Am primit saptamana trecuta tamburul cel mai mare care se gaseste in momentul asta pe piata de chinezarii ieftine, de 14x23 cm, adica 3,5l. E vorba de asta:
http://www.ebay.co.uk/itm/192069667429
A fost gazduit intr-un cuptor/oala de 12l, de 32 cm, adica exact marimea capacului.
Tamburul nu poate intra intr-o oala mai mica, de 28 cm, pentru ca intre colturi si perete este distanta doar cat sa bagi palma.
Inaltimea minima a oalei trebuie sa fie de 16 cm, tamburul are cateva excrescente care il fac aproape sa atinga in ambele parti, si sus si jos, desi diametrul lui util este de 14 cm.
In aceeasi oala, anterior in tamburul de 18x12 cm 333 grame de abia s-au copt in 14-16 minute.
Numai ca intre timp oala respectiva a capatat o captuseala ca la carte, adica asta, de care v-am mai spus
http://www.seminee-bucuresti.ro/material..._2196.html
... invelita la exterior in banda de aluminiu, si care isi face treaba impecabil, dupa 10 minute pot lua oala in maini fara sa ma ard, deci la exterior temperatura este sub 50 grade !
Izolatia, impreuna cu distributia mult mai aerisita a boabelor in noul tambur, au creat un ansamblu perfect, ieri am avut primele cele mai reusite prajiri la capacitatea de 500g, mult mai uniforme si cu o evolutia mult mai naturala decat la "tigaia" cu agitator.
S-a simtit in toata evolutia ca intr-adevar este un acord perfect intre volumul cuptorului, al tamburului, cantitatea de cafea si puterea injectata in sistem, rezultatul fiind o curba naturala perfecta fara nici o variatie a puterii de la incarcarea la 175 grade, pana la FC la 9 minute.
Am rezerve pentru chiar mai mult, poate voi incerca odata 650-700 grame, pentru ca la final a trebuit sa reduc temperatura la prajirile 2 si 3, pentru ca la prima prajire, dupa 2 minute de la FC era aproape sa imi intre in SC, semn intrase in FC cu o panta care nu am domolit-o suficient.
Luand de pe net niste socoteli/relatii intre volumul tamburului si cantitatea de verde, un tambur de 3.5l rezulta ca ar fi capabil sa duca pana la 600 grame, deci presupunerile mele sunt corect, ca am o rezerva pentru experimente viitoare.
Tamburul a fost rotit cu 10 RPM, si uniformitatea rezultatului arata ca nu are nevoie de inclinari sau alte artificii, isi face treaba suficient de bine asa cum vine de la mama lui.
Setupul e practic cam acelasi lucru cu ce a postat mai sus SIM78, vezi #370, alta componente capac, oala, motor, tambur, dar in rest 100% identic :)
Dupa cum sta in video capacul lui pe oala aceea, arata ca este mai mica, probabil de 28 cm, si deci tamburul cred ca este cel intermediar, de 13x21 cm, cu care probabil s-ar face bine 400g.
Ca proportii, cam la fel arata si tamburul meu in oala de 32cm.
De la un timp ma cam bate Fane sa revin in tabara celor cu "felinare", dar dupa succesul de zilele astea... m-a pierdut... :) e mult mai greu sa construiesti o fantana de aer cald capabila sa prajeasca 5-600g, decat un cuptor incalzit pe asemenea principiu. Iar consumul de curent este dublu ;)
Apropo de consumul de curent, fundul oalei l-am lasat neizolat, tocmai in ideea ca in viitor sa incerc sa pun oala pe aragaz, si sa fac o prajire cu sursa de caldura hibrida, gaz/electric ;) dar pentru asta mai trebuie sa studiez cum e cu caloriile astea gazoase :)