(15-04-2014, 17:33)Cosminp Wrote: Atat RaduCarutasu cat si eu, in posturile anterioare, am scris de ce consideram profilul potrivit ("ratiunea din spate"). N-as vrea sa mai scriu o data acelasi lucru. Mai bine imi spui unde am fost neclar.
La ce ai scris tu era neclara partea cu sarirea etapei de uscare. Nimic mai mult.
Radu a spus ca el nu considera profilul ok pentru ca "Peste tot am citit ca in timpul prajirii trebuie avuta mare grija ca sa nu scada temperatura". Adica nu e ok sa scada temperatura. Dar, eu vad in profilul ala ca temperatura scade, dar, doar dupa FC. Ori aici e chichitza. Din cauza asta m-am bagat in discutie...
(16-04-2014, 08:14)Cosminp Wrote: Nu exista nicio diferenta de caldura emisa de aparat daca delta-ul dintre temperatura termostatului si cea citita de senzor este de 5C sau de 50C.
Adevarat dar, cum se traduce asta in procesul de prajire? Cum e mai bine?
VarA :
- perioada de uscare s-a sfarsit
- TmpSet = TmpRead = 150C
- setam TmpSet = 250C
- in cat timp TmpRead ajunge la 250C ?
VarB :
- perioada de uscare s-a sfarsit
- TmpSet = TmpRead = 150C
- setam TmpSet pas cu pas cate 4C peste TmpRead
- in cat timp TmpRead ajunge la 250C ?
Oare VarA sa fie identica cu VarB...dpdv al timpului si/sau al rezultatului in ceasca?
In functie de unde "zona" in care ne aflam in procesul de prajire, boabele se comporta diferit daca avansam in pasi mici sau "ii dam in blana" ca sa zic asa...
Ca sa se inteleaga mai bine ce vreau sa zic, incercati sa urmariti comportamentul GC atunci cand ati ajuns la 250C. Asa cum a spus si Cosmin, masina taie rezistenta si temperatura afisata scade dramatic.
Ca sa "tii temperatura constanta" este greu pe GC, pentru ca daca s-a oprit rezistenta...scade temperatura, nu este mentinuta chiar unde vrei tu. Asta pentru ca ventilatorul merge la aceasi turatie pe toata durata prajirii si dureaza pana reactioneaza releul. Deci, timp de 1 minut vom avea o oscilatie sus jos cu temperatura poate cu o diferenta max-min de peste 10C. Poate ca in perioada de uscare este acceptabil...
Daca mergi cu delta mic, temperatura sta acolo unde vrei tu(aprox) si nu se prezinta cu oscilatii mari. Adica, ai control bun in timp(daca ai grija sa nu se opreasca rezistenta...se aude releul) dar, asta, evident, inseamna sa urci incet incet cu temperatura, nu sa stai pe loc x minute.
Daca, sa zicem, dupa uscare, ii dai in blana 250C timpul in care masina ajunge la 250C e dat doar de cantitatea si tipul boabelor si nu este in controlul omului. Deci, cred ca, vom avea o curba diferita fata de curba obtinuta prin metoda delta, unde omul, stabileste temperatura in fiecare moment de timp. Este adevarat ca aceleasi variabile le avem dar cum preferam oul fiert? Aruncat 2 minute in apa fiarta sau aruncat in apa rece si fiert 7 minute?
Mai conteaza si cantitatea de cafea si temperatura din camera.
Daca mai punem la socoteala si faptul ca unele boabe dezvolta mult chaf este evident ca "blocarea" grilajului din borcan cu chaf duce la o haotizare si mai mare(temp read/temp set/time) si la o curba nu intotdeauna exact reproductibila pe GC. Pentru asta ar fi nevoie de ceva mai inteligent pentru controlul rezistentei si al ventilatorului. Dar asta este alta poveste. Cum spuneam, masina se descurca remarcabil de bine, am prajit si eu cu ea o perioada si scriu din amintiri acum. Poate o sa ma mai joc cu ea si revin cu impresii proaspete...momentan e undeva prin vest intr-un dulap.
Oricum, dupa mine, cu sau fara uscare, cu sau fara delta, cu sau fara incalzire borcan, faza critica este dupa FC ! Acolo se face diferentierea.
Asta, este doar o alta abordare, nu inseamna ca prin alte metoda nu se obtin rezultate bune cu GC !
(16-04-2014, 00:38)baloozzy Wrote: Din ce am prajit eu astazi (ieri intre timp), daca sarja este sub 200g, pastrand delta de 5 grade, este posibil sa nu fie suficient maximul de 250 grade de la GC pana e gata prajeala.
@
baloozzy, ce vrei sa spui cu "este posibil sa nu fie suficient maximul de 250 grade de la GC pana e gata prajeala" ?!
(14-04-2014, 15:58)hateganul Wrote: (14-04-2014, 00:27)RaduCarutasu Wrote: (13-04-2014, 23:42)palado Wrote: #0 - preheat empty roaster 6min, 225C/437F
Cred , totusi , ca este o gluma !
Gluma e doar #0 ...
(16-04-2014, 11:31)Cosminp Wrote: Nu-ti bate capul prea tare cu incalzitul borcanului. Eu am facut teste comparative (cu preincalzire si fara) si am sesizat diferente mici intre prajiri.
Asa este...si eu consider ca e un stres inutil in plus.