Welcome Back Log In Create Account

Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101

(25-06-2013, 20:59)zuluafonu Wrote: Marius, barista la olivo, mi-a zis prima data ca nu e buna prajirea daca poti zdrobi bobul intre degete apoi Paul de la BSOC mi-a spus acelasi lucru. Paul zicea ca e important ca la rasnire bobul sa nu crape in bucati, ca atunci cand il strangi intre degete.

Daca bobul nu trebuie sa crape atunci sa -l lichefiem sau sa-l aducem in stare gazoasa ! :D

Sau sa punem boabe in sita , sa dozam corespunzator si sa incercam pana iese un shot decent .Huh

Cu laptele va fi mai greu fara sa o mulgem pe Milka ! Blush

Alte solutii ? Idei ? :idea:
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Luand-o logic...ma gandesc ca se vrea ca rasnita sa taie bobul nu sa il sfarame...desi nu cred ca cineva isi poate imagina cutitul de rasnita cum taie felii din bobul de cafea cu precizia celor din reclamele la...cutite. dar, daca bobul e casant, nu se ajunge la o rasnire echivalenta cu una facuta de o rasnita cu lame?

Si acum, ca am rostit o erezie, nu pot decat sa sper ca nu vor fi multe pietre...:D
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Fenomenul de casare nu poate fi controlat, prin urmare nu vei putea obtine o macinatura constanta.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
azi 25 iunie am prajit si eu prima sarja :) costarica de pe ongeband, ma asteptam sa iasa mai prost dar arata f bine boabele.Totusi cred ca am facut o greseala cand am terminat timpul de prajit si am dat sa raceasca , am lasat cam mult la racit , credeam ca se opreste singur aparatul , dar dupa vro 6 minute l-am oprit eu manual si am racit cele 250 de grame manual la aer afara intr-o sita mai mare.L-am pus intr-o cutie bine , si o sa degust in 24-48 de ore :)
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.

Reply
Eu prefer sa racesc boabele manual, opresc fortat prajitorul apoi il pun pe racire si il las sa mearga pana se satura :) intre timp jonglez cu boabele la geam. :) Daca il lasi suficient de mult, se stinge singur dupa vreo 20-30 min.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E

Reply
pai am citit pe undeva ca e ideal sa racesti boabele in jur de 4-5 min, si se facuse 6 minute pe ceas si aparatul inca era in proces de racire , era la 8-10 grade si tot nu se oprea si pe urma l-am oprit manual sa le racesc afara
Oricum daca are cineva un profil ok (ex, durata /grade celsius /total timp de prajire etc) pt gene cafe postati-l va rog.

Reply
Mie personal imi pare o ..copilarie sa apreciezi prajirea dupa cum se sfarama bobul.O fi buna asa ca sa ai o idee, ca e prajita, sa vezi pe adancimea statului, dar ce si cum a evoluat cafeaua pe etape si alte alea, nici vorba.Am mai vazut un filmuletz, realizat frumos dealtfel, cu un nene batrin cu ochelari, care spargea boabele cu un patent sa vada cum sunt.Plus ca la sonda aia de boabe avea sudata o foarfeca veche, pt impresie artistica.
Legat de racire, cu cat mai repede cu atat mai bine, eu apreciez la mana, daca simt doar caldutz e ok.Nu de alta dar "speli" aromele daca dureaza 20 de min,Mai ales la cantitati mici de pina in 300 grame, cu un ventilator bun, in 2,3 minute e racita cafeaua.
Poate deschidem, de fapt facusem odata un thread unde sa vorbim de influenta profilelor de prajire asupra aromelor si gustului, oarecum (desi nu e 100% corect) independent de tipul aparatului.De ex eu ma confrunt cu o usoara aciditate in crestere, si vroiam sa stiu daca si alti colegi, care au prajit light au observat un asemenea fenomen.Oricum, la ultima cafea ce am prajit, am obtinut arome f bune, ma declar 90% multumit,doar oleaca daca mai tineam sa reduc din aciditatea remanenta era perfect.Dupa umila mea parere, e f important sa notezi tot, mai ales vreo 50 de prajiri, inclusiv mici observatii de cum e cafeaua dupa 3 zile, ca sa ai o idee ce influenteaza si cum ceea ce obtii. De ex., tot dupa parerea mea, balansul intre a praji lent si a praji rapid e f fin, ritmul ideal e oarecum greu de gasit.Plus simt f tare diferentele de la o cafea de un tip la alta.De aia o automatizare a aparatului cum sunt hottopurile P, desi uni le mai critica, imi pare f buna de la un anumit nivel.

Reply
Phoenix, pe celelalte pagini a postat G. Serban niste profile. Poate iti sunt utile.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Si Cosminp a pus doua profile pe care le poti descarca de aici:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...97#pid6597
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper

Reply
Atentie la utilizarea/replicarea profilelor impartasite pe forum.

Eu am experimentat diferente mari din cauza voltajului. Acelasi prajitor, aceeasi cafea, acelasi profil (cu preincalzire a tamburului si 5 minute pentru uscare), temperatura ambientala similara -> rezultate diferite (temperatura urca mai repede intr-un caz decat in altul).
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
(26-06-2013, 01:37)Phoenix Wrote: pai am citit pe undeva ca e ideal sa racesti boabele in jur de 4-5 min, si se facuse 6 minute pe ceas si aparatul inca era in proces de racire , era la 8-10 grade si tot nu se oprea si pe urma l-am oprit manual sa le racesc afara
Oricum daca are cineva un profil ok (ex, durata /grade celsius /total timp de prajire etc) pt gene cafe postati-l va rog.

Salut. Ești sigur ca scria 8-10gc ? Mi se pare foarte puțin probabil.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
Am avut in thread-ul acesta o discutie cu G. Serban despre dinamica termica in Gene.
Va dau un citat dintr-un articol care evidentiaza un punct de luat in considerare legat de modul in care functioneaza rezistenta aparatului:
" if you want to hold a flat heat imput profile, and the temperature reachs say 235, you have the max temp preset to 245, then to keep the heat imput relatively constant (flat) and prevent the temp increasing or decreasing,….you would probably want to lower the temp to around 237. This is because if you lowered to 235, the heater would probably instantly cut out and not cut in again until around 231 (due to the deadband)….do this at the wrong part of the roast cycle and the reduction of heat input could stall the roast. The wrong part of the roast cycle to make big reductions like this would generally be during the early parts of first crack."
Gasiti articolul aici: http://coffeetime.wikidot.com/more-about...-gene-cafe
Mai este un articol aici, care v-ar putea interesa http://coffeetime.wikidot.com/controlling-temperature

Reply
Pentru colegi care mai cumpara cafea verde de la Mihai. Mai jos un profil care mi-a creat versiunea mea preferata de Columbia pentru brew. Aveti si notitele mele in rongleza. N-am energie sa le aranjez/traduc.

Columbia Sarkis
Cantitate: 250g
27.06.2013

Set the Gene Cafe for 150 C, hit start and let it run at this temperature for 5 minutes.
At 5 minutes, raise the temperature to 225 C
After 6' raise the temperature to 238 C for the remainder of the roast.

Started cooling @15:46 in Gene

Degustare 28.06
Tehnica: Walkure
22g cafea grind vario 7L 355g apa
3:10 infuzie
Temp apa 80
Corp ușor
Acidity (4/5)
Bitterness (1/5)
Sweetness (1/5)

Gust de Grapefruit
Postgust mediu, tot de Grapefruit (pe măsura ce trece timpul, începe sa se simtă dulcele)
O cafea plăcută care cred ca ar merge bine racita, cu niște gheata si grapefruit

03.07
Cupping - aciditate citrica ridicata. 4/5. Cafea buna. 87pct per ansamblu.

Reply
Am la activ cam 50 de sarje prajite din care vre-o 3 s-au dus pe apa sambetei. Macar nu s-au dus de-aiurea. Am auzit SC si ''orezul in tava''. Carbuni luciosi. Mai am 10 kg de la Mihai pe care urmeaza sa le execut in viitor. Nu cunosc prea multe date si cuvinte tehnice ca sa va spun cum si ce am facut dar sunt multumit ca aparatul isi face treaba aproape singur. Singura mea grija este sa opresc procesul de prajire dupa doua minute de la inceperea FC. Am incercat cu mana pe cronometru si ochiul pe termometru dar n-a mers. Ba e cald afara, ba e incins aparatul, ba una, ba alta... Asa ca , "m-am scos'' dupa ureche. Fac cate trei sarje la o sesiune de prajire si opresc instalatia la diferenta de 15 secunde intre ele, adica de la FC mai ingadui de la mine 1' 30'', apoi 1'45'' si la ultima sarja 2'. Cred ca am fost cam ambiguu in exprimare dar cert este ca asa fac si ca rezultat final obtin trei gusturi diferite din acelasi soi de cafea. Deja am inceput sa-mi formez pareri proprii despre dar mai am mult pana ''ma fac''. Cel mai tare ma deranjeaza ca n-am un etalon dupa care sa. Si ma-ntreb, o fi bun ce-mi place mie???
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Mai pun poze cu ce am prajit (le-am salvat mai mari la 1500px).

GUATEMALA - Finca Bourbon Organic (sursa: http://www.rohkaffeebohnen.de/)

Brazilia (sursa: http://www.sarkiscafe.ro/)

HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper

Reply
m-ar interesa si pe mine pt ca am tot guatemala de la ongebrand poate imi dai si mie profilul de gene , eu racesc extern si as fi curios daca ai zis ca iese mai bine intern sa incerc.
cate grame folosesti /prajire?

Reply
Salut. Aici ai profilul de la cafeaua mea preferata. Din cele 3 prajite, este singura racita intern.
https://www.dropbox.com/s/cc3378hl2d7h7oq/Book2.xlsx
Mi-a iesit cea dulce dintre toate.

Aici o ai pe a doua cea mai buna (a se citi 'pe gustul meu') din teste. Aceasta e racita in extern.
https://www.dropbox.com/s/a13ijgmwkutdk6...81%29.xlsx
Simillare cafelele, insa castigatoarea mea a fost cea de sus.

Reply
o sa iti folosesc si eu azi/maine profilul.Dupa ce prajesc las boabele intr-o sita descoperita 24h , intr-un loc intunecat dupa care le bag intr-un borcan inchis cat mai ermetic.Tu cum procedezi ? O consumi de preferinta in primele 48h?

Reply
(17-07-2013, 00:39)Phoenix Wrote: Dupa ce prajesc las boabele intr-o sita descoperita 24h
cum nu e vorba de cupping ci de prajire: IMO, 24h mi se pare mult prea mult, sunt suficiente cateva minute 'tehnologice' dupa racire, apoi puse in borcan mic (ccca. 250 ml) inchis ermetic (loturile la mine sunt mici, 80-82g);
presiunea de CO2 ce se dezvolta in interior, nu face rau boabelor, din contra, le fereste de oxidare si le imbunatateste aroma; si oricum, se egalizeaza cu cea atmosferica daca deschid borcanul - de placere, sau pentru a face comparatii;
expunerea in aer liber mai face un rau boabelor, mai ales imediat dupa prajire: boabele sunt extrem de uscate si absorb cu rapiditate umiditatea din atmosfera; iar apa, prin hidroliza, degradeaza aromele fragile dezvoltate in timpul prajirii; oxigenul, apa si aerul sunt principalii dusmani ai boabelor proaspat prajite;
iar boabele lasate in aer liber 24h...

'invechirea' boabelor prajite este benefica si 'dureaza' 2-5 zile (IMO), apoi urmeaza imbatranirea lor - degradare si saracire treptata gust; in urgente, am consumat si dupa 24h sau mai putin; o cafea buna are destule sa-ti dea si atunci, dar oricum e mai saraca in gust si usor mai acra; cand cafeaua e prea proaspata, macinatura poate fi lasata cateva minute, nu zeci de sec cat e normal, expusa spre degazeificare;

de fapt, in aprecierea 'imbatranirii' timpurii - primele 2-3 saptamani - intervin si preferintele, obisnuita; boabele au tot mai putin CO2, sunt tot mai oxidate si pierd treptat aromele ce le individuaizeaza; extractia va da tot mai putina spuma, va genera mai putin acid carbonic ca mediu solubil; de aici si 'palete' diferite;

dupa degustare, nu raman totdeauna pe SO, amestec mai multe soiuri prajite diferit, cu vechimi diferite;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(17-07-2013, 00:39)Phoenix Wrote: o sa iti folosesc si eu azi/maine profilul.Dupa ce prajesc las boabele intr-o sita descoperita 24h , intr-un loc intunecat dupa care le bag intr-un borcan inchis cat mai ermetic.Tu cum procedezi ? O consumi de preferinta in primele 48h?

Salut,

Se pare ca link-urile din postul anterior nu merg.
Le atasez mai jos:

1. Profil racire interna light (preferatul meu, din cele 3)

.xlsx   Guatemala Ongebrand_Cooling Intern.xlsx (Size: 16,39 KB / Downloads: 72)
2. Profil racire externa light (locul 2 in preferintele mele, apropiat la gust de primul)

.xlsx   Guatemala Ongebrand_Cooling Extern.xlsx (Size: 16,39 KB / Downloads: 28)
3. Profil racire externa mai putin light. Bad coffee, bad (nu mi-a placut deloc).

.xlsx   Guatemala Ongebrand_Cooling Extern_BadCoffee.xlsx (Size: 17,52 KB / Downloads: 21)

Dupa racirea boabelor (intern sau extern), le asez intr-o farfurie mare si le pun intr-o zona cu cat mai putin mirosuri (in general langa geam). Dupa ce ajung la temperatura camerei, le pun in borcane ermetice IKEA. Incep sa gust cafeaua (in mod cupping sau brew) cam la 24h dupa. Se aude un fasait serios cand deschid borcanul.

Reply
pot sa spun ca a iesit cel mai bun batch de pana acum , raman dator :) am oprit totusi la 15:10

Reply
Ce ai folosit: racire interna sau externa ?

Reply
Am folosit racire interna.

Reply
Aștept cu mare interes degustarea :)

Reply
Am parpolit (ca prajit n-am tupeu sa zic) 3 sarje.
Dupa primele sunete de FC am lasat 1minut, 1,5 si 3 minute. Instalatia indica 235 grade celsius. A iesit ceea ce se vede in pozele de mai jos.

[Image: ud42.jpg]

[Image: 9ucv.jpg]

[Image: o2s8.jpg]

[Image: 6k7x.jpg]

[Image: d1x7.jpg]
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Simpatic scrisul :)
Aștept degustarile. Sunt curios care a iesit mai bine.
Guatemala de unde ? Ongebrand, Sarkis sau Origo ?

Reply
Imi dau si eu cu parerea , fara sa am pretentii de cunoscator .
Poate gresesc , dar cred ca le iei cam tare .
La 1 min dupa primele sunete de FC ar cam trebui sa fii in plina desfasurare ( de FC ).
La fel si la 1:30 , deci o prajire incompleta . Cica o cafea este OK pt espresso prajita de la city in sus , adica cu FC incheiat .
La 3:00 min . ar cam fi gata cu FC sau intre FC si SC , deci in zona lui city , max city + .
Cred ca neuniformitatile la prajire se datoreaza unei viteze mari de prajire cu un regim termic nepotrivit soiului ( crestere prea rapida de temperatura )
Primul set de poze arata neuniformitati destul de accentuate de culoare dar si ale fisurilor si crapaturilor din boabe.
Mie mi se pare ca ai si boabe prajite city dar si boabe intrate binisor in SC .
Cat au durat prajirile ( timp total de cand ai bagat boabele in cuptor pana ai dat afara ) si cum ai mers cu temperaturile ?
Asta pentru cultura mea generala oarece nu ma pricep la Gene .
Cum ai racit , cat a durat racirea ?
Utilizatorii acestui model pot spune mai multe si mai precise .

Felicitari si mergem inainte !
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Dupa ce-am stricat cateva sarje din curiozitatea de a auzi SC am renuntat in a ma aventura in acea zona. las instalatia sa-si faca treaba si opresc procesul dupa ureche, la ochi si dupa miros-fum. Incepe FC la temperatura afisata de 225-230 grade si nu las sa urce mai mult de 235. Aici intervin eu la butoane , ca dupa mintea lui, sare de 245 pana se termina FC si prajirea continua catva timp si dupa ce intra programul de racire. Nu-mi place cum arata nici una din sarjele de mai sus dar cred ca vina e a soiului de cafea. Procesul de racire dureaza cam 16 minute. Nu am incredere in termometrul instalatiei. In functie de cat de incins e cuptorul, FC incepe pe la min 13-14 si pe la 16-17 il trec pe racire. Mai am si alte soiuri si voi face poze la fiecare. Am sa indraznesc totusi pana la SC. Am avut si sarje grozave din toate punctele de vedere cu alte soiuri dar n-am facut poze. Problema e ca pana ma prind cam cum ar trebui facut, se termina soiul si-o iau de la capat cu altul. Macar e bine ca am luat 10 feluri si am de unde ma juca. Citesc fiecare postare cu referire la procesul de prajire si va multumesc pentru informatiile pe care cu darnicie le dati ''la liber''. Poate ca intr-o zi ''ma fac'' si eu si-atunci sa vezi rezultate! Mda, o sa schimb si instalatia dupa ce-mi ''intru in mana''. Acum, cu respect va salut, savurand!

Reply
(03-08-2013, 02:46)scientist Wrote: . Procesul de racire dureaza cam 16 minute.

Dpmdv procesul de racire dureaza exagerat de mult .
Indiferent de tipul de aparat , racirea , nu ar trebui sa ia mai mult de 4-5 min .
Prajirea continua si in aceasta faza ( asa cum ai si aratat ) , motiv pentru care , racirea , trebuie accelerata , astfel incat profilul final al prajirii sa fie cel impus si controlat de tine .
Si faza de racire trebuie impusa si controlata ca durata tocmai pentru a stopa cat mai rapid prajirea si a ramane in interiorul profilului de prajire propus de la ineput.

Deoarece zici ca opresti la 1, 1:3 min de la FC , inseamna ca o faci in mijlocul unui proces exoterm . Boabele cedeaza din caldura , temperatura din cuptor mai creste si ai parte de o continuare a prajirii .
Deoarece nu mai beneficiaza si de plusul de caldura de la cuptor boabele continua sa se coloreze inegal , procesela chimice din cafea continuind sa se deruleze fara a avea constanta .
La mine racirea nu depaseste 4 min in nicio situatie ( normala ) .

Colegii au postat diferite metode de a grabi procesul , apeland chiar si la vanturatul boabelor in 2 site .

Cred ca ai putea incerca si un rezultat in aceasta varianta .
Lasa cam 2:30 , 3:00 min dupa inceputul FC (semnalul va fi dat de primele 3-4 pocnituri concentrate ) , dupa care dai afara si urmaresti sa ai o racire in cca 4 min (boabele aduse pana la temp camerei ) .
Nu forta acum cresterea de temperatura ( 7-9 gc / min sunt suficiente ) .
Timpul total de 13-14 min cred ca este Ok .

Ar trebui sa rezulte o prajire city , max city+ , fara variatii semnificative intre boabele lotului .

Parerea mea , doar atat !

Reply
Recomandarea mea: încearcă cu un profil de baza -> uscare boabe 5min si apoi setare pe 238gc pana la final (+- unul/doua grade funcție de boabe). Ar trebui sa inceapa FC-ul pe la 13:30. Porneste racirea pe Gene cand nu mai auzi decât câteva pocnituri razlete de final de FC (undeva pe la 15:00 - 15:30 probabil).

De la acest profil poți începe sa te joci apoi setand paliere se temperatura. Vezi profilele partajate de G. Şerban si mine.

Legat de cafea: eu am prajit pe Gene Guatemala de la Ongebrand, Sarkis si Origo. Cea de la Origo s-a dovedit cea mai greu de prajit pentru ca e foarte proaspăta si are încă multă umiditate in ea. A trebuit sa o usuc mai mult pentru a avea boabe omogene.

Legat de racirea pe Gene - am facut teste comparative de 1. racire externa cu site, 2. de racire partiala cu Gene si cu site si 3. completa cu Gene. Concluzie: daca anticipez bine momentul de racire pe Gene, diferențele la gust sunt indesizabile pentru mine si soția mea.
Nu contrazic ideea de racire in max 4', insa pentru mine beneficiile racirii externe nu merita efortul.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)