ la min 4:30.
aparatul incalzit la 250 grade pt 10 min si apoi pus boabele (230g) si neumblat la temperatura.
bineinteles cafeaua nebaubila :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Atunci ar merge cu variator... dar cum ziceam, trebuie incercari.

Exista o teorie, a curbei naturale de incalzire (Natural bean heating curve), utilizata de surprinzator de multi roasteri de stil vechi, care zice ca pentru un set de parametri clar si bine batut in cuie: tip boabe, temperatura ambianta, cantitate boabe, etc. daca pompezi o cantitate de caldura constanta pe toata durata procesului, curba de temperatura in boabe va evolua in mod natural dupa un profil destul de corect si multumitor pentru o prajire generica.

Cam asta propune Fane/baloozy cu variatorul, daca am inteles eu bine :s Huh caci ce altceva ar putea insemna "eliminarea palierelor intermediare" ?

Ca un punct de plecare, as sugera sa faceti o prima incercare cu puterea redusa la 64%, adica voltajul redus la 80% = 184V, daca aveti la priza 230V.
Am avut un roaster caruia i-am schimbat rezistenta, si intamplator tot la 4:30 avea FC, dupa cateva incercari am ajuns la o putere redusa cu procentul de mai sus, de asta l-am sugerat ca punct de plecare al experimentarilor.
Cu precizarea ca eu am urmarit FC la 8 minute, daca vreti mai tarziu, va trebui redus voltajul si mai jos.

O observatie totusi... la teoria asta "...o cantitate de caldura constanta pe toata durata procesului... " la gene inseamna temperatura constanta pentru ca nu ai control de debit (airflow) ! Deci asta inseamna ca din start va trebui sa ataci boabele cu o temperatura superioara celei de finalizare, ceeace nu suna bine de loc !
Deci de paliere nu scapati, daca vreti o prajire corecta, macar 2-3 nivele acolo... :P

Toata poliloghia de mai sus a fost postata in ideea (falsa) lansata de Fane ca s-ar elimina palierele si deci ai seta odata voltajul si ai sta cu mainile in san si te-ai uita la el...

Din cate vad din documentul celui care a facut prima oara modarea, trims prin email de balloo... e taman pe dos !
Este munca la manuela si mai abitir ca inainte, si cu feedback infim din partea masinii ! trebuie sa stii clar cat dai de variator ca sa obtii efectul scontat, altfel ai o coacere pe cinste !

Reply
m-ati dezumflat. :(
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
degeaba-mi zic renatoa si baloozy ca-i popa, eu batman, batman.

am testat azi ce ziceam mai sus. prima sarja nu v-o povestesc ca a fost pt o minima calibrare. va povestesc a doua sarja: aparatul incalzit la 200 grade (dupa prima sarja pus 1 minut sa mearga pe 200 grade), incarcat in el 250 grame de boabe honduras, setat pe 245 grade, variatorul de tensiune pus pe 200V (nu stiu cat de corecta e masuratoarea, dar macar am o referinta), dat drumul si asteptat. a urcat in temperatura la inceput ceva mai repede (vorbim de temperatura de pe evacuare afisata de aparat) ulterior mai incet. a ajuns la FC pe la 9 minute. am lasat vreo doua minute dezvoltare dupa care am scos si racit extern. boabele arata bine, le-am prajit o ideie cam tare, vad zilele urmatoare ce a iesit si va spun.

se intampla un fenomen oarecum ciudat: cand electronica aparatului decupleaza rezistenta, drum-ul se invarte ceva mai incet, dar decuplarea rezistentei tine mai putin decat fara variator de tensiune. faptul ca tine mai putin n-ar fi obligatoriu o chestie rea, asta insemna ca boabele sunt tinute la o temperatura mai constanta. totusi ar fi buna consilierea lui renatoa daca treaba-i safety ca sa fie imitata de cine mai doreste, macar aparatul sa fim siguri ca n-are de suferit, ca boabele daca nu sunt o mare problema.

Reply
un variator de tensiune este 20-30 lei. Plus un intrerupator.

Reply
renatoa, am senzatia ca iar citesti in diagonala. :) nu m-am bagat in aparat, am fost consecvent prostiei mele. modificarea consta intr-un cablu de alimentare, un variator si o priza. am alimentat aparatul prin intermediul variatorului de tensiune. 

am degustat azi ce am prajit. mie-mi place ce a iesit. cred ca mergea sa dau tensiunea o ideie mai mare ca sa obtin FC mai devreme, dar una peste alta este o sarja reusita, sunt multumit de rezultat.

Reply
Cu cine te certi ? :s Huh Cine a pomenit de bagat in aparat ?

Reply
pai nu vad la ce as fi putut folosi intrerupatorul. in varianta tipului care a facut modificarea bagandu-se in aparat, intrerupatorul avea rolul sa taie cu totul curentul la rezistenta, fiindca variatorul pus la minim lasa sa treaca 50V, chestie care scadea din eficienta racirii boabelor (tipul facea racirea boabelor in aparat). baloozy, pot sa pun pe forum link-urile?

am nevoie de la tine de o parere. crezi ca ar avea cu ce dauna aparatului ce am facut eu?

Reply
Sigur, poți!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Pentru ca tot era tel. la indemana...cam asa a iesit cafeaua " cu piatra "...17 min. prajire normala , fara sonda in boabe , dar cu un ochi pe geam... [Image: biggrin.gif] ...[Image: sktOy9Y.jpg]

[Image: hhVhtKg.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
modificarile de care vorbea baloozy:
http://s.go.ro/1k2m694z
http://s.go.ro/3sc0utj0

Reply
Da...multumesc frumos Fane , vad ca este chiar ieftina povestea , insa ma gandesc serios sa-mi cumpar unul de 1/2 kg sau chiar 1 kg...pentru ca m-am cam saturat sa fac multe sarje , ( pierd o gramada de timp ...) , pana atunci , ma mai joc cu dracia asta... [Image: smile.gif] ..."  la butoane "...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Eu nu pot da link la modificarea care o recomand eu, ca nu vrea nimeni sa o incerce :p

Nici macar tu, Fane... care esti la grupa mare ... :(

(12-03-2017, 22:33)Fane Wrote: @baloozzy...
...am nevoie de la tine de o parere. crezi ca ar avea cu ce dauna aparatului ce am facut eu?

Cum e sursa de alimentare a electronicii, in comutatie sau cu transformator ?
Motorul de rotire la ce/cat e alimentat ?

Reply
vezi pe primul link a lui baloozy ca ai poze din interiorul aparatului. daca nu reusesti sa-ti dai seama din ele pun eu surubelnita pe aparat.

chestia e ca majoritatea au aparatele in garantie, multi nu se prea pricep la facut modificari si pana si eu prefer sa-l las asa cum e ca daca te apuci sa-l modifici probabil nu mai e la fel de fiabil, e greu de vandut ulterior... totusi, despre ce modificare e vorba?

Levo, la ce jucarii ai tu acolo gene-ul e un pic cam discordant. eu te vedeam cu un hottop sau un hulky, dar daca zici ca vrei si sarja mai mare era bine sa te fi bagat la bullet-ul vandut de ovidiu.

Reply
S-a bagat el... dar doar cu oftatul, declarativ :)

Reply
@Fane

- Asta cam asa este , insa pot lua si 2 x Gene si merg in paralel cu ele si tot ies bine , cinstit sa fiu ... n -am mai apucat sa vorbesc cu @ovisod si nu eram nici prea hotarat , pentru ca mi se parea cam " exotic " aparatul , dar cu prima ocazie ( stau la pinda ) nu mai ratez... [Image: smile.gif] ...
- Daca nu ..., peste 3 luni cand plec la Torino la nepoti , in drumul meu ( cu auto propriu )...rascolesc un pic piatza...pina la destinatie.

Reply
Desi mi-am propus sa astept pana mâine sa testez noua achizitie, ca sa ma pot documenta putin legat de un profil de prajire,nu m-am putut abtine.

Columbia Supremo, 13 min 240 grade (fara preincalzire, apoi am lasat aparatul sa o raceasca singur pana la pragul de 100 de grade):
http://i.imgur.com/MbdzDTC.jpg

Vad maine dimineata cum sta si la capitolul gust :)

PS: poza facuta pe mobil la lumina artificiala, nu ma astept sa se vada mare lucru, dar ca idee chiar imi place cum arata cafeaua :)
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Revin si cu o impresie despre gust. Am testat un espresso dimineata, si chiar vad diferente semnificative fata de vechea metoda prin care prajeam (popcorn popper). Pare un gust mai echilibrat, mai putin "strident". In plus, pe Gene mi se pare ca e mult mai dulce. Banuiesc ca asta se datoreaza in primul rand faptului ca pe Gene pot intinde mult mai mult etapa de dupa first crack (pe popper intre first si second crack aveam aprox 30 secunde).

Per total sunt multumit. Nu e la fel de buna cafeaua precum columbia pe care am luat-o de la PJ dar sincer nici nu ma asteptam sa ajung la nivelul respectiv [Image: smile.gif] Aparatul pare solid, de calitate. E mult mai comod de folosit decat un popper si faptul ca pot praji cantitati mult mai mari e un mare plus. Multumesc colegului Bogdan ca a fost dispus sa il trimita prin curier, chiar mi-ar fi parut rau daca il ratam (deja il ratasem prima tura cand a fost scos la vanzare de colegul bubucalu [Image: smile.gif] )

Reply
Comparatiile cu un popper nemodat sunt inutile, aia nu e prajeala, e tortura.
Cantitatile nu sunt mult mai mari daca pui la socoteala racirea mai lejera si mai eficienta in popper, decat in Gene, plus ca la popper nu ai preincalzire. Cu doua prajiri in popper, in juma de ora, ai facut ce face si Gene cam in acelasi timp.

Reply
renatoa let's agree to disagree [Image: smile.gif]

Pentru mine personal exista diferente intre cele doua metode. In primul rand in popperul meu nu prea cred ca pot pune mai mult de 80g de cafea verde (se invarte destul de greu dupa pragul asta si mi se pare ca rezultatul nu e uniform). In Gene serveste si 250 grame. Deci mi-ar trebui vreo 3 prajiri in popper sa ating aprox aceeasi capacitate.

Si pe Gene pot raci cafeaua ad labam daca vreau sa fac asta dar am si optiunea sa-l las sa-si faca singur damblaua.

Gene colecteaza singur pleava, popperul trebuie modat/dadacit. Acelasi lucru e valabil daca vreau sa fiu fancy si sa ma joc cu temperatura. Pe Gene asta e built in, pe popper trebuie sa fac modari. Cine se pricepe si are si o placere sa mestereasca va vedea clar un avantaj sa isi construiasca solutia proprie. Eu am cautat explicit o solutie out of the box. Nu zic nici o clipa ca e mai buna, e doar mai buna pentru mine [Image: biggrin.gif]

Reply
O intrebare pentru posesorii de Gene. Voi cum curatati interiorul camerei de prajit cafeaua (acel "borcan").
Metalul de la interior si unele portiuni ale sticlei au uleiuri de cafea arse si s-au inegrit binisor. Am incercat cu detergent de vase si un burete moale si se duc dar extrem de greu. N-am nici o sansa sa le indepartez complet prin procedura asta si mi-e frica sa insist prea tare cu buretele sa nu zgarai sticla sau sa indoi metalul.

Pe de alta parte parca n-as pune nici o solutie prea coroziva sa nu stric ceva. Am mai gasit thread-uri pe tema asta pe forumuri straine dar din pacate, produsele pe care ei le folosesc nu se gasesc la noi. Am vazut ca unii folosesc Joe Gloe (un tip de detergent de backflush). A mai incercat cineva o procedura similara?

Reply
Capacul de la turbo oven, adica sticla lucrand in acelasi regim ca la Gene, il curatz cu Axion, topeste instant uleiul ars care se depune. Pentru aplicare si frecare, burete de plastic, exclus sa zgaraie sticla.

Reply
Eu am folosit Triumf si-a ieșit foarte curat.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI

Reply
Multumesc pentru ponturi [Image: smile.gif] Am incercat cu axion si am rezolvat sticla (bonus la vizibilitate in timpul prajirii) dar metalul in sine e inca ars. Am avut ceva success cu o solutie pe baza de otet speciala pentru suprafete de inox dar la fel, cu efort sustinut.

Sunt anumite zone unde nu ajung foarte bine cu burele sau peria si mi-ar prinde bine o solutie in care sa-l tin la inmuiat.

Palado, ai folosit triumf forte? Vad ca sunt mai multe variante, n-as vrea sa folosesc una prea coroziva care sa atace partile de plastic ale camerei de prajire.

Reply
Dacă o scoți și folosești d-astea o faci lună.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Triumf pentru aragaz.
Musai de folosit cu mănuși.
Iese perfect, dar trebuie să insiști un pic. Eu am scos sticla în prealabil.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI

Reply
mizeria de pe sticla deranjeaza, ca ajungi sa nu mai vezi cafeaua de la o bucata. aia de pe metal stiam ca n-are nimic. la alte prajitoare, cand sunt noi, se fac cateva prajiri de asezonare a cilindrului, special ca sa se imbibe cu uleiuri de cafea si abia apoi se considera ca-i bun de lucru.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 5 Guest(s)