(12-08-2015, 23:08)Adrian T Wrote: Varsta cafelei?
Procesul de uscare?
...
cum au abordat alti colegi prajirea cafelei la care FC este realmente imposibil de delimitat temporal
...
constat ca:
- intalnirea cu o cafea verde de calitate pare sa aduca tot mai mult a ideal;
...
au trecut deja vreo 4 ani de cand prajesc si eu acasa, de fapt, cu mici exceptii, nici nu am baut decat cafea prajita de mine.. bine/rau, acum nu mai conteaza :)
cafeaua verde pe care am putut sa o cumpar de-a lungul timpului a fost de multe ori mediocra, oricum departe de cafeaua de specialitate! mediocra spun, nu neaparat datorita defectelor, sau neuniformitatii - am ocolit pe cat am putut cafeaua degradata si cred ca e posibil acest lucru cu mai multe oferte si pe piata interna; cum se pot praji la nivel baubil niste boabe cu semne evidente de degradare, nu ma preocupa:
garbage in - garbage out :)
nu, au fost uneori cafele cu aspect superb, boabe curate, mari, uniforme; dar cu rezultat mediocru in ceasca; si asta, incercand mai multe profile de prajire; de aceea, rareori am luat sub 1 Kg dintr-o varietate;
cauza: cafele ieftine la sursa - cum sunt in marea majoritate, cele disponibile!
o piata cu multiple nivele de intermediere (multe "de incredere", desigur), unde o monoferma de calitate ajunge sa coste mult prea mult (Esmeralda Geisha, vanduta in licitatii private, cu un total de 6-7t pentru intreaga planeta...) si unde cei ce cumpara zeci de vagoane, sau o intreaga recolta, controleaza totul...
in plus, deseori sunt chiar nevoit sa caut ce e mai ieftin pe la prajitorii nostrii: cu echivalentul a 3,5-4 Kg/luna cat consum, imi puteam reinoi echipamentul de cateva ori pana acum :)
ok, dar niciodata nu mi s-a intamplat sa nu aud macar inceputul
1st crack-ului; mai ales pe vremea cand lucram cu
popper-e si cand zgomotul de fond era redus; acum, cu pompa de aer pe care o am - necarenata - zgomotul e mare si e greu sa urmaresti
1st crack-ul ca mod de manifestare; dar niciodata n-am apasat pe 'butonul' de "FC START" al Artisan-ului fara sa aud macar un prim
crack;
cat priveste sfarsitul
1stC, e mai putin relevant pentru mine - a inceput '
development'-ul, conteaza mult scaderea treptata a ratei de crestere a BT (acel ROR) si evitarea unor faze prelungite de stationare - coacerea boabelor;
ratele de crestere ET si BT sunt indicatorii cei mai importanti in faza asta; cu aceste
delta-uri, se identifica si partea endotermica a
1stC, de care vorbeste mai sus coffesnob;
concret, in cazul meu la cca. 190C BT, ajung sa dau maximum de incalzire necesara, 270C chiar in element; mai departe, intru in
1stC si trec mai departe manevrand numai debitul de aer fierbinte; si fiind mereu cu ochii pe ROR si pe profilul care evolueaza;
mai departe, am ajuns si eu sa cred ca a insista pe
development scurt si eventual, intens, deci pe 0:30-1:30 de la
1stC start, pe notele florale si acide ale celui de-al treilea val impins la extrem, nu e de mine;
sunt destui care au ajuns departe cu asta, eu gasesc mai apropiat mie gustul care se obtine
din boabe dezvoltate spre 4 min (!)... dar, daca in rampa (Maillard) am mers cu 15C/min spre 10-12C/min inainte de
1stC, odata trecut de asta, in
development, sunt in scadere lenta in zona 4C/min spre 2C/min; e foarte posibil ca pentru unele soiuri si profile sa termin tot in city-city+, nu mai mult; dar gustul e altul - balansat spre carameluri, ciocolate, vanilie si samburi de tot felul; si mai amar;
o durata de 14 min a prajirii spune totusi putin; poate fi foarte bine sau foarte rau: de ex., cu 20-30 sec de ROR constant (sau negativ,
God forbid...) in
development, boabele pot arata bine, chiar si in interior, dar rezultatul e fad, mult din aroma e dusa etc.
in plus, cele 14 min dau rezultate foarte diferite functie de profil: slow start - fast finish, sau invers... unii vorbesc de importanta duratei de
development care sa nu scada sub 20% din intreaga durata a prajirii etc.
da, o cafea expirata poate avea un
1stC anemic, dar mai intervine si modul de procesare:
- la cafelele procesate natural (uscat) fac "
charge"-ul (introducerea boabelor) la o temperatura mai joasa (100-130C) si merg mai repede peste
prima faza, cea de uscare; au mai mult
chaff si pe parcurs si la
1stC;
cu o uscare scurta,
1stC poate fi foarte manifest;
- la cafelele procesate umed, insist pe uscare (spre 4 min) si intru 'mai sus' la 160-190C;
in general uscarea o imping pana apar primele note de ingalbenire boabe, acel aspect sticlos, de uniformizare culoare, la inceput ca decolorare, apoi in note spre galbui;
nu exista echivalente in valori absolute intre modele diferite de prajitoare, cu atat mai mult intre cele DIY;
nici mai insist cat de diferite sunt procedurile la un prajitor cu tambur, sau hibrid, fata de unul cu pat fluid de aer fierbinte;
dar exista proceduri analoage;
felul in care a decurs 1stC se poate vedea si din - cazul meu - ce gasesc in cutia cu
chaff; dar asta depinde de varietate, de modul de prelucrare, de profilul termic al prajirii, in special in uscare;
la prajitoarele cu aer fierbinte, in diverse incarnari DIY, exista o delimitare neta a
cantitatii optime pe sarja, pentru o marime a boabelor;
optime, nu numai in sensul ca pot obtine o culoare uniforma in boabe, ci in sensul ca sarja poate fi controlata pe intregul parcurs al prajirii, potrivit unui profil cel putin standard;
pot sa 'vantur' de ex. 300g de boabe timp de 11 min, in timp ce urmaresc temperatura si culoarea boabelor; dar daca urmaresc sa obtin anumite rate de crestere a temperaturii boabelor, in anumite momente ale prajirii, pentru niste boabe de screen 16, sa zicem, daca pun mai mult de 250g in sarja, n-am sa pot controla procesul potrivit unui profil anume!
sigur, valorile de mai sus sunt pentru cazul meu; mai mult, in cazul unei Columbia de ex., lucrez cu sarje de 230g, desi as putea sa 'misc' fara probleme si 300g...
dar ramane ideea ca pentru o prajire corecta in aer fierbinte cu prajitor DIY, simplul control vizual al uneia sau chiar 2 valori de temperatura, plus timer, nu e suficient;
si ca, e mai bine sa se lucreze cu sarje de 60-80% din capacitatea maxima, in conditiile in care se pot mentine - manual sau automat - niste profile de prajire, in care se include si variatia derivatei temperaturii boabelor, acel
delta BT;
pentru cei care nu prajesc acasa, dar au ajuns aici cu lectura:
cele 3 faze ale procesului de prajire sunt de referinta:
- uscare (drying) care incepe la incarcarea boabelor (charge) continua cu un turning point, adica un varf negativ de temp, dupa care temperatura boabelor urca spre 150C, unde se mai mentin sau se incheie uscarea;
- rampa, sau zona de reactii Maillard, cand temperatura boabelor urca de la 150C pana spre 200C, cand incepe 1stC; pe parcursul acestei faze, boabele isi schimba culoarea si volumul;
- dezvoltarea (development), care incepe cu 1stC si continua pana la momentul dorit de prajitor;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)