:)
Posts: 460
Joined: Mar 2012
Voluntari
23-04-2015, 23:43
(This post was last modified: 23-04-2015, 23:48 by Pascalau.)
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.814
Joined: Feb 2015
Craiova
:)
Posts: 460
Joined: Mar 2012
Voluntari
Heavy metal :bd: Unplugged deocamdata :(
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Espressoman novice
Posts: 737
Joined: Feb 2015
Bucuresti
(24-04-2015, 10:14)Pascalau Wrote: Heavy metal :bd: Unplugged deocamdata :(
MA INCLIN, RESPECT! :D
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47
Espressoman infocat
Posts: 36
Joined: Dec 2014
Timisoara
24-04-2015, 17:20
(This post was last modified: 24-04-2015, 17:27 by Thanatos.)
Super tare...nu-mi dau seama exact dar spatiul din cilindrul interior e destul de mare. Poate poti praji sarje maricele.
Stie cineva cam la cate rotatii pe minut e recomandat sa sa invarta cafeaua?
Sau e subiectiv si depinde de cantitate?
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Ascaso Precision Competition Filter 57mm + Tamper LELIT PL 100
:)
Posts: 460
Joined: Mar 2012
Voluntari
Tamburul are 2 litri, deci pot praji aprox. 300g.
Uite un tabel cu rotatiile functie de diametru. Nu mai stiu de pe ce site e luat.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Espresso Man
Posts: 2.689
Joined: May 2012
Rosu
Ultima oara cand am vorbit despre asta erai in faza de prospectare .
Ai muncit un pic !
Cum ai gandit evacuarea boabelor si modificarea temperaturii ?
Daca ai in plan sa dai cafeaua afara ca la Hottop , ar trebui sa sudezi o spirala in tambur , iar miscarea de rotatie sa impinga boabele spre acea directie.
Felicitari si succes in continuare !
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
Ceva noutati? Eu ma apuc sa modific un cuptor electric. Cilindrul va avea aproape 3 litri.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
:)
Posts: 460
Joined: Mar 2012
Voluntari
Nicio noutate. :( Din ce faci cilindrul?
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
Ma gandeam la tabla perforata ca sa prind aripioarele si tijele spre ax mai usor. Spatiu in cuptor am pentru un cilindru cu diametruk de 30cm si lungime de 40 cm. Mult peste ce ma asteptam. Puterea rezistentelor este 2200W. Pentru cata acfea ar fi suficienta aceasta putere?
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
:)
Posts: 460
Joined: Mar 2012
Voluntari
Cred ca e prea mare un tambur 30 x 40. Nu cred ca merita sa prajesti, pentru casa, mai mult de 300-400g odata. Inspira-te din Behmor 1600.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Espresso Man
Posts: 2.689
Joined: May 2012
Rosu
20-11-2015, 16:27
(This post was last modified: 20-11-2015, 16:39 by RaduCarutasu.)
Daca te ajuta , la Hottop tamburul are diametrul de 110 mm si o lungime de 200 mm , pentru o sarja medie de 250 g.
Elementul pentru incalzire este de 750 W .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
As vrea sa prajesc 500 de grame macar. Colegii mei de serviciu sunt mari bautori de cafea si mai vor si boabe pentru acasa. 2200W ajung pt 500 gr, cikindrul cred ca il fac din tabla fara perforatii. Aripioarele de amestec sa fie inclinate sau paralele cu axul?
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Espresso Man
Posts: 2.689
Joined: May 2012
Rosu
La Hottop boabele sunt amestecate cu ajutorul unei spirale , de 5 mm inaltime sudata de tambur.
Spirala pleaca de la baza tamburului si face 2 ture pana in partea de sus a acestuia .
La tine , tamburul fiind de 2 ori mai lung inaltimea ar putea ramane aceeasi ( dublezi cantitatea de boabe insa ai lungime si diametru duble , inaltimea sarjei fiind ca la mine ) iar numarul de înfășurări sa fie 3 sau 4 .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.814
Joined: Feb 2015
Craiova
20-11-2015, 18:20
(This post was last modified: 20-11-2015, 18:23 by renatoa.)
De ce tabla fara perforatii ? idealul ar fi un tambur din plasa de sarma, sa fie contactul boaba metal-redus la minim, incalzirea sa fie de la aer, partial convectie, partial infrarosu de la rezistenta, nu coacere de la metal !
Plus ca un cilindru plin va reduce dramatic circulatia aerului, cam esentiala, parerea mea...
Ti-am zis ca e tabla perforata fagure la Moroy, marimea cea mai mica 50x20 cm, din care faci un tambur cam cat un CD de mare (12 cm), si lung de 20 cm, in care cred ca intra 500g, daca intra 300g in cel de aceasi marime, dar 12 cm lungime, de la Dieckmann ...
Eu l-am facut hexagonal, nu cilindru, de 14cm diagonala, si in felul asta scap de aripioare, boabele se acumuleaza la coltzurile hexagonului, si apoi la un moment dat are loc o rasturnare in urma caruia ajung la centru, de unde inainte erau la periferie. ;)
Espressoman
Posts: 716
Joined: May 2012
Navodari
Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
Espresso Man
Posts: 2.689
Joined: May 2012
Rosu
(20-11-2015, 21:21)astinga Wrote: Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?
Hottop-ul are unul cu 4 trepte de turatie .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman
Posts: 716
Joined: May 2012
Navodari
20-11-2015, 21:46
(This post was last modified: 20-11-2015, 21:46 by astinga.)
(20-11-2015, 21:41)RaduCarutasu Wrote: (20-11-2015, 21:21)astinga Wrote: Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?
Hottop-ul are unul cu 4 trepte de turatie .
Daca se modifica cuptorul electric in prajitor, trebuie gandit si un sistem de ventilatie.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
Neaparat. Am deja ventilatorul de 110mm cu potentiometru. Ma gandeam sa ii fac tryer pe laterala :) si pot sa fac doi tamburi, unul de 250gr si unul de 500gr.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Espressoman
Posts: 716
Joined: May 2012
Navodari
20-11-2015, 22:14
(This post was last modified: 20-11-2015, 22:15 by astinga.)
(20-11-2015, 22:06)stefandinescu Wrote: Neaparat. Am deja ventilatorul de 110mm cu potentiometru.
Rezista si la 300 grade? Sau il montezi sa bage aer?
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
Sa bage si scot pe alta parte.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.814
Joined: Feb 2015
Craiova
22-11-2015, 10:54
(This post was last modified: 22-11-2015, 10:58 by renatoa.)
Iata tamburul de care ziceam, in actiune intr-unul din modurile in care prajesc cafea.
Cuptorul este cu termostat, incalzit la maxim, la 255 grade, introdus tamburul, pe la 13 minute apare FC, dau temperatura mica la 210 grade, apoi la 16 minute am scos si rezultatul nu e cu nimic mai prejos decat la popper.
Criteriul principal de dimensionare hexagon a fost dupa marimea capacului de sticla termo, 16 cm diam.
Folosirea acestui capac a fost un criteriu esential de proiectare, odata ca imi permite observarea vizuala a modului cum decurge prajirea, apoi evacuarea se face foarte rapid, mai rapid decat daca as fi avut un capac tot din tabla.
Espressoman infocat
Posts: 917
Joined: Apr 2013
Constanta
Genial!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Aero...
Posts: 4.448
Joined: Jan 2013
Bucuresti
22-11-2015, 16:50
(This post was last modified: 22-11-2015, 16:51 by Mihai L.)
Nu stiu daca iti face acea racire... Un cuptor obisnuit se raceste de la sine, nu are racire fortata.
Ideea este sa nu bati in coacere.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.814
Joined: Feb 2015
Craiova
22-11-2015, 18:50
(This post was last modified: 22-11-2015, 18:51 by renatoa.)
Racirea se face, ca ii dau eu aer ;)
Cand incepe FC deschid usa, cobor temperatura si cand aud flacara ca a inceput sa lucreze, semn ca s-a actionat termostatul, inchid usa la loc.
Cu coacerea, nu stiu ce sa zic, am citit undeva de niste extremisti, ca cica un o prajire light adevarata este cand o inchei la 25 minute :)