Welcome Back Log In Create Account

Prajire ieftina, acasa

some people do this : https://www.youtube.com/watch?v=mZHPeO4AkEw
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
Si altii do this :)

S-a mai vorbit de el, e cam greu sa il gasesti pentru 220V, iar transportul din state e o avere.
Are PJ unul si e... mixed feelings. :)

Evident ca ipoteza de a face ceva similar cu un cuptor electric cu rotisor si un tambur a fost primita cu indignare :)

Reply
ce se vede luminos in partea din spate jos? rezistentele sunt la vedere si incalzeste cafeaua cu caldura radianta?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Asa pare.
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
Radianta majoritar este cand rezistenta de abia se inroseste, atunci este maximul de radiatie IR raportata la puterea consumata. La cum se vede in video, as zice ca e un mix de convectie si radiatie destul de echilibrat.
Nici nu ar fi indicat sa fie IR majoritar, suprafata boabelor este % destul de mica, s-ar pierde caldura substantial.

Reply
nu stiu care-i modul de lucru al cuptorului respectiv, dar si daca preincalzesti cuptorul in prealabil aerul din el e fierbinte. 

temperatura aerului o controlezi usor, cu radiatia IR e mai complicat, pana si culoarea senzorului conteaza. dar sistemul nu cred ca-i complicat, prin try and error au gasit ei o modalitate de lucru cu el, puterea potrivita a rezistentelor etc. cred ca nu are un mod de lucru bazat foarte tare pe precizia temperaturii.

chestia prezentata de Tito cred ca are sanse sa mearga, chiar daca nu merge ar fi o baza buna pt modare. chestia e ca trebuie un prajitor experimentat si suficienta cafea verde si rabdare pt experimente.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Mi-am incercat si eu norocul.....si mi s-a deschis o noua "lume" [Image: smile.gif]

Si rezultatul din 240g de ethiopia yrga de la cortina:[Image: 2i07t46.jpg]

Reply
(17-07-2016, 12:46)Gheorghe Wrote: Mi-am incercat si eu norocul.....si mi s-a deschis o noua "lume" ...

+1
buna ideea cu mixerul (doar ca de regula in bucatariile home nu ai mixere profesionale)
si foarte buna ideea cu izolarea procesului intr-o cutie mare de carton colectoare de chaff;
atentie la distanta intre duza suflantei si boabe; e important ca aerul fierbinte in care se scalda boabele sa nu depaseasca 270C;
si e bine ca mixerul e ceva profesional, pentru ca motorul lucreaza mult mai cald decat l-au gandit proiectantii :)
recent am prajit o pompa de aer cald de 200W, chinezarie evident, pentru ca am pus-o intr-o 'cusca' izolatoare fonic...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Este remarcabila tenacitatea cu care espressomanii exploreaza posibilitatile prajirii acasa. Poate pentru unii, ratiunile sunt de ordin financiar in primul rand, dar cred ca pasiunea este cea care ne impinge pe cei multi mai departe.

Au spus-o in mod repetat si alti colegi, plecand de la un popcorn se poate ajunge la o masinarie de prajit decenta, chiar precisa, cand experienta acumulata incepe sa se manifeste.
As sintetiza  (cu riscul reluarii multor aspecte), nu plusurile (numeroase dealtfel) ci minusurile si limitele unei masinarii derivate dintr-un popcorn.
Cu o astfel de masinarie am prajit de peste un an, sarje de 200-300 grame verde (uneori 310-315 grame), folosind doar infasurarea principala, cea exterioara, care se afla in fluxul de aer, fara sa elimin bimetalul din intrerupatorul de siguranta (este simplu de facut totusi - prin ridicarea lamelei elastice si extragerea cu o penseta a bimetalului) dar:
- motorul de 24 de volti este suprasolicitat (bucsele cedeaza repede cand este alimentat la 24-26 volti) 
- de regula, nimeni nu pune un filtru de aer, pentru ca ar scadea si mai mult fluxul, iar asta incarca repede fantele motorului, ingreunand racirea
- multe modele de aparate de facut popcorn au elicea dintr-un fel de plastic (in timp se deformeaza, se acumuleaza fisuri in material, toate astea ducand la suprasarcini pe bucsele motorului)
(pentru cei care inca vor folosi acest mod de prajire acasa, confectionarea unei elici metalice poate fi o solutie - am adoptat-o in ultimele luni, dar se reduce fluxul de aer, iar motorul este mai solicitat).

In ultimele luni de existenta a masinariei de prajit, am redus sarja la 200g verde, tensiunea pe motor la mai putin de 24V si am suplimentat usor fluxul de aer cu un ventilator aditional. Cum si elicea era metalica, parea sa fie totul bine, insa multitudinea problemelor, frecventa lor, imi fixasera definitiv in minte ideea pasului urmator.

In ultimul an am strans cateva resturi de masini popcorn. Ideea  "pasului urmator" exista oricum, doar ca nu am vrut sa cheltuiesc prea multi bani, fiind decis sa folosesc ce am deja pe-acasa.
Plecand de la resturile ramase si alte ... "obiecte" recuperate sau primite, am incropit o alta ... structura sa-i zicem, capabila sa prajeasca inca si mai bine (in sensul unui control, tot 100% manual, inca si mai precis), sarje mai mari (am incercat pana acum 300g, respectiv 400 grame verde). Nu prea e gata de poze si poate oricum nu prezinta interes, lucrurile pe thread fiind deja inscrise pe alta directie, dar, daca voi gasi "loc" si nu devin offtopic, voi pune in perioada urmatoare  o imagine.
Desi va suporta cateva modificari, este si va ramane cam ... naked (are oricum vreo 5-5,5kg si nu as tine neaparat sa mai adaug), asa ca lucrurile pot fi intelese dintr-o aruncare de privire.

Intentia a fost sa duc componentele impreuna cu principiul de functionare al masinii de popcorn intr-o zona mai fiabila, sa ii transform cateva minusuri in plusuri, in general ... sa fac "un pas" mai departe (au fost totusi mai multi, fiind exclus din bucatarie, ... pe buna dreptate). 
400g sau 500g cat va avea sarja urmatoare, genereaza o cantitate de fum impresionanta, fara legatura cu ceea ce se intampla la 200 grame, iar in cazul meu, asta cere o gestionare diferita in mod radical (este necesar un traseu de evacuare). 

(Nu intentionez sa prajesc in mod regulat 500 grame, e prea mult pentru uz casnic, dar vreau sa cunosc limita masinariei - asta fiind evident relativa, in relatie directa cu temperatura mediului (17 grade in teste))
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Comentariu lui ADRIAN T ????? Rara avis !!!! [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Daca sunteti pasionati de prajire acasa urmariti-i pe radudani si adrian t !!! Restul ....vorbim cam pe de rost !! [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]

Reply
parerea dumitale...
Inca astept filmul in care sa vad si eu cum misca un popcorn 200 grame...
Si cum intra, dar mai ales cum ies 800g de verde intr-o masina de facut paine ;)

Reply
Părerea mea PERSONALA si singulară , desigur ! :). Daca as incepe sa prajesc acasa , astazi , pe popcorn / fluid bed ia-s urmări pe radudani / adrian t . Pe coretto ...cofesnoob. Pe hottop ....radu.carutasu . Pe gene ...serban. g / ovisod / balozzy ...etc. Pe Bullet ...balozzy . Pe liviu. Mihu ..am uitat cum se numeste prajitorul lui ( scuze :( ).

Reply
csabitec, uite aici despre ce-i vorba. Are si topic pe forum cu prajitorul lui, dar acu scriu de pe telefon si caut greu.

Reply
(31-10-2016, 00:54)Gheorghe Wrote: Părerea mea PERSONALA si singulară , desigur ! :). Daca as incepe sa prajesc acasa , astazi , pe popcorn / fluid bed ia-s urmări pe radudani / adrian t . Pe coretto ...cofesnoob. Pe hottop ....radu.carutasu . Pe gene ...serban. g / ovisod / balozzy ...etc. Pe Bullet ...balozzy . Pe liviu. Mihu ..am uitat cum se numeste prajitorul lui ( scuze :( ).
Gheorghe, multumesc, dar sunt ceva luni bune de cand nu mai prajesc pe Gene (a ajuns la Fane), prajesc pe Bullet.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
(31-10-2016, 01:34)Fane Wrote: csabitec, uite aici despre ce-i vorba. Are si topic pe forum cu prajitorul lui, dar acu scriu de pe telefon si caut greu.

Topicul e aici, dar radudani are o varianta mai simpla cu control manual (prezentat tot pe topicul respectiv).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
(31-10-2016, 00:33)renatoa Wrote: parerea dumitale...
Inca astept filmul in care sa vad si eu cum misca un popcorn 200 grame...
Si cum intra, dar mai ales cum ies 800g de verde intr-o masina de facut paine ;)

https://youtu.be/oLUTDdr4jqM

Reply
Multumesc, Bogy, alta clasa... e clar ca silvercrest-ul asta are alta putere si mai ales distributie a aerului decat Zilan-ul.
Cu asa miscare mai stateam si eu o vreme pe popcorn :(

Reply
Multumesc si eu , bogy ! :). Exact asa voiam : sa ne sustinem /demonstrăm afirmatiile cu propriile fapte :)

Reply
@renatoa, o intrebare deoarece am vazut ca le mai ai si cu rc-ul...

La un prajitor de tip popper primul care va ceda va fi motorul, mai ales dus in 24v cum se obisnuieste. Eu mai am 2 motoare de pistol cu aer cald care, la o aruncatura de ochi, par ca se potrivesc. Ce ma bantuia aseara este inlocuirea acestui motor cu unul de rc, de mare viteza, 3 faze controlat de un esc, luat de pe ebay. Cu 60 ron gasesti si motorul, si esc-ul si circuitul de control manual. Oare o merge? Eu nu am folosit/vazut un astfel de motor...dar pare interesant...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
De ce sa nu mearga... poate doar rulmentii sa se duca, mai ales daca intra praf/pleava la ei, astea de pret mic, la 15$ au viata de 10 ore la multicoptere, unde merg permanent. Dar se gasesc, si sunt 3-4 lei bucata...
Problema care la bucsele de bronz de la periate nu se pune asa acut, dar acolo se duce distributia... perii/colector

Atentie totusi la turatie... de ce ai vrea asa mare ? :s Huh
Intentionezi sa pui o demultiplicare ?

Mai exact, ce ai ochit ? Poate vad ceva ce nu imi place :)

Reply
Uite aici mai aproape

https://www.olx.ro/oferta/motoare-pentru...7pX0E.html

Sau asa

http://www.ebay.co.uk/itm/111915140148

De ce nu, daca o pot controla...?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Plaja de control nu e chiar asa larga... si eficienta variaza cu PWM-ul, avand un maxim la 1/3 din puterea maxima a motorului.
La turatii mici sau sarcini mari puterea si eficienta descresc puternic neliniar si da rateuri, apar desincronizari.

Intre cele doua este o diferenta de turatie substantiala, de 3x...

Ca sa ai o idee de turatia in gol a unui brushless, inmultesti acel factor kv cu tensiunea de alimentare si iti da rpm.
920kv cu 12V da 11000rpm, la cele de 2700 nici nu calculez, da un rezultat nesanatos :)
Un periat de popcorn la cat se roteste, ai masurat vreodata ?

ca indicatie de estimare putere la un BL, te uiti la greutatea si poti estima puterea maxima in W in multind cu 3.
50g => 150W, care sunt maximi, doar 60 secunde.
Puterea de mers continuu, care se foloseste la multicoptere, adica de la 10 minute in sus, este cam 1/3 din asta maxima, deci grosso modo, cate grame are cam atati Wati poti spera sa tragi din el.
50W la 24V inseamna 2A... unul de popcorn cred ca trage mai putin, nu ?

Reply
sa-i masori turatia?

Reply
Asa mult fum se face la prajirea cu pistol de aer cald sau le-a prajit asta prea mult?
https://www.youtube.com/watch?v=TLMubk5DH7A

Ce parere aveti de acoperirea cuvei masinii de paine cu un capac in care se dau 2 gauri, una pentru heatgun si una pentru evacuare chaff?

Reply
"prea mult" e putin spus! Miron Cozma ar fi invidios pe extractiile carbonifere ale tipului din clip.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(09-12-2016, 12:29)danrogo2001 Wrote: Asa mult fum se face la prajirea cu pistol de aer cald ...

La una light - medium, si sub 200g, chiar imperceptibil.
In clip o fi vrut sa faca mangal, pentru gratar :)
Totusi, chiar daca nu se vede, ce se emana in ultimele minute nu e chiar sanatos de respirat, musai sa faci operatia sub hota, si fara sa stai permanent cu nasul in oala... ;)

(09-12-2016, 12:29)danrogo2001 Wrote: ...
Ce parere aveti de acoperirea cuvei masinii de paine cu un capac in care se dau 2 gauri, una pentru heatgun si una pentru evacuare chaff?

O parere buna... ai mai acumula si caldura, reduci consumul de energie.
De sticla ar fi si mai bine... mai greu cu gaura rotunda, dar fezabil.

Reply
As încerca și eu să prăjesc niste cafea să văd ce iese. Nu stiu însă dacă merită să cumpăr un Delimano 3d, să folosesc cuptorul electric cu ventilație sau să mă joc cu un cuptor mai ieftin cu aer pentru început gen Rhonson la 150 lei cu reducere.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Auchan nu mai vinde Zilan, l-au inlocuit cu un alt noname numit Qilive

Nu va apucati sa dati banii pe el, este asa de anemic ca ma indoiesc ca va invarti si 50 grame...

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
astăzi am primit aparatul de prăjit cafea i-Roast2, achiziționat de pe OLX cu 200 lei + transportul. l-am încercat si funcționează. are capacitatea de 150 g cafea. are presetate doua programe de prăjire si mai poate memora 10. fiecare program poate sa aibă pana la 5 secvențe de timp si temperatura diferite. se poate atașa furtun de evacuare a gazelor de 10 cm. este cam zgomotos, in rest mai vedem.
prima prajire pe prg. 2. timp: 13 min.[Image: 3Vz2c2j.jpg]
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.  

Reply
Banuiesc ca ai parcurs recomandarile de pe sweetmaria:

https://legacy.sweetmarias.com/Tip-Sheet...st2_SM.pdf

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)