Welcome Back Log In Create Account

Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101

(05-01-2022, 16:37)orhapetru Wrote: umbli la butonul de temperatura ca un DJ  ??

Cu ochelari de soare si sapca pusa cu cozorocul invers :D

Am comandat un termometru magnetic facut pentru cosurile de sobe. Are cam 6cm, adica este fix cat capacul de la cenusar.

Chiar sunt curios sa vad ce diferenta este intre ce arata acel termometru in interior si afisajul electronic al aparatului.

Am mai facut doua cafele astazi. Vreau sa precizez ca mie imi place gustul, chiar daca e limpede ca am gresit niste lucruri acolo, atat la partea de uscare a cafelei cat si la timpul de dupa first crack. Nu mai zic de racire ca am facut-o in aparat Smile

Reply
Nu stiu ce rol are magnetismul in masurarea temperaturii in acest caz, dar magnetii isi pierd proprietatile de la 80 grade in sus. Permanent ! Nu mai revine dupa racire.

Daca ideea era sa il prinzi cu un magnet pe placa perforata din interior, ma tem ca sunt sanse mari sa fie din inox nemagnetic. Il vedeam prins in doua agrafe de sarma trecute prin gaurile placii.

Nu vei vedea temperatura variind la secunda pe unul de cuptor, dar mai fidel si mai informativ decat ce se vede pe display.

Reply
Cu ce te ajuta sa citesti temperatura in timpul prajirii, fie ea in boabe sau in masa de aer in vecintatea boabelor? din moment ce nu ai un sistem cu pid fara delay mare care sa reactioneze in timp util si sa duca curba dupa un anumit trend/profil prestabilit.

Si chiar daca ai sta sa butonezi pe un dimmer digital cu % bazandu-te pe niste temperaturi afisate la timp X tot nu inseamna ca ar fi o prajire corecta. Asa ca ce rost mai au modificarile, bucura-te de aparat prajeste cafea, si gata. 

Si pana la urma si pe prajitoarele profi de 5-10.000 euro de 1 kg tot au multe neajunsuri si trebuiesc facute modificari sa mearga struna. Si chiar si asa depinde mult de cel care e la butoane, ca pana la urma despre asta este prajirea, despre amprenta pe care si-o pune cel de la pupitru pe boabe.

Reply
(05-01-2022, 17:22)Darsidius Wrote: Cu ce te ajuta sa citesti temperatura in timpul prajirii, fie ea in boabe sau in masa de aer in vecintatea boabelor? din moment ce nu ai un sistem cu pid fara delay mare care sa reactioneze in timp util si sa duca curba dupa un anumit trend/profil prestabilit.

Nu PID-ul are delay, ci intreaga masina. 
Nici un PID nu este capabil cu o precizie multumitoare, sa iti scoata un profil de pe curba naturala de raspuns a masini, fara sa duca la defecte de prajire.
In automatica PID-ul ca algoritm nici nu exista in procese de urmarire a unui setpoint variabil in timp, se foloseste numai la tinte fixe, boilere, fermentare, etc.

(05-01-2022, 17:22)Darsidius Wrote: Si chiar daca ai sta sa butonezi pe un dimmer digital cu % bazandu-te pe niste temperaturi afisate la timp X tot nu inseamna ca ar fi o prajire corecta. Asa ca ce rost mai au modificarile, bucura-te de aparat prajeste cafea, si gata. 

Pe ce te bazezi cand afirmi asta?
Ce face o prajire sa fie corecta decat aplicarea unor temperaturi corecte la momentul potrivit ?

(05-01-2022, 17:22)Darsidius Wrote: ... depinde mult de cel care e la butoane, ca pana la urma despre asta este prajirea, despre amprenta pe care si-o pune cel de la pupitru pe boabe.

Asta daca se doreste sa se creada ca prajirea este o arta, si nu interpretarea unei partituri...
Chestie de credinta...

Reply
cand am zis ca depinde mult de cel care e la butoane ma refeream in ce directie este manuita prajirea, daca e temperatura inadecvata adio poti sa-i faci ce vrei dupa ca nu o mai salvezi. Daca esti un interval foarte mic de timp sub cat trebuie sau peste cat trebuie este o prajire ratata. Si vorbesc de prajitoarele profesionale de capacitate mai mare.

"Ce face o prajire sa fie corecta decat aplicarea unor temperaturi corecte la momentul potrivit ?"

usor de zis, greu de facut, mai ales din cauza diferentei de constructie, tipuri de senzori, diferente mari intre senzori (exemplu concret la mine senzor 3mm masoara cu 10-12 C mai jos decat senzor de 1.5mm in acelasi loc amandoua. Ca sa nu mai zic ca la unu am TP la 40 sec la celelat la 1 minut. Teoria este buna, ajustarea teoriei pe masinarie si prajit corect pe ea se cheama arta, ca tu nu esti de acord cu asta e problema ta.

Dupa capul tau prajirea se poate face inserand o partitura si apesi play, pe ce anume? pe un Giesen, pe un Probat? nici macar pe Loring, poate pe ceva mai nou, asa ca rezolvarea dumitale este sa ignori total si sa dezaprobi toate prajitoarele cu tambur pentru ca au latenta?

Eu am baut cafea prajita bine pe diverse prajitoare, in repetate randuri de la acelasi prajitor, deci nici vorba de coincidenta.

Reply
Asta cu senzorii este un exemplu clar de chestie luata de pe net si transmisa pe nemestecate mai departe.
Senzorii aia vor arata acelasi lucru daca ii lasi sa se stabilizeze. Cel care arata mai putin pur si simplu ramane in urma celuilalt datorita inertiei termice.
Cateodata chiar avem nevoie de putina inertie, asa cum e nevoie de fines ca sa lege pucul.
Nu cred ca ti-ai dori, sau ai fi capabil sa strunesti manual o masina la care sistemul de masura este in masura sa simta pulsatiile heaterului asa cum poti vedea aici. Masinile uzuale nu au nici macar sisteme de incalzire capabile de astfel de raspunsuri, darmite sa mai fie si vizualizabile printr-o masurare.

Alegerea sondei trebuie sa tina seama de acest caz particular, al unui proces in care timp de 10 minute temperatura e in continua miscare, cu o rata medie de 10-15 grade pe minut.
Asa ca alegem o sonda care sa poata sa urmareasca aceasta variatie, dar nici foarte rapida, ca poti ajunge sa ai un proces instabil. 
Orice alegeri ai face sunt un compromis, asa ca e mult mai corecta abordarea cunoasterii raspunsului masinii la un impuls treapta, care iti va spune multe, si despre latenta, atat a masinii, cat si a sistemului de masura.
De abia apoi urmeaza controlul ei pe baza acestui comportament de raspuns cunoscut, control care il faci in avans, stiind ca va duce acolo unde trebuie mai corect decat ca feedback mult prea intarziat la o constatare ca ai deraiat si nu mai esti pe calea dorita. Cel putin asa se face in industrie, chiar daca unii nu au aflat de asta.

Reply
(05-01-2022, 17:00)ranger Wrote: Nu mai zic de racire ca am facut-o in aparat Smile
In cat timp a reusit aparatul sa faca racirea ? Racire care la aparat inseamna 60grC.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Dane, ai vazut in pagina anterioara comentariul meu la postarea ta despre racire ?
Nu te tenteaza sa incerci sa tragi aer direct din Gene cu aspiratorul ?

Reply
Renato, am incercat deja astazi, dar din pacate nu da rezultatele scontate. Am reusit o racire pana la 60grC in 8 min. De aceea eram curios colegul @ranger in cat timp a racit in mod normal fara modificari. Se pare ca tamburul acumuleaza multa energie calorica si cand s-a oprit aparatul era inca cald la atingerea mainii. Asta este, ramanem la "cutie", cu 2 min timp de racire si 30sec timp de descarcare-incarcare sita - cutie, total 2min30sec.

Reply
(05-01-2022, 19:19)Dan_R Wrote:
(05-01-2022, 17:00)ranger Wrote: Nu mai zic de racire ca am facut-o in aparat Smile
In cat timp a reusit aparatul sa faca racirea ? Racire care la aparat inseamna 60grC.

Cred ca 7 minute, nu mai stiu exact.

Reply
Stai putin... 7-8 minute tragand cu aspiratorul direct din Gene ?!  Confused
Eu de asta vorbeam... racire fortata, si tras, nu numai ce impinge el...

Mi-e greu sa cred, ce am testat eu in 30 secunde scoteam sub 100 grade aerul din cuptor de 8 litri ! Gene avand doar 1.5 litri. Si eu am ceva sticla, 500 cmp, fata de 550-600 cat are Gene

Reply
Vezi, d-aia e bun un termometru :D

Pe display-ul lui arata 60 de grade dupa 7 hai 8 minute, nu mai tin minte exact dar sigur n-a fost mai mult.

Oricum, nu mai folosesc racirea lui, o sa dau eu cu ciurul sau cumpar un dispozitiv special. Asta cu aspiratoare bagate in cutii este exclus. Nu stiu de ce, nu imi vine sa fac asa ceva, e deranjul prea mare si arata ca naiba improvizatiile alea.

Reply
Renato, gandirea ta era corecta, dar cred ca apar aici factori de care noi nu am tinut cont. In primul rand tamburul acumuleaza multa energie calorica, pe care aspiratorul trebuie sa o elimine, pe cand la sita-cutie aceasta energie nu mai exista, odata boabele descarcate. Apoi circuitul heater -tambur cu boabe-flansa evacuare, nu este perfect etans astfel incat prin tambur sa treaca tot debitul de aer aspirat de aspirator. Crede-ma, daca obtineam undeva la 4-5 min incercam sa mai ameliorez sau sa imbunatatesc ceva, dar chiar nu merita efortul. Cele 2min30sec - max 3min -racire la sita in cutie, sunt imbatabile. Dupa cum stii sunt receptiv la orice incercari sau experimente, dar asta nu este viabil. Nu mai vorbesc de pericolul de a distruge furtunul sau aspiratorul datorita caldurii excesive la inceput de racire.Poate daca as fi putut sa suflu aer rece prin tambur spre evacuare, ar fi fost o imbunatatire, cred!!

Reply
De suflat exclus, ca impingi pleava inapoi in tambur, si de acolo in heater.

Sunt totusi intrigat, incerc si asta la primul Gene care imi mai pica la modat  :D

Reply
Renato, gandirea ta era corecta, dar cred ca apar aici factori de care noi nu am tinut cont. In primul rand tamburul acumuleaza multa energie calorica, pe care aspiratorul trebuie sa o elimine, pe cand la sita-cutie aceasta energie nu mai exista, odata boabele descarcate. Apoi circuitul heater -tambur cu boabe-flansa evacuare, nu este perfect etans astfel incat prin tambur sa treaca tot debitul de aer aspirat de aspirator. Crede-ma, daca obtineam undeva la 4-5 min incercam sa mai ameliorez sau sa imbunatatesc ceva, dar chiar nu merita efortul. Cele 2min30sec - max 3min -racire la sita in cutie, sunt imbatabile. Dupa cum stii sunt receptiv la orice incercari sau experimente, dar asta nu este viabil. Nu mai vorbesc de pericolul de a distruge furtunul sau aspiratorul datorita caldurii excesive la inceput de racire.Poate daca as fi putut sa suflu aer rece prin tambur spre evacuare, ar fi fost o imbunatatire, caspir, Tu ai desfacut aparatul, partea de evacuare este cat de cat etansa (ma refer la circuitul de la colector pleava - pana la flansa de evacuare aer tambur), sau in momentul in care aspir trage aer fals pe undeva? Nu am alta explicatie logica de ce nu se micsoreaza semnificativ timpul de racire cu aspirator

Reply
(05-01-2022, 20:43)Dan_R Wrote:
(05-01-2022, 20:24)Dan_R Wrote: Tu ai desfacut aparatul, partea de evacuare este cat de cat etansa (ma refer la circuitul de la colector pleava - pana la flansa de evacuare aer tambur), sau in momentul in care aspir trage aer fals pe undeva? Nu am alta explicatie logica de ce nu se micsoreaza semnificativ timpul de racire cu aspiratorul.

Sincer nu am acordat atentie, dar cat de cat se imbina bine, ca altfel ai putea simti aer cald la imbinari daca ai plimba mana, in timpul prajirii.
Sau ar "ninge" prin crapaturi cu ceva mai fin decat pleava, un fel de faina, care le prajitoarele comerciale se aduna in ciclon.

Reply
Mi-am facut curaj si am tras un shot din ce am prajit acum.

Nu m-a dezamagit. Este aceeasi nota de ciololata si fructe dulci pe care am simtit-o si la V60 si la ibric ar, evident, mult mai intens.

Fata de vechea cafea, pe care o aveam cam de o luna si ceva de cand am cumparat-o, s-a comportat diferit la extractie. La cealalta pe Eureka Mignon o ajustare de 2.5 era chiar cam prea fin. Acum m-am dus, intuitiv, aproape de 2 si puteam sa cobor chiar un milimetru mai mult.

Ce influenteaza mai mult timpul de extractie, vechimea sau originea cafelei?

In orice caz, este o diferenta colosala la gust intre cafeaua prajita ieri, chiar daca nu foarte corect si o cafea prajita profesionist acum o luna. Aleg oricand cafeaua prajita de mine ieri.

Reply
"In orice caz, este o diferenta colosala la gust intre cafeaua prajita ieri, chiar daca nu foarte corect si o cafea prajita profesionist acum o luna. Aleg oricand cafeaua prajita de mine ieri. "

Stai sa treaca luna de miere, si mai vorbim.

Reply
Nu stiu care e treaba cu luna e miere dar nu ma mai intorc la cafeaua gata prajita. Nu am , aproape niciodata, drum pe langa prajitorii si sa cumpar cate 200 de grame pe saptamana inseamna sau dau 100 de lei doar pe curierat. Pana acum luam in jur de 1-2 kg si ma tinea o luna. In prima saptamana cafeaua era dementiala, in a doua bunicica si deja in a treia incepea sa-si piarda magia.

Reply
Te credeam daca nu erai din Bucuresti. In fine, a fost destul din partea mea, i'm out. Have fun cu Gene.

Reply
(05-01-2022, 21:37)Darsidius Wrote: Stai sa treaca luna de miere, si mai vorbim.

Care e luna de miere? A fost multa discutie despre temperatura si cred ca am pierdut esentialul.  Confused
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
(05-01-2022, 21:46)Darsidius Wrote: Te credeam daca nu erai din Bucuresti. In fine, a fost destul din partea mea, i'm out. Have fun cu Gene.

Cand ma decid ca nu-mi mai place gustul, promit sa te anunt :D

Reply
Comentez aici la un post din alt topic, ca sa avem grupate discutiile despre Gene
(10-01-2022, 17:11)Dianette Wrote: ...
Eu am citit in manual ca preincalzirea nu este recomandata si sa nu bagam in functiune masina fara boabe.
Preincalzirea se face cu boabele in ea?
...

Asta ar fi un punct de vedere interesant, o posibila solutie de a evita atacarea boabelor cu caldura excesiva, incepand "prajirea" de la temperatura ambianta.
Ar fi interesant... daca ar fi realistic... oare Gene chiar ajunge in sa zicem 5 minute, la o temperatura suficienta pentru uscare, de minim 150 grade ? Nu am incercat niciodata pentru ca mi s-a parut ... prea de tot Smile
As fi curios sa vad si eu extrasul din manual care recomanda asta, cu subiect si predicat... preferabil un copy paste daca manualul este electronic, daca nu, merge si o poza dupa manual printat.

Referitor la intrebarea din citat, daca e cu boabe in camera de prajire, si acolo ai caldura, aia nu mai e preincalzire, deja a inceput uscarea boabelor.

Chestia asta fara preheat mai ridica o problema... inseamna ca pentru a doua prajire trebuie sa ai masina rece de tot, ceeace necesita cateva ore bune...  Confused  sau acum iarna scoasa afara pe balcon o ora.
[/quote]

Reply
* Do not preheat this product without coffee 
beans !
Confirm, asa scrie (copy-paste).

Reply
Si atunci... suntem toti dusi cu ... boaba ? :)

Reply
Cu fasolea, adica...  :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Majoritatea site-urilor recomanda preheat pe acest aparat. Unul singur, despre care am mai amintit, vorbeste de doua variante : 1. Preheat (fara boabe) si apoi prajirea ; 2. Incarcare la rece si o preuscare a boabelor la 160grC timp de 6 min, apoi racire si dupa 10-30min, prajire cu PREHEAT LA 200grC (roastrebels.com).

Reply
Ai dreptate cu a doua prajire.. si totusi aceasta propozitie exista in manual:
[Image: 9fpqSPH.jpg]

LE. Pana m-am c**t eu cu poza... voi deja ati dezbatut problema... :D
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
(10-01-2022, 17:59)Dan_R Wrote: ...o preuscare a boabelor la 160grC timp de 6 min, ...

Este capabil aparatul de asa ceva ?
Adica, chiar fara boabe, atinge 160 grade in 6 minute ?

(10-01-2022, 17:59)Dan_R Wrote: ...apoi racire si dupa 10-30min, prajire cu PREHEAT LA 200grC (roastrebels.com).

Asta imi suna asa enormitate, ca nici nu o mai comentez :)
Ce preheat dupa ce ai uscat boabele, si le-ai mai si lasat sa se raceasca...
Ce vrea sa iasa din asta, cafea instant ?! Huh

Reply
Aparatul atinge 160 grC cu boabe in 3-4 min. Dupa cum ma stii (expertimentez mereu), am incercat si varianta asta si nu a iesit rau deloc. Boabele aveau o culoare uniforma si mai putin bronzate, iar gustul cafelei OK. Mai jos redau reteta de pe roastrebels.com.
Double roast with Gene Café CBR-101
The second roast we have from the book "coffee roasting at home", which we can highly recommend. The author, Claus Fricke, is a pioneer of home roasting in Germany and also the importer of the Gene Coffee Roaster in Germany and so he gives in the book just for the Gene roaster many practical tips. He roasts in a 2-stage process:
  1. Heat beans for approx. 8 to 8:30 minutes at a target temperature of 160 ° C. So they are gently dehydrated. Then stop the roasting process and cool the beans quickly in a sieve. Let stand for 10 to 30 minutes.
  2. Pre-heat the roasting drum empty for 5 minutes at 200 ° C. Press the red button for 3 seconds to interrupt the process and remove the drum with a pot glove.
  3. Put the beans back in, temperature at 200 ° C and time at 18 minutes. Press red button to start roasting.
  4. After 5 minutes (13 minutes on the display), set the temperature to 240 ° C (only turn red button, do not press!)
  5. At about 6:30 minutes in the display, the coffee reaches the first crack. Now bring the temperature down to 210 ° C and roast the coffee to the desired degree of roast
  6. Cancel the roast, remove the butt with a glove and quickly cool the beans in a sieve.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)