Welcome Back Log In Create Account

Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101

Renato, glumeam pe seama cutiei mele de carton pe post de racitor, de care se amuza si @Dianette, solicitand poze. Tu la ce te-ai gandit?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Eu cand vad scris pro, o iau in serios, in sensul de la dex  :D

Stiu ca este cam abuzat cuvantul asta, toata lumea numai de "scule pro" vrea sa auda... de i s-a pierdut sensul de tot.
Ba chiar a devenit peiorativ, as vrea sa vad si eu pe cineva facand productie cu racitorul de mai jos, de pe amazon...

Reply
Ceva de-a gata, nu se gaseste, special pentru aceasta sarcina?

Nu vorbesc despre scule profesionale, ceva mai accesibil.

In general nu-mi plac improvizatiile. M-am tot uitat pe la diverse magazine dar nu am vazut nimic.

Reply
Ba cum sa nu, eu am luat asta, de pro, pentru cutioare de carton si site de strecurat paste ii las pe altii:

https://www.amazon.de/gp/product/B08MQBZ...UTF8&psc=1

Reply
(04-01-2022, 17:33)Dan_R Wrote: Renato, glumeam pe seama cutiei mele de carton pe post de racitor, de care se amuza si @Dianette, solicitand poze. Tu la ce te-ai gandit?

Eu am cerut poze la modul cel mai serios, caci voi avea nevoie!!! Si din descriere nu prea m-am prins.  Huh
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
[Image: RruYDJ2.jpg]

Reply
Merci! Am inteles acum constructia. Am si strecuratoare metalica pe care s-o lipesc pe cutie, cum zice @renatoa - chiar folosita in scopul vanturarii boabelor dupa prajire.
Ce nu pricep, e cum raceste aspiratorul boabele... Parca mai citisem pe aici prin forum si de o metoda cu un ventilator, ceva?
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill

Reply
Păi aspiratorul trage aer din cutie, care este înlocuit de aer din exteriorul cutiei. Acest aer din exterior pătrunde în cutie prin singurul loc posibil, și anume prin strecurăroare și implicit printre boabele de cafea (pe care le răcește).

E un fel de ventilație in reverse. :D
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
(04-01-2022, 18:28)TVTVTV Wrote: Păi aspiratorul trage aer din cutie, care este înlocuit de aer din exteriorul cutiei. Acest aer din exterior pătrunde în cutie prin singurul loc posibil, și anume prin strecurăroare și implicit printre boabele de cafea (pe care le răcește).

E un fel de ventilație in reverse. :D

Pai si racirea prajitorului Gene? E pt aparat, nu pt cafea?  Huh

Reply
Mai sus se vorbește despre răcirea cafelei după prăjire, Di.

Later edit: ignoră post-ul ăsta, Di. Vezi explicația lui Dan mai jos.

Reply
(04-01-2022, 18:42)Dianette Wrote: Pai si racirea prajitorului Gene? E pt aparat, nu pt cafea?  Huh
Debitul de aer ventilat de Gene este mic (mult mai mic decat un aspirator) si mai este si caldura acumulata de tambur, care trebuie racit si el odata cu boabele. Cu siguranta, nu se racesc boabele in Gene mai devreme de 6-10min. Cred ca mai eficienta este "vanturarea" manuala decat aparatul. Eu am zis ca ma joc si improvizez pentru probe, si am ramas cu improvizatia. Trebuie sa recunosc ca la mine tot procesul are loc intr-un beci unde dispun de suficient loc si unde tin tot felul de aparate. Racirea prajitorului o folosesc oricum la final dupa ce descarc boabele, pentru a raci aparatul.

Reply
(04-01-2022, 18:46)TVTVTV Wrote: Mai sus se vorbește despre răcirea cafelei după prăjire, Di.

Later edit: ignoră post-ul ăsta, Di. Vezi explicația lui Dan mai jos.
Dada, am inteles ce se vorbeste, dar doar atat.  :D
(04-01-2022, 18:57)Dan_R Wrote:
(04-01-2022, 18:42)Dianette Wrote: Pai si racirea prajitorului Gene? E pt aparat, nu pt cafea?  Huh
Debitul de aer ventilat de Gene este mic (mult mai mic decat un aspirator) si mai este si caldura acumulata de tambur, care trebuie racit si el odata cu boabele. Cu siguranta, nu se racesc boabele in Gene mai devreme de 6-10min. Cred ca mai eficienta este "vanturarea" manuala decat aparatul. Eu am zis ca ma joc si improvizez pentru probe, si am ramas cu improvizatia. Trebuie sa recunosc ca la mine tot procesul are loc intr-un beci unde dispun de suficient loc si unde tin tot felul de aparate. Racirea prajitorului o folosesc oricum la final dupa ce descarc boabele, pentru a raci aparatul.

Ah, am inteles acum. Ma bucur ca exista de cumparat si racitor dar imi place mai mult idea cu cutia si aspiratorul  :D.

Merci mult, baieti! Mereu de nadejde. Heart

Reply
Pe AliExpress un racitor costa cca. 250 lei : https://www.aliexpress.com/i/1005001332275485.html.

Reply
(04-01-2022, 18:57)Dan_R Wrote:
Debitul de aer ventilat de Gene este mic (mult mai mic decat un aspirator) si mai este si caldura acumulata de tambur, care trebuie racit si el odata cu boabele. Cu siguranta, nu se racesc boabele in Gene mai devreme de 6-10min. 

Very good point... pacat ca nu ai mers pana la cap...
De ce nu ai face atunci ce fac multi de pe HR, sa pui aspiratorul direct in Gene, cu un adaptor de diametre, facut dintr-o palnie si garnituri (burduf de planetara, cu dedicatie pentru 3TV :D ) care sa asigure etanseitatea ?
Si racesti in-situ foarte elegant si eficient, cu eliminare pleava cu tot...

Reply
Am zis sa vad ce iese la o prima prajire de Rwanda Ishema. In final am folosit racirea interna. Data viitoare voi incerca si manual.

Nu stiu daca am rabdare s-o las sa se degazeze, cred ca o incerc in seara asta :)

[Image: Dw6jYFul.jpg]

[Image: 7JT0XLMl.jpg]

Reply
Initial nu prea mirosea a nimic. Acum am fost si-am bagat nasul in borcan si mirosea extraordinar, cafeaua a inceput sa-si dezvolte aromele.

N-am avut curaj sa fac espresso dar am facut un V60 mic. Eu prepar V60 dupa reteta 8gr/100ml. Nu stiu daca e mult sau e putin dar dupa numeroase incercari cam aici m-am oprit.

Impresiile initiale sunt foarte bune si aici ma refer la gustul din ceasca. Sunt pronuntate notele de ciocolata si de fructe. Cafeaua imi pare blanda, clara, nu prea e acida dar asta s-ar putea sa se datoreze si modului in care s-a facut prajirea, e greu de spus pana nu mai prajesc o data sau de doua ori.

P.S. parca ma mananca pielea sa prajesc si 250gr din punga de Costa Rica, doar sa pot face o comparatie mai buna :D

Reply
La fel si eu, 12g/150ml.

Sotia face 1:15 dar mi se pare ceiutz.

Reply
Fiind bautor doar de espresso, intreb pe cei care sunt si bautorii de V60,  daca nu difera prajirea cafelei? Ma gandeam ca la V60 lasi un timp de dezvoltare mai mic, tocmai pentru a putea beneficia de notele fructate si florale. Este asa, sau nu?

Reply
Eu fac si brew si espresso din cafea prajita espresso, e drept ca mediu spre light.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
@ranger sa prajesti corect fara defecte este destul de dificil, se chinuie pana si marii prajitori din tara si de afara, sa scoata totul corect.

Nu e rau ca te-ai apucat de prajit, insa e bine sa fii realist cand vine vorba de rezultate, altfel te crezi cel mai tare din parcare.

Pe boabe observ ca unele prezinta urme de temperaturi prea mari, zone sau pete negre. Unele boabe mai mult decat altele.

Din pacate (@Lyvyoo) nu pot sa deschid pozele sa le vad la rezolutie mai mare ori sa le salvez in pc.

Reply
Pt. a vedea corect pozele, copiază link-ul și paste-uiește-l în browser.

https://i.imgur.com/Dw6jYFul.jpg
https://i.imgur.com/7JT0XLMl.jpg

Uneori se întâmplă o extorsiune a unui degajament într-o apă și dispar i.-ul de la începutul adresei și .jpg-ul de la finalul ei. Don't ask.

Reply
(05-01-2022, 09:24)Darsidius Wrote: Pe boabe observ ca unele prezinta urme de temperaturi prea mari, zone sau pete negre. Unele boabe mai mult decat altele.

Da, am observat asta. Am prajit sarja respectiva cu manualul in mana, nu stiam sa folosesc aparatul deloc Smile

Am luat o ,,reteta'' de prajire de pe youtube care mi s-a parut mie mai ok desi nu pot sa stiu daca este sau nu o solutie castigatoare.

Tipul explica asa: preincalzesti aparatul la temperatura maxima, dupa care incepi cu 250 de grame la temperatura de 215 grade , timp de 3 minute. Dupa aceste 3 minute, in care se usuca boabele, cresti la temperatura maxima 250 grade pana auzi primele pocnituri si de acolo decizia iti apartine.

Problema este ca, desi aparatul se preincalzise cum trebuie, cand am scos coamera de coacere sa pun boabele s-a racit destul de mult si pana m-am coit cu pus boabele si pus totul inapoi scauze sub 140 de grade. A durat in jur de 5 minute din momentul acela pana cand temperatura aerului a ajuns la 250 de grade. Am auzit cam pe la minutul 13 primele pocnituri, dupa care am mai lasat boabele in jur de 1 minut si 10 secunde dar nu le-am scos ci am folosit racirea aparatului. M-am mirat pentru ca el auzise primele pocnituri mult mai devreme decat mine, cred ca pe la minutul 9 sau ceva de genul asta.
La urmatoarea sarja o sa schimb metoda de lucru.

Hobby-ul acesta este pe viata asa ca nu ma grabesc nicaieri. :D

Reply
Toate temperaturile din Gene sunt foarte relative, si nu au nici o legatura cu ce afiseaza display-ul, care este temperatura aerului evacuat.

Plus ca electronica masinii face o mediere pe o perioada mult prea lunga a temperaturii care se afiseaza, ca sa compenseze diferentele dintre perioada cand prin gura de evacuare iese doar aer cald si cea cand iese aer filtrat de boabe.
Asa ca rezultatul este un sistem de masura care nu este capabil sa simta variatiile tip flick and crash din preajma momentului de first crack.

La polul opus, la intrare avem temperaturi care depasesc cu mult limitele unei prajiri corecte, pe subiectul acesta s-a mai scris in ultimele pagini, nu il mai reiau.

Per total, mie managementul caldurii din Gene mi se pare defectuos, si de aici necesitatea acelei modari.
Daca faci o incalzire la 200 grade, si o incarcare suficient de rapida, si apoi putere pusa flat pe 75% cap coada, ai garantat FC la minutul 8, la un voltaj in priza cat mai apropiat de standardul de 230V. Asa s-au comportat masinile modate de mine, la 234V in priza, si fara nici o interventie din partea electronicii Gene asupra controlului heaterului.

Valori de 8 minute doar pentru uscare, cum am vazut pomenite in alte topice sunt pur si simplu inacceptabile, doar daca daca nu vrem sa prajim "de 3x mai lung", ca in reclama. Sau respectivul nu apreciaza bine terminarea uscarii, asteapta sa vada galben complet.
Orice cafea tinuta intr-un mediu de 200 grade, cu un airflow si  agitare acceptabila, nu are cum sa nu se usuce in maxim 6 minute, daca asta nu se intampla ceva e in neregula in incinta respectiva. Pur si simplu legile calorimetriei nu permit asta... Mai ales daca dupa 4 minute, temperatura presupusa de 200 grade incepe sa urce spre 250...

Toata teoria in spatele afirmatiei din paragraful de mai sus este deja expusa aici, se aplica si la Gene.
Lectura placuta, si nu te lasa descurajat @ranger, de criticile rautacioase. :)
"It is known", vorba unui dothraki, ca pentru cei care am fost muscati de microbul acesta, primile prajiri sunt mai bune decat tot ce am baut vreodata :D Mai rau e cand incep pe urma indoielile... :D

Reply
In concluzie aparatul trebuie invatat ,,la ochi'', adica sa invat sa ma uit la cafea si mai putin la ce temperatura afiseaza display-ul?

Ma gandesc daca nu este o solutie sa monitorizez temperatura si cu un termometru cu laser, ca cel folosit la supermarket de paznicul Gigel :D

A incercat cineva asa ceva?

Reply
Laser-ul este doar un ghidaj ca sa stii pe ce zona se face masurarea.
In realitatea acolo se masoara radiatia infrarosie a obiectului respectiv, si acest principiu de masura nu permite masurarea prin sticla, ceeace iti va indica aparatul este temperatura externa a suprafetei cilindrului de sticla.

Ai putea lua un termometru cu o sonda cu fir subtire flexibil, pe care il bagi pe traseul de evacuare aer pana cand este la gura de evacuare, chiar inainte de mecanismul rotativ, si iti faci propriile masuratori.
Fara sa desfaci masina si sa afectezi in vreun fel garantia.
Vei vedea cat de mult difera indicatiile fara de display-ul Gene.
Dar vei putea lua decizii mult mai realiste bazandu-te pe ce vezi acolo.

Nu trebuie sa blamam prea mult pe cei care fac astfel de masini, pentru deciziiile luate... nici lor nu le-a fost prea usor sa le adopte. Doar ca 90% din cei care cumpara un Gene nu trec dincolo de citirea manualului... si pentru un atfel de public, sa vada variatii de temperatura de 5-10 grade la fiecare 6 secunde cat dureaza o rotatie tambur ar fi fost un cosmar...
Pe de alta parte nici nu era chiar asa greu pentru un microprocesor care il vad acolo pe placa aia, ca sa ia valoarea minima din acest ciclu de 6 secunde, si sa tina blocata afisata pana la rotatia urmatoare, in loc ce afiseaza acum o medie pe cel putin 30 secunde in urma...

Reply
Nu cred ca e nou aparatul, deci nu are garantie si se preteaza modificarilor. 

Intai stai sa treaca luna de miere, pana una alta mai prajeste si citeste si vezi ce concluzii tragi.

Reply
(05-01-2022, 13:07)renatoa Wrote: Ai putea lua un termometru cu o sonda cu fir subtire flexibil, pe care il bagi pe traseul de evacuare aer pana cand este la gura de evacuare, chiar inainte de mecanismul rotativ, si iti faci propriile masuratori.

Sau sa incerc sa fixez un termometru de cuptor in interiorul acelui tambur, in asa fel incat sa pot vedea temperatura in timp real?

Reply
(05-01-2022, 13:20)Darsidius Wrote: Nu cred ca e nou aparatul, deci nu are garantie si se preteaza modificarilor. 

Este luat din magazin Smile

In general ma feresc de achizitii sh pentru ca nu pot sa stiu cum a fost folosit aparatul respectiv.

Reply
(05-01-2022, 13:21)ranger Wrote:
(05-01-2022, 13:07)renatoa Wrote: Ai putea lua un termometru cu o sonda cu fir subtire flexibil, pe care il bagi pe traseul de evacuare aer pana cand este la gura de evacuare, chiar inainte de mecanismul rotativ, si iti faci propriile masuratori.

Sau sa incerc sa fixez un termometru de cuptor in interiorul acelui tambur, in asa fel incat sa pot vedea temperatura in timp real?

Buna idee !
Mai ales ca acelea nu au un punct de masura anume, toata tija participa la masurare, asa ca iti va da o medie a zonei in care il montezi.

Reply
si daca citesti cu exactitate din secunda in secunda temperatura reala din interiorul vasului ( al aerului , al boabei de cafea ) ...dar pe afisaj ai alte valori, ce faci ?
umbli la butonul de temperatura ca un DJ  ??

eu prajesc de 6 ani la Gene si am inteles limitarile lui; daca colegii experimetati cu hottop nu au scos rezultatul cafelei prajite pe un prajitor profi...cei cu Gene, ne resemnam Blush
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)