Welcome Back Log In Create Account

Prajire ieftina, acasa

He he... de 1Mai trec Carpatii la Sebes, inca nu aveam stabilit traseul, dar acum stiu... prin Hateg ! :D

Reply
(24-04-2015, 07:52)renatoa Wrote:
He he... de 1Mai trec Carpatii la Sebes, inca nu aveam stabilit traseul, dar acum stiu... prin Hateg ! :D

Ok, voi fi cu tot intors pe dos, in ceva lucrari de renovare, dar daca te pot ajuta cu ceva, o fac cu placere.

De azi, are mici probleme si popcornul.
De fapt s-a ars ceva dar nu poate fi nimic grav (nu am avut timp sa vad exact ce a patit). Totul fiind simplu, orice relativ usor inlocuibil, ieftin, nu imi fac griji, in cateva zile va fi din nou gata de treaba. 
E prima avarie mai serioasa dupa aproximativ 30 kg de cafea (prajesc si pentru un prieten) si cel mai probabil e vina mea. Nu am schimbat modulele de control, desi stiam de cand le-am vazut ca nu sunt ceea ce vreau.
Oricum voiam sa fac mici ajustari iar acum ... am si motivul.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Am reparat (si) "prajitorul".

Dupa cateva ajustari, banuielile mi se confirma:

Un aparat de popcorn poate praji (usor de data asta) 180 grame. Vorbesc de cafea verde, cu toate ca ar putea fi inca ajustat pentru a ramane 180 grame cafea dupa prajire, dar nu as vrea sa il duc mereu spre maxim.

Probabil nu voi merge mai sus, sau nu mult mai sus, obisnuind sa prajesc blend-uri. Pentru consum casnic, nu simt nevoia unor sarje (mult) mai mari.
prajitor "DIY"

Reply
Pai niste detalii cum ajungem la asta ? :)

Macar 100g de cafea prajita sa iasa in final, m-as multumi cu atat. Dar nu vad cum reglajele de temperatura si alte automatizari vor face sa invarta atata masa in prajitorul de popcorn...  Huh
Ati facut ceva sa pompeze mai energic aerul cald ?

PS: am trecut duminica pe 3 prin Hateg, am si stat vreo doua ore la zimbri :) dar cum nu va cerusem telefonul... am ratat intalnirea :)

Reply
Pe forum vorbim fara pronume de politete   :az:
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(07-05-2015, 20:23)renatoa Wrote:
Pai niste detalii cum ajungem la asta ? :)

....
S-a mai scris pe forum despre prajirea cu un aparat de facut popcorn. Nu am vazut sa fie un interes deosebit pentru astfel de improvizatii si practic nu e mare lucru.
Ar fi cateva detalii, dar nimic spectaculos, nefiind vorba de asistari sofisticate, conexiuni la laptop, tablete sau alte device-uri. Sunt membri ai forumului care au realizat automatizari cu adevarat impresionante care eclipseaza total orice as putea prezenta ca experienta personala.

Eventual as putea reveni  cu cateva amanunte insotite de cateva imagini care ar fi mai sugestive cred (cu mentiunea ca nu arata grozav, dar macar incape tot intr-o plasa de hartie in care sta de obicei dealtfel).

Ca observatie: motorul original este suficient de puternic pentru a crea un flux de aer necesar prajirii a 180-190 grame (verde), la fel si elementul incalzitor.
prajitor "DIY"

Reply
Uite ca e interes :)

V-am zis ca nu ma intereseaza automatizarile, ci doar cum se face ca al dv. reuseste sa invarta peste 150 grame, cand la mine la 100 grame boabele stau pe loc. Doar atat...
Sa inteleg ca in prima faza nu e asa critic sa se invarta si merg ajutate cu o spatula de lemn ?

Reply
(08-05-2015, 08:57)renatoa Wrote: Uite ca e interes :)

V-am zis ca nu ma intereseaza automatizarile, ci doar cum se face ca al dv. reuseste sa invarta peste 150 grame, cand la mine la 100 grame boabele stau pe loc. Doar atat...
Sa inteleg ca in prima faza nu e asa critic sa se invarta si merg ajutate cu o spatula de lemn ?
Hai sa il ascultam pe Liviu. El este cel care ne-a unit pe toti iar discutiile le purtam intr-un spatiu (nu conteaza daca e virtual) organizat tot de el. Pana la urma, desi nici eu nu eram obisnuit cu ideea, modul asta de abordare induce un soi de apropiere intre noi, chiar de relaxare.

:) imi amintesc si eu de spatula aia, doar ca la mine era coada unei linguri de lemn...
Nu e cazul. Motorul original poate fi turat mai mult. Circuitul aparatului de facut popcorn nu este deloc unul elaborat. Fara sa am o pricepere deosebita sau o aplecare speciala spre electronica, am inteles ca pentru alimentarea motorului este cules un rest de cadere de tensiune. Masurand tensiunea la borne, am vazut ca am 18,6V. De fapt suporta mai mult, iar solutia este alimentarea la o tensiune mai mare. De fapt o parte a solutiei...

Nu il am acasa acum, e plecat cu plasuta lui cu tot dar daca il primesc inapoi in dupamasa asta, o sa pun niste poze, eventual si cateva amanunte. Vei intelege imediat cred, iar daca nu o sa fie asa sau mai sunt intrebari, pot reveni cu detalii.

Dupa parerea mea, este suficient daca la inceput avem miscare in boabele verzi, nefiind necesar un vortex viguros. Totusi, este important sa fie miscare, inca din primele secunde.

PS: In legatura cu existenta interesului despre ... mica improvizatie (eu tot nu ii pot spune prajitor desi face o treaba foarte buna), imi amintesc ca si Liviu mi-a cerut sa incerc o oarecare prezentare. Am vrut la un moment dat, insa cum nu arata deloc formidabil, am renuntat. Dar, uite ca a venit momentul ...
Doar sa se intoarca acasa si voi incepe sa scriu.  
prajitor "DIY"

Reply
Eventual pe un topic separat  :) 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(08-05-2015, 14:12)Adrian T Wrote:
(08-05-2015, 08:57)renatoa Wrote: ...cum se face ca al dv. reuseste sa invarta peste 150 grame, cand la mine la 100 grame boabele stau pe loc.
... sa incerc o oarecare prezentare. Am vrut la un moment dat, insa cum nu arata deloc formidabil, am renuntat. Dar, uite ca a venit momentul ...
Doar sa se intoarca acasa si voi incepe sa scriu.  

probabil pe langa scris, un filmulet ar ajuta:
- modelul exact al prajitorului
- ceva inscriptii de pe motorasul CC al ventilatorului;
- masa de 180-200g de boabe verzi invartindu-se sub efectul vortex-ului de aer;

am prajit mai mult de 2 ani numai cu prajitoare popcorn, dar modificate prin controlul separat (manual, nu automatizat cum a facut csabitec) al circuitelor ventilator si incalzitor;
sunt indicatii destule, poze, scheme undeva si in acest thread si in forum, dar si in restul forumurilor de profil;
am ajuns la maxim 120g, pe prajitor (PRC) Trisha, cu motorul supraturat la inceput, dar in timp, am schimbat vreo 5-6 motorase din astea de ventilator si, desigur, si prajitoare;
cel mai fiabil s-a dovedit un turcesc Zilan; cu motoras de 24V CC si 65g de boabe;

deci da, si eu ma intreb cum poate ventilatorasul acela de popcorn roaster sa miste 200g de Colombia 'sanatoasa' :)
e bine, de altfel, ca tot ceea ce 'dam publicitatii' aici, sa fie documentat la nivelul de accesibilitate al colegilor potential interesati;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Ma asteptam sa fie retineri in ceea ce priveste cantitatea despre care scriam.
Trebuie totusi sa lamuresc ceva - nu am nimic de demonstrat, nu ma aflu in vreo competitie si absolut nicio intentie de a da sfaturi cuiva, insa oricand cineva imi va cere sprijinul si cred ca pot fi de folos in vreun fel, voi fi acolo.

Aparatul de popcorn a venit acasa insa nu e chiar in forma maxima. Obisnuiam sa il tin intr-o plasa de hartie. Nu a fost o idee buna. Pe casa scarii, in timp ce se intorcea la mine, plasa s-a rupt si a coborat jumatate de etaj singur (asa mi s-a spus si nu am motive sa cred altceva). Sunt mici avarii dar nu cat sa il scoata din functiune.

Marturisesc ca nu am citit tot acest thread si cum nu cred ca am noutati, este posibil ca multe idei sa se fi scris deja.

Popcornul este Trisa 7707, 1200W.
Odata ce a venit curierul, in urma cu mai multe luni, am desfacut cutia, apoi aparatul. Imi amintesc ca aveam toate sculele pregatite. 
De motoras este atasat un mic cablaj. Am taiat cu un cutit cele doua cai de alimentare ale motorului, intrerupand pur si simplu banda de cupru. Am separat astfel circuitul motorului de cel al elementului rezistiv.
Initial, la bornele motorului erau 18,6V. Acum este alimentat de la o sursa de 24V, la care am limitat tensiunea la 23V.
Practic motorul este alimentat acum la o tensiune maxima de 23V, nedorind sa il fortez. Este acelasi motor, cel original, cu foarte mici modificari,  aparatul prajind pana acum peste 30kg.
Fluxul de aer se obtine deci in primul rand prin alimentarea la o tensiune de 24V (23V in cazul meu). Dar nu numai atat. Stiind ca vreau o sarja mai mare, dintr-o tabla subtire de inox am suprainaltat camera de prajire. Suplimentar am confectionat un al doilea inel de tabla, mai scund, cu ajutorul caruia inalt inca si mai mult camera de prajire atunci cand am nevoie. (190 grame de cafea verde are nevoie de al doilea inel de suprainaltare, 180 grame insa, nu)
Pentru a nu pierde din forta curentului de aer, am pus peste tot pe unde am putut un fel de ”garnituri”, de fapt staniol alimentar.
In rest .... sonda de 20cm, PT100, un modul de control a tensiunii ventilatorului, un modul de control a tensiunii elementului rezistiv, un display pentru temperatura, un voltmetru (asta nu s-a mai intors), un ceas aruncat, pistol de lipit, ceva conectori (i-am folosit pe cei ramasi de la modificarile aduse unei drone, Deans pentru ventilator, XT60 pentru alimentarea rezistorului, Jack de 3,5mm pentru sonda de temperatura), conductori si ... cam atat. Pentru interventii rapide, modulele sunt lipite de sursa cu banda adeziva.
Forma camerei de prajire poate fi substantial imbunatatita, iar motorul alimentat la 24V. Probabil in astfel de conditii se poate mari putin sarja, existand o rezerva suficienta dpdv al puterii de incalzire. Cu o foarfeca de tabla insa si o bucata de tabla de inox, m-am limitat la atat, cel putin pentru moment. Motorul este alimentat la 23V din ratiuni legate de fiabilitate.

Atasez cateva imagini (luate cu telefonul), cu mentiunea ca partea de evacuare este in lucru de azi (incompleta), plasticul original spargandu-se in timpul tumbelor pe scari.

Ar trebui sa mentionez poate ca totul a costat aproximativ 300-350 RON.

Attached Files Thumbnail(s)

prajitor "DIY"

Reply
Daca mai este cineva interesat, as putea face niste poze ale conexiunilor...

Astazi, chiar inainte de o filmare a unui inceput de prajire, motorul popcornului a pierdut brusc din putere.
Totusi, am facut o filmare scurta.
Desi evident cu probleme, s-a descurcat sa miste 180 grame Salvador rece.  Am sperat sa duca sarja pana la final dar... nu a fost posibil. Inainte de FC puterea a scazut si mai mult, zgomotele au devenit prea mari si am oprit totul.
Am desfacut partial mica masinarie, am gasit ca motorul avea toate motivele sa cedeze, eu necuratandu-l de prea mult timp (cred ca ar fi binevenita o curatare, macar la 6-8 kg de cafea, iar eu am facut asta doar o data, dupa 15-20 kg).

In momentul asta este insirat pe o masa, iar eu nu pot sa il las singur...
prajitor "DIY"

Reply
Multumesc, asta lamureste multe, deja avem un frankenpop acolo, nu aveam intentia sa ajung la asa ceva oricum.

Intre timp am mai facut o incercare si a iesit mai bine ca prima.
Doar doua modificari am facut, am scos din circuit termostatul, si am pus substantial mai multe boabe, 105g in loc de 63g ca la prima sarja. Practic este cantitatea maxima care o misca cat de cat din start, iar dupa 2-3 minute de uscare incepe sa se invarta si sa "bolboroseasca" destul de viguros.
Cantitatea marita face procesul mai lung decat la prima incercare, primul crack incepand pe la min 6 si terminandu-se pe la min.9 cand am si oprit.
Rezultatul prajirii este rezonabil dupa standardul meu.
Urmeaza sa fac niste modificari despre care va voi povesti in functie de rezultate, sunt un pic mai altfel decat cele povestite pana acum.
Oricum, nu intentionez sa ajung la ceva intins pe masa, viziunea mea este ca totul sa ramana incoporat in popper, oarecum similar cu prajitoarele de casa de capacitate mica care se vand pe piata.

Reply
Rezolvat.
Motor supraincalzit, cu fantele de aerisire blocate, interiorul nefiind intretinut periodic.
Din cauza temperaturii mari, una din bucsele de ghidaj ale axului s-a desprins.
Nu a fost  mare lucru dar grabit fiind, am preferat sa schimb motorul.

Intr-adevar motorasul pare fortat, dar mai rau decat regimul si temperatura de lucru pare sa ii faca lipsa aerului curat. 
Un fel de filtru ar prinde bine, dar asta ar reduce cu un anumit procent fluxul de aer.

Probleme similare vor aparea la toate prajitoarele de acest tip.
prajitor "DIY"

Reply
Si clipul primit de la AdrianT  :)  (l-am incarcat eu ca e teava mai buna la Bucuresti, fara azbest  :)  )

Reply
Stiu, sunt 2 ani de atunci... daca mai exista interes am unul in preajma si pot da detalii.
De fapt chiar va fi scos la vanzare in curand, daca exista interes discutam PM.

(02-03-2013, 20:53)cristiproeng Wrote: Daca tot se discuta si de alte prajitoare are cineva asa ceva :
http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/de/...ister.html ?

Daca da, cateva cuvinte despre el nu strica.
Ma tenteaza dar informatiile sunt cam putine ...

Reply
In curand voi praji pentru prima data doua sortimente noi pentru mine, India Sulawesi si Peru.

Stiu ca fiecare tip de prajitor are particularitatile proprii, iar profilul potrivit unuia poate da rezultate diferite pe un altul, insa as face un apel catre cei care ati prajit aceste soiuri, la "banca de date" de aici, pentru a evita eventualele sarje inferioare calitativ.

Altfel, pentru Peru (are un bob destul de mare si uniform) voi incerca un profil folosit la El Salvador (ca punct de plecare):

- durata totala: aproximativ 11min;
- finalizarea fazei de uscare in jurul timpului de 5min30sec;
- zona reactiilor Maillard incheiata aproximativ la 7min30sec;
- FC asteptat undeva in intervalul 8min30sec-9min.

La El Salvador, pana acum am observat ca:
- suporta si o panta ceva mai accentuata in faza de finalizare, fara riscul intrarii directe in SC sau al aparitiei fenomenului de uneven roasting  (in opozitie cu Yrga de exemplu, unde cresterea temperaturii mi se pare ca trebuie facuta mai delicat);
- cere o temperatura mai ridicata in ultima faza a prajirii (ajung frecvent la 214-216 grade) comparativ cu alte soiuri experimentate pana acum;
- temperatura la care intra in FC este una din cele mai ridicate de pana acum, in jurul a 199-200 grade Celsius;
- pentru "prajitorul" folosit de mine, un timp de 11min-11min30sec pare a fi optim.

Daca cineva are o sugestie pentru Peru, corectie sau orice alta informatie, in special daca este bazata pe o experienta personala anterioara (dar nu neaparat), ar fi de ajutor.

Pentru India Sulawesi deocadata nu am nicio idee de profil, fiind in cautare de informatii.

"Prajitorul" este o dezvoltare a unui aparat de popcorn, deci cu aer cald (il voi numi asa, dar in realitate este doar forma dominanta de transfer termic si bineinteles cea mai controlabila, inertia termica a camerei  jucand un rol important, masa de aliaj de aluminiu sau inox participand si ea la prajire, de asta data transferul termic realizandu-se prin conductie).

Mentionez ca de regula folosesc un grad mediu de prajire, neexperimentand pana acum serios zona SC, dar nici prajirile light.
Sarjele uzuale, in functie de soi (si temperatura reziduala), oscileaza intre 170 si 190 grame cafea verde.
prajitor "DIY"

Reply
La ce nivel sunt masurate aceste temperaturi? Ai o proba chiar in mijlocul boabelor ?

Intreb pentru ca la modul cum masor eu, deasupra boabelor, cam la 1cm sub nivelul superior al cilindrului de aluminiu, pe unde a fost termostatul initial, daca as avea 200 grade vreodata acolo ar insemna ca sunt scrum...

FC imi apare pe la 175-180 depinde de soi.

Reply
Proba este chiar in centrul vortexului, la 0,5mm de baza camerei, pe axa "cilindrului" imaginar in care floteaza boabele sa spunem, pe toata inaltimea lui (cu rezerva ca citirea se face la capatul tijei,  cei 2-4 cm din acea zona avand o importanta mai mare).
Determinarile si calibrarile sondei au fost facute cu atentie, indicatiile au fost verificate si cu alte sonde si as avea motive sa cred ca sunt destul de apropiate de cele din bobul de cafea (daca imi amintesc corect, lungimea firului sondei induce acum o eroare de aproximativ un grad Celsius, lungimea initiala de 2m generand initial o abatere de 10-11 grade pe aceeasi scara).
prajitor "DIY"

Reply
(07-08-2015, 10:23)Adrian T Wrote: Pentru India Sulawesi deocadata nu am nicio idee de profil, fiind in cautare de informatii.
Cred ca te referi la Indonezia Sulawesi.
Cel mai apropiat am prajit Sumatra BlueBatak. Cafelele din regiunea Indo sunt in general de densitate medie spre joasa asa ca nu suporta bine temperaturi mari. Profilul care a dat cele mai bune rezultate pentru mine a fost unul lent, care a mers cam asa:
- prajit 350g verde cu pierdere de 60g, timp total 14:40 min
- preincalzit la 200C, turning point 65C
- faza de uscare in 4:30min (pana la 160C, RoR ~23C)
- faza Maillard in 6 min, FC la 10:30, RoR ~7C
- faza de development 4 min, FC end la 13:10, drop la 218C, RoR ~3C
Scopul prajirii a fost cafea pentru cappuccino si rezultatul a fost un gust dulce, aciditate de fructe uscate, multa ciocolata. A fost una din cele mai reusite prajiri ale mele pentru cafele cu lapte.
Asteptam sa ne spui pe ce profil(e) ai mers pana la urma si cu ce rezultate. Spor la prajit!

Reply
Bun. Am facut eu o confuzie. Cafeaua care a sosit este India (fara sa am indicatii asupra provinciei). Intentia era sa comand Indonezia (e posibil sa fi gresit comanda, nu mai conteaza).
In cele din urma lucrurile s-au amestecat in mintea mea.

Deci, a doua cafea necunoscuta mie pana acum este India. Indonesia va fi la urmatoarea comanda, asa ca orice informatie e la fel de folositoare.

Pana atunci, voi putea scrie eventual despre Peru si ... India.

Oricum, va trebui sa adaptez profilul, in special datorita faptului ca dintr-un motiv pe care inca nu il inteleg, "prajitorului" derivat din aparatul de popcorn nu prea ii convine preincalzirea sau folosirea caldurii reziduale din sarja precedenta.
Practic in ultima vreme am renuntat la portiunea care include acel turning point, plecand de la aproximativ 35-40 grade, cafeaua avand temperatura camerei. E adevarat, trebuie asteptat putin pana se raceste (intre doua sarje) dar urmarirea unui profil devine mai facila, in timp ce folosirea caldurii ce ramane inmagazinata de la sarja anterioara mi se pare mult mai dificil de gestionat. 
prajitor "DIY"

Reply
Cum nu m-am putut abtine, desi nu aveam nevoie, am incercat o sarja de 175 grame din cafeaua comandata accidental, India.

Cafeaua a fost relativ ieftina, bobul maricel, dar calitatea ei este slaba, multe boabe fiind pur si simplu compromise, neevoluand firesc.

Regimul termic ales a fost unul mai bland, durata totala a prajirii de 10min (pana de curent), FC a inceput la 200 grade Celsius, am finalizat fara sa vreau la 208.
Din cate imi dau seama, timpul trebuia extins cu macar un minut, iar temperatura trebuia dusa dincolo de 215 grade Celsius pentru o prajire medium. Asa, nu are sens sa descriu profilul pentru ca rezultatul nu este bun.
Ma simt ca un surfer pe valul 3, dar nu asta e cel preferat.

Postez imaginile cu sarja ratata.

Gustul, maine, dar nu poate fi ceea ce doresc sa obtin de la o cafea. Imaginile spun totul (desi nu reprezinta tocmai realitatea, zeci de boabe moarte lipsind din borcan, fiind aruncate imediat dupa procesul de racire).

Daca totusi exista vreun interes, voi posta rezultatul final, dar de data asta aciditatea probabil va fi exagerata. De fapt, plec din start cu ideea ca voi obtine ceva acru de-a dreptul.
(Nu voi mai face masuratori legate de pH-ul rezultatului pentru ca am observat irelevanta acestuia in cazul cafelei. Ceea ce numim cafea acida nu are un pH mai scazut decat una considerata a fi cu aciditate scazuta sau nula, ci parca dimpotriva. Probabil si aici lucrurile sunt mai complexe decat par, aciditatea titrabila fiind un indicator mult mai relevant.)

Am avut si nesansa penei de curent, dar macar am o idee despre cum vreau sa fie profilul urmator. Totusi, din cauza calitatii bobului, imi vine greu sa cred ca voi mai comanda India.

Multumiri lui coffeesnob. Fara sa ma uit la punga, fara sa stiu exact ce am, cautam informatii despre Sulawesi...
prajitor "DIY"

Reply
Eu cand am prajit India, de fapt India Malabar, am remarcat in primul rand calitatea deosebita a boabelor si  marimea lor. In general timpul de prajire nu dureaza mai mult de 12-13m, prin metoda pe care o folosesc,dar in acest caz am mers pana in 14min, FC inceput la 202 grade C,  min.11.10.
Am aceste date, de la aceasta prajire desi prajirea a fost in primavara si vreau sa remarc ca am  avut o cafea cu mult corp si crema, fara aciditate, si un gust placut.
In concluzie cafeaua  din India mi s-a parut ca se prajeste usor, si frumos ( la putina mea experienta!) si poate a fost un accident ce ai patit, deci merita sa-imai dai o sansa.

Attached Files Thumbnail(s)

Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto

Reply
(07-08-2015, 20:47)Adrian T Wrote: Gustul, maine, dar nu poate fi ceea ce doresc sa obtin de la o cafea. Imaginile spun totul (desi nu reprezinta tocmai realitatea, zeci de boabe moarte lipsind din borcan, fiind aruncate imediat dupa procesul de racire).

Poti face 2 sortari ale boabelor, una inainte de prajire, cand arunci toate boabele atacate de daunatori, fragmentele rupte, boabe cu pete de culoare anormale. Dupa prajire scoti acei quakers care sunt boabe care nu s-au dezvoltat complet. Fii fara mila :D .

Legat de gust, da-i o sansa. Daca e foarte acida - India in general nu ar trebui - las-o vreo 2 saptamani sa se odihneasca si mai fa o degustare. S-ar putea sa iasa ceva decent.

Reply
(07-08-2015, 22:30)krust Wrote: In concluzie cafeaua  din India mi s-a parut ca se prajeste usor, si frumos ( la putina mea experienta!) si poate a fost un accident ce ai patit, deci merita sa-imai dai o sansa.

Chiar arata bine! Mi-ai facut pofta, ma duc sa-mi mai fac o cafea :) ..

Reply
Am prajit si eu India Plantation.
O cafea buna , cu un gust specific de condimente, chiat usor spicy , piper, cardamon si cu o aciditate placuta de mere coapte cu scortisoara.
Coffeesnob a descris foarte bine profilul de prajire la o Sumatra . 
Boabele de India au caracteristici asemanatoare si profilul de la prima i se potriveste perfect.
Am abordat prajirea cam in acelasi mod.
Ca o observatie referitoare la un maxim de arome in gustul extractiei, am remarcat ca finalizarea prajirii ar trebui sa fie in intervalul city+ pana la max full city si am evitat sa ajung la second crack.
Personal mi s-a parut ca acestui soi, India , nu i se potrivesc grade de prajire extrema , adica prea light sau prea dark.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(08-08-2015, 09:25)RaduCarutasu Wrote: [...]
Personal mi s-a parut ca acestui soi, India , nu i se potrivesc grade de prajire extrema , adica prea light sau prea dark.
Intr-adevar, prajirea sarjei de India oprita prematur, are ca rezultat o cafea de-a dreptul acra. Nu e atat de rau pe cat ma asteptam, dar e pe-aproape, oricum, de neconsumat dpmdv.

Am creionat deja un profil de 12 min (unul dintre cele mai lungi de pana acum), pe care il voi urma cat pot de bine (eroare de 1-2 grade). Evident, m-am bazat pe cele postate aici.

Din ce am observat la masinaria cu care prajesc, timpii de 14min sau mai lungi, au ca rezultat o cafea "lemnoasa", fara note sprintene, fara arome florale, fara aciditate, cumva fara o individualitate anume, conducand  orice soi (testat) in aceeasi zona. Asta este motivul pentru care am incercat sa introduc datele lui coffeesnob intr-un profil relativ familiar, adaptat.

Voi reveni cu rezultatul, posibil chiar pe seara.
prajitor "DIY"

Reply
(08-08-2015, 12:25)Adrian Wrote: Din ce am observat la masinaria cu care prajesc, timpii de 14min sau mai lungi, au ca rezultat o cafea "lemnoasa", fara note sprintene, fara arome florale, fara aciditate, cumva fara o individualitate anume, conducand  orice soi (testat) in aceeasi zona.

Ar fi interesant de vazut niste grafice de temperatura pentru prajitorul tau,  in special daca ai termocupla si pentru aer si in boabe.
Profilele de prajire mai lungi ca si durata totala eu le aplic doar pentru anumite cafele (indo, brazilia, anumite ethiopiene dry processed) si in general au ca tinta cafea care merge bine cu lapte. Ideea e sa maximizez caramelul (prin alungirea zonei Maillard) si ciocolata. Totusi e important sa nu lungesti prea mult zona de development altfel risti sa coci cafeaua si sa ramai cu acel gust lemnos/pamantos sau sa elimini aciditatea.
E important si sa racesti cafeaua cat ma rapid dupa prajire. Eu o racesc cu un ventilator care sufla printr-o sita in care pun cafeaua.
Nu stiu daca la prajitorul tau poti sa faci sampling in timpul prajirii dar daca poti iti recomand sa o faci, incepand de dupa terminarea FC, la interval de 10, 15 sec. A doua zi faci degustare, compari si identifici temperatura ideala de oprire a prajirii.

Reply
Am revenit, cu o prajire bunicica de data asta.

Cafea India -  regiune necunoscuta.

Cateva date despre profilul de prajire:

durata: 12min20sec
verde: 190grame
prajita: 160grame
temperatura de start (cronometru): 40 grade Celsius
2min30sec: 142 grade
5min: 160 grade, finalizarea fazei de uscare
5min45sec: 170 grade, inceputul zonei Maillard
8 min: 192 grade, finalizarea reactiilor Maillard, boabele mici, sporadic, izolat, intra in FC
9min: 200 grade, FC
10min30sec: 208 grade, final FC
12min20sec: 217,7 grade, stop element incalzire, ventilator la maxim
17min15sec: toate boabele au ajuns la temperatura camerei.

Rezultatul pare bun de data asta.

Atasez o imagine, cu scuzele care se cuvin. Facuta noaptea, la lumina becului, cu telefonul. A fost dificil de reprodus culoarea originala, din cauza incapacitatii telefonului de a-si ajusta corect balansul de alb. In realitate arata parca ceva mai bine.

Dintr-un pumn de boabe luate la intamplare, am observat ca majoritatea au evoluat satisfacator (de regula cele cu bob mai mare) (mijloc), boabele mai mici au un grad mai ridicat de prajire (stanga), iar un procent semnificativ prezinta probleme (dreapta), boabele fiind afectate de daunatori in cea mai mare parte.

Pana la urma, nu e foarte rau, exceptand procentul ridicat de boabe bolnave. Pretul scazut poate face aspectul asta mai putin important. Pentru testul in ceasca, mai sunt necesare cateva ore bune.

Legat de sonde, ... eu am optat pentru ceva simplu, interesandu-ma doar temperatura bobului.
In configuratia actuala nu pot preleva mostre in timpul prajirii dar modificarea in acest sens ar fi posibila, chiar facila.

Ma astept la un gust bun maine, judecand dupa aspectul cafelei, insa din cele 10-11 soiuri prajite pana acum, India asta ocupa ultimul loc in ceea ce priveste calitatea bobului.
prajitor "DIY"

Reply
Rezultatul in ceasca pentru India:
- miros in punga excelent
- fara urme de uleiuri la suprafata (dar a trecut relativ putin timp de la prajire)
- curgere buna
- cea mai cremoasa dintre toate soiurile incercate pana acum, chiar exagerata
- cele mai scazute note acide intalnite pana acum (de fapt, nu le-am simtit mai deloc)
- corp plin
- comparativ cu alte soiuri, la care am simtit arome, India asta este in zona cafelei clasice, fara sa pot decela vreo nota distinctiva.

Atasez o imagine, facuta tot cu telefonul, dar la lumina zilei. De data asta, reproducerea culorii este mult mai buna. Se vad pe-acolo si boabe cu evolutie incompleta dar si boabe cu probleme. Pe ansamblu insa, nu cred ca e rau.

In cazul meu, isi va gasi locul pentru latte art sau cappuccino (desi in ultima vreme fac asta tot mai rar, mai mult pentru musafiri) si ca baza a unui amestec. Ma va ajuta sa gasesc un echilibru (mereu altul) pe care il caut dupa fiecare comanda.

Multumiri tuturor celor care ati avut sugestii sau un cuvant de sustinere. Ma cam pierdusem o vreme, atat pe harta, in comanda, dar si prin modesta colectie de grafice.
prajitor "DIY"

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)