(24-04-2016, 22:05)Tito Wrote: .....Problema e ca aparatul ajungea la 238 pe la min 15 iar FC eu aveam la min 17-18. Asa ca am ajuns cu toate sarjele la 20 min....
... Credeti ca sunt baubile??? Si asa eram speriat cu ethiopia ,ca e dificil de prajit si s-a nimerit si timpul asta rece. Dar e normal sa fie FC asa tarziu...sau m-am dus in Sc si mai departe???
Initial am dorit sa ma abțin de la vreun comentariu, pentru a nu fi considerate răutăcioase.
Daca ti-as fi spus ca imaginile postate sunt super, cu siguranta nu te-ar fi ajutat cu nimic.
Dpmdv, in succesiunea de sarje, nu am vazut o evolutie ci o constanta in abordarea prajirii si, de aici si rezultatele care singur ai sesizat ca nu prea par a fi cele pe care le așteptai.
Pentru Ethiopia FC la min 17-18 este prea mult .
Un timp de 9-10 min ar fi fost suficient, iar 2-3 min pentru dezvoltare si FC destule .
Un timp total de 12-13 min ar fi de preferat celor 20 de care zici . Intr-un timp atat de lung boabele, fie ele si tratate termic corect, se coc si nu se prajesc iar prin coacere se omoară arome.
La cafelele dure este de preferat o prajire intr-un timp mai scurt, cu atentie sporită in etapa de dezvoltare, pentru a praji boabele uniform, in profunzime si pentru a pastra cat mai mult din potentialul de gust.
Gradul de prajire conteaza si el . Unele soiuri sunt mai bune prajite mai light, poate maxim city si pe care ar trebui sa le dai afara putin inainte de finalul FC( prajirea va mai continua si afara), altele sunt bune city sau city+ adica dupa ce sunetele de FC au încetat, altele chiar fullcity +, adica dupa ce se aud primele sunete de SC .
Pentru Ethiopia o prajire max city+ , pentru espresso, ar fi suficienta !
Pentru cappuccino eu merg pana la fullcity ( exclus SC, omoară aciditatea ) .
Trebuie sa ajungi în faza in care tu sa controlezi prajirea si nu ea pe tine.
Imaginile postate arata clar ca inca nu cunosti aparatul si nici nu stapanesti procesul.
Este normal si trebuie sa accepți acest lucru fiind la inceput. Aparatul nu este unul care sa te ajute sa " citești" procesul iar lipsa instrumentelor trebuie suplinită de simțuri si de experienta. Usor simțurile se vor forma iar experienta o vei dobândi continuând . Acum poate intelegi de ce este nevoie sa observi tot timpul si notezi cat mai multe, timpi, temperaturi , culoare, miros .....
Eu si acum citesc, experimentez si caut sa obtin lucruri noi cu fiecare sarja prajita din acelasi soi.
Am mai spus-o, mai dau si rateuri . Rateuri in termeni de asteptari in zona gustului desi prăjelile, ca aspect, imi ies constant ok.
Obișnuiește-te sa citești inainte despre soiul pe care urmeaza sa-l prajesti, vezi care este gradul de prajire care ii pune in valoare mai bine gustul pentru espresso. Notează, asa cum am mai sugerat, toate lucrurile astea si trage concluzii dupa fiecare sarja, pentru a nu mai repeta lucrurile care nu se potrivesc.
Desi pe forum s-a convenit, pe buna dreptate, sa nu se mai dea verdicte despre prajiri dupa poze, la tine se observa o densitate de defecte destul de mare (eu as zice chiar mult prea mare) ca sa poata fi trasa concluzia unui rezultat decent :
Se vede clar ca regimul termic si evolutia acestuia in timp nu au fost potrivite si am convingerea ca s-a pierdut orice aroma specifica soiului ( unul al carui gust are o complexitate aparte).
Forma crapaturilor arata toate crack-urile posibile alaturi de defecte ce indica si temperaturi prea mari atinse in timpul prajirii. Faptul ca nu ai ulei pe boabe nu arata ca nu ai ajuns in SC ci ca nu ai mers cu prajirea prea departe in aceasta a doua etapa.
Redu neaparat temperatura imediat ce auzi primele pocnete dar urmareste sa ai totusi crestere si nu scadere de temperatura . De ex, daca inainte de FC ai mers cu 11-12 gc/min, dupa primele sunete coboara la 5-6 gc/min. Dai astfel timp boabelor sa se dezvolte, liniștești procesul si împiedici o crestere accelerata a temperaturii, datorata cumulului de caldura dintre cea a aparatului si cea furnizata de caracterul exoterm al fazei de prajire.
Cafeaua va putea fi băută dar nu cred ca vei avea satisfactii prea mari .
Oricum, nu te da bătut si continua !